шум /виене,стържене/ от мястото на алтернатора и пистовия ремък
-
- потребител
- Регистриран: 13 окт 2015, 09:38
- Status: Извън линия
шум /виене,стържене/ от мястото на алтернатора и пистовия ремък
Здравейте,
Автомобила е Fiesta 1.25, 2004г., 75 к.с. От около месец забелязах силен шум /виене,стържене/ от мястото на алтернатора и пистовия ремък. Шума се появява около минута - две след като стартирам на студен двигател/сутрин/ и при достигане на нормалната работна температура спира. През останалата част от деня проблема не се наблюдава. Преди десетина месеца обслужих автомобила като смених: ангр. ремък, ролка / излезе, че е само една/, пистов ремък, свещи, водна помпа и в тази връзка предполагам, че единственото, което може да причинява шума остава да е алтернатора. Въпроса ми се свежда до: 1. Дали мога сам да определя това със сигурност и как ; 2. Какво мога да очаквам като последствия ако продължавам да си карам и не посетя сервиз. Автомобила се използва основно за градско около 10-на километра на ден. Благодаря.
Автомобила е Fiesta 1.25, 2004г., 75 к.с. От около месец забелязах силен шум /виене,стържене/ от мястото на алтернатора и пистовия ремък. Шума се появява около минута - две след като стартирам на студен двигател/сутрин/ и при достигане на нормалната работна температура спира. През останалата част от деня проблема не се наблюдава. Преди десетина месеца обслужих автомобила като смених: ангр. ремък, ролка / излезе, че е само една/, пистов ремък, свещи, водна помпа и в тази връзка предполагам, че единственото, което може да причинява шума остава да е алтернатора. Въпроса ми се свежда до: 1. Дали мога сам да определя това със сигурност и как ; 2. Какво мога да очаквам като последствия ако продължавам да си карам и не посетя сервиз. Автомобила се използва основно за градско около 10-на километра на ден. Благодаря.
- ЯЛТА
- Потребител
- Регистриран: 22 юли 2010, 14:52
- Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
Ford Puma, 1.6, 2002 year, 103 hp.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... __________
АМБИЦИЯТА Е ПОСЛЕДНОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕУДАЧНИКА. О.Уайлд - Местоположение: СОФИЯ, и чат пат на луната.
- Контакти:
Re: шум /виене,стържене/ от мястото на алтернатора и пистовия ремък
Ако е лагер на алтернатора, което е твърде вероятно, рискуваш да хвърлиш алтернатора в последствие. А за диагностициране ти трябва добър майстор, може и с докторски слушалки..........., или направо демонтаж.
Мисли ГЛОБАЛНО действай ЛОКАЛНО
-
- потребител
Благодаря за бързия отговор, жалко че пак ще трябва да вися по сервизите. Бих се радвал да прочета и други мнения 

- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
Готов съм да се обзаложа, че шума е от ролката на пистовия ремък, нищо че сте я сменили. Моята се държи по абсолютно същия начин.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

-
- потребител
- Регистриран: 18 юни 2014, 10:14
- Модел на автомобила: Focus c-max 1.8
-
- потребител
Ами това от клипа прозвуча доста страшно. При мен се чува като стържене/ виене и не е толкова ужасяващо
. Ако е обтяжна ролка няма ли да е постоянен шума т.е. и при загрял мотор?

- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
И този момент ще дойде, засега е в начален стадий.fiestamen написа:.... . Ако е обтяжна ролка няма ли да е постоянен шума т.е. и при загрял мотор?
Кое шуми се проверява много лесно, откачаш ремъка и на ръка въртиш ролки, генератор, помпа и слушаш кое издава звуци.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

-
- потребител
- Регистриран: 18 юни 2014, 10:14
- Модел на автомобила: Focus c-max 1.8
При моя случай смених ролката и ремонтирах генератора
-
- потребител
Автомобила е в бокса.Каквото и да изкочи ще споделя на ползу роду.
-
- потребител
Здравейте отново. Проблема се оказа семеринг на колянов вал, който съответно е пропускал обилно количество масло. Той беше сменен, но от маслото са се омазали ролки, ремъци и какво ли не още. Та и от там шума. Тъй като бях сменил ремъците и ролката преди половин година, майстора ги почисти с обезмаслител и в момента се чуват леко - докато изсъхнат / както сподели той/. Иначе за ремонта щеше да отиде немалка сума. В тази връзка ориентировъчно на какъв пробег избиват тези семеринги, понеже на километража пише 79000км ама всеки знае, че не е толкова 

- ЯЛТА
- Потребител
- Регистриран: 22 юли 2010, 14:52
- Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
Ford Puma, 1.6, 2002 year, 103 hp.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... __________
АМБИЦИЯТА Е ПОСЛЕДНОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕУДАЧНИКА. О.Уайлд - Местоположение: СОФИЯ, и чат пат на луната.
- Контакти:
Семеринг на двигател протича най вече при: По голямо количество масло в мотора, прегряване-/когато се изпича от прекомерно нагрявате/, или от старост. Има вероятност и от неоригинален семеринг.
Мисли ГЛОБАЛНО действай ЛОКАЛНО
-
- потребител
- Регистриран: 08 юни 2014, 17:08
- Модел на автомобила: Ford Focus 2.0 TDCI 2004г. 136к.с.
- Контакти:
Здравейте, за да не пускам нова тема ще попитам тук. При мен шума е този https://www.youtube.com/watch?v=GT7kg6yQFKY&feature=youtu.be но е и бил и по-страшен както на клипчето по горе към 20-тата секунда. Шума е непостоянен, появява се после го няма.. абе със собствен характер си е
Няма значени е дали е студен двигателя или е карана колата пак го има. На няколко пъти дори ми придърпа при тръгване след включване на 2-ра. Имаше веднъж и леко пушене на синкав пушек, но не наситен и отчетлив като когато гори масло. Онзи ден смених ангренажен ремък+обтяжна ролка, маслото, маслен, горивен и въздушен филтър и след като я взех от сервиза шума го нямаше и си викам екстра оправи се да ама не вчера пак почна да се чува, но по-слабо. Ще я карам да проверят пистовия и всичко вързано по него, но искам да питам и вас.
А забравих да спомена колата е фокус 1.8 тдци

А забравих да спомена колата е фокус 1.8 тдци
-
- потребител
- Регистриран: 26 сеп 2014, 21:05
- Модел на автомобила: Форд фокус 1.8tdci
Здравейте на всички аз съм нов във форума но мога да споделя дано съм полезен при мен се чуваше също подобно стържене от ангренажа и се оказа демпферна шайба на алтернатора и понеже шайбата се сменя трудно иска специален инструмент ми излезе 280 лв. ремонта понеже шайбата е 200 лв.регулатора с четките и майсторлъка (инструмента е камък с външни шлици ) , успех и безавариино каране.
-
- потребител
- Регистриран: 08 юни 2014, 17:08
- Модел на автомобила: Ford Focus 2.0 TDCI 2004г. 136к.с.
- Контакти:
Здравейте, малко късно пиша, но нямах възможност до сега. След огледа в сервиза както и при колегата преди мен който писа проблема се оказа при алтернатора. С тази разлика, че при мен беше си заминала ролката на алтернатора (тази на която е закачен самия пистов ремък). Ролка 80лв + 15лв работа и сега вече ги няма странните звуци наподобяващи саудтрак от междузвездни войни 

- OgiDogi
- потребител
- Регистриран: 01 фев 2009, 00:09
- Модел на автомобила: Orion 1.6DL '83 -> Mondeo 1.8TDi '97 с газ
Ааааа, за толкова пари е трябвало да си поискаш и инструмента, защото и него са ти включили в цената (няколко пъти). Най-скъпата такава шайба, която съм сменял, е около 100 лева.mitkovimpela написа:Здравейте на всички аз съм нов във форума но мога да споделя дано съм полезен при мен се чуваше също подобно стържене от ангренажа и се оказа демпферна шайба на алтернатора и понеже шайбата се сменя трудно иска специален инструмент ми излезе 280 лв. ремонта понеже шайбата е 200 лв.регулатора с четките и майсторлъка (инструмента е камък с външни шлици ) , успех и безавариино каране.
-
- потребител
- Регистриран: 16 авг 2016, 13:15
Здравейте,
за да не пиша нова тема, бих искал да потърся отговор тук :
И аз имам странен шум и мисля, че е някъде около алтернатора - появява се само сутрин, за около минута и после изчезва. Даже вчера светна и лампата ! Щом спря шума, загасих и запалих отново и вече всичко беше наред.
Отначало е на пресекулки, става постоянен и след това забързва - щом усили много, все едно камъче излита и спира..край!
Ще се радвам, ако някой помогне...
За да видите клипа, кликнете тук: http://dox.bg/files/dw?a=4c139595e4
Може би, така е по- добре...
https://youtu.be/D6sxJK_w0Xs
за да не пиша нова тема, бих искал да потърся отговор тук :
И аз имам странен шум и мисля, че е някъде около алтернатора - появява се само сутрин, за около минута и после изчезва. Даже вчера светна и лампата ! Щом спря шума, загасих и запалих отново и вече всичко беше наред.
Отначало е на пресекулки, става постоянен и след това забързва - щом усили много, все едно камъче излита и спира..край!
Ще се радвам, ако някой помогне...
За да видите клипа, кликнете тук: http://dox.bg/files/dw?a=4c139595e4
Може би, така е по- добре...