Свети лампата на маслото,но мотора работи добре!-Решение!!!

Двигател. Съединител. Скоростна кутия. Главно предаване и диференциал. Мазилна уредба. Изпускателна система.
mom4ezateb89
потребител
потребител
Регистриран: 13 юни 2010, 12:15
Модел на автомобила: mondeo
Status: Извън линия

Свети лампата на маслото,но мотора работи добре!-Решение!!!

Мнение от mom4ezateb89 » 13 дек 2010, 17:16

Здравейте!
вече вземам да се отчайвам от тази кола. Сега проблема е следния, значи карам си аз по хубав прав път, и изведнЪж светва лампата на маслото, аз веднага реагирам разбира се гася както сЪм в движение, отбивам веднага и първата ми работа беше да проверя картера, навеждам се и той е здрав няма капка масло по него, проверявам и нивото на маслото отново всичко е наред, запалих отново лампата не изгасна но мотора работеше много добре тихо без да загрява стърже задира или тем подобни... И та с голям риск потеглям към вкъщи и нямаше никакви проблеми с мотора.Смених маслото и филтъра и така изминах 500 км със светната лампа днес реших да си сменя датчика, смених го и угасна лампата, но само за първите 10 км, след което отново светна. Забелязаж че със новия датчик когато исфорсирам изгасне за няколко секунди и пак светне. Така работеше още няколко минути и започна отново да свети постоянно както стария ми датчик (сякаш изгоря и новия датчик някак си). Отидох в няколко сервиза като единия беше на форд, питах се пак дали могат да ми замерят налягането на маслото с манометър, но никой нямаше. И засега карам на магия изминавам повече от 500 км вече мотора работи но нз какво става.
Някой ако е имал подобен проблем ще сЪм му благодарен да каже как се е справил!
Благодаря предварително!

П.С.: В старото масло нямаше нито една стружка дори с цедка го минах за да сЪм на 100 % сигурен!
Последна промяна от mom4ezateb89 на 18 дек 2010, 14:09, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
Shooter
потребител
потребител
Регистриран: 01 дек 2007, 12:23
Модел на автомобила: Ford Mondeo 1.8 TDI 1996 Turnier Ghia
Ford Mondeo нова пръчка комби 2009

Re: Свети лампата на маслото, но мотора работи добре - ПОМОЩ!!!

Мнение от Shooter » 13 дек 2010, 17:49

наскоро смених маслото и сложих прехвалено Delko май беше.
Когато карам с повече газ и изключа от скорост ми светва маслото на празен ход.
казаха ми че маслото може да не е хубаво или да залепват клапани на филтъра- масления.
следващата смяна ще покаже!

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 13 дек 2010, 19:18

Не карай повече тази кола, докато не установиш със сигурност какво и е. След като и с новия датчик пак свети, значи имаш проблем със налягането. Маслената помпа или редуктивния и клапан най-вероятно имат проблем. Може би качва някакво масло, и затова си минал 500км без да блокира, но постоянното светене на лампата показва че то е крайно недостатъчно и не отстраниш ли проблема ще повредиш мотора. Това не е като да пресвятва лампата на тихи обороти, това е много сериозен проблем.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

mom4ezateb89
потребител
потребител

Мнение от mom4ezateb89 » 13 дек 2010, 19:57

Да но не си обяснявам как веднага след като сложиха новия датчик изгасна и вЪрвеше около 10 км и пак същия проблем. А и сега се сещам колеги че като отворя капачката на маслото при работещ мотор се чува и усеща мн силна струя въздух. Затова предполагам че маслената помпа работи добре... вярно че на око не може да се прецени какво е налягането което сЪздава но се пак ми се струва силно.А й мигането на лампата за маслото стана постепенно и при двата датчика, смисал даваш газ премигне угасне за няколко секунди пак светне пак малко газ пак по пресветне пак угасне и така докато накрая след няколко минути почва да не се влияе и от обороти. Много странна работа, щот сЪм почти сигурен че сега ако сменя с още един нов датчик пак ще угасне за известно време и после пак същата работа.

Потребителски аватар
Doin
потребител
потребител
Регистриран: 13 мар 2009, 23:18
Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDdi Ghia '00

Мнение от Doin » 13 дек 2010, 21:58

Намери някъде да ти проверят налягането. Ако е ниско моге да свалиш картера и да погледнеш дали нещо не е задръстило смукателя - при мен се оказа че картера е леко подбит, почти не личи, но е точно пред смукателя и не може да качва достатъчно масло. И надявам се си взел оригинален датчик от МП?

mom4ezateb89
потребител
потребител

Мнение от mom4ezateb89 » 13 дек 2010, 22:06

Ами датчика не е от Мото Пфое, зех го от един магазин за 6лв, но да е прецакан ли ?

Потребителски аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
Регистриран: 22 юли 2010, 14:52
Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
Ford Puma, 1.6, 2002 year, 103 hp.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... __________
АМБИЦИЯТА Е ПОСЛЕДНОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕУДАЧНИКА. О.Уайлд
Контакти:

Мнение от ЯЛТА » 13 дек 2010, 23:29

На всяка цена трябва да измериш налягането на маслото, проблема е сериозен, и много фактори могат да бъдат причина за това! За да не стане късно, и необратимо, взимай мерки .
Мисли ГЛОБАЛНО действай ЛОКАЛНО

mom4ezateb89
потребител
потребител

Мнение от mom4ezateb89 » 14 дек 2010, 00:08

ами опитвам се да открия такъв сервиз, но направо сам учуден как може повечето да нямат.

mom4ezateb89
потребител
потребител

Мнение от mom4ezateb89 » 18 дек 2010, 14:08

Проблема е решен. Измерих с уреда датчика когато е запален и угасен мотора, датчика работи добре но лампата свети независимо от него. Разбрах и че лампата е зависима и от компютъра на колата и явно проблема е някаде по ел. инсталацията.
Благодаря за съдействието! Дано да помогнем и на други с подобен проблем.

Edinuser
Потребител
Потребител
Регистриран: 05 авг 2007, 16:35
Модел на автомобила: Ford Mondeo Ghia 2.0i 16v 93г.

Re: Свети лампата на маслото,но мотора работи добре!-Решение!!!

Мнение от Edinuser » 18 дек 2010, 15:46

Мондео-то, поне моето има два индикатора за маслото - единият е за ниво (жълт на цвят в ляво под оборотомера) а другият е за налягането - червен.
Беше ми се скапал датчика за налягане, чак капеше масло от него - и не светваше изобщо - смених го с такъв за 9 лв.Сега всичко е нормално.Но гледам че и датчика на нивото е поомаслен... май и той е за смяна, но ще го проверя при следващата смяна на маслото.

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 18 дек 2010, 19:53

mom4ezateb89 написа:Проблема е решен. Измерих с уреда датчика когато е запален и угасен мотора, датчика работи добре но лампата свети независимо от него. Разбрах и че лампата е зависима и от компютъра на колата и явно проблема е някаде по ел. инсталацията.
Благодаря за съдействието! Дано да помогнем и на други с подобен проблем.
Не знам колко е зависима от компютъра, но проследи кабела от датчика, търси къде е оголен и замасява.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

mom4ezateb89
потребител
потребител

Re: Свети лампата на маслото,но мотора работи добре!-Решение!!!

Мнение от mom4ezateb89 » 18 дек 2010, 21:40

Ами за този вторият датчик сам чувал само легенди, утре ще проверя внимателно дали го имам и аз.

Отговори

Върни се в “ДВИГАТЕЛ И ТРАНСМИСИЯ”