Завишени обороти на празен ход
-
aspasia
- потребител

- Регистриран: 30 ное 2010, 19:10
- Модел на автомобила: форд фокус-2000 1.6 16v
- Status: Извън линия
Re: Завишени обороти на празен ход
Не съм я карал при него но знам му сервиза къде се намира минавал през него иначе имам и познат в МП. Преди три дни я оставих в един сервиз и те са в неведение мислеха че е от PCV клапана дадох им от другият Форд като бях им казал че съм правил тази манипулация и няма ефект. Причината заради която ми искаха клапана е че като запушат тръбите на смукателният колектор оборотите стават нормални 710-720 демек въздуха от картерната вентилация отива в атмосферата както старите Лади.
-
aspasia
- потребител

И те не знаят просто проба грешка ако някой има обяснение да драсне един ред.
-
freeway
- потребител

- Регистриран: 26 дек 2016, 23:08
За оборотите на празен ход и аз бих казал дърпа въздух някъде след МАF-а. Но при разход на гориво от 11л./100км. извънградско не мисля,че само това е проблема.
Съвсем друг вече е въпроса, че всеки що годе приличен двигател като му запушиш всмукателните колектори трябва да загасне, а не да си оправи оборотите...
Съвсем друг вече е въпроса, че всеки що годе приличен двигател като му запушиш всмукателните колектори трябва да загасне, а не да си оправи оборотите...
-
aspasia
- потребител

Запушили са дупките на PCV клапана на колектора има два отвора в които влизат два маркуча от картерната вентилация тях са запушили демек картерната вентилация няма връзка със смукателният колектор.
- ivchotr
- потребител

- Регистриран: 31 окт 2015, 13:40
Аз, с риск да стана досаден, ще попитам за пореден път дали са проверени свещите и, ако да - в какво състояние са електродите им. Щото тук се задават едни въпроси, а проверки никакви. Свещите били нови. И какво от това? Нали не стоят по кутийките им от МотоПфое?!?
Всеки един детайл от картината е важен, за да се намери причината за евентуалния проблем. Компютърът казвал, че сместа е богата. А за това съдим само по оборотите на двигателя. Без да има записани грешки. Моят записваше грешки за бедна и богата смес дори при епизодични засичания на бедна и богата смес. А от състоянието на свещите може да се потвърди или отхвърли дадена версия. Когато нямаше компютри в колите, се оправяхме с визуален оглед.
Знам всички вицове за Форд 
-
aspasia
- потребител

Свещите ги размених в понеделника и на двата форда свещите са купени от МП никаква промяна пак оборотите си останаха високи а на другият си работи нормално което означава че проблема не е там имаха лек черен нагар и нищо критично всичко си беше там електроди и изолация никакви напуквания по керамиката или черни черти. Иначе със свещите от проблемният форд ги монтирах на другият и съм минал около 400 километра и няма никакъв проблем. А във вторника колата я оставих в сервиза но май и за тях е непосилна за дача или Фокуса ще ги победи времето ще покаже.
- ivchotr
- потребител

Трудно се случват нещата, ама пак е нещо. И една снимка, ако беше сложил както беше обещал в началото на темата...
Черният нагар говори наистина за богата смес. Стига нагарът да е сух.
Щом наистина сместа е богата, значи може да се приеме, че е вероятно ламбда сонда да лъже компютъра, че сместа е бедна и той да пуска повече гориво, за да я коригира до нормална. Ама понеже сместа си е нормална по принцип, с допълнителното гориво става богата. В този случай трябва да се проверят параметрите на сондите нормални ли са или не.
Другата възможност, за която се съмняват в сервиза, че има дупка в генерацията, през която се засмуква повече въздух, също е вероятна. При изправни ламбда сонди те ще засекат повечето кислород и компът ще коригира сместа с повече гориво. Но според мен за да има реално богата смес в цилиндрите, ламбда сондата трябва да засича повече кислород заради пробив в изходящата генерация между цилиндъра и самата сонда. Което ще е свързано с пушек, миризми и т.н., каквито при теб няма. Така че тази възможност може да се остави настрана засега. При засмукване на повече въздух преди цилиндъра, компът ще коригира сместа до нормална и няма да има нагар по свещите. Стига пробивът да не е твърде голям. Ако е такъв, компът няма да смогва и сместа ще става бедна, съответно и свещите няма да са черни, ами бели.
Та не е лошо да се погледне в какво състояние е въздушният филтър. Ако е зацапан, ще влиза по-малко въздух и ако този по-малко въздух не може да бъде коригиран с по-малко гориво, защото картите на компа не позволяват толкова намаляване, сместа ще остава богата. Друга вероятна причина ще е подаване на повече гориво заради някаква механична неизправност - клапан за налягане, инжектор или нещо друго.
Но пък може и да пиша пълни глупости.
П.П.
Спирачките работят ли нормално? В смисъл има ли забележим проблем със сервоусилвателя?
-
aspasia
- потребител

Въздушният филтър е сменен има няма преди 5 хиляди заедно с дунапренчето което се намира в долният ъгъл. Иначе смених три ламбди сонди едната чисто нова купих на Hella свалих и от другият Форд че даже и съседа ми даде неговата за проба въпреки че двигателят му харчи литър масло на хиляда бачка като часовник. Даже си направих експеримент дали не минава въздух през дроселовата клапа като я изолирах с тиксо и оставих само дупката да минава въздух за клапана отговарящ за празният ход нямаше никакъв ефект. Хубавото на фокуса е че имаш достъп до всичко и лесно се свалят частите ламбда сондите и на трите форда ги свалих без никакво усилие има няма 5 минути даже и канал не трябва.
- ivchotr
- потребител

За тази до катализатора без канал ще трябва да се търкаляш като малаче под колата.
Ами в такъв случай освен да измериш дебита на горивото преди инжекторите и самите инжектори, друго не се сещам към момента. Ама не с диагностика, ами механично.
Ами в такъв случай освен да измериш дебита на горивото преди инжекторите и самите инжектори, друго не се сещам към момента. Ама не с диагностика, ами механично.
-
freeway
- потребител

Според теста на последния сервиз има голямо количество картерни газове. Това може да се дължи на износени сегменти....
-
aspasia
- потребител

Колата ми харчи масло 0,5 литра на 10 хиляди километра 5W40 а за 2 години или 40 хиляди съм долял около 200 милилитра антифриз. В предишният пост бях написал че колата на съседа ми харчи литър масло на 1000 километра а няма проблем с оборотите а двигателя е същият като моят няма логика.
-
freeway
- потребител

Само го споменах като вариант. Ама с тази кола и при този разход на гориво ако си минал 40хил.км. тя излиза не "златна" ами направо нова от магазина да беше купил...
-
aspasia
- потребител

Проблема е от миналата година може и малко повече все се надявах че нещата ще се оправят ама сервизите включително и аз сме в задънена улица всичко опити до сега удрят на камък.
-
freeway
- потребител

Мисля, че информацията която се дава е доста противоречива и от там е трудно да се правят някакви изводи и заключения....