Фиеста 1.3 92г, пресветване лампа на маслото
-
- потребител
- Регистриран: 26 май 2008, 18:18
- Модел на автомобила: Ford Fiesta 1.3mi 93
- Status: Извън линия
Фиеста 1.3 92г, пресветване лампа на маслото
Привет на всички!
Отскоро се сблъсках със следния проблем. Първоначално ми направи впечатление, че при запалване лампата на маслото изгасва след малко по-дълго време от обикновено. Проверих нивото на маслото, добре си беше. И така след около 2хил.км. един ден при работа на празен ход на място, лампата започна съвсем леко да премигва и накрая светна устойчиво. Веднага гасене, проверка нивото( на топъл двиг. ясно че не е много вярно) но беше малко под минимума. Реших че проблема е бил от ниско ниво, долях 200мл , паля всичко е наред. Реших че понеже маслото беше на над 8хил.км. вискозитета му се е понижил, смених го( досега винaги съм карал с 15W-40), пак с такова. Но проблема остава. След като позагрее колата започва да се появява това пресветване на моменти, но само на празен ход и лампата веднага гасне при подаване на макар и малко обороти. Забелязах, че малко повече се проявява това при наклон на колата, когато предницата е малко по-високо (изкачване макар и леко).
Към маслена помпа ли да се насочвам или евентуално позапушени маслени магистрали (или друго нещо). И малко уточнение, проблема се появи след малко по-натоварено експлоатиране през последните около 2хил км. Имам предвид работа на към 3000-3100 оборота за около час-час и половина.
Благодаря и успехи!
Отскоро се сблъсках със следния проблем. Първоначално ми направи впечатление, че при запалване лампата на маслото изгасва след малко по-дълго време от обикновено. Проверих нивото на маслото, добре си беше. И така след около 2хил.км. един ден при работа на празен ход на място, лампата започна съвсем леко да премигва и накрая светна устойчиво. Веднага гасене, проверка нивото( на топъл двиг. ясно че не е много вярно) но беше малко под минимума. Реших че проблема е бил от ниско ниво, долях 200мл , паля всичко е наред. Реших че понеже маслото беше на над 8хил.км. вискозитета му се е понижил, смених го( досега винaги съм карал с 15W-40), пак с такова. Но проблема остава. След като позагрее колата започва да се появява това пресветване на моменти, но само на празен ход и лампата веднага гасне при подаване на макар и малко обороти. Забелязах, че малко повече се проявява това при наклон на колата, когато предницата е малко по-високо (изкачване макар и леко).
Към маслена помпа ли да се насочвам или евентуално позапушени маслени магистрали (или друго нещо). И малко уточнение, проблема се появи след малко по-натоварено експлоатиране през последните около 2хил км. Имам предвид работа на към 3000-3100 оборота за около час-час и половина.
Благодаря и успехи!
- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
Re: Фиеста 1.3 92г, пресветване лампа на маслото
На първо време смени датчика.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

- Doin
- потребител
- Регистриран: 13 мар 2009, 23:18
- Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDdi Ghia '00
Легни под колата и провери за подбит картер
-
- потребител
Картерът е здрав, няма течове и побитости.Doin написа:Легни под колата и провери за подбит картер
- OgiDogi
- потребител
- Регистриран: 01 фев 2009, 00:09
- Модел на автомобила: Orion 1.6DL '83 -> Mondeo 1.8TDi '97 с газ
Ако със смяна на датчика не се оправи, се налага проверка на налягането (а може и докато е свален, да се премери). При занижено налягане вече се налага сваляне и малко по-сериозни проверки на помпата и ако всичко по нея е наред, работата става дебела - имаш износване на основни/биелни лагери.flying7777 написа:Картерът е здрав, няма течове и побитости.Doin написа:Легни под колата и провери за подбит картер
-
- потребител
Според мен проблема едва ли е от датчика за налягане, при положение че пресветването се получава малко повече при леко повдигане на предницата, примерно леко нагорнище или даже някой по-висок "легнал полицай".
- kimi666
- потребител
- Регистриран: 29 фев 2012, 17:14
- Модел на автомобила: ford focus 1.8 i, ghia , kombi 99г. GI Romano
Доляй масло до максимума и ако тогава пресветва лампата, започваш гореописаните процедури.
- OgiDogi
- потребител
- Регистриран: 01 фев 2009, 00:09
- Модел на автомобила: Orion 1.6DL '83 -> Mondeo 1.8TDi '97 с газ
Знаеш ли пък, може и да са ти разхлабени болтчетата на смукателя на помпата и като се килне нанякъде - да засмуква и въздух над нивото на маслото, но за да провериш ще трябва да източиш маслото и да свалиш картера.flying7777 написа:Според мен проблема едва ли е от датчика за налягане, при положение че пресветването се получава малко повече при леко повдигане на предницата, примерно леко нагорнище или даже някой по-висок "легнал полицай".
-
- потребител
- Регистриран: 15 ное 2010, 08:37
- Модел на автомобила: Focus
а филтъра точен ли е? В смисъл - брой клапани и отваряне при каквито трябва налягания.
Извинявам се ако досаждам.
Карам бавно.
-
- потребител
филтъра е сменен заедно с маслото, с новия филтър положението е същото
-
- потребител
при сваляне на датчика за налягане, масло тече ли?
-
- потребител
- Регистриран: 15 ное 2010, 08:37
- Модел на автомобила: Focus
Аз още веднъж ще задам въпроса, защото отговор неполучих:
mag_kiril написа:а филтъра точен ли е? В смисъл - брой клапани и отваряне при каквито трябва налягания.
Карам бавно.
-
- потребител
филтъра като причина го отхвърлям тъй като пресветването се появи при стария филтър( сменен заедно с маслото). При ново масло и филтър пресветването продължава.
Старият филтър беше Филтрон(винаги съм карал досега с такива и не съм имал подобен проблем) новия Бош.
Старият филтър беше Филтрон(винаги съм карал досега с такива и не съм имал подобен проблем) новия Бош.
- HACKO
- Модератор
В тази ситуация, филтъра не е фактор. Премери налягането или направо смени датчика. Ако след смяна на датчика продължава да свети или налягането е ниско, проблема (както каза и Оги ама никой не го чу) е в маслената помпа или износени основни и биелни лагери.
Не е проблем и да се кара така, при положение че лампата присветва САМО на ниски обороти.
Не е проблем и да се кара така, при положение че лампата присветва САМО на ниски обороти.

-
- потребител
При положение че в по-голяма част от случаите пресветването се появява при повдигане на предницата(нагорнище леко някакво) т.е. е свързано с хоризонталното ниво ме кара да мисля че може да е някакво евентуално запушване на смукателя на маслената помпа.
- HACKO
- Модератор
Ами тогава, свали мотора, разглоби го, виж дали смукателя е на място и си го монтирай отново. А, и като го свалиш може да смениш и лагерите, за да не сваляш мотора пак.
Предлагам ти най-лесния и евтин вариант, ама като искаш да си чупиш колата твоя си е. Не е гаранция, че е от това, но много пъти след смяна на датчика нещата се оправят, просто датчика се задръства и включва на по-високо налягане.
http://drive.bg/product_info.php?cPath= ... b76e4fee22
Предлагам ти най-лесния и евтин вариант, ама като искаш да си чупиш колата твоя си е. Не е гаранция, че е от това, но много пъти след смяна на датчика нещата се оправят, просто датчика се задръства и включва на по-високо налягане.
http://drive.bg/product_info.php?cPath= ... b76e4fee22

-
- потребител
Благодаря за съветите, датчика е подменен и проблема изчезна!