Страница 1 от 2

с летни гуми през зимата=без гражданска

Публикувано: 17 сеп 2009, 20:34
от pepy1
запознат ли е някой с тази измислица
днес ми казаха ,че ако си участник в ПТП през зимата и си с летни гуми все едно нямаш гражданска -не ти я признавали
аз например никъде не прочитам в законите кога се слага зимна гума и що е то зимна гума ,пише само за големина на протектора
аз лично не съм от тези дето карат с летни гуми през зимата ,просто ми стана интересно дали някой друг е чувал за подобно нещо

Re: с летни гуми през зимата=без гражданска

Публикувано: 17 сеп 2009, 21:09
от S_C
Спокойно,няма такова нещо.Обаче кварталната патрулка ще си те вижда като самоходни 20 лева все тая с какви гуми си... :lol:

Тук в един магазин продават руски "зимни" гуми.Водят се 14-ки,но отговарят поне на 16-ки.Грайфера им е три пръста дълбок.Умопомрачителна гледка.Та един съсед се излъга да си сложи такива.Екстра са бе,руски,като тия от едно време...И на два пръста сняг не успя да излезе от паркинга.Гумите се бяха бетонирали просто.Камък!Няма мърдане.

Re: с летни гуми през зимата=без гражданска

Публикувано: 17 сеп 2009, 21:46
от HACKO
Във закона за д-е няма такъв текст, обаче ако застрахователите си го напишат в техните си разпоредби, че и на гърба на полицата всичко става болезнено истинско и после "върви се оплаквай на арменския поп".

Re: с летни гуми през зимата=без гражданска

Публикувано: 18 сеп 2009, 13:19
от Трол
В закона го няма. Някой си го еизмислил както истерията за зимните гуми миналата година... В някои страни съм чувал, че е така. Дори за грайфер, никой не те проверява, но участваш ли в ПТП с кофти гуми дори да не си виновен, всичко обираш ти. Тук както каза Наско, може някой застраховател да опита да си го въведе, но все пак трябва да има и начин да се защити човек от това, защото те може да напишат, че не трябва да катастрофираш и като се блъснеш да кажат, оправяй се :) То и на каското пише, че трябва да се грижиш добре за колата си и т.н., но ти плащат все пак...
Та с една дума: глупости!

Re: с летни гуми през зимата=без гражданска

Публикувано: 18 сеп 2009, 14:27
от HACKO
То и двустранните протоколи по закон не бяха отменени, обаче няколко години не съществуваха точно след едностранно решение на застрахователите.

Re: с летни гуми през зимата=без гражданска

Публикувано: 18 сеп 2009, 14:29
от а4о
В почти цяла Европа ако гумите не отговарят на сезона тогава те подвеждат под отговорност и оказва влияние на застраховката!

Re: с летни гуми през зимата=без гражданска

Публикувано: 18 сеп 2009, 14:33
от HACKO
а4о написа:В почти цяла Европа ако гумите не отговарят на сезона тогава те подвеждат под отговорност и оказва влияние на застраховката!
Обаче ние само на документи сме в Европейския съюз, на практика сме дълбоко в Ориента.

Re: с летни гуми през зимата=без гражданска

Публикувано: 18 сеп 2009, 14:47
от а4о
АМИ ОЩЕ ЕДНО ПОТВЪРЖДЕНИЕ,ЧЕ ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ ГЛЕДАТ ДА СМУЧАТ ПАРИ,А НЕ ТОЛКОВА ДА ПРИЛАГАТ ЕДНИ И СЪЩИ ПРАВИЛА!ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗАСТРАХОВАТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ СА ЧУЖДИ ФИРМИ!

Re: с летни гуми през зимата=без гражданска

Публикувано: 18 сеп 2009, 16:41
от Трол
HACKO написа:То и двустранните протоколи по закон не бяха отменени, обаче няколко години не съществуваха точно след едностранно решение на застрахователите.
Еми никой не е вдигнал шум по въпроса и така си е стояло, аз например не знаех, а и не съм участвал в ПТП, не ми се е налагало да ползвам протокили, ГО и т.н..
Обаче ако някой застраховател ми каже "аа ти си бил с летни гуми през февруари, няма да плащаме вместо теб" ще го съдя. Все пак закона е над прищявките на някой застраховател и съда го знае. Ако не "уведомиш" съда вече е друга бира. Така си мисля де :D

Апък относно разминаването в европейските и нашите закони за гумите си мисля,че това не е основен фактор за една катастрофа. Някой превъзбуден тийн с 1 месец стаж взел на дядо жигулата с 15 годишни "зимни" гуми да не е по-безопасен от шофьор с опит и "всесезонни" гуми? То може да забранят и да караме коли със задно зимата, че са по-опасни (според някои)... Може да има много тълкования на този закон. Дебатиран е в други теми, няма нужда и тук.

Re: с летни гуми през зимата=без гражданска

Публикувано: 18 сеп 2009, 17:44
от bateto_toshko
А в градове където няма зима пак ли трябва да си купуваме? :roll: .Ако двете ми гуми са зимни а двете летни? Ако сме астрономическз зима а навън е 26 градуса?Справка -бургас пред 5-6 години.Според мнението на всички шофьори с които съм говорил , някои от тях доста опитни ...гумите за мокра настилка наистина имат значение.На сняг обаче пързалката ти е сигурна с каквито и гуми да си.

Re: с летни гуми през зимата=без гражданска

Публикувано: 18 сеп 2009, 18:05
от а4о
Колега,застрахователите навън казват и го упоменават в застраховката че през зимата трябва да си със зимни гуми,а пък ти ако искаш ги слагай!Зимната гума се слага естествено на подходящи температури-под 10 градуса,но ако няколко дни е малко над десет никой не слага летни гуми.Закона си е закон еднакъв за старите и нови шофьори!

Re: с летни гуми през зимата=без гражданска

Публикувано: 18 сеп 2009, 18:15
от bateto_toshko
къде навън? Ако говориш за западна европа там освен всичко чистят пътищата и зимата рядко ги "изненадва".В Германия ако се образува локва на пътя , то той се разваля и строи на ново. В Англия ако имаш сняг пред дома си те глобяват.На нашите неизчистени от снега пътища никакви гуми няма да ти помогнат , единствено бавно и плавно каране.

Re: с летни гуми през зимата=без гражданска

Публикувано: 18 сеп 2009, 18:24
от а4о
Ами ако прочетеш коментарите по темата ще разбереш къде навън имам предвид!

Re: с летни гуми през зимата=без гражданска

Публикувано: 18 сеп 2009, 21:43
от Трол
а4о написа:...Закона си е закон еднакъв за старите и нови шофьори!
Именно де, закона в България не ме задължава да си слагам зимни гуми.

Re: с летни гуми през зимата=без гражданска

Публикувано: 18 сеп 2009, 22:28
от bateto_toshko
ние тука в БГ си пускаме неизправни автомобили да се движат по улиците без нормални спирачки , пък за зимни и летни гуми ще го правим на въпрос.......всички знаем как се минава технически преглед на повечето места

Re: с летни гуми през зимата=без гражданска

Публикувано: 18 сеп 2009, 22:52
от а4о
За колегата trol пояснявам че имам предвид страните от европейския съюз които са наистина европейски,не съм казал че се отнася за България(може да погледнеш нагоре в коментара)!

Re: с летни гуми през зимата=без гражданска

Публикувано: 18 сеп 2009, 23:20
от Трол
Разбрах, но автора на темата пита за тук, за чужбина не е интересно. Ей така тръгват слуховете. :D

Re: с летни гуми през зимата=без гражданска

Публикувано: 18 сеп 2009, 23:30
от S_C
Не е работа на застрахователите да се грижат за бизнеса на вносителите на гуми.За да се промени това,трябва монтажа на гуми да стане като минаването на преглед-лицензи за пунктовете,отчети и т.н. плюс сертификат за гумите.Ми няма как да стане.Спира ме утре мл.п.и. "и сааа коо праииим"...и аз как ще му докажа,че карам със зимни,а не с летни гуми...
Или другия вариант-прегледите да са два пъти годишно и в листа за прегледа да се отбелязва с какви гуми е колата.

Обсъждате си някакви неща,дето са от друг свят и друга епоха.Някой получил прозрение и отишъл в редакцията на най-близкия вестик.Те пък видели много хляб в тая "новина" и го боднали на първа страница.Други го препечатали и така се повтаря номера със зимните гуми от миналата година...отива някаква журналистка при някакви катаджии и ги пита вярно ли е,че колите трябва да са със зимни гуми оня след леко замисляне казва "ами дааа"...въпреки,че в тоя момент примерно мисли за нещо съвсем друго.И вероятно някой го е възприел това за сериозно,защото на следващата седмица по ТВ се показва МИНИСТЪРА и казва с унила физиономия: ами те,таковата...ми не са задължителни,няма такова изискване...-и т.н.

Re: с летни гуми през зимата=без гражданска

Публикувано: 19 сеп 2009, 10:29
от а4о
В най-скоро време застрахователите ще го въведат и тук,а и не само това.Ще има промени в в закона за застраховането относно определянето на стойноста на застраховката и тя ще се влияе най-вече от опитнистта на шофьора и след това от самия автомобил.Това се говори в средите на Дженерали и на ДЗИ,тъй като имам отношение с тях и затова го казвам.А иначе слуховете в последствие винаги стават реалност,тъй като сме в Европа все пак и застрахователите са всички чужди компании.Ще въведат еднакви стандарти след като сведат риска за тях до минимум.Така имат по-голяма печалба,а риска им е оценен таван.

Re: с летни гуми през зимата=без гражданска

Публикувано: 19 сеп 2009, 11:36
от Трол
Е промени винаги ще има. Дано да са за добро и държавата адекватно да регулира ГО (и не само). Последната санкция срещу застрахователите за картелно споразумение беше добър знак. Не бива 3-4-5 застрахователни фирми да казват кой и как ще кара влака. Гърция, Англия са в ЕС, но като нямат зима трябва ли да карат със зимни гуми? От една страна погледнато да ми искат повече пари за това, че съм под 30 може да се тълкува като дискриминаци по възрастов признак, защо трябва да плащам повече за това, че наборите ми се блъскали повече? Ако пък имам 2-3 катастрофи е нормално да плащам повече, иначе тези пари ще ги покрият всички останали. ГО на шофьора ли се прави или на автомобила? Ако е на шофьора (гледат ми години, катастрофи и т.н.) би трябвало с моята ГО да мога да карам която и да е кола... Нещата не са само черно/бели, да се надяваме държавата и гражданското общество да се активизират и да не оставяме алчността на група хора да е над интересите на обществото! Като тази глупост да спирали от движение колите без ГО. Ами ако имам една антика в задния двор/склада и си и плащам данък, не я карам, но си я държа в някой уикенд примерно да изляза на кафе с нея (като и направя ГО), защо да ми я спират от движение или пък всяка година да и правя ГО като не я ползвам?