КОНКУРС "ФОТО ФОРД" 2016 - правила и провеждане

Потребителски аватар
Яким
потребител
потребител
Мнения: 1208
Регистриран: 19 ное 2009, 14:31
Модел на автомобила: Focus MK1 facelift 1.8 `04г. Tdci . 100к.с (триврат)
Местоположение: гр. София - Люлин
Контакти:
Status: Извън линия

КОНКУРС "ФОТО ФОРД" 2016 - правила и провеждане

Мнение от Яким » 26 фев 2016, 16:26

Здравейте приятели!

Ето, че дойде и дългоочакваният момент за новия фотоконкурс.
Поради множество важни ангажименти на членовете на журито, които наложиха и промяна в състава му, обявяването на темата се забави доста дълго. По същата причина публикувам тази обява, в качеството си на нов член на журито на конкурса, с благодарност за подкрепата на колегите от журито и използвайки натрупания досега от тях опит от предходните фотоконкурси.
Ясно съзнавам, че не притежавам филигранното чувство за хумор на Ивайло Георгиев, което внася неповторимо настроение в темите от години насам, но все пак - THE FORD MUST GO ON - затова без повече предисловия:

Сдружение “Клуб Форд България” обявява за поредна година фото конкурс “Фото Форд 2016”. Конкурсът ще се проведе до 01.12.2016 г., като целта е да бъдат избрани 12 запомнящи се снимки за официалния календар на Сдружението през 2017 г., плюс една за корица.

Конкрусът за 2015 година премина изключително успешно с много прекрасни фотоси на любимите ни автомобили и напълно естествено, с помощта на всички вас, които изпратихте свои снимки или гласувахте за тях, за да бъдат избрани най-харесваните кадри, накрая се получи страхотен календар, който се изкупи изцяло за броени дни.
Затова и през 2016 година правилата на конкурса ще са същите като миналата година.

Конкурсът тази година ще бъде разделен на седем части, като шест от тях ще са добре познатите Ви двумесечни теми, в които ще можете да изпращате снимки за календара. Ще има и една извънредна тема, посветена на събора на клуба на писта „Дракон“, за която ще можете да изпращате само снимки от събора. Тази година имаме привилегията да знаем предварително датата на събора, затова и темата ще бъде обявена още отсега като част от официалния график на конкурса.
Поради закъснението с обявяването се налага конкурсните теми да бъдат подредени в малко по-сгъстен график от миналата година, за да успеем отново да Ви зарадваме навреме с готов календар. Преди да ви представя графика обаче, нека ви припомня отново добре познатите на повечето от вас общи правила на конкурса:

За снимките, които ще красят 12-те месеца от календара на Клуб Форд България няма да има обявени специални теми. Снимките трябва да са ясно свързани с марката Ford и съобразени със съответния сезон, за който се изпращат. Специално обявена е единствено темата за снимка на корицата на календара и тя е предназначена за снимки от 14-тия национален събор на Клуб Форд България на писта „Дракон“ през септември.
Всеки участник има право да изпраща за всяка от темите до четири свои АВТОРСКИ снимки.
В конкурса може да участва всеки регистриран потребител във форума на Сдружение “Клуб Форд България”.
Снимките трябва да бъдат изпращани от участниците на e-mail konkurs@clubford.org , като задължително писмото трябва да съдържа потребителското име на участника от форума и собствено име и фамилия, а по желание и кратко описание. Участници, които не са посочили потребителските си имена и собствено име и фамилия, ще бъдат изрично помолени да сторят това с писмо по електронната поща от която са изпратили снимката, а ако не го направят до края на периода за изпращане на снимките за определената тема, ще бъдат дисквалифицирани.
Самите снимки се изпращат като прикачени файлове към писмото. Моля имайте предвид, че максималният размер на едно писмо не може да бъде по голям от 10 000 Кб. Затова ако искате да изпратите повече снимки и тези десет хиляди Кб не ви стигат, можете да изпращате всяка снимка с отделно писмо, при спазването на правилата от горния абзац.
Снимките може да съдържат името на участника, неговия ник във форума или друг нарочен белег, по който той да може да бъде пряко идентифициран. Но това не означава, че такива белези трябва да бъдат специално вмъквани или да бъдат умишлено в центъра на фокуса на снимката. При обявяване на снимките за гласуване, ще се посочва техният автор.
Препоръчително е при възможност снимките да се правят във формат 4:3 или 3:2, тъй като при формат 16:9 не винаги могат да се кропнат подходящо при обработка за предпечатна подготовка, без да се развали композицията, а и пада резолюцията.
Снимката трябва да е с минимален размер 3000 пиксела по широката част, снимки, които не отговарят на изискването, няма да се допускат до участие.
Снимките които изпращате, задължително трябва да бъдат хоризонтално ориентирани. Вертикален формат снимки няма да бъдат допускани до участие.
Допускат се за изпращане до участие и снимки, които вече са участвали в предишни кръгове на конкурса, но не са печелили.
Не се допускат до участие снимки, които са правени с мобилен телефон или таблет. Причината е обективна и техническа - при предпречатната подготовка лъсват всички недостатъци и маркетинг трикове на все още недораслите камерафони и тяхната предимно интерполирана софтуерна резолюция, пък били те и най-висок клас.
Филтри, Photoshop и подобни допълнителни обработки на изображенията са разрешени, ако крайният резултат не води до кич или прекалено отдалечаване от оригиналния кадър.
Журито продължава да има право да спре от участие дадена снимка, ако прецени, че тя е в нарушение на духа на конкурса или има прекалено неадекватна намеса чрез допълнителни обработки на изображението, или е невъзможно да бъде ползвана за календар от техническа гледна точка, дори снимката да не е в пряко нарушение на правилата.
Не е задължително автомобилът на снимката да е собственост на участника. През годината имаше доста въпроси - защо повечето от снимките в календара са на един от моделите на Форд. Затова беше обмислян сериозно вариант - темите за календара тази година да бъдат обявявани по групи и модели на Форд. Но фотографията е изкуство, а изкуството не търпи ограничения, най-малкото защото те не са забавни. Затова и тази година оставяме избора на вас. И все пак не забравяйте, че календарът ни за 2017 година зависи от Вашите снимки и Вашия избор. Колкото по-различни са снимките, които предлагате, толкова по- интересни ще са самите теми, а и шансът да привлечете вниманието на гласуващите със снимка на един различен модел на Форд е по-голям. От друга страна когато гласувате, не забравяйте цялостната идея за един календар с 12 снимки, преди да изберете своя фаворит, защото колкото по- разнообразни са снимките, толкова по-интересен ще е календарът ни.
След изтичането на срока за приемане на снимки за участие за съответния период, журито преценява кои снимки да бъдат допуснатите до участие.
Право да гласува има всеки регистриран потребител на форума.
Гласуването за снимките ще се осъществява с пост, в нарочна тема с качените снимки. Срокът за гласуване ще бъде обявен в графика на конкурса, както и в началото на всяка тема. Забранява се гласуването за собствена снимка. Ще може да се гласува за две снимки. Печелят снимките, събрали най-много гласове. При равен брой гласове за три или повече снимки, журито решава кои снимки печелят, като се мотивира в нарочен пост.
Коментари за снимките във форума по време на гласуването за съответния месец/период са разрешени, при спазване на основно правило - уважавайте другите участници, за да ви уважават и те.
При съмнения за манипулации на гласуването в полза на определена снимка, журито с помощта на администраторите ще извършва собствено разследване и ако се установят такива действия, снимката ще бъде дисквалифицирана.

ГРАФИК

1. снимки за месец януари и месец февруари ще можете да изпращате от днес до 31-ви март, включително. Темата, в която ще можете да гласувате за тях ще бъде отворена от първи до 30-ти април.
2. снимки за месец март и месец април, ще можете да изпращате от първи до 30 април, включително. Темата, в която ще можете да гласувате за тях ще бъде отворена от първи май до 30-ти юни.
3. снимките за месец май и месец юни ще можете да изпращате от първи май до 30-ти юни. Темата, в която ще можете да гласувате за тях ще бъде отворена от първи юли до 31-ви август.
4. снимките за месец юли и август ще можете да изпращате до 31-ви август. Темата, в която ще можете да гласувате за тях ще бъде отворена от първи септември до 15-ти октомври.
5. Специалната тема със снимки от 14-тия национален събор на Клуб Форд България ще бъде открита от 03-ти септември до 30-ти септември. Темата, в която ще можете да гласувате ще бъде отворена от първи октомври до 30-ти октомври.
Моля обърнете специално внимание на тази тема и когато изпращате снимките и когато гласувате за тях, защото Победителят в нея ще има честта, снимката му да краси корицата на календара на клуба за 2017 година.
6. снимките за месец септември и месец октомври ще очакваме от първи септември до 15 октомври. За тях ще можете да гласувате от 16-ти октомври до 15-ти ноември.
7. За месеците ноември и декември ще можете да изпращате снимки от първи октомври до 15-ти ноември, а за тях ще можете да гласувате от 16-ти ноември до първи декември, с което ще приключи и тазгодишния конкурс.

Въпроси и коментари за фотоконкурса отново ще можете да отправяте в познатата ви тема „Въпроси и отговори за фотоконкурса“ http://www.clubford.org/forum/viewtopic ... 90&t=47094
Всички въпроси и казуси, които не са предвидени в настоящите правила, подлежат на задаване, изясняване и конкретно решение от страна на журито.
Журито е в състав:
1. Илиян Евтимов – urgan;
2. Даниела Дянкова – Dani_Barabani;
3. Деян Кънев – DigiPro;
4. Яким Дянков – Яким.

Наградата за потребителите, спечелили със своя снимка, е самият календар! Възможни са и други приятни изненади!

Отново ще напомним и стандартните права и задължения на участниците в конкурса:

С изпращането на фотографско/и произведение/я (снимка/и) на e-mail konkurs@clubford.org , участникът в конкурса “Фото Форд” отстъпва на Сдружение “Клуб Форд България” безвъзмездно следните права:
– да възпроизвежда фотографското произведение/я (снимка/и) или части от него по какъвто и да е начин и под каквато и да е форма, постоянна или временна, включително запаметяването му под печатна или цифрова форма в електронен носител в неограничен брой екземпляри;
– да разпространява фотографското произведение/я (снимка/и) или части от него по какъвто и да е начин и под каквато и да е форма в неограничен брой екземпляри;
– да показва публично фотографското произведение/я (снимка/и) или части от него;
– да преработва фотографското произведение/я (снимка/и) или части от него, в т.ч. и да го допълва или внася промени в него, както и да използва фотографското произведение/я (снимка/и) или части от него за създаване на производни (вкл. печатни) произведения или други обекти на авторското право или календари, в т. ч. и всякакви видове календари на Сдружение “Клуб Форд България”.
Участникът се задължава да изпраща за участие в конкурса само собствени авторски фотографски произведения (снимка/и), които не включват права на интелектуална и индустриална собственост на трети лица, които не обиждат и не увреждат репутацията на трети лица по някакъв начини, и за които участникът притежава разрешение от лицата, чиито разпознаваеми изображения/автомобили присъстват в предлаганите фотографски произведения (снимка/и), както и се задължава да осигури спокойно и несмущавано ползване на отстъпените на Сдружение “Клуб Форд България” права.

Потребителски аватар
Яким
потребител
потребител
Мнения: 1208
Регистриран: 19 ное 2009, 14:31
Модел на автомобила: Focus MK1 facelift 1.8 `04г. Tdci . 100к.с (триврат)
Местоположение: гр. София - Люлин
Контакти:
Status: Извън линия

Re: КОНКУРС "ФОТО ФОРД" 2016 - правила и провеждане

Мнение от Яким » 19 мар 2016, 11:17

:wink:
Щрак - Фордакис на портрет
със овала син напред.
Де го чукаш – де се пука.
Снимаш Форда – немаш скука.

Член на форума си ти –
бързо снимки изпрати.
Чакаме ги с трепет тука
и желаем ти сполука.

Ако победиш – тогава
получаваш вечна слава
и награда – чуден дар –
най-добрия календар.

Отговори

Върни се в “Конкурс ФОТО ФОРД”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост