Форд Мондео на старо или малка нова кола?

Всички въпроси свързани с вашия автомобил, за които няма конкретна тема.
Nikola Ivanov
потребител
потребител
Мнения: 80
Регистриран: 29 дек 2010, 21:30
Модел на автомобила: FORD Mondeo 16V 90к.с. бензин
Status: Извън линия

Форд Мондео на старо или малка нова кола?

Мнение от Nikola Ivanov » 29 дек 2010, 22:41

Здравейте! Току-що се регистрирах и това е първият ми пост в този форум. Дано да съм уцелил правилния раздел. Преди да реша да пиша, чета внимателно форума от две седмици и виждам, че има теми, подобни на моята и отговори на въпроси, подобни на моите. Но ще съм благодарен на всички мнения и съвети, защото от извество време съм в дилема относно най-правилното решение за подмяна на сегашната ми кола:) Защото изобщо не съм някакъв разбирач. Верно, шофьор съм от 17 години и доста километри съм навъртял, но разбирам горе-долу от шофиране, но не и от коли.

От 5 години и половина карам Форд - Мондео, това е първата ми истинска кола /преди това съм карал ЗАЗ, Москвич и Лада, хи хи. Ама по соц.-времената така беше/. Естествено, когато от Ладата седнах на Мондеото, то ми се видя като космически кораб и затова не разбрах в какво състояние го купувам. По-късно разбрах, че колата е била удряна няколко пъти отпред, климатика не работи, беше изтекъл фреона и се оказа, че няма оправяне - пробити на няколко места тръби и радиатор. В резултат на ударите е бая ръждясала. Освен това на третия месец, след като я купих, рейката протече и в Мото Пфое ми казаха, че рейката струва 2000лв и помпата -1000лв /а аз цялата кола я купих за 4000/. Както и да е, намерих рейка втора употреба за 150лв и помпа за 100лв и вече минаха 5 години от тогава и да чукна на дърво, няма проблем нито с рейката, нито с помпата, въпреки че ми пророкуваха, че може да не изкарат и 500км.

Обаче, с изключение на тези неща, аз съм доволен от колата - 16 V, 90 коня бензин, и въпреки това съм вдигал 180км/час с нея, а 150 си ги поддържа безпроблемно. Разходът за такава голяма кола ми се струва, че е супер - 6,3 л/100 км извънградско, а в София в големите задръствания - около 10 на 100, в най-студените дни на зимата качва до 12.

Така или иначе, карах го това Мондео 5 години и половина и сега е време за друга кола, наистина вече доста остаря и е бая ръждясало. И сега започва голямата дилема.

През тези 5 1/2 години се наслушах на подигравки и коментари от всичките ми познати и приятели каква калпава кола била Форд. Всички ме бъзикаха, че карам Мондео. Като отидех на майстор, винаги първото изречение беше - "ау, ама това е форд, абе ти луд ли си, я го хвърляй това и си вземи хубава кола" . Наслушах се на всякакви лакърдии как форд и циганин в къщи не ти трябват, как форд имало, за да не ги е срам от опел, как на форда му били големи стъклата, за да се вижда хубаво балъка, който го кара, и пр. и пр. Най-нелепо е това, че форд и циганин зимата не работели и че задното стъкло имало подгряване, за да ти е топло на ръцете зимата като си буташ форда:))))) Точно през зимата никога никакъв проблем не съм имал с това Мондео и сега също пали от четвърт сутринта, а днес например беше -13 градуса, а колата е вече на 15 години. Пали и върви без проблем, стабилна е, не занася, не се пързаля, спирачките коват.

Така или иначе, бяха ми повлияли с тези мнения и бях твърдо решил - никога вече Форд. Реших да дам около 20х за кола и че за тия пари ще си взема нещо ново. Чудих се между Пежо 207, Шкода фабия и Мазда2.
Като взех да чета по форумите, толкова лоши неща прочетох, особено за френските коли, че взех да се замислям. Отидох да ги видя в шоурумите, направих и тест- драйв.

И с учудване установих, че моят Форд - Мондео, въпреки че е на 15 години, въпреки че е поизгнил и остарял, и че е удрян, и отпред, и отзад, е хиляда пъти повече кола от тия въшки, макар и нови. Ми те за нищо не стават. В Пежото не мога да вляза, сгъвам се на осемнайсе. Интериора - някаква гадна пластмаса, не мирише на ново, а мирише на евтина пластмаса. Същото се отнася и за шкодата. Ужасно е нестабилно, педалите скърцат на абсолютно нова кола, няма място, не може да се диша.

За Шкодата фабия - нямам думи. Даваш газ, тя първо мисли 5 секунди, после почва бавно - бавно да набира. Спирачките са като на ладата. И макар и чисто нова шкода Фабия, старото мондео ми се видя мерцедес пред нея. Фабията тромава, никакъв комфорт, возия като каруца, спирачки като на лада.

И така че, реших - пак Форд ще е. Само че, трябва да е стар - 45 К за ново Мондео не мога да дам.
В МП има в момента върнати от лизинг, но също са адски скъпи - над 20К, а толкова пари за стара кола е луд, който даде.
А и има ли гаранция, че наистина не лъжат? Като ги знам какви са...може ли да се вярва на историята на колата?

Така че, да си купя ли все пак нова някаква малка кола, или да бъде стар Форд - и ако някой продава форд в добро състояние, моля да се обади:)))

Ще съм ви благодарен, ако ми кажете какъв е приблизително разхода на гориво на бензиново Мондео, но с по-голям двигател и повече коне - примерно 2000 кубика 143 коня. Решил съм да е бензин, защото четох, че със стария дизел рискът е голям, ако отидат дюзите, цената ще е колкото на цялата кола, освен това у нас нафтата е кофти и може да причини много проблеми, и освен това винаги досега съм карал само на бензин. Дизела е по-икономичен, но от всичко прочетено и от питания на различни "разбирачи" си формирах мнението, че разликата в разхода е примерно 2л на 100км. Тоест грубо 4,50 лв /а и дизелът е по-скъп от бензина/. Аз "въртя" около15 000 км на година, значи ще спестя 675 - грубо 700лв на година, ако карам дизел, но при първоначалната покупка дизелът е поне с 2000лв по-скъп. Значи трябват около 3 години каране, за да се избие само разликата в цената на дизеловият автомобил. А като се вземе предвид по-скъпото обслужване - дори филтрите и ремъците били по-скъпи, а и по-капризния двигател, мисля, че не си струва риска.

Потребителски аватар
ffmk1l
потребител
потребител
Мнения: 725
Регистриран: 15 авг 2008, 14:16
Модел на автомобила: Focus MK1 2.0 Zetec
Местоположение: Стара Загора
Status: Извън линия

Re: Форд Мондео на старо или малка нова кола?

Мнение от ffmk1l » 30 дек 2010, 08:08

Здравей, и аз мисля като теб, потърси си някое Мондео 2003-2004, ще останеш доволен със сигурност!

Потребителски аватар
Doin
потребител
потребител
Мнения: 1817
Регистриран: 13 мар 2009, 23:18
Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDdi Ghia '00
Местоположение: Слатина, София
Status: Извън линия

Re: Форд Мондео на старо или малка нова кола?

Мнение от Doin » 30 дек 2010, 09:17

Не е учудващо, че след комфорта на голямата кола малките, макар и нови ти се струват неудобни. Макар и старо, твоето Мондео е друг клас кола, винаги съм се радвал на интериора му, дори на първа фаза е впечатляващ, а и голямата кола е просторна, удобна и стабилна.Най-смешното на вицовете за Форд е че си остават вицове, в повечето случаи. За френските коли е същото - семейството ни съвместяваме Фордове и Рена, минавайки и през две Пежа. Според мен дилемата ти е предрешена, ами направо търси читаво Мондео и този път го огледай щателно. Успех с покупката!

Потребителски аватар
mrdds
потребител
потребител
Мнения: 3127
Регистриран: 23 фев 2006, 12:26
Модел на автомобила: S max 2.0 Diratec HE 2007 titanium
Местоположение: Пловдив
Status: Извън линия

Re: Форд Мондео на старо или малка нова кола?

Мнение от mrdds » 30 дек 2010, 10:30

Правилно си се насочил.
И аз бих постъпил така.Дори бих свалил доста финансите за автомобил.
Но разбира се това е лично мое мнение,не го налагам.Тъй като не съм достигнал все още стандарта на живот,в който да мога да си купя първо къща с гараж и после скъпа кола ... поради тази причина не бих оставил повече от 10 000лв пред блока на дъжда,снега и проявите на вандализъм.
А за 10 бона можеш да си вземеш чудесна кола втора употреба,разбира се форд. :lol:

Като гледам не търсиш голям автомобил ,в който да побереш детската количка,триколката на детето и 4 сака с багаж мисля,че напълно ще ти приляга фокус или по големия брат-мондео в годините около 2005.

А ако изчакаш следващата година да излезе новия фокус и цената на стария модел ще падне значително . За парите ,които си приготвил ще можеш да вземеш някой ползван автомобил на 10-20 000км и не по стар от 2г.

Nikola Ivanov
потребител
потребител
Мнения: 80
Регистриран: 29 дек 2010, 21:30
Модел на автомобила: FORD Mondeo 16V 90к.с. бензин
Status: Извън линия

Re: Форд Мондео на старо или малка нова кола?

Мнение от Nikola Ivanov » 30 дек 2010, 11:42

Много ви благодаря за мненията! Притеснявах се, че ще ми се смеете, защото не разбирам от коли:)
Мисля точно по същия начин, като колегата mrdds
mrdds написа:не бих оставил повече от 10 000лв пред блока на дъжда,снега и проявите на вандализъм.
А за 10 бона можеш да си вземеш чудесна кола втора употреба,разбира се форд. :lol:
Само че като гледам в сайтовете на мото пфое и mobile.bg, не можах да видя такива обяви, като това, което казва той - " За парите ,които си приготвил ще можеш да вземеш някой ползван автомобил на 10-20 000км и не по стар от 2г."
На такива километри цената им е почти като на нова кола, само с 2-3 х по-евтино, а какъв е смисъла да дадеш пари почти колкото за нова, а да купиш все пак употребявана, макар и на 2 г.

Фокус не съм карал, макар че изглеждат големи коли, може ли някой да сподели, доближава ли се до Мондеото като комфорт и усещане на пътя? Наистина колегата е прав, не търся непременно чак толкова голяма кола като мондеото, но тези, които гледах - шкоди и пежа - са ужас.

Вчера ходих просто така да видя новата фиеста, ами тя отвътре изглежда много по-хубава от шкодата и от пежото, но наистина и тя е малка. Като обем на купето дори е с една идея по-малка от Фабията. Освен това тази, която е на промоция за 17500, е с три врати и без климатик - абсурд 2011 година без климатик. Намъчих се лятото по жегите, защото на модеото ми климатикът не работи. То даже, ако не беше този проблем, сигурно щях да реша да го карам още.

А както казва колегата, за стара кола да се дадат над 10000 просто не ми се струва добър вариант, ако е стара, трябва да гледам до тази цена. Предполагам всеки от вас е имал такива дилеми, когато е купувал и затова питам, защото вашите мнения са изключително ценни за мен. Поне засега се убедих, че правилно съм решил да не изневерявам на марката Форд:))

Потребителски аватар
Pyrhel
потребител
потребител
Мнения: 1559
Регистриран: 12 авг 2010, 20:51
Модел на автомобила: няколко други марки +
Mondeo Titanium X 2.2 TDCi
Местоположение: София
Контакти:
Status: Извън линия

Re: Форд Мондео на старо или малка нова кола?

Мнение от Pyrhel » 30 дек 2010, 12:30

Здрасти, много готин и грамотен пост и затова се навих да отговоря по-подробно.

При мен дилемата със стара/нова кола беше и като твоята, както и нова висок клас vs. втора ръка. Без значение от големината на автомобила вариантите бяха с най-големия двигател и всички екстри. По едно врме се бях зачудил и за джипове - Тойота Land Cruiser(3.0 D4-D), Nissan Pathfinder(2.5), Х5 и т.н. При колите минах през какви ли не крайности - от голямото Мондео 2.2 Титаниум S, Мазда 3 2.2 185 кончета, Мазда 6 2.2, Опел Астра ОПЦ (2.0T бензин) и още доста ваиранти, които няма смисъл да изброявам. Чуденето ми продължи около 6 месеца, като през това време карах какви ли не. Тъкмо реша, уж окончателно - утре отивам и взимам еди коя си, дойде утре и викам "баси, 60-65к за кола, при положение, че нямам гараж" и така до следващия път.

При твоята дилема, от това, което съм карал и съм се возил - ама 100% голямата кола и то втора ръка. Не си заслужават парите - ако в мазето имаше дърво да береш кинти - едва ли щеше да пишеш тука ;)
Така, малко по-сериозно. Заводско правен по-голям бензин на Форд не съм карал (карах едно СТ 2.5Т, ама то не е в класацията тука). Мога да споделя мнения за дизеловите Фокус 2.0 TDCi и Mondeo 2.2 TDCi. Динамиката за тия двигатели е доволна и достатъчна за ежедневен автомобил, но да не отклонявам темата. Комфорта - Фокус 2009та година хечбек - много удобна кола, но честно казано само на пръв поглед е малка :) Като тръгнеш да й намираш дупка за паркиране - не е такава въшка като мазда 2, за която спомена. Във фокуса е доволно широко и удобно за пътуване, доста удобно. Ако пък е и високо изпълнение - не мирише на евтино за парите си. Монеото - моето е 2005-та. Не се бях качвал до сега в мондео с такъв вид - залепнах бързо за него. Определено МНОГО широко вътре, пътниците на задната седалка - една от малкото коли, в които пътниците на задната седалка да им е толкова широко при по-едрички пасажери отпред. Конкурент може да бъде само новата Мазда 6 и въпреки всичко там разстоянието не е толкова голямо.

Багажниците - за мен предостатъчни, но всеки според нуждите му. Мисля, че на Мондеото багажника ще задоволи доста големи капризи. Фокусника, макар и хечбек - също доволно пространство имаше отзад.

Ето и една снимка на мондеото на задните седалки и мястото за краката:
Изображение

ПС: Един колега от форума ме убеждаваше, че е по-изгодно да си взема нова кола, вместо втора ръка + ремонтите и поддръжката й. Не съм съгласен, можеш да видиш сметките тук.

Потребителски аватар
Alexi
потребител
потребител
Мнения: 1559
Регистриран: 18 май 2008, 22:50
Модел на автомобила: '06 Mondeo 2.2 TDCI Ghia ,'08 Transit Connect 1.8 TDCI
Местоположение: Шумен
Контакти:
Status: Извън линия

Re: Форд Мондео на старо или малка нова кола?

Мнение от Alexi » 30 дек 2010, 12:40

ако ще е Форд за около 10к се взима Мондео Мк3 след фейса ,2004-2006г .. тия дето си ги гледал за 20к в МР са Мк4 ,няма как 2 годишна кола струваща нова 45-60к да е 10к ... според мен имат изгодни предложения ,имаше едно мондео 2008г на 30к км за 20к лв ,1.8 тдци беше ,125 коня .. Амбиенте - най ниското оборудване но си имаше всичко необходимо.. имат и Мк3 доста налични за около 12-14к
нова малка кола за 20к лв според мен е набутвация - ще бъде нова 1-2 години ,но винаги ще си остане малка и бедно оборудвана ,с лоша возия и комфорт .. но с цените на 2-4 годишните коли нещата не стоят точно както си ги описал .. обикновено са вече на половин цена ,дори на 1/3 от цената на нова кола .. аз примерно купих 4 годишно Мондео с много високо ниво на оборудване, най големия дизелов мотор и в отлично състояние на 1/4 от цената му ново ... при това от първия собственик и с пълна сервизна история .. но си трябва ровене по обяви и обикаляне за огледи ...

Nikola Ivanov
потребител
потребител
Мнения: 80
Регистриран: 29 дек 2010, 21:30
Модел на автомобила: FORD Mondeo 16V 90к.с. бензин
Status: Извън линия

Re: Форд Мондео на старо или малка нова кола?

Мнение от Nikola Ivanov » 30 дек 2010, 13:16

Благодаря, много полезна информация, макар че за суми от порядъка на 60 К изобщо не става въпрос:)))))

Относно бензините и дизелите си смятах няколко различни варианта в екселска таблица:))) Дори за дизел сложих параметрите на Пежо 207, дето го дават 3,8/100 извънградско, и пак излиза около 700лв на година икономия от гориво по сравнение с бензина, а дизеловата кола е по-скъпа при покупка, независимо дали нова или стара, и с по-скъпа поддръжка.

Моето бензиново Мондео, ако искайте вярвайте, но милион пъти съм го засичал, на извънградско гори 6,2-6,3 при скорост да кажем около 130. Верно е с 90 коня двигател. Бензин като зареждам на Лукойл, ползвам карта "Пълен напред" и отстъпка от 5 ст. на литър. Цената в момента е 2,21, като махнем отстъпката, става 2,16лв/л.

Дизел всички ми казват, че трябва да се зарежда само на ОМВ, и че на Лукойл не било добра идея. Значи отпада отстъпката от 5 ст. и литъра дизел е в момента 2,31.

Е колко разход да ми даде дизелова кола? Не вярвам на басните за 3-3,5л/100. Сравнително голяма кола при каране 120-130 никак не вярвам да падне под 5 на сто извънградско. 5л х 2,31 = 11,55лв. При бензина - дори 7 л да ги сложа, по 2,16 са 15,12лв. Разлика - 3,57лв на 100 км. За 10000 км извънградско годишно - 357лв.

За градското, не вярвам на лакърдиите, че съществува кола, макар и дизел, която в София да ми гори 5 или 6. Пътувам сутрин в 8 часа и вечер към 17,30 в най-големите задръствания, първа-втора, тръгни-спри. Мондеото ми дава 10 през лятото, супер макс 12 зимата. Среден разход да сложим 11.

Дизел от такъв клас ще бъде вероятно около 8,5 най-малко. 8,5х 2,31=19,64. С бензина 11л по 2,16 = 23,76. Разлика - 4,12/100 км. За 10000 км годишно са 412лв.

Общо иконовмия от дизела - 412+357= 769лв на година, за 3 години - около 2300лв. Ами то трябва 3 години само да избивам разликата при покупката, и чак след това евентуално да почна да "печеля" от по-малкия разход на дизела. Ами по-скъпото му обслужване през това време? Ами риска - защото бензиновия двигател, от опита ми на шофьор, не е капризен - дори и боклучест бензин да се случи, просто по-малко върви, но никога за 15 години каране не ми се е задръствал двигател, не се е запушвало нищо, докато при дизелите съм чувал, че стане ли проблем с дюзите или помпата, ремонта струва колкото цялата кола, ако е втора ръка /а дори и по-скъпо/. Известно е, че нафтата, която се продава в България, е кофти. А и честно казано, не ме кефи, че при дизелите имаме 4 метра автомобил, 6 метра пушек:))

Затова искам да е бензинов двигателя, макар че често пъти разни разбирачи са ми казвали, че нищо не разбирам, че съвременните дизели нямат проблеми, че вървят повече от бензиновите и че са супер икономични и им горяли по 4-5 на 100 в града. Е може нищо да не разбирам от коли, ама това, че дизелов Пасат или Форд или кола с тази големина ще ми гори 5-6 на сто в София, просто не го вярвам и никога няма да го повярвам:)

То наистина, ако всички разсъждаваха като мене, дизел никой нямаше да кара, а то сигурно 80% от колите вече са дизел, така че приемам, че сигурно греша, но такива са ми разсъжденията все пак. То и от познатите ми няма нито един да каже добра дума за Форд, ама аз 5 години и половина не съм слизал от моя Форд, навъртях му 100 000 км и не виждам какво толкова му е лошото? Никога не ме е оставял на пътя, плюшен салон, комфортна возия - е, само дето рейката му протече - тогава беше много гадно изживяване докато я оправя, но сега видях из форумите на други марки, че и при тях с хидравличните рейки не е рядкост да се случи.

Потребителски аватар
Alexi
потребител
потребител
Мнения: 1559
Регистриран: 18 май 2008, 22:50
Модел на автомобила: '06 Mondeo 2.2 TDCI Ghia ,'08 Transit Connect 1.8 TDCI
Местоположение: Шумен
Контакти:
Status: Извън линия

Re: Форд Мондео на старо или малка нова кола?

Мнение от Alexi » 30 дек 2010, 13:27

за такива малки моторчета около 90 коня и малък пробег горе долу са такива сметките .. вече при по големи мотори не са точно такива ..
не си за дизел ,ти и не искаш така като ти чета писаното .. инак това дето са ти го казали че новите дизели не пушат ,много вървят и малко горят - точно така е .. от 2.0 бензиново мондео 145 коня не очаквай разход от 6 ,по скоро около 10 го виждам аз средния ..

Потребителски аватар
nikky
потребител
потребител
Мнения: 313
Регистриран: 20 фев 2010, 20:01
Модел на автомобила: Ford Fiesta Zetec '08
Местоположение: София
Контакти:
Status: Извън линия

Re: Форд Мондео на старо или малка нова кола?

Мнение от nikky » 30 дек 2010, 13:41

От Мондео към Фиеста преминаването е доста трудно, обратното е доста по-приемливо. Голямата кола си има предимствата, както и малката. Аз карам 97% градско и голямата кола ми е само по-голям разход и повече търсене на място за паркиране. На дълъг път голямата кола е по-комфортна и стабилна, без значение колко е мощен двигателя на малката.
Класът Голф, в който са Фокус, Астра, 308 и т.н., и т.н. според мен е идеалния баланс между кола за градско и извънградско, между разход и пространство, изобщо много балансиран клас.
Класът на Фиеста, с Поло, 207, Клио, Фабия и т.н., и т.н. е нарисуван, предвиден и проектиран за предимно градско.
Класът на Мондео, с Авенсис, Пасат и други е супер за извънградско, но е ад за паркиране и предвижване в града.

Дизел срещу бензин - това е вечната тема. Във фамилния автопарк, има 2 бензинки и 1 дизел. Дизелът се кара най-много и се изби, за 60,000 километра не е имал проблем с нафтата, а се сипва от най-разнообразни бензиностанции. Поддръжката не бих казал, че му е по-скъпа - единствено горивния филтър, който струва около 40 лева.

Ако аз карам по 15,000 километра годишно и съм карал досега Мондео, бих избрал бензинов Фокус-ник, между 100-120 коня.

Nikola Ivanov
потребител
потребител
Мнения: 80
Регистриран: 29 дек 2010, 21:30
Модел на автомобила: FORD Mondeo 16V 90к.с. бензин
Status: Извън линия

Re: Форд Мондео на старо или малка нова кола?

Мнение от Nikola Ivanov » 30 дек 2010, 13:49

Леле! 10 извънградско ли?! :shock: Ти ме отказа :o

Хич не ми е на малко километри Мондеото, километражът показва 245000, аз го взех на 145000, но колко са реални, не знам. Във всеки случай е НАЙ-МАЛКО на толкова, нали:)))

Вярвах, че са реални, защото го купих от фирмата, в която работех - беше служебна кола. Вярвах, че няма да ме излъжат, защото си имах работа с шефовете по няколко пъти на ден и в края на краищата нали съм им служител, мама му стара. Естествено, колкото и да съм балък, видях, че климатикът не работи, ама те казаха - абе изтекъл е фреонът, ще заредиш за 100лв нов и готово. А колата беше на няма 9 години - производство е 1996 , а аз я купих през 2005г за 4000лв. Естествено, оказа се, че работата не е само да се зареди фреон, ами изпускало на незнам си колко места, два пъти реших да давам пари да го правят, "майсторите" ми заредиха фреон, който изтича, накараха ме да го платя и накарая се отказах да го правя. А после разбрах, че няколко пъти е удряна, и то предницата, и затова се е прецакал климатика, и халогенките не работеха :roll:

Здраве да е, аз този Форд го карах 5 години и още си върви, така че 4 бона дето дадох за него и още около 3 за поддръжка и ремонти - горе-долу бива - 7 К ми е излязло за 100х км. При положение че смятам, че в момента стойността му е 0 /щот не вярвам и за 1000лв да го купи някой, а и няма хич да си играя да търся някого/. А тя не е баш 0 все пак, щото колата си върви и хич не вози лошо, и продължава да ми гори към 6,5 извънградско.

Но ако наистина на по-мощен двигател разходът ще е 10 ИЗВЪНГРАДСКО - аааааааааааа, ще ме накарате да мисля за Фиеста тогава :shock: :shock:

Потребителски аватар
mrdds
потребител
потребител
Мнения: 3127
Регистриран: 23 фев 2006, 12:26
Модел на автомобила: S max 2.0 Diratec HE 2007 titanium
Местоположение: Пловдив
Status: Извън линия

Re: Форд Мондео на старо или малка нова кола?

Мнение от mrdds » 30 дек 2010, 14:09

Nikola Ivanov написа:
Само че като гледам в сайтовете на мото пфое и mobile.bg, не можах да видя такива обяви, като това, което казва той - " За парите ,които си приготвил ще можеш да вземеш някой ползван автомобил на 10-20 000км и не по стар от 2г."
На такива километри цената им е почти като на нова кола, само с 2-3 х по-евтино, а какъв е смисъла да дадеш пари почти колкото за нова, а да купиш все пак употребявана, макар и на 2 г.

Фокус не съм карал, макар че изглеждат големи коли, може ли някой да сподели, доближава ли се до Мондеото като комфорт и усещане на пътя? Наистина колегата е прав, не търся непременно чак толкова голяма кола като мондеото, но тези, които гледах - шкоди и пежа - са ужас.
Нещо не сме се разбрали явно.Имах предвид,че като изчакаш 2011 да излезе новият фокус ще можеш да се възползваш от стария от 2008 примерно върнат от лизинг и на малко километри.И тогава ще се впише в лимита ти.Дори и сега има в мобиле.бг фокус 2008 на 20 000км за 20 бона във Варна го продават дори са му сложили и газов инжекцион.

Колкото до вторият въпрос преди да взема фокуса карах 2г мондео 97г. и искам да ти кажа,че разликата е голяма във всичко.Поведение на пътя,комфорт,стабилност,возия и все в полза на мондеото.И няма как да е друго,все пак слизаш от по висок клас на по нисък.Но пък фокуса го взех много евтино,на малко километри,сервизна история в МП,малко гори и данъка му е 5 пъти по малко от на мондеото. :D

Потребителски аватар
devailo
потребител
потребител
Мнения: 111
Регистриран: 06 мар 2008, 00:30
Модел на автомобила: Ford Fiesta 2004 TDCi 1,4 - 68 коня
Местоположение: Велико Търново, София
Status: Извън линия

Re: Форд Мондео на старо или малка нова кола?

Мнение от devailo » 30 дек 2010, 14:26

Ако си свикнал на голяма кола Фиеста по добре не, намери си наистина такова мондео в ценовия ти диапазон и го вземаи. Здрави са. А тия стари селски лафчета за колко са зле форд не им се вързвай..и на мен постоянно ми ги ръсят но после когато се качат многознайковците при мене после хвалят колата :D и зимата си палят без проблеми на бруталните студове и така нататак.

Nikola Ivanov
потребител
потребител
Мнения: 80
Регистриран: 29 дек 2010, 21:30
Модел на автомобила: FORD Mondeo 16V 90к.с. бензин
Status: Извън линия

Re: Форд Мондео на старо или малка нова кола?

Мнение от Nikola Ivanov » 30 дек 2010, 15:14

То май съвсем се обърках :D Ами пак ще го мисля! Благодаря на всички за мненията и да ходим да се стягаме за празниците:) Весела Нова година, и много успехи и късмет през Новата 2011!

Потребителски аватар
Alexi
потребител
потребител
Мнения: 1559
Регистриран: 18 май 2008, 22:50
Модел на автомобила: '06 Mondeo 2.2 TDCI Ghia ,'08 Transit Connect 1.8 TDCI
Местоположение: Шумен
Контакти:
Status: Извън линия

Re: Форд Мондео на старо или малка нова кола?

Мнение от Alexi » 30 дек 2010, 16:42

писах ти 10 среден разход ,не извънградско .. поне с моето каране ще е там някъде .. :D:

Потребителски аватар
amplified
потребител
потребител
Мнения: 465
Регистриран: 16 фев 2008, 02:29
Модел на автомобила: 2008 Mondeo MkIV Duratec 2.0 145bhp Тitanium X
Местоположение: Бургас-София
Контакти:
Status: Извън линия

Re: Форд Мондео на старо или малка нова кола?

Мнение от amplified » 30 дек 2010, 18:48

На бензиново комби 2008 съшият двигател 2.0 145коня - градско 8-10.5, в някакви ексремуми към 11. Извънградско към от 6.5 до 8.8 ходя.

Потребителски аватар
didon80
потребител
потребител
Мнения: 1929
Регистриран: 19 ное 2007, 20:38
Модел на автомобила: Мондео МК3 GHIA X 2.2 TDCI 2005г.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... 74#p545238
Местоположение: Сливен
Status: Извън линия

Re: Форд Мондео на старо или малка нова кола?

Мнение от didon80 » 30 дек 2010, 20:53

Ако става въпрос, кое е по-изгодно, винаги да купиш стара кола в добро състояние си заслужава, защото обезценяването и е за сметка на първия собственик! Най-много се обезценяват високия клас коли с най-мощните мотори, заради по-скъпата подръжка и по-високия разход на гориво. Както казаха повечето колеги ще бъде болезнено да слезеш от мондео на фиеста. Голямата кола се подържа по-трудно, но се отплаща с комфорта. Моят съвет е Мондео 2.0 бензин, слагаш газов инжекцион и разбираш какво е да караш голяма кола с малко пари. :wink:

toly
потребител
потребител
Мнения: 56
Регистриран: 04 май 2010, 23:30
Модел на автомобила: фокус МК2.5 бензин 145 к.с. 2011г.
Местоположение: Хасково
Status: Извън линия

Re: Форд Мондео на старо или малка нова кола?

Мнение от toly » 31 дек 2010, 00:00

Колега , лафовете за форд са само в твоя полза щото ще си вземеш по-евтина кола втора употреба. Форд след 2000г. е синоним на много добро качество. Ако парите не са проблем вземи си мондео. Няма да сбъркаш и с бензинов фокус мк2 1.6 бензин. Ще ти остават доста пари основно при поддръжката и разхода за бензин, от данъци също. Комфорта е сносен. По-близо си до мондеото отколкото до фиестата. :wink:

Nikola Ivanov
потребител
потребител
Мнения: 80
Регистриран: 29 дек 2010, 21:30
Модел на автомобила: FORD Mondeo 16V 90к.с. бензин
Status: Извън линия

Re: Форд Мондео на старо или малка нова кола?

Мнение от Nikola Ivanov » 31 дек 2010, 00:15

Фиеста никога не съм карал, а единствената малка кола, която някога съм карал, много-много отдавна, беше ЗАЗ:)) Тогава имаше само руски коли, а за лада нямах възможност - леле, като си помисли човек, че тогава нова лада струваше колкото един апартамент! Луда работа:))) Ама след заз-а имах москвич, което беше още по-голям боклук, та след това вече имах лада, която беше направо супер кола по сравнение с тези двете:))) Спомням си, че през 1993 г за директора на завода, в който работех, се купи служебно Мондео, зелено, и целия завод се събра да я гледа тази кола и да цъка с език:))) После имах щастието няколко пъти да се повозя в нея и си мислех, че никога в живота на обикновен човек не може да му се случи да има такава кола. Кви времена бяха, егати.
А за читаво мондео се чудя къде да търся - не разбрах съвсем дали може да се доверя на колите втора употреба, които продават Мото Пфое. Вчера ходих да питам в люлинското, и служителя там ми отваря сайта, дето аз наизуст го знам, и ми чете характеристиките с темпо на пенсионер, все едно аз не мога да си ги прочета от екрана. Аз очаквах да ми покаже сервизна книжка, история на колата, а той ми срича информация, дето е публично достъпна в нета.

Потребителски аватар
Pyrhel
потребител
потребител
Мнения: 1559
Регистриран: 12 авг 2010, 20:51
Модел на автомобила: няколко други марки +
Mondeo Titanium X 2.2 TDCi
Местоположение: София
Контакти:
Status: Извън линия

Re: Форд Мондео на старо или малка нова кола?

Мнение от Pyrhel » 31 дек 2010, 00:34

Намери номера на рамата на автомобила, отиваш при отдел "резервни части" и от техния компютър гледате какво е правено по колата и кога. На мене даже ми ги принтиха, на изуст ме знаят в МП вече :D:

Отговори

Върни се в “ДРУГИ ВЪПРОСИ”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 28 госта