Фиеста Мark6 vs. Фокус МК1
Фиеста Мark6 vs. Фокус МК1
Здравейте бъдещи колеги! Не съм сигурен дали това е правилното място за темата ми,но реших да я пусна,нека администраторите да я преместят ако не й е тук мястото. Време ми е за 1вия автомобил и съм се спрял основно на тези два модела,минах през корса Ц,шкода фабия,но се спрях на форда заради по ниските цени (все пак трябва да се впиша в бюджета ми до 4500лв). Искам да Ви попитам,Вие като собственици на марката Форд,какво бихте ми препоръчали като двигател (сега вметвам,че си търся бензин), какво да гледам при оглед на автомобила и от кои години на производството е? Искам да съм в малкия данък, не ми трябва мощен автомобил, колата ще се ползва основно градско, с опция разбира се ми остава и да сложа газов инжекцион. Какво е Вашето мнение? Благодаря предварително.
- dragonn2
- потребител
- Регистриран: 10 ное 2014, 12:09
- Модел на автомобила: 2001 Ford Focus 1.6 16v / 2007 Ford Fusion 1.6 16v / 2004 Toyota RAV4 D4D
- Контакти:
- Status: Извън линия
Re: Фиеста Мark6 vs. Фокус МК1
Здравей, вече има доста изписано за тези модели в раздел "Други въпроси". Доста хора са имали същата дилема като теб, включително и аз
.
Относно двигателите, щом искаш бензин в малкия данък, изборът се свежда до следните:
За Фокус - 1.6 16v (100кс), най-масовият и бих казал най-разумният избор. Има и 1.4 (75кс), но на това купе му идва слаб и няма смисал от него, освен ако не караш 100% градско. Ама щом мислиш да слагаш ГИ, 1.6 е перфектен.
Фиеста също има 1.6 100кс, но е доста рядко срещан, предимно са 1.4 и 1.25. Показателите им може да намериш тук.
Сега, за избора на модел, вече си зависи каква кола ти трябва - малка или по-голяма, за сам човек или семейство, голям/малък багажник (Фокус има и седан и комби), градско/извънградско каране и т.н.
Като си отговориш на тези въпроси, сам ще разбереш коя ти трябва.
И не на последно място, отиваш в някоя автокъща и сядаш зад волана. Едно е да гледаш колата в интернет, друго е да я видиш на живо.
Лично за мен, фиестата е леко умалена версия на Фокуса, който пък се е доказал като автомобил. Което и да избереш, няма да сгрешиш, само си отваряй очите като я взимаш, да няма после "циганин и форд не работят..." и подобни шеговитости.

Относно двигателите, щом искаш бензин в малкия данък, изборът се свежда до следните:
За Фокус - 1.6 16v (100кс), най-масовият и бих казал най-разумният избор. Има и 1.4 (75кс), но на това купе му идва слаб и няма смисал от него, освен ако не караш 100% градско. Ама щом мислиш да слагаш ГИ, 1.6 е перфектен.
Фиеста също има 1.6 100кс, но е доста рядко срещан, предимно са 1.4 и 1.25. Показателите им може да намериш тук.
Сега, за избора на модел, вече си зависи каква кола ти трябва - малка или по-голяма, за сам човек или семейство, голям/малък багажник (Фокус има и седан и комби), градско/извънградско каране и т.н.
Като си отговориш на тези въпроси, сам ще разбереш коя ти трябва.
И не на последно място, отиваш в някоя автокъща и сядаш зад волана. Едно е да гледаш колата в интернет, друго е да я видиш на живо.
Лично за мен, фиестата е леко умалена версия на Фокуса, който пък се е доказал като автомобил. Което и да избереш, няма да сгрешиш, само си отваряй очите като я взимаш, да няма после "циганин и форд не работят..." и подобни шеговитости.

Вчера се качих да тествам един фокус.2000г 1.6,добре ми беше като купе,днес ще ходя да видя във Фиеста как се чувствам,но Фокуса който тествах на 2ра предавка,преди да включа на 3та придърпваше леко,все едно се дави,собственика каза че не е загряла,от така казаното може ли да е от нещо друго или е от недозагрятия двигател. Като си харесам нещо задължително после ще ми е погледне доверен човек така или иначе. 1.6 на фиеста по обяви не можах да срещнаdragonn2 написа:Здравей ...

- dragonn2
- потребител
- Регистриран: 10 ное 2014, 12:09
- Модел на автомобила: 2001 Ford Focus 1.6 16v / 2007 Ford Fusion 1.6 16v / 2004 Toyota RAV4 D4D
- Контакти:
Ако температурата навън е над 0 градуса, не чакакм колата да загрее. Работи на място по-малко от минута, колкото да си сложа колана и да пусна фаровете и музиката. Никога не съм усещал придърпване, даже и при минусови температури, а съм със същия двигател. Не е нормално и не слушай оправданията на собственика. Дори и проблемът да се оправя след като загрее, не е нормално да го има изобщо! Из форума съм срещал теми за този проблем и май е от бобината. Потърси и ти малко.swetozar написа:Вчера се качих да тествам един фокус.2000г 1.6,добре ми беше като купе,днес ще ходя да видя във Фиеста как се чувствам,но Фокуса който тествах на 2ра предавка,преди да включа на 3та придърпваше леко,все едно се дави,собственика каза че не е загряла,от така казаното може ли да е от нещо друго или е от недозагрятия двигател. Като си харесам нещо задължително после ще ми е погледне доверен човек така или иначе. 1.6 на фиеста по обяви не можах да срещнамасово 1.4 и с газов даже са обявите. Толкова ли ще е слаба извънградско с този двигател? Без семейство съм, колата ми е основно за работа из Пловдив,но ще се налага и извънградско разбира се.
Фиестата е по-лека от Фокус и там 1.4 би трябвало да е напълно достатъчен дори за извънградско. Аз имах в предвид, че за Фокус 1.4 може да е слаб. И все пак не съм карал и само предполагам.
Нека колегите с такива двигатели да кажат.
- ФордБългария
- потребител
- Регистриран: 10 яну 2014, 23:22
- Модел на автомобила: Ford Focus mk1 1.6 16v
Здрасти ! Аз имах същата дилема - Фиеста или Фокус, като накрая избрах фокуса.
За Фокуса малко : 1.6 си е супер двигател за ниския данък, аз съм го газифицирал, доколкото съм запознат този двигател няма проблеми с газта, въпреки че доста хора казват че горят клапани и т.н. Някои бройки имат проблеми с горене на масло, но това се оправя със смяна на сегменти или 1-2 др неща(не съм много запознат по техническите неща). Колата дори с газова уредба има приличен багажник - успях да събера 2 големи куфара. Има добро ускорение като за 1.6, достатъчен е да си направиш изпреварването. Удобна количка, стабилно окачване, нисък данък.
1.4 е малко екзотичен двигател и не ти го препоръчва - 25-те коня по-малко ще се окажат недостатъчни според мен за това купе, а пък качиш ли и някой друг - направо ще се озориш. Отделно като не много често срещан двигател, резервните части ще са по-редки и на по-високи цени(предполагам).
За фиестата не знам много, но в момента се радвам че не избрах нея пред фокуса. По-малка е, и лично за мен Фокусът е по-красив, по-широк. Спрямо годините си вървят на почти еднакви пари(300-400 лева максимална разлика).
Ти тези пари си ги отделил само за закупуване, или и за обслужване, регистрация, газ и т.н. ?
За Фокуса малко : 1.6 си е супер двигател за ниския данък, аз съм го газифицирал, доколкото съм запознат този двигател няма проблеми с газта, въпреки че доста хора казват че горят клапани и т.н. Някои бройки имат проблеми с горене на масло, но това се оправя със смяна на сегменти или 1-2 др неща(не съм много запознат по техническите неща). Колата дори с газова уредба има приличен багажник - успях да събера 2 големи куфара. Има добро ускорение като за 1.6, достатъчен е да си направиш изпреварването. Удобна количка, стабилно окачване, нисък данък.
1.4 е малко екзотичен двигател и не ти го препоръчва - 25-те коня по-малко ще се окажат недостатъчни според мен за това купе, а пък качиш ли и някой друг - направо ще се озориш. Отделно като не много често срещан двигател, резервните части ще са по-редки и на по-високи цени(предполагам).
За фиестата не знам много, но в момента се радвам че не избрах нея пред фокуса. По-малка е, и лично за мен Фокусът е по-красив, по-широк. Спрямо годините си вървят на почти еднакви пари(300-400 лева максимална разлика).
Ти тези пари си ги отделил само за закупуване, или и за обслужване, регистрация, газ и т.н. ?
Това ми е максималния бюджет,искам в тях да се впиша с всичко,даже и смяната на ремъци и масло и останалите неща след покупката на автомобила. Да ви попитам, как мога да разбера историята на някой автомобил,от номера на рамата ли? Бях да гледам една фиеста и собственика ми каза, че не знае от къде е колата (от коя страна е докарана). Няма сервизна книжка,взел е от бг собственик преди това,а ако искам да разбера има ли начин?
- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
От номер на рама не може да разбереш откъде идва колата, само къде е произведена.
Ако колата е регистрирана в БГ имаш около 150лв за прехвърляне и регистрация (ако е от твоя окръг и по-малко). Ако няма регистрация, около 500лв. Обслужване и Газ минимум 1000лв.
Бъди мнителен и не вярвай на приказките на джамбазите, че нещо било заради стоянето на паркинга или че трябвало нещо много дребно да се направи и ще се оправи. Ако беше така те самите щяха да го направят, свети ли чек значи има сериозен проблем, оправянето на който струва скъпо.
Ако колата е регистрирана в БГ имаш около 150лв за прехвърляне и регистрация (ако е от твоя окръг и по-малко). Ако няма регистрация, около 500лв. Обслужване и Газ минимум 1000лв.
Бъди мнителен и не вярвай на приказките на джамбазите, че нещо било заради стоянето на паркинга или че трябвало нещо много дребно да се направи и ще се оправи. Ако беше така те самите щяха да го направят, свети ли чек значи има сериозен проблем, оправянето на който струва скъпо.
- ФордБългария
- потребител
- Регистриран: 10 яну 2014, 23:22
- Модел на автомобила: Ford Focus mk1 1.6 16v
Значи реално колата ще трябва да струва макс 3000 лв.
- DigiPro
- потребител
- Регистриран: 08 фев 2005, 23:15
- Модел на автомобила: C-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен B-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен Fusion 1,4 Duratec 16V.
ex Fiesta Si 1,6 16V MK3,5
ex Fiesta 1,1i MK3 - Местоположение: Велико Търново
- Контакти:
В Microcat или http://www.etis.ford.com излиза за коя страна е била произведена.HACKO написа:От номер на рама не може да разбереш откъде идва колата, само къде е произведена.
Ето пример с VIN-a на втората ми Фиеста внос от Италия:
Благодаря Ви за отговорите, смятам да се насоча само към Фокус МК1, 1.6 бензин,но не искам да е от автосалон,предпочитам регистрирана вече и от частно лице.За Пловдив обаче в момента няма такава оферта. Бихте ли ме насочили към какво по-специално да гледам и да обръщам внимание когато съм на оглед на Фокуса,неща по специфични за този модел