Проблем с показанията на външната температура
- .Atanasov
- потребител
- Регистриран: 18 апр 2021, 16:01
- Модел на автомобила: Focus 1.6TDCI (85kW)
- Status: Извън линия
Проблем с показанията на външната температура
Здравейте,
автомобила е Focus mk3. На таблото и на Forscan ми показва, че външната температура -40гр. В движение пада до -20гр. Явно датчика в огледалото е дал фира.
Засега мисля проблема не се отрязява на други системи.
Поръчах някаква сонда и мисля да я сменя.
Долу снимките са буксата на огледалото и на буксата от купето. Имате ли някаква схема на окабеляването в тази зона, или ако може да кажете кои пинове са за самия датчик.
Огледалото е с ел. задвижване, прибиране, подгрев, осветление в краката и вграден мигач.
Ако имате и друго решение на проблема, моля споделете.
http://alfa.kachi-snimka.info/images-20 ... 67702b.jpg
http://alfa.kachi-snimka.info/images-20 ... 67764z.jpg
автомобила е Focus mk3. На таблото и на Forscan ми показва, че външната температура -40гр. В движение пада до -20гр. Явно датчика в огледалото е дал фира.
Засега мисля проблема не се отрязява на други системи.
Поръчах някаква сонда и мисля да я сменя.
Долу снимките са буксата на огледалото и на буксата от купето. Имате ли някаква схема на окабеляването в тази зона, или ако може да кажете кои пинове са за самия датчик.
Огледалото е с ел. задвижване, прибиране, подгрев, осветление в краката и вграден мигач.
Ако имате и друго решение на проблема, моля споделете.
http://alfa.kachi-snimka.info/images-20 ... 67702b.jpg
http://alfa.kachi-snimka.info/images-20 ... 67764z.jpg
nafta
-
- потребител
- Регистриран: 25 сеп 2020, 17:56
- Модел на автомобила: Форд Фокус 1.8 бензин 125к.с., 2006г.
Re: Проблем с показанията на външната температура
Според мен или датчикът(сондата) е дал фира, или контактите му-напръскай двете му части(мъжка и женска) с качествен контактен спрей и пиши после имало ли е ефект?
Показания от минус 40 до минус 20С са си направо екстремно грешни в тези дни.
Показания от минус 40 до минус 20С са си направо екстремно грешни в тези дни.
Много автомати-слаби резултати!
- .Atanasov
- потребител
Привет, напръсках ги с R11 contact cleaner, но за жалост няма разлика. Като загася колата отново се нулира на -40гр.
Edit: вчера го напръсках и нямаше промяна, но сега паля и си показва 28гр. Има мисля някакъв напредък
Едит2: като загасих, пак показа -40гр.
Edit: вчера го напръсках и нямаше промяна, но сега паля и си показва 28гр. Има мисля някакъв напредък

Едит2: като загасих, пак показа -40гр.
nafta
-
- потребител
На твое място бих направил следното:
-разкачаш буксите, пръскам ги отново с конт. спрей и десетина пъти ги закачам и разкачам
-забърсваш датчика с влажно парцалче
-хващах приятел, който да раздвижва свързаните клеми, а ти гледаш променя ли се показанието
-разкачаш буксите, пръскам ги отново с конт. спрей и десетина пъти ги закачам и разкачам
-забърсваш датчика с влажно парцалче
-хващах приятел, който да раздвижва свързаните клеми, а ти гледаш променя ли се показанието
- zz_stefanov
- потребител
- Регистриран: 04 авг 2020, 21:23
- Модел на автомобила: Ford Focus Mk 2,5 газ/бензин 1,6 Ti-VCT 115 к.с.
Е тя и сондата трябва да се провери (не че знам какво трябва да и е съпротивлението и при 20 C и дали е PTC или NTC), но може да е здрава, а да има някъде нарушена изолация и влага.
- .Atanasov
- потребител
Какво установих дотук! Когато тръгна с колата и поддържам някаква скорост над 50-60км/ч за около 20мин, температурата се калибрира и показва реалната, но щом загася колата, веднага отчита -40гр. Когато тръгна отново се калибрира и ако карам повечко пак достига реалната температура.
Климатика когато го пусна незнае какво става и чак след поне 10мин, започва да духа студено.
Тая вечер пак ще напръскам всички връзки, влага уж изключвам в това сухо време. Свалих капачката на огледалото и огледах кабелите. Доколкото видях няма проблеми, освен при сгъването и разгъването на огледалата да са се протрили някъде, където не виждам.
За проверка на сондата ОК, ама като незнам на кои пинове да меря.
Климатика когато го пусна незнае какво става и чак след поне 10мин, започва да духа студено.
Тая вечер пак ще напръскам всички връзки, влага уж изключвам в това сухо време. Свалих капачката на огледалото и огледах кабелите. Доколкото видях няма проблеми, освен при сгъването и разгъването на огледалата да са се протрили някъде, където не виждам.
За проверка на сондата ОК, ама като незнам на кои пинове да меря.
nafta
-
- потребител
За Протокола-при една друга марка( Мерцедес "Е"-класа), при прекъсването на някое кабелче(излизащо от датчика, от лош контакт в клемите, или по пътя на кабелите, където се прегъват) се изписваше минималното възможно показание за външна температура на дисплея, която също беше минус 40 С-допускам, че е стандарт за автомобилните производители..
М/у другото тогава проблемът не се оказа в датчика, но проба с друг датчик(или сонда) ще даде отговор къде е проблемът.
М/у другото тогава проблемът не се оказа в датчика, но проба с друг датчик(или сонда) ще даде отговор къде е проблемът.
- synthez 3D
- Потребител
- Регистриран: 04 окт 2005, 08:57
- Модел на автомобила: C-MAX Titanium 1.0 Ecobоost-125 HP 2014,
FOCUS 1,6-100 HP 2011,
C-MAX -компютърен 3D модел,
бивш C-MAX Ghia 1.8 16V-125HP 2008, - Местоположение: Г.Оряховица
Колега, не знам защо го търсиш този температурен сензор в огледалото. Разгледах набързо схемата и не го откривам там. Според мен е някъде отпред под бронята, както е на Фокус 2. https://www.dropbox.com/s/ewrp1472tr9ra ... 1.pdf?dl=0 Тук съм качил цялата схема в pdf формат и ако имаш време може да потърсиш къде се намира. Надявам се това да помогне.
- .Atanasov
- потребител
Благодаря за схемите. Разгледах ги и май наистина по тях не го виждам в огледалото, а на втората страница показва, че е отпред вляво м/у левия халоген и перката на радиатора.
Но изниква друг въпрос, а именно тази пъпка в огледалото каквa е тогава?
На следния сайт пише, че огледалото е комплект с температурен сензор: https://www.avtosklad.bg/vanshno-ogleda ... 011-261069
Да не би схемите да са за Фокус 2, защото на тях пише дата на ревизия 05.05.2010г.
Но изниква друг въпрос, а именно тази пъпка в огледалото каквa е тогава?
На следния сайт пише, че огледалото е комплект с температурен сензор: https://www.avtosklad.bg/vanshno-ogleda ... 011-261069
Да не би схемите да са за Фокус 2, защото на тях пише дата на ревизия 05.05.2010г.
nafta
-
- потребител
При мен въпросният датчик е по средата долу малко вдясно, захванат с пластина, която се защипва към долната страна на предната рамка, в която има специален отвор. Като купих колата установих, че незнайно защо джаджата си висеше на кабелчетата. Веднъж я защипах, както трябва(уж) и след ден-два пак увисна! Като разгледах по-подробно какво-що се оказа, че си има чалъм как да се защипе правилно.
За да има достъп се сваля предната решетка.
П.С. Към автора на темата г-н Атанасов-вероятно имаш отделен датчик, който да включва отоплението на огледалата, и който не влияе на компа, управляващ двигателя-само предполагам.
За да има достъп се сваля предната решетка.
П.С. Към автора на темата г-н Атанасов-вероятно имаш отделен датчик, който да включва отоплението на огледалата, и който не влияе на компа, управляващ двигателя-само предполагам.
- synthez 3D
- Потребител
- Регистриран: 04 окт 2005, 08:57
- Модел на автомобила: C-MAX Titanium 1.0 Ecobоost-125 HP 2014,
FOCUS 1,6-100 HP 2011,
C-MAX -компютърен 3D модел,
бивш C-MAX Ghia 1.8 16V-125HP 2008, - Местоположение: Г.Оряховица
Схемите са точно за платформа C346, която е тази на Фокус 3, който влиза в производство през 2011. Фокус 2 рестайл е на платформа C307 и там схемите са други. Моят C-MAX е от 2014г. и е изграден на платформа C346 (фокус3). Всички схеми и означения които ми се е налагало да сравнявам с въпросните схеми съвпадат. Това, че са от 2010г. не означава, че са за Фокус2, а просто тогава са ревизирани, все пак всичко е създадено много преди да започне производството. Съветът ми е да провериш дали ти съвпадат цветовете на кабелите и пиновете на буксите на твоето огледало с тези от схемите и ще разбереш дали има разлика. Може да има по-следваща ревизия, където нещата са променени, но не разполагам с по-нови ревизии на схемите.
- .Atanasov
- потребител
Колеги благодаря за помощта.
Явно сериозно съм се заблудил за местоположението на сензора. На предната ми кола беше в огледалото и може би оттам се бъркам, а може би и грешно съм разбрал....
При първа възможност, ще вдигнем колата на подемник и ще махна корите за да разгледам.

Явно сериозно съм се заблудил за местоположението на сензора. На предната ми кола беше в огледалото и може би оттам се бъркам, а може би и грешно съм разбрал....
При първа възможност, ще вдигнем колата на подемник и ще махна корите за да разгледам.

nafta
- Ozzie
- потребител
- Регистриран: 06 май 2016, 21:28
- Модел на автомобила: Focus Turnier MkIII facelift 1,6 TDCi 85 kW / EZ 02/15
Ex:Ford Focus C-Max 1,6 TDCi - 80 kW - Местоположение: Варна
Подгрева на огледалата се включва заедно с подгрева на задното стъкло. Съдя от три различни модела на три различни марки, които съм карал през годините.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
- .Atanasov
- потребител
Колеги оправих си показанията на температурата. Проблема беше, според мен, буксата на дебитомера. Напръсках я с контактен спрей и след адаптация на датчика за външна температура (каране поне 20, 30мин по околовръстното) температурата НЕ показва вече -40 при гасене на колата, а реалната.
Благодаря за схемите на @synthez 3D , много ми помогнаха.
Благодаря и на всички включили се.
Благодаря за схемите на @synthez 3D , много ми помогнаха.
Благодаря и на всички включили се.
nafta