Напускане на ПТП

И как да се борим с тях!? Петте секунди преди катастрофата. Това можеше и да не се случи.
Потребителски аватар
.Atanasov
потребител
потребител
Мнения: 49
Регистриран: 18 апр 2021, 16:01
Модел на автомобила: Focus 1.6TDCI (85kW)
Местоположение: Sofia, Bulgaria
Status: Извън линия

Напускане на ПТП

Мнение от .Atanasov » 09 мар 2023, 11:00

Вчера ме удариха - леко ПТП с материални щети. Щетите не са големи (пребоядисване на броня). Водачът дори не слезна да види какво е направил и напусна ПТП-то бързичко.
Обадих се на 112 и ми казаха да чакам на място. След час и половина дойдоха от КАТ. Провериха ми всички документи, вкл. и за алкохол. Написах декларация с описание на ПТП-то, както марка, цвят и рег. номер на другата кола, и обстоятелствата около ПТП-то.

Направиха снимки и ми дадоха протокол, който описва щетите и ситуацията, но в полето "Участник 1" пише напуснал. Т.е. явно го водят неизвестен извършител. Полицаите казаха, че ще го издирят и ще му наложат санкции, но ако се жали пред съда, трябва аз да доказвам вината му.
От цялата тази история, никой не ми даде насоки какво мога да направя да си възстановя щетите по колата, което е и питането ми по темата.
nafta

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Мнения: 13104
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК
Местоположение: ХАСКОВО
Status: Извън линия

Re: Напускане на ПТП

Мнение от HACKO » 09 мар 2023, 11:34

Отиди до твоя застраховател и ги питай, те най-добре ще знаят какво се прави в този случай.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

Потребителски аватар
.Atanasov
потребител
потребител
Мнения: 49
Регистриран: 18 апр 2021, 16:01
Модел на автомобила: Focus 1.6TDCI (85kW)
Местоположение: Sofia, Bulgaria
Status: Извън линия

Re: Напускане на ПТП

Мнение от .Atanasov » 09 мар 2023, 13:25

Питах ги, казаха, че трябва да си предявя иск към гаранционен фонд, тъй като извършителя е неизвестен, съответно не се знае наговата ГО към кой е. Ако КАТ го намерят, те (ГФ) щели да си предават претенциите си към него.
След предаване на претенцията има 3 месеца, в които ГФ да се произнесе по нея.

Бърза справка в интернет показва, че обикновенно извършителя не се намира и претенцията към ГФ е отказана с този предтекст.

И се замислям дали да не си боядисам бронята за моя сметка и да им тегля една майна на всички бягащи от отговорност при ПТП. :x
nafta

Потребителски аватар
ivchotr
потребител
потребител
Мнения: 882
Регистриран: 31 окт 2015, 13:40
Местоположение: София
Status: Извън линия

Re: Напускане на ПТП

Мнение от ivchotr » 09 мар 2023, 14:43

Извършителят би могло да бъде наказан с лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 до 6 месеца и глоба до 200 лв, след като бъде открит. Доказването на това събитие обаче поражда трудности, когато свидетел си само ти, а по МПС-то на извършителя не са налични следи. Предполагам се сещаш, че за леко ПТП като това, в което си попаднал, ченгетата няма да си мръднат пръста да свършат нещо качествено и в срок, така че поне да се установят евентуални щети и по неговото МПС, които да го свържат евентуално с произшествието. За да не загубиш единствения шанс да получиш някакво парично удовлетворение, не е лошо да минеш на оценка на щетата при твоя застраховател, като си пуснеш съответното заявление, а след това да сезираш и Гаранционния фонд, като представиш екземпляр от огледа при застрахователя. Застрахователят може да почне да се усуква, но все ще успееш да го накараш да свърши тази работа. Тук следва да се отбележи и, че извършителят може да посочи теб като причинител на произшествието и да стане мътна и кървава работата. Затова в подобна ситуация е добре да имаш поне още един свидетел, по възможност независим, който да е съгласен да потвърди твоята теза. Има и още една особеност - ако автомобилът ти е твърде скъп, повреждането му може да стане престъпление и тогава съдът няма да е много благоразположен да оневини извършителя. Важно е какъв е към момента прагът, който определя дадена щета като маловажно по своята стойност деяние. Пример - бронята на Майбах ще струва сигурно повече от цял 10 годишен Форд. Затова е добре да се направи оглед със съответния протокол от вещо лице.
Знам всички вицове за Форд :D

Отговори

Върни се в “ЗАСТРАХОВКИ, КАТ и ПТП”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 7 госта