Проблем с показанието на термометъра

Двигател. Съединител. Скоростна кутия. Главно предаване и диференциал. Мазилна уредба. Изпускателна система.
Потребителски аватар
gaden
потребител
потребител
Регистриран: 14 апр 2005, 22:54
Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0
Status: Извън линия

Проблем с показанието на термометъра

Мнение от gaden » 19 апр 2008, 22:25

Здравейте,
карам Мондео произведено през 97г. 2,0 Зетек бензин 136коня.
От известон време наблюдавам че стрелката на топломера(извинявайте ако се изразявам неправилно) си играеше нагоре-надолу както си иска. В вторник ходих да МотоПфое и смених някакъв датчик който се намира отпред и отдолу(сравнително) спрямо двигателя. След тази операция стрелката се успокой но обикновенно стой в крайно дясно положение при буквите "А" и "L" на надписа "NORMAL" .
Ето и снимки
Изображение
Изображение
Какво да правя? Утре мисля да промия системата и да сменя антифриза.
Изчетох доста теми от форума, но не намерих конкретно решение. Едно от нещата е да сменя термостата, но според това което изчетох не е сигурно че ще има подобрение, другото е да се коригира показанието на самият уред на таблото. Но това не знам как става.
Между другото в сервиза на МотоПфое ми казаха, че това може да е проблема, но аз не мисля че трябва да сменя всички части по колата докато нещо някъде не стане и това да е по-скоро на късмет отколкото правилно решение.
Моля помагайте със съвети защото това положение на стрелката ме притеснява, а все още не е станало топло.
" КОРЕНИТЕ НА БЪДЕЩЕТО СЕ КРИЯТ В НАСТОЯЩЕТО "

Потребителски аватар
mrdds
потребител
потребител
Регистриран: 23 фев 2006, 12:26
Модел на автомобила: S max 2.0 Diratec HE 2007 titanium

Re: Проблем с показанието на термометъра

Мнение от mrdds » 19 апр 2008, 22:36

1.Почисти клемите "маса" от двигателя към купето.
2.Измери с високотемпературен термометър каква е температурата на антифриза в толкова загряло положение.
3.Вентилаторите включват ли се когато стрелката отиде към червеното?
4.Тръбите към радиатора топли ли са ?

Потребителски аватар
gaden
потребител
потребител

Мнение от gaden » 19 апр 2008, 22:42

1. Къде точно се намират тези клеми.
2,Това май няма как да го направя в домашни условия, но течноста е видимо топла.
3,включват се
4,Да топли са

Потребителски аватар
mrdds
потребител
потребител
Регистриран: 23 фев 2006, 12:26
Модел на автомобила: S max 2.0 Diratec HE 2007 titanium

Мнение от mrdds » 19 апр 2008, 23:09

Трябва да си погледна къде са при мен,по памет не ги помня.На една фиеста съм оправял такъв проблем,кабела беше от главата към купето ...някъде там и ще е при мондео.
Температурата можеш да си я измериш ако имаш термометър,който мери до 150 градуса поне.При загряло положение(това което ти показва уреда) температурата на антфриза трябва да е към 110-120 градуса.
Щом тръбите към радиатора са топли термостата отваря,до колкото знам датчика за включване на перките няма връзка с уреда на таблото,а с температурния датчик.
Моето мнение е ,че проблема е контактен.
Само не разбрах това положение на стрелката винаги ли си стои там или това е в критични моменти?
Както и когато се включат вентилаторите пада ли температурата...видимо от стрелката и на колко време се включват.Примерно през 15-20мин.....

Както описваш "От известон време наблюдавам че стрелката на топломера си играеше нагоре-надолу както си иска",определено си мисля,че проблема е в масата към купето,или някъде по конекторите на температурните датчици.

Потребителски аватар
gaden
потребител
потребител

Мнение от gaden » 19 апр 2008, 23:16

Код: Избери всички

Само не разбрах това положение на стрелката винаги ли си стои там или това е в критични моменти?
Значи в това положение е постоянно, е може и да спадне малко когато пусна по инерция, но общо взето така е.

Както и когато се включат вентилаторите пада ли температурата
Не не се променя нищо.

масата към купето,или някъде по конекторите на температурните датчици.
Тея неща къде се намират за да ги погледна утре?

Потребителски аватар
addition
потребител
потребител
Регистриран: 14 ное 2007, 17:35
Модел на автомобила: Focus C-Max 2.0 TDCI '04 Ghia

Мнение от addition » 20 апр 2008, 11:09

Колега,

при мен перката се включва когато стрелката е между А и L, т.е. когато карам градско си стои винаги там. Понеже ми се струваше късно, съм вързал перката с диодчето под часовника (което е било за някаква фабрична аларма) и когато се включи перката диодчето светва, за да знам поне кога се включва. Осен това си бях прекарал едно ключе до волана и стрелката като мине средата на скалата включвах перката ръчно за малко, правех се на по-умен от датчика и решавах, че е време :)

Обаче като изчетох доста теми по темата разбрах, че на всички зетеци перката се включва между А и L, били по-високотемпературни, и махнах ключето, да не срамувам от спътници :D

Дано допринесох за твоето успокоение ;):

g.taskov
потребител
потребител
Регистриран: 27 авг 2006, 13:20
Модел на автомобила: Mondeo 1.8I Комби LPG 1998г.

Мнение от g.taskov » 20 апр 2008, 12:05

Както пише по-горе колегата провери с термометър или на диагностика каква е температурата на охл. течност
това е първата ти стъпка и тогава отивай нататък да търсиш проблема.В това положиние на стрелката тем.е над 120 градуса и е много опасно от прегряване на мотора.Перката се включва при 103 гр. и стрелката е почти на половината на скалата, а ти си още една четвърт в дясно.Не рискувай търси проблема.Запушен радиатор,дефектен датчик,заклинил термостат,перката не се включва,дефектен клапан на казанчето откъдето се налива антифриз няма надув на системата не ефективна водна помпа.

Потребителски аватар
gaden
потребител
потребител

Мнение от gaden » 20 апр 2008, 12:10

Здравейте
сега източвам системата за да я промия с една течност която ми препоръчаха. Изтече доста черна течност, но сега като работи двигателя забелязахме с едни майстор мой познат че в резервоарчето бълбутат балончета и някъде около термостата се чува същият шум. Това при изгасен двигател, айде да кажа че аз съм сипал и малко повече вода от нормалното. Сега ще източа отново и ще досипя измиващата течност и чак след това ще сипя антифриз.

Потребителски аватар
momo76
потребител
потребител
Регистриран: 21 окт 2006, 16:11
Модел на автомобила: Фиеста 1.25 2001г.

Мнение от momo76 » 21 апр 2008, 08:21

А замислял ли си се дали в Мото Пфое са ти сложили вярния датчик. Тези датчици са с някакви цветове. На стария ескорт смених 3 докато уцеля верния иначе стрелката стоеше или много в ляво (студено) или много в дясно (загряла). Най добре премери с термометър температурата на антифриза. При твоето показание на стрелката ако отчита вярно трябва да е около 115, нормално при стрелка по средата около 105.

Потребителски аватар
diggers
потребител
потребител
Регистриран: 05 яну 2008, 19:09
Модел на автомобила: Ford Mondeo 98 1.8i-zetekGHIA

Мнение от diggers » 21 апр 2008, 11:28

Щом включват перките,значи наистина загрява!!!! Свали си термостата и покарай без него!!! Ако падне температурата,значи си за термостат!!! Ако не,значи наистина има нещо по датчиците!!! Лоши връзки,некоректен датчик!!! Успех!!!

Потребителски аватар
pantata
потребител
потребител
Регистриран: 28 сеп 2006, 03:22
Модел на автомобила: Fiesta 1.4 `89
Fiesta 1.25 '10
Subaru Legacy 3.0R Auto '07

Мнение от pantata » 21 апр 2008, 12:17

На мен пък посредата на скалата ми стои когато колата се движи (по комп температурата е 66-67 градуса) когато отиде след "L" се включва перката и пак по комп показва някъде между 92-96 градуса, не си спомням точно, отначало се плашех като влезнех в задръстване и стрелката поемаше като луда надясно, но вече знам че не е опасно, поне при мен е така и си карам и нямам проблеми.

ПП: Незнам дали е от значение, но колата ми е от Италия.
Изображение

Отговори

Върни се в “ДВИГАТЕЛ И ТРАНСМИСИЯ”