Покупка на автомобил нов внос
- Ianaki
- потребител
- Регистриран: 09 авг 2007, 21:55
- Модел на автомобила: Ford Eskort 1.8TD 96г. Turnier лека полека върви към всички екстри
- Status: Извън линия
Покупка на автомобил нов внос
Здравей те всички Форд маниаци.Предстои ми да купя Форд Мондео 1.8TDI.Харесал съм един,но той е нов внос(от автокъща),а пък е и от друг град.Не съм наясно точно какви са процедурите при покупката и ще съм благодарен за малко информация по вапроса. 

-
- потребител
- Регистриран: 02 юли 2007, 13:14
- Модел на автомобила: Ford Focus'01 - 1.8 TDDI
Здравей,
покупката става с договор за покупко-продажба между теб и автокъщата. Заедно с договора трябжа да ти издадът фактура и касова бележка /ако плащаш в брой/. Също така авто къщата трябва да издаде една декларация по образец /ако не се лъжа от няколко седмици вече е образец 2/ в тази декларация пише че колата не е закупена от автоморга и т.н.
Други неща за които се сещам че трябва да ти дадат са документите на колата и митническите документи по вноса в БГ.
Това е по самата покупка.
Сега за транспортирането:
Вариант 1. /аз така бих направил/
Продавача /в случая автокъщата/ вади транзитни номера на колата в КАТ. Прави застраховка ГО на автомобила те имат право да застраховат и за кратки срокове. Ти купуваш една винетка и пътуваш спокойно със всичките документи към КАТ в Града в който ще регистрираш.
Ако колата има транзитни номера виж до кога са валидни, същото важи и за Застраховката.
Вариант 2.
Намираш платформа и транспортираш колата до кат в града в който ще я регистрираш.
След като регистрираш колата в КАТ в 2 месечен срок ще трябва да подадеш декларация в общината че си придобил МПС и да платиш 2% данък от стойноста на придобиване по фактура.
Съветвам те да си направиш ксерокопия на всички бумаги.
Преди да я регистрираш провери дали ще ти я регистрират със ГО на името на автокъщата или трябва да си направиш на твое име /Мен лично са ме връщали за да си правя на мое име независимо че има валидна застраховка. ?!?!
Ако съм пропуснал нещо моля колегите да ме допълнят.
Успех!
п.п. Направи сверка дали навсякъде правилно са изписани номерата на шаисто - в митнически документи, във фактура, договор, временна регистрация /не помня дали го пишеше/, застраховка, декларация и чужди документи. Да не се разкарваш заради неволно сбъркана цифра. Сравни ги и с тези на самата кола разбира се
покупката става с договор за покупко-продажба между теб и автокъщата. Заедно с договора трябжа да ти издадът фактура и касова бележка /ако плащаш в брой/. Също така авто къщата трябва да издаде една декларация по образец /ако не се лъжа от няколко седмици вече е образец 2/ в тази декларация пише че колата не е закупена от автоморга и т.н.
Други неща за които се сещам че трябва да ти дадат са документите на колата и митническите документи по вноса в БГ.
Това е по самата покупка.
Сега за транспортирането:
Вариант 1. /аз така бих направил/
Продавача /в случая автокъщата/ вади транзитни номера на колата в КАТ. Прави застраховка ГО на автомобила те имат право да застраховат и за кратки срокове. Ти купуваш една винетка и пътуваш спокойно със всичките документи към КАТ в Града в който ще регистрираш.
Ако колата има транзитни номера виж до кога са валидни, същото важи и за Застраховката.
Вариант 2.
Намираш платформа и транспортираш колата до кат в града в който ще я регистрираш.
След като регистрираш колата в КАТ в 2 месечен срок ще трябва да подадеш декларация в общината че си придобил МПС и да платиш 2% данък от стойноста на придобиване по фактура.
Съветвам те да си направиш ксерокопия на всички бумаги.
Преди да я регистрираш провери дали ще ти я регистрират със ГО на името на автокъщата или трябва да си направиш на твое име /Мен лично са ме връщали за да си правя на мое име независимо че има валидна застраховка. ?!?!
Ако съм пропуснал нещо моля колегите да ме допълнят.
Успех!
п.п. Направи сверка дали навсякъде правилно са изписани номерата на шаисто - в митнически документи, във фактура, договор, временна регистрация /не помня дали го пишеше/, застраховка, декларация и чужди документи. Да не се разкарваш заради неволно сбъркана цифра. Сравни ги и с тези на самата кола разбира се

-
- потребител
- Регистриран: 02 юли 2007, 13:14
- Модел на автомобила: Ford Focus'01 - 1.8 TDDI
b2d написа:Това със застраховката са глупости, ако е валидна а ти имаш нотариално заверен дог. че колата е твоя няма значение, че е на фирма но за да се подсигуриш отиваш във застрахователната компания и си правиш един анекс и всичко е 6

Мен са ме връщали от кат точно заради такива "глупости"
Това е дно и второ - колко често покупка на кола нов внос от автокъща се изповядва при нотариус?
За анекса си прав така би трябвало да стане щото полицата се прехвърля на твое име с този анекс.
Друг е въпроса че авто къщите правят застраховки за 15 дни или 1 месец и само ще си прави човека разходки. сега за анекс след 10 дни за ГО за 1 година и т.н.