На колко нютона се затяга гайката на барабана?

Предно/задно окачване. Джанти и гуми. Кормилна уредба. Спирачна система.
ripper_pz
потребител
потребител
Регистриран: 04 дек 2010, 23:52
Модел на автомобила: Ford Fiesta 1.1
Status: Извън линия

На колко нютона се затяга гайката на барабана?

Мнение от ripper_pz » 20 апр 2011, 01:14

Здраавейте, мисля че съм за смяна на задни накладки, а може би и барабани. Има представа горе долу какво се прави, но незнам на колко нютона се затяга гайката на барабана. Колата е Форд Фиеста 1.1 карбуратор 91г. "guia". В аутодата-та нещо немога да се ориентирам на 100%(куца ми техническия английски), ще бъда благодарен ако някой сподели.
Поздрави

Потребителски аватар
Ianaki
потребител
потребител
Регистриран: 09 авг 2007, 21:55
Модел на автомобила: Ford Eskort 1.8TD 96г. Turnier лека полека върви към всички екстри

Re: На колко нютона се затяга гайката на барабана?

Мнение от Ianaki » 20 апр 2011, 18:59

При ескорта е 260 нютон метра. Трудно ще намериш ключ, който да е до такъв обхват. Обикновено се стяга на ръка.

ripper_pz
потребител
потребител

Мнение от ripper_pz » 20 апр 2011, 20:07

Горе долу можеш ли да ме опътиш, как да стегна на ръка. В смисъл, стяагм до лек упор и после правя още оборот и полвина или.....нещо от сорта??По този начин можеш ли да ме ориентираш или ....?

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 20 апр 2011, 20:21

Еее, това по интернет не може да се обясни, става със натрупване на опит. Ако някой може да го обясни тука, без да го покаже на яве, шапка му свалям.

ripper_pz
потребител
потребител

Мнение от ripper_pz » 20 апр 2011, 20:45

Колега НАСКО, в няколко теми по надолу колегата иво г. иванов е обяснил горе долу как се сяга тази гайка за фокус 1 "...Гайката на барабана се затяга на 85 N/m,а ако си без динамометричен ключ завиваш на ръка до лек упор и след това с Gedore- то още 1/4 оборот напред...". Затова и аз питам, дали неможе по този начим и мен да ме насочат.

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор

Мнение от HACKO » 20 апр 2011, 21:11

И как определяш "лекия упор", един е по-силен в ръцете друг по-слаб, според тебе "лекия упор" в двата случая еднакъв ли ще е? В много инструкции за затягане на болтове, най-вече на главата се използва донатягане на определен ъгъл, но първоначалното затягане задължително е със определено усилие.
В твоя случай, зависи какви са лагерите, ако двата лагера са еднакви, стягаш колкото можеш, без да мислиш за Нютони, след това барабана трябва да се върти на ръка леко и равномерно. Ако обаче лагерите са голям и малък, става интересно, защото натягането на гайката определя хлабината на лагерите, тогава (според книгите) стягаш докато спре да се върти и връщаш четвърт оборот, обаче може да се наложи да коригираш в зависимост от това как се върти и има ли хлабина (ето това не може да се обясни, трябва да се покаже).
Рутинната операция по регулиране на клапани е описана навсякъде, как се мери хлабината, обаче колко трябва да е усилието с което се вкарва/изкарва пластината на хлабиномера, се изучава може би най-дълго в практически занимания в специализираните училища, и пак не излизаш 100% научен.

ripper_pz
потребител
потребител

Мнение от ripper_pz » 20 апр 2011, 22:06

Според мен, отзад са два лаера "ролкови, конусни" разполжени "лице в лице", както е при предните главини. При смяна на предните лагерите, на предните главини видях как майстора ги затяга на ръка без да ползва динамометричен ключ, даже и горе долу ми обясни как да го направя. Понеже сега искам аз да го направя и има от къде да взена такъв ключ, но не съм сигурен до коко нютона е и затова така усилено разпитвам горе долу какво е усилието и как да го постигна. Ясно ми е, че на ръка неможе да се постигне точността на ключът но......все пак ориентировъчно. А и според мен, няма значение големината на лагера, дали е по-голям с по-малък или обратното или са равни винаги трябва да се използва ключ. И да, разбирам какво се опитваш да ми кажеш, но като човек го прави в домашни условия(не че и направено в сервиз винаги използват нужните инструменти)е така, чакам съвети отвсякъде, и съм благодарен за тях. А между другото, не съм много сигурен или по точно, сигуден съм на на 95% :mrgreen:, че лагерите на задните главин са същите като на предните тоест ролкови, конусни, но ако някой знае със сигурност (на 100%) нека да сподели.
Поздрави на всички.

petkoff_pl
потребител
потребител
Регистриран: 07 окт 2005, 16:18
Модел на автомобила: Dacia Sandero Stepway 2021

Мнение от petkoff_pl » 20 апр 2011, 22:18

До сега темата може да кандидаства за " Кафенето"

Потребителски аватар
baro
потребител
потребител
Регистриран: 07 окт 2008, 22:31
Модел на автомобила: Ford Fiesta МК3 2.0 16v DOHC 136 ps. 95г.

Мнение от baro » 20 апр 2011, 22:29

Здравей ще ти кажа как процедирам аз ,стягам докато може и това е .Само да поясня от шофьорската страна резбата е обратна.Поздрави.

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор

Мнение от HACKO » 20 апр 2011, 22:48

ripper_pz написа:..... А между другото, не съм много сигурен или по точно, сигуден съм на на 95% :mrgreen:, че лагерите на задните главин са същите като на предните тоест ролкови, конусни, но ако някой знае със сигурност (на 100%) нека да сподели.
Поздрави на всички.
Недей да си толкова сигурен, щото за Фиеста 1.1 по каталог излизат другия вариант, с малък и голям (пак ролкови конусни), като разглобих установих че са два еднакви. При повторно ходене до магазина и нова справка с каталога за Фиеста 1.1 89-95, дават и двата варианта, трябва да знаеш кой е.

Отговори

Върни се в “ХОДОВА ЧАСТ”