DIY - Електрохроматично огледало за FF2

Акумулатор. Алтернатор. Стартер. Запалителна система. Осветление и сигнализация.
geromessi
потребител
потребител
Регистриран: 27 сеп 2014, 09:15
Модел на автомобила: Focus MK2
Status: Извън линия

DIY - Електрохроматично огледало за FF2

Мнение от geromessi » 26 апр 2016, 00:08

Колеги здравейте , реших да споделя с Вас един евтин и лесен начин да се сдобиете с електрохроматично огледало на вашия Фокус 2 :D
Исках да си сложа огледало за задно виждане със автоматично затъмняване, защото е доста дискомфортно при каране вечер. Но след няколко разговора по автоморгите бях почти разубеден , защото цената варираше от 50 до 90лв :lol:
Нужно Ви е това огледало от BMW E39/E46
Изображение
Цената им варира от 20 до 30лв , като моето го взех за 20 :wink:

Първо демонтирате старото
Изображение

Аз видях голям зор с махането на ябълковия механизъм , който е зацепен към самата стойка на огледалото , така че го отрязах направо.
След това лепите стойката за огледалото - първо я фиксирах с капчица , после минах всички крайща с Poxipol и накрая залях пак всичко със смола :wink: Ето резултата
Изображение
Изображение

Изображение

Ето и разликите със старото и новото огледало
Изображение

Сега идва частта с окабеляването , понеже аз нямам +12V през контакт горе до плафона се наложи да си прекарам един кабел от таблото.
За да подкарате автоматичното затъмняване е нужно да вържете плюс (+) през контакт и маса (-) съответно на 3(бял/зелен) и 10(кафяв/черен) пин на буксата.
Изображение

Не е задължително : както виждате на буксата има още няколко кабела , които не са излишни :lol: Интересното в огледалото от Е39 е че вътре има модул от оригиналната аларма , но понеже схемите точно в тази област са доста оскъдни не разбрах какъв сигнал се подава оригинално. Както виждате под огледалото има една червена лампичка и тя е точно елемент от алармата. На пинове 8(+) и 9(-) ако подадете 12в диода ще светне в червено. Търсих доста из схемите на Форд за подобен сигнал от алармата (моя си има фабрична) , но не успях да намеря нищо. Та в крайна сметка реших да го вържа на 1во време да свети като дам на задна , по нататък ако изнамеря точни сигнал ще споделя пак инфо. 1 пин по принцип се вързва пак към 12в при включване на задна скорост , но НЕ е задължително ! Огледалото ще работи и само с вързани 3 и 10 пин.

Ми това е ето и резултата [t31170.gif]
Изображение

Огледалото има доста по-голям зрителен обхват и вечер работи перфектно щом някой ви се залепи отзад :)
Ако имате зор с намирането на огледало от колегите от BMW форума пишете :D

Изображение

Поздрави !

Отговори

Върни се в “ЕЛ. ИНСТАЛАЦИЯ и ОБОРУДВАНЕ”