Плюшен гръб на седалки + мокетче (Updated)

Това се прави така! Няма смисъл да откриваме топлата вода.
Отговори
Потребителски аватар
Kocko
потребител
потребител
Мнения: 725
Регистриран: 01 дек 2005, 23:28
Модел на автомобила: Ford Orion MK5
Mercedes CLK W209
Seat Ibiza J
Местоположение: София
Status: Извън линия

Плюшен гръб на седалки + мокетче (Updated)

Мнение от Kocko » 20 ное 2006, 01:21

Започваме отдалеч. Намерих преди известно време един ескорт комби 93 год за части. Взех от него каквото ми трябваше спешно и ми мина през ума да си сменя салона на колата. Вчера минах от там, смених задните седалки, и тъкмо слагам новата предна... и ха изненадка, изобщо не пасва. Дупките една с една не пасват. Мислех как да сменям механизма отдолу да взема новата седалка, че едни такива хубавички запазени, тъмни... красота. Ама не става... какво да правим.

Изнервих се, сглобих си пак моите работи и реших да пробвам поне да си закърпя плюшените (разлепени) картонени гърбове на седалките. На всичкото отгоре и картона беше изкъртен от едната страна. Намерих стар лист ножовка в мазето. Огънах си го както ми трябва и го лепнах с хелметекс. Позалепих криво ляво накъсаните картони заедно с ножовката, хванах ги с щипки и се заех с лудостта да закърпя дупката по средата. Там където ми е мрежичката самата кора има квадратна дупка приблизително 35х40см. Идеята е като е опънат плюшения плат отгоре да е меко там и да могат да се слагат удобно бутлки в мрежичката. То хубаво, ама в моя случай плюша се разлепил почти целия. Намерих някакво мноого старо парче кожа и я изпънах от вътрешната страна.

После се захванах да разлепя остатъците от старото лепило... Не отнема много време, но е малко дразнеща процедура. Идеята е новото лепило да хване направо върху картона, не върху старото лепило. Междувременно облепих ъгъла на картона качествено с хартия (от сметки за телефон) :) и отвътре я хванах с остатъци от кожа отново. Не за друго, ами е еластична и лепилото попиваше много добре в нея. Просто ми трябваше нещо здраво да захване листа ножовка от вътрешната страна. С много лепене, опъване и цапане успях да опъна плата и да го залепя по старите форми на кората. Единствен недостатък, не знам моя грешка или просто плата се беше свил, но отгоре между дупките за облегалката не остана много плат за подгъване, но в крайна сметка се получи.

Сега си имам кора на седалката с кожичка отвътре (Овча) да ми топли и няма и следа от старата разкъсана тапицерия. Равносметката 6лв за една туба хелметекс, една четчица и много силно надрусване с ацетон :)

Около 4 часа работа, включващо пиене на кафе, докато съхне, за да не се натровя в колата и цигари докато съхне лепилото в междинните стадии на опъване (ама как звучи само)

Трудно беше да се свалят пластмасовите водачи на облегалката за врата, с отверка се свалят, но е играчка.
2 нови пластмасови нитчета х40ст. бр.
И 4 часа мерак!

Утре ще пробвам да допълня поста с монтираната вече кора.
И после това ако не е направи си сам :)
------

Днес изпуших и свалих облегалките на задните седалки. Намерих известно количество мокет запазен и изхабих около литър лепило...

Оправих си кората и на втората седалка (нужда от снимки няма)

И си лепнах мокет на облегалките на задните седалки, след като старателно изшкурках появилата се на места лека ръжда. После реших да подвия мокета около ръба на железния гръб, за да изглежда по-шукарийско. Преди няколко часа ги монтирах. Оставих 4 сантиметра мокет в излишък от едната страна, за да може да покрие другата облегалка, с цел по-добра шумоизолация, а също и да не мирише на газ (тъй като зарядния клапан ми е в багажника). Толкова добре обира всички вибрации, че чак съм изненадан. Покарах преди малко. По павета е една приятно тиха. Все още съм като надрусан от многото лепило, но до 2 дни трябва да се поотмирише (да се надяваме). Щях да ги изчакам да изсъхнат на терасата, ама какво да се прави, наложи се да покарам малко, а то с разколачена кола, грозна работа, а и да си призная нямах търпение да почувствам разликата.

Paci: Давай смело, струва си, малко играчка и много цапане, но резултата е жесток!

М/у другото, забелязах че в железния гръб на облегалките е оставено място за подглавници (ако се казва така). Като знам колко съм луд, усещам че като измисля красив начин да сложа подглавници, това ще е поредното нововъведение във Фордьо :)
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Изображение Изображение

Отговори

Върни се в “СЪВЕТИ / НАПРАВИ СИ САМ”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 8 госта