Facebook

Megaparts.bg
Гласувайте за нас в .: BGtop.net :.

високооктанов бензин и вашият джоб

Кафе, чай, безалкохолно и сладки приказки.
Правила на форума
===============
Неспазването на ПРАВИЛАТА във форума може да доведе до заключване и/или изтриване на теми и мнения. Полезно е да прочетете и КАК ДА ЗАДАВАМЕ ВЪПРОСИ, ТАКА ЧЕ ДА ПОЛУЧИМ ОТГОВОР

високооктанов бензин и вашият джоб

Мнениеот opex на Пет 27 Юли, 2012 22:21

Хората се зареждат с "яката работа", особено когато тръгнат на път, защото рекламите насаждат, че това е по-добро за техният двигател. Когато петролните компании използват суперлативи, като "Super", "Extra" и "High".... би трябвало да е по-добро, нали? И разбира се те не биха искали допълнителни 10, 20 и повече стотинки в случай, че не слагат разни яки благинки там вътре, нали?
Сори - НЕ!

Висок октан не е синоним на "по-добро" и не означава, че е по-добро за твоят двигател!
Високо-октановото гориво единствено става нужно, когато твоят двигател има висока степен на сгъстяване. Това е много дълга и сложна история, която обаче ще се опитам да направя кратка.

Първия важен факт, който трябва да приемеш:
Всеки бензин, без значение от октановото му число, има горе-долу еднаква енергия за даден обем. "КАКВО?!??" може някой да извика - Еми, всъщност, някои високо октанови горива дори имат ПО-МАЛКО енергия за същия обем! Така, че за да не започваме дискусии относно дребни неща, в името на цялото това обяснение ще се съгласим, че автомобилния бензин, който сипваме от колонката, без значение на октановото му число, има еднакво количество потенциална енергия.

Втория важен факт, който трябва да приемеш:
Октана НЕ Е мерило за мощност, а за способността на горивото да се съпротивлява към възпламеняване от висока температура. Високо-октановото гориво, поставено в идентични условия в горивна камера, ще гори по-бавно! Заради високия октан добавен за по-голяма резистентност към преждевременно възпламеняване.


Но как е възможно това? Ако всичко по-горе е вярно, тогава как извличаме повече мощ от високо-октаново гориво? Извличаме...нали?
Еми.... да. Ето как.


Но първо трябва да разбереш "жега от компресия" или висока температура породена от компресия. Дългата история на кратко - когато буталото започне да сгъстява гориво-въздушната смес в цилиндъра, молекулите толкова силно започват да се удрят една в друга, че температурата на сместа достига много високи температури. Толкова високи, че може да възпламенят гориво-въздушната смес преди буталото да е достигнало най-високата си точка в цилиндъра и свещта да е подала искра. Ако горивото се възпламени преждевременно докато буталото все още се движи нагоре, горенето на сместа в съответствие на изкачващото се бутало генерират още по-голямо налягане, и като резултат се генерира зложеща експлозия. Тази експлозия е еквивалентна на това да се удари челото на буталото с огромен чук. Ако искате да можете да гледате през челото на буталото игнорирайте тези звуци, наричани обичайно "ping", преждевременно запалване, "чукане" от двигателя и т.н. Доверете ми се - успешно може да се превърнат бутала в хартиени тежести!!

Значи: Това, което ние искаме е много бързо горене на горивото, без експлозии. И също така искаме горенето да започне когато буталото е в добра позиция да конвертира неговото налягане в продуктивна работа, по неговия път надолу. Мислете за това горене като "много бързо бутане" на челото на буталото. Въпреки лошите звуци, които се чуват от изпускателните тръби, това са наистина "бързи бутания" на буталото каращи коляновия вал да се върти, не експлозии.

Та - това, че можем да възпламеним горивото в точното правилно време чрез свещта, вместо топлината от компресирането, е заради "нещата", които слагат в бензина за да не се възпламенява преждевременно. Колкото по-резистентно е горивото към преждевременно възпламеняване, толкова по-високо е октановото му число.

Държите ли се още?

Високи степени на сгъстяване = високо налягане в горивната камера = висока температура... Ето с тази висока температура в горивната камера се получава магията.
Магията: - При високи температури горивото се изгаря по-ефективно. Та, въпреки, че е вярно, че високо-октановото гориво не съдържа повече енергия спрямо 'ниско-октановото', повишения октан позволява извличането на повече потенциална енергия, която 'си е била там'. Защото температурата е по-висока по-бавно горящото (заради по-висок октан) гориво е изгоряло по-добре и от тук повече енергия. Но вашия двигател не е такъв, нали?


Та, как да разберем дали имаме нужда от високо-октаново гориво? - Вижте си ръководството за колата. Производителите (на коли) наистина искат да извлечете максимума от техния двигател. Те дават всичко от себе си да дадат добър баланс между конски сили и живот на двигателя. В техен най-добър интерес е.

Няма АБСОЛЮТНО НИКАКВА ПОЛЗА да се използва по-високо-октаново гориво от този, за който е проектиран двигателят и нуждите му.
ЕДИНСТВЕНАТА полза е увеличени печалби за петролните компании, които хитро са убедили някои от публиката, че техното ново "Super-Duper, Premium-High-Test, Clean-Burning, Used-By-Famous-Racing-Types-All-Around-T… Extra-Detergent-Laden-Keep-Your-Pipes-Cl… Extra-High-Octane" гориво, е най-добрият приятел на двигателя ви. Истината е - не слушайте таяговоряща рисувана кола!

Хората настояват, че са изминали по-голямо разстояние (имат по-нисък разход), по-добро ускорение, и имат по-малко зъбна плака сипвайки от новото "яко" високо-октаново гориво!
Във всяка аптека има специално хапче-чудо, което често е предписвано от докторите вършещо чудеса, защото хората вярват, че върши чудеса! Нарича се 'placebo'. Никога не бъркайте 'вяра' с 'физика'!

Ако имате чукане в двигателя с това гориво с октаново число, което би трябвало да съответства на двигателя ви, започнете с проверка на ъгъла на запалване, също проверете свещите дали са в подходящия топлинен диапазон и т.н.

Ако всичко е наред, и все пак усещате чукане, тогава пробвайте следващия по ред по-високо-октанов бензин. Няма да станете по-бързи. Няма да отидете по-далече. Но ще предотвратите неприятна за гледане дупка в буталото.
Последна промяна opex на Съб 28 Юли, 2012 16:52, променена общо 7 пъти
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща!


Аватар
opex
потребител
потребител
 
Мнения: 2059
Регистриран на: Пон 25 Авг, 2008 22:06
Модел на автомобила: Escort '97 1.8 16v
Местоположение: София
Пол: Мъж

Re: високооктанов бензин и вашият джоб

Мнениеот ЯЛТА на Съб 28 Юли, 2012 0:11

Хубаво и подробно написано, само да отбележа:
Изгорял съм 300 литра 115- октанов бензин в Жигулата през осемдесетте години, и поне 10-15 литра чист- 115, а след това го кръщавах 1:1 с 86, защото сигурно би изгорял клапаните. И защото бях млад, луд, и щастлив , нямаше кой да ми се опре от заяждащите се с мен по пътищата. А пълнеше и километража до 160 км. Разликата от 93 до 115 октана беше повече от невероятна, а бензина жълт като нафта.
Изображение
Изображение
Мисли ГЛОБАЛНО действай ЛОКАЛНО


Аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
 
Мнения: 7321
Регистриран на: Чет 22 Юли, 2010 14:52
Местоположение: София-1582
Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD GHIA ENDURA D SW MK-2 2000 year
_______________________
АМБИЦИЯТА Е ПОСЛЕДНОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕУДАЧНИКА.О.Уайлд
Местоположение: СОФИЯ-1582, и чат пат на луната.
Пол: Мъж

Re: високооктанов бензин и вашият джоб

Мнениеот paci на Съб 28 Юли, 2012 0:21

Е моя кенеф нито върви повече, нито гори по-малко с висок октан, а на против ;):
Васко, жигулата е друга раота ;):

Ще прочета цялата статия като се наспя :D:
[7.3.2014 г. 21:27:45] Paci: хахахах, мноу си диф (rofl)
[7.3.2014 г. 21:28:44] Todor Todorov: и тва е изречено от устата на човек който дрифти със сапунерка :D


Аватар
paci
Модератор
Модератор
 
Мнения: 7118
Регистриран на: Вто 18 Яну, 2005 8:52
Модел на автомобила: Fiesta '98 MK4 Zetec-S 1.4 16V 90 к.с.
Местоположение: Плевен

Re: високооктанов бензин и вашият джоб

Мнениеот Peet на Съб 28 Юли, 2012 0:48

Това с ниско октановия бензин започна де се усеща когато в България се появиха автомобили с по-висока компресия. Двигателите с ниска компресия, работещи по спецификация с ниско октанов бензин нямат проблем с работата с високо октанов бензин. При двигателите с висока компресия детонациите в цилиндрите продължават и след гасенето на двигателя от контактния ключ. Това се дължи именно на лесното самозапалване от температурата на ниско октановия бензин в цилиндрите. В тези случаи двигателя продължава да работи хаотично и абсолютно неравномерно от безразборното детониране на горивната смес в цилиндрите.


Peet
потребител
потребител
 
Мнения: 612
Регистриран на: Вто 17 Юли, 2007 15:59
Местоположение: Пловдив
Модел на автомобила: Ford Galaxy,2.0i DOHC,Ghia,'98
Местоположение: Пловдив
Пол: Мъж

Re: високооктанов бензин и вашият джоб

Мнениеот opex на Съб 28 Юли, 2012 1:41

Довърших написаното.
Да, старите жаги и лади са друга работа. А и тогава по спомени на Петрол се зареждаше А86 А88 и най-якия А92, които също бяха в подобаващо кофти състояние и със самолетния бензин нормално всичко си идваше на мястото.
Тук в България относно съответствието на октановото число с действителното в течността, която се излива в резервоара е спорно всички знаем, да не говорим и по коя система е определено това число, че те са поне две мисля. Супер са колите, които имат един мост (кабелче) (като бившия ескорт) при двигателя, който като се махне значи компа "мисли" като за 92 октанов, като се сложи мисли като за 95. И за това някои, които го махат и сипват на бензиностанции със скапан бензин св чувстват и вървят по-добре отколкото други, които си карат с този мост и сипват на "хубави" бензиностанции "хубав" 95.

Действително това не е изцяло мой текст, направих превод тъй като ме вбесяват вече по бензиноколонките с какви ли не измами вече, скоро очаквам и от гъза заек да си вадят там за да извъчат повече пари от посетител. И действително най-голямото ограбване става с тези бензини, които ги водят мега-гига-октанови и почистващи и не знам си какво. А реално най-обикновения бензин трябва да си е такъв!! Минимум на фона на тия цени. Сега колкото повече хора прочетат в крайна сметка и им се отворят очите, толкова по-добре - по-малко ще се пълнят излишно гушите на алчните 'петролни компании'. Ако се стикне нямам против също. :roll: :mrgreen:
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща!


Аватар
opex
потребител
потребител
 
Мнения: 2059
Регистриран на: Пон 25 Авг, 2008 22:06
Модел на автомобила: Escort '97 1.8 16v
Местоположение: София
Пол: Мъж

Re: високооктанов бензин и вашият джоб

Мнениеот diesel1.6 на Съб 28 Юли, 2012 11:12

Peet написа:Двигателите с ниска компресия, работещи по спецификация с ниско октанов бензин нямат проблем с работата с високо октанов бензин. При двигателите с висока компресия детонациите в цилиндрите продължават и след гасенето на двигателя от контактния ключ. Това се дължи именно на лесното самозапалване от температурата на ниско октановия бензин в цилиндрите. В тези случаи двигателя продължава да работи хаотично и абсолютно неравномерно от безразборното детониране на горивната смес в цилиндрите.

Моят мотор не може да върви с високооктанов. Специално му отлежавам 95 по едно лято на слънце, за да стане за ползване. Детонациии след гасене вече няма. Колите са си за 95 и такъв има на магазина, а и като угасиш, дюзите не пръскат повече и една капка даже.


diesel1.6
потребител
потребител
 
Мнения: 4213
Регистриран на: Сря 11 Яну, 2006 15:37
Местоположение: Варна
Модел на автомобила: escort 1.3 GL + escort 1.6 d и мондео 1.8тд с летни джанти

Re: високооктанов бензин и вашият джоб

Мнениеот varby на Съб 28 Юли, 2012 11:18

Точно там е проблема ,че в повечето бензиностанции Н-95 едва ли е толкова октана,по-скоро Н-98 се доближава до 95 октана.Затова когато хората заредят Н-98 усещат разлика в ускорение ,разход и т.н.


varby
потребител
потребител
 
Мнения: 388
Регистриран на: Пон 15 Фев, 2010 18:36
Модел на автомобила: Форд Мондео SW МК2 1.8 16V GLX 1999г. Stardust Silver Metallic
Местоположение: гр.Силистра
Пол: Мъж

Re: високооктанов бензин и вашият джоб

Мнениеот KOss на Съб 28 Юли, 2012 11:39

Хубаво и точно написано! :wink: Наслушах се на всякакви глупости за бензин. Най-вече откакто карам американска кола. 3.1 V6 мотор с 8.5 степен. То като за турбо си е готово. :D Та, двигателя си работи тихо, върви чудесно на 95 бензин. Писна ми да ми казват всякакви хора "ЕЕЕ ти на това ако му слагаш 100 октана то ше лети бе, те в Америка не са чували за такъв бензин". Е, ходи им обяснявай, може да им дам на някои линк към тази тема. :lol:


Аватар
KOss
потребител
потребител
 
Мнения: 337
Регистриран на: Чет 14 Апр, 2005 13:29
Местоположение: София
Модел на автомобила: Modded MK7 Escort 1.8 16V - GONE;Pontiac T.S. 3.1 V6 TBI
Местоположение: София

Re: високооктанов бензин и вашият джоб

Мнениеот Peet на Пон 30 Юли, 2012 8:56

diesel1.6 написа:
Peet написа:Двигателите с ниска компресия, работещи по спецификация с ниско октанов бензин нямат проблем с работата с високо октанов бензин. При двигателите с висока компресия детонациите в цилиндрите продължават и след гасенето на двигателя от контактния ключ. Това се дължи именно на лесното самозапалване от температурата на ниско октановия бензин в цилиндрите. В тези случаи двигателя продължава да работи хаотично и абсолютно неравномерно от безразборното детониране на горивната смес в цилиндрите.

Моят мотор не може да върви с високооктанов. Специално му отлежавам 95 по едно лято на слънце, за да стане за ползване. Детонациии след гасене вече няма. Колите са си за 95 и такъв има на магазина, а и като угасиш, дюзите не пръскат повече и една капка даже.


Може би трябваше да уточня,че става дума за карбураторните двигатели. Това, което пишеш за инжекционните е логично.


Peet
потребител
потребител
 
Мнения: 612
Регистриран на: Вто 17 Юли, 2007 15:59
Местоположение: Пловдив
Модел на автомобила: Ford Galaxy,2.0i DOHC,Ghia,'98
Местоположение: Пловдив
Пол: Мъж

Re: високооктанов бензин и вашият джоб

Мнениеот opex на Пон 30 Юли, 2012 13:39

Вчера един до мен спира на OMV-то, слиза и едно мазно вика "100 октана... До горе". За малко да му кажа Пич, сипи си нормален бензин на тая изпушила Алфа и ми дай останалите пари :mrgreen:
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща!


Аватар
opex
потребител
потребител
 
Мнения: 2059
Регистриран на: Пон 25 Авг, 2008 22:06
Модел на автомобила: Escort '97 1.8 16v
Местоположение: София
Пол: Мъж

Re: високооктанов бензин и вашият джоб

Мнениеот HACKO на Пон 30 Юли, 2012 13:41

opex написа:Вчера един до мен спира на OMV-то, слиза и едно мазно вика "100 октана... До горе". За малко да му кажа Пич, сипи си нормален бензин на тая изпушила Алфа и ми дай останалите пари :mrgreen:

Повярвай ми, няма да те разбере.
Проблема не е от бобината, а от магарето в кабината
(народна мъдрост)


Аватар
HACKO
Модератор
Модератор
 
Мнения: 9794
Регистриран на: Сря 24 Май, 2006 21:22
Местоположение: ХАСКОВО
Модел на автомобила: ESCORT 92г/1.4i/CVH/комби/ Х2775АС
FIESTA 89г/1.1/ OHV/ X6164AB
FIESTA 97г/1.25/ ZETEC S/ X3493KA
Местоположение: ХАСКОВО
Пол: Мъж

Re: високооктанов бензин и вашият джоб

Мнениеот ЯЛТА на Пон 30 Юли, 2012 13:56

opex написа: "100 октана.

Абе 100 октана са си 100. Аз миналата година покарах 20 дни на зет ми Вектрата- 1.6, пък го напълних до горе с 100 октана, е друга бира си е, и се усеща добре и при вървежа.
Изображение
Изображение
Мисли ГЛОБАЛНО действай ЛОКАЛНО


Аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
 
Мнения: 7321
Регистриран на: Чет 22 Юли, 2010 14:52
Местоположение: София-1582
Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD GHIA ENDURA D SW MK-2 2000 year
_______________________
АМБИЦИЯТА Е ПОСЛЕДНОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕУДАЧНИКА.О.Уайлд
Местоположение: СОФИЯ-1582, и чат пат на луната.
Пол: Мъж

Re: високооктанов бензин и вашият джоб

Мнениеот urgan на Пон 30 Юли, 2012 17:41

Върви малко по мазно със 100 октана но нищо повече, може би има и момент на внушение, щом карам със сто октана значи трябва и да върви повече. Ще върви повече с жигула ама със съвременните автомобили едва ли.
Изображение


Аватар
urgan
Потребител
Потребител
 
Мнения: 1827
Регистриран на: Пет 16 Яну, 2009 17:44
Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 TDCi 131 h.p. Estate 02' Ghia
Engine code: FMBA
Местоположение: предимно София, Шумен

Re: високооктанов бензин и вашият джоб

Мнениеот amonev на Вто 31 Юли, 2012 10:03

Аз пък зареждам Мондеото на Ромпетрол и усещам осезаема разлика с Лук, Шел, ОМВ и т.н.
Е ли правото право?


Аватар
amonev
потребител
потребител
 
Мнения: 447
Регистриран на: Нед 11 Фев, 2007 9:15
Местоположение: Разград
Модел на автомобила: Форд Сиера 1983г.
Форд Мондео 1997г.
Местоположение: Разград

Re: високооктанов бензин и вашият джоб

Мнениеот nikolovvd на Вто 31 Юли, 2012 11:46

Дори и със скъпия бензин на Ромпетрол, цената на километър пробег е по-ниска. _friends_


Аватар
nikolovvd
Потребител
Потребител
 
Мнения: 4880
Регистриран на: Пон 15 Май, 2006 16:18
Местоположение: Видин
Модел на автомобила: Mitsubishi Lancer Sport Sedan

Re: високооктанов бензин и вашият джоб

Мнениеот ЯЛТА на Вто 31 Юли, 2012 11:57

amonev написа:Аз пък зареждам Мондеото на Ромпетрол

То и Maxpoint в неделя заредил нафта в новото Пежо 508 на Ромпетрол, е вече никога няма да сипва там.
Ромпетрол имат най много франчайзингови бензиностанции, и никой не знае какво се продава в тях.
Изображение
Изображение
Мисли ГЛОБАЛНО действай ЛОКАЛНО


Аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
 
Мнения: 7321
Регистриран на: Чет 22 Юли, 2010 14:52
Местоположение: София-1582
Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD GHIA ENDURA D SW MK-2 2000 year
_______________________
АМБИЦИЯТА Е ПОСЛЕДНОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕУДАЧНИКА.О.Уайлд
Местоположение: СОФИЯ-1582, и чат пат на луната.
Пол: Мъж

Re: високооктанов бензин и вашият джоб

Мнениеот amonev на Вто 31 Юли, 2012 19:18

nikolovvd написа:Дори и със скъпия бензин на Ромпетрол, цената на километър пробег е по-ниска. _friends_


Абсолютно споделям за пробега. Цената на бензина в Ромпетрол - Разград е като на другите бензиностанции. Преди няколко месеца обаче наистина бе с няколко стотинки по-скъп, но сега не е.
Е ли правото право?


Аватар
amonev
потребител
потребител
 
Мнения: 447
Регистриран на: Нед 11 Фев, 2007 9:15
Местоположение: Разград
Модел на автомобила: Форд Сиера 1983г.
Форд Мондео 1997г.
Местоположение: Разград


Назад към КАФЕНЕ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

 
cron