Не духа на стъклото

Отопление, вентилация, климатизация. Ключалки. Друго оборудване и принадлежности.
Потребителски аватар
bacardiii
потребител
потребител
Регистриран: 07 окт 2010, 01:18
Модел на автомобила: Ford Mondeo 1.8 16v 115к.с. 1999г. хечбек
Status: Извън линия

Re: Не духа на стъклото

Мнение от bacardiii » 20 фев 2013, 21:18

щом все пак духа на едно място значи си има вакуум и едва ли е някой тръбичка.. не виждам как може едновременно за всички посоки да се скъсат тръбички.. а това за копчето как да го разбирам ?
Изображение

Потребителски аватар
Didibao
потребител
потребител
Регистриран: 03 юни 2008, 01:08
Модел на автомобила: Focus ST170

Мнение от Didibao » 20 фев 2013, 22:04

При мондео е така направена системата, че като остане без вакуум си духа само и единствено на стъклото!

За копчето разбирай че дефектира, свали го виж има ли вакуум ако има търси си копче, ако няма търси къде се откачил, вакуума се взема от задната страна на колектора и влиза в купето до един резервоар за вакуум, седи до жабкта, може да му извадиш едното маркуче при работеща кола да видиш има ли вакуум, ако няма пак търсиш.

Sent from my 3310I.
Изображение

Потребителски аватар
urgan
Потребител
Потребител
Регистриран: 16 яну 2009, 16:44
Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 TDCi 131 h.p. Estate 02' Ghia
Engine code: FMBA

Мнение от urgan » 21 фев 2013, 16:38

Да, нали и аз това му казвам на колегата да си прегледа вакуумите. Клапите се местят посредством вакуума и като го няма или копчето е развалено както е казал Didibao духа само на стъклото.
Изображение

Потребителски аватар
bacardiii
потребител
потребител

Мнение от bacardiii » 22 фев 2013, 13:37

да търся дали стига вакуум до копчето ?
Изображение

Потребителски аватар
Didibao
потребител
потребител

Мнение от Didibao » 22 фев 2013, 14:59

bacardiii написа:да търся дали стига вакуум до копчето ?
Точно така, най лесно е както ти казах да провериш на вакуумния резервоар първо, без да разглабяш нищо става.

Sent from my 3310I.
Изображение

Потребителски аватар
bacardiii
потребител
потребител

Мнение от bacardiii » 24 фев 2013, 18:41

проблема е решен ! благодаря ви много за помощта, колеги ! :) проблема беше в копчето. вътре в него има една пластмаска малка която като се завърти копчето и запушва определени дупчици където отива вакуума и от там става цялата магия.. подложих му едно парченце от свинска опашка и стана..
Изображение

ivo_kamburov
потребител
потребител
Регистриран: 09 мар 2015, 13:13
Модел на автомобила: Focus 1.6i ztec

Мнение от ivo_kamburov » 09 мар 2015, 14:35

Здравейте, имам сходен проблем с копчето за насочване на струята въздух. Колата е Фокус мк1. След като прочетох тази тема, реших да не отварям нова а да пиша тук. Проблема е че при завъртане на копчето за насочване на струята, въздуха отива само към краката. Когато свалих пластмасата под волана за да имам достъп до жилото, картинката е следната:
1.При завъртане на копчето за насочване на въздуха в която и да е позиция черната пластмаса с кривия канал не се завърта.
2.При завъртане на ръка на черната пластмаса с кривия канал до крайно дясно положение (т.е. да духа само на стъклото), копчето се завърта и струята въздух се измества и си духа на стъклото
3.При това положение когато копчето е в крайно дясно положение е струята отива към стъклото, при завъртане на копчето, черната пластмаса с кривия канал се премества до съответната позиция.
4.При повторно завъртане на копчето от ляво на дясно, черната пластмаса с кривия канал не иска да се завърти.

Т.е. от крайно дясно положение на копчето, при въртене на ляво, черната пластмаса с кривия канал се завърта и се променя посоката на въздуха, а при обратното въртене от ляво на дясно черната пластмаса с кривия канал не се мърда.
Прикачени файлове
029168419.jpg

Потребителски аватар
fantom64
потребител
потребител
Регистриран: 20 авг 2007, 23:24
Модел на автомобила: Mondeo '95, 2.0 16v 4х4 Ghia

Мнение от fantom64 » 09 мар 2015, 16:11

Здравейте! И при мен от вчера започна да духа само на стъклото, само че като махнах плеъра и извадих буксата с вакуума - има вакуум. С климатроник съм, показва че сменя посоките, но клапите не мърдат. Къде да търся проблема- електроника или вакуум? :?:
Ей това е климатроника.
Едит:Има вакуум само на един маркуч от 5-те.
Прикачени файлове
klima.jpg
The power is nothing without control !

Потребителски аватар
OgiDogi
потребител
потребител
Регистриран: 01 фев 2009, 00:09
Модел на автомобила: Orion 1.6DL '83 -> Mondeo 1.8TDi '97 с газ

Мнение от OgiDogi » 09 мар 2015, 19:01

ivo_kamburov написа:Здравейте, имам сходен проблем с копчето за насочване на струята въздух. Колата е Фокус мк1. След като прочетох тази тема, реших да не отварям нова а да пиша тук. Проблема е че при завъртане на копчето за насочване на струята, въздуха отива само към краката. Когато свалих пластмасата под волана за да имам достъп до жилото, картинката е следната:
1.При завъртане на копчето за насочване на въздуха в която и да е позиция черната пластмаса с кривия канал не се завърта.
2.При завъртане на ръка на черната пластмаса с кривия канал до крайно дясно положение (т.е. да духа само на стъклото), копчето се завърта и струята въздух се измества и си духа на стъклото
3.При това положение когато копчето е в крайно дясно положение е струята отива към стъклото, при завъртане на копчето, черната пластмаса с кривия канал се премества до съответната позиция.
4.При повторно завъртане на копчето от ляво на дясно, черната пластмаса с кривия канал не иска да се завърти.

Т.е. от крайно дясно положение на копчето, при въртене на ляво, черната пластмаса с кривия канал се завърта и се променя посоката на въздуха, а при обратното въртене от ляво на дясно черната пластмаса с кривия канал не се мърда.
Нещата приличат на откачена броня на едното жило. Ще трябва да свалиш и конзолата с врътките, за да видиш отзад какво е положението при въртене ляво-дясно.

fantom64 написа:Здравейте! И при мен от вчера започна да духа само на стъклото, само че като махнах плеъра и извадих буксата с вакуума - има вакуум. С климатроник съм, показва че сменя посоките, но клапите не мърдат. Къде да търся проблема- електроника или вакуум? :?:
Ей това е климатроника.
Едит:Има вакуум само на един маркуч от 5-те.
Запуши това с вакуума и ще ти се оправят посоките. Ако искаш да си на рециркулация или свеж въздух отвън - намери начин да подадеш вакуума към някоя от другите тръбички, без загуби.
Изображение
Ford не боледува - направо умира... примерно след 25 години. :D
ДЕ-РУСИФИКАЦИЯ

ivo_kamburov
потребител
потребител
Регистриран: 09 мар 2015, 13:13
Модел на автомобила: Focus 1.6i ztec

Мнение от ivo_kamburov » 16 мар 2015, 13:52

Проблема е решен. Повредата се оказа или скъсано или откачено жило в долната част от към краката. Защото след свалянето й черната ролка която е по средата се въртеше безконечно.
DSC06737.jpg
А на жилото от към врътката му беше излязла бронята извън гнездото, и самото жило беше прегънато. Всичко се оправи с "нова" /втора употреба/ машинка с жило от близката морга.

Потребителски аватар
fantom64
потребител
потребител
Регистриран: 20 авг 2007, 23:24
Модел на автомобила: Mondeo '95, 2.0 16v 4х4 Ghia

Мнение от fantom64 » 16 мар 2015, 18:00

И моя проблем е диагностициран - 2 от клапаните , които управляват посоките , не работят. И едва ли ще намеря точно такива от Мондео 95г. с климатроник, понеже доколкото ми е известно са рядкост. Ако някой с климатроник има желание да помогне, нека погледне зад жабката дали има подобен блок с клапани. Поне да знам от каква кола да търся.
Ето това е блока с клапаните.
Прикачени файлове
rsz_klapani.jpg
The power is nothing without control !

Потребителски аватар
Didibao
потребител
потребител

Мнение от Didibao » 16 мар 2015, 19:17

Ще ти го кажа сериозно такива клапани има по много коли за управление на турбо и егр, та търси такъв мисля, че ще ти свърши работа.

Изпратено от моят LG-D802
Изображение

Отговори

Върни се в “ВСИЧКО ОСТАНАЛО, КОЕТО ИМА В АВТОМОБИЛА”