DIY - Електрохроматично огледало за FF2
-
- потребител
- Регистриран: 27 сеп 2014, 09:15
- Модел на автомобила: Focus MK2
- Status: Извън линия
DIY - Електрохроматично огледало за FF2
Колеги здравейте , реших да споделя с Вас един евтин и лесен начин да се сдобиете с електрохроматично огледало на вашия Фокус 2
Исках да си сложа огледало за задно виждане със автоматично затъмняване, защото е доста дискомфортно при каране вечер. Но след няколко разговора по автоморгите бях почти разубеден , защото цената варираше от 50 до 90лв
Нужно Ви е това огледало от BMW E39/E46

Цената им варира от 20 до 30лв , като моето го взех за 20
Първо демонтирате старото

Аз видях голям зор с махането на ябълковия механизъм , който е зацепен към самата стойка на огледалото , така че го отрязах направо.
След това лепите стойката за огледалото - първо я фиксирах с капчица , после минах всички крайща с Poxipol и накрая залях пак всичко със смола
Ето резултата

Ето и разликите със старото и новото огледало

Сега идва частта с окабеляването , понеже аз нямам +12V през контакт горе до плафона се наложи да си прекарам един кабел от таблото.
За да подкарате автоматичното затъмняване е нужно да вържете плюс (+) през контакт и маса (-) съответно на 3(бял/зелен) и 10(кафяв/черен) пин на буксата.

Не е задължително : както виждате на буксата има още няколко кабела , които не са излишни
Интересното в огледалото от Е39 е че вътре има модул от оригиналната аларма , но понеже схемите точно в тази област са доста оскъдни не разбрах какъв сигнал се подава оригинално. Както виждате под огледалото има една червена лампичка и тя е точно елемент от алармата. На пинове 8(+) и 9(-) ако подадете 12в диода ще светне в червено. Търсих доста из схемите на Форд за подобен сигнал от алармата (моя си има фабрична) , но не успях да намеря нищо. Та в крайна сметка реших да го вържа на 1во време да свети като дам на задна , по нататък ако изнамеря точни сигнал ще споделя пак инфо. 1 пин по принцип се вързва пак към 12в при включване на задна скорост , но НЕ е задължително ! Огледалото ще работи и само с вързани 3 и 10 пин.
Ми това е ето и резултата

Огледалото има доста по-голям зрителен обхват и вечер работи перфектно щом някой ви се залепи отзад
Ако имате зор с намирането на огледало от колегите от BMW форума пишете

Поздрави !

Исках да си сложа огледало за задно виждане със автоматично затъмняване, защото е доста дискомфортно при каране вечер. Но след няколко разговора по автоморгите бях почти разубеден , защото цената варираше от 50 до 90лв

Нужно Ви е това огледало от BMW E39/E46

Цената им варира от 20 до 30лв , като моето го взех за 20

Първо демонтирате старото

Аз видях голям зор с махането на ябълковия механизъм , който е зацепен към самата стойка на огледалото , така че го отрязах направо.
След това лепите стойката за огледалото - първо я фиксирах с капчица , после минах всички крайща с Poxipol и накрая залях пак всичко със смола

Ето и разликите със старото и новото огледало

Сега идва частта с окабеляването , понеже аз нямам +12V през контакт горе до плафона се наложи да си прекарам един кабел от таблото.
За да подкарате автоматичното затъмняване е нужно да вържете плюс (+) през контакт и маса (-) съответно на 3(бял/зелен) и 10(кафяв/черен) пин на буксата.

Не е задължително : както виждате на буксата има още няколко кабела , които не са излишни

Ми това е ето и резултата
![[t31170.gif] [t31170.gif]](./images/smilies/t31170.gif)

Огледалото има доста по-голям зрителен обхват и вечер работи перфектно щом някой ви се залепи отзад

Ако имате зор с намирането на огледало от колегите от BMW форума пишете

Поздрави !