Вибрации при подаване на газ.

Предно/задно окачване. Джанти и гуми. Кормилна уредба. Спирачна система.
Flash
потребител
потребител
Регистриран: 16 фев 2007, 15:47
Модел на автомобила: Фокус 1.8 Зетек
Status: Извън линия

Вибрации при подаване на газ.

Мнение от Flash » 14 апр 2008, 16:43

Здравейте, от няколко дни Фокус-а ми прави много странен номер. Като подавам газ, след 60 км до към 100 в предницата се появяват силни странични, ляво-дясно, вибрации. Като се натисне съдинителя или се изключи от скорост, вибрациите изчезват. Има ги само като се подава газ. При нормално движение без газ ги няма. Ходих в сервиза, който ни поддържа колите и хората не можаха да открият никакъв проблем. Проверихме:

1. Гумите и джантите са напълно наред.
2. Биалетки и всякакви други елементи по ходовата част изглеждат наред.
3. Усъмниха се в каретата и затова ги огледаха и тях. Бяха пообезгресени и ги гресираха. Шефът на сервиза казва, че му се струват наред.

Какво според вас може да създава този проблем? Мерси за помощта.

Потребителски аватар
debug
потребител
потребител
Регистриран: 07 фев 2007, 01:29
Модел на автомобила: триврат Focus Zetec 2.0 99г; Mazda 626 GC купе 84г.; BMW E36 96г.

Re: Вибрации при подаване на газ.

Мнение от debug » 14 апр 2008, 17:06

Тампон на двигател/скорости?
Изображение

Изображение

Flash
потребител
потребител

Мнение от Flash » 14 апр 2008, 19:37

Значи, направихме следния експеримент. Качихме колата на хидравличен крик и пробвахме на четвърта и пета със скорост между 80 и 100 км. Отново вибрира независимо, че се колелата се въртят във въздуха. Просто по всичко си личи, че нещо сякаш води до резонанс.

Как да разбера дали има проблем с тампоните? Пробвахме с едновременно подаване на газ и натискане на спирачка при отворен капак да видим дали нещо тропа, но не би.

Имам усещането, че идва от двигателя или скоростната кутия или тампоните, но всичко изглежда наред. А да тръгнеш да плащаш да ти разглобяват наред и да сменят части, не си е работа.

g.taskov
потребител
потребител
Регистриран: 27 авг 2006, 13:20
Модел на автомобила: Mondeo 1.8I Комби LPG 1998г.

Мнение от g.taskov » 14 апр 2008, 20:49

Това е от възелза окачване както пише по-горе колегата ,но визуално тампона може да изглежда добре но от вътре може да има разслояванеи да не може да абсорбира добре вибрациите.Прегледаите пак внимателно окачванетона мотора и скор. кутия.при подаването на газсу получават усуквания в двигатела стреми се да се завърти образно казано вижте и болтовете които крепят силовите агрегати.

Flash
потребител
потребител

Мнение от Flash » 14 апр 2008, 21:24

Кои са тези болтове, които крепят силовите агрегати?
Колко струват горе долу тампоните държащи двигателя и скоростната кутия? Изглежда доста голяма играчка да се сменят. Колко би струвало горе-долу?

Потребителски аватар
debug
потребител
потребител
Модел на автомобила: триврат Focus Zetec 2.0 99г; Mazda 626 GC купе 84г.; BMW E36 96г.

Мнение от debug » 14 апр 2008, 21:35

Този откъм ангренажа е към 300 кинта, вложката за тампона откъм скоростите е ~140 лева, а джаджата, която спира усукването на двигателя (torque restrictor), е към 100. Цените на неоригиналните предполагам, че ще са около 30-50% от горните.
Изображение

Изображение

Flash
потребител
потребител

Мнение от Flash » 14 апр 2008, 21:55

Как се представят неоригиналните като качество спрямо по-скъпите?
Каква е тая джаджа дето спира усукването? Пак ли е някакъв тампон? Къде се намира?

Потребителски аватар
debug
потребител
потребител

Мнение от debug » 14 апр 2008, 22:07

Не мога да ти отговоря на първия въпрос. Онази джаджа трябва да е от задната страна на мотора според картинките и пак е един вид тампон. А ти пробвай да разклатиш двигетеля и гледай дали някой тампон не мърда прекалено.
Изображение

Изображение

DTM
потребител
потребител
Регистриран: 05 мар 2006, 14:18
Модел на автомобила: *
Контакти:

Мнение от DTM » 15 апр 2008, 07:53

Колега, вътрешно каре, като гледам за симптомите които описваш. При мен беше същото, само при тяга на двигателя се усещаше, нещо като вибрации, клатене на купето във вертикална посока.
Намери някои, които да ти диагностицира проблема, защото мен ме караха да сменя почти всичко по ходовата част + карета и полуоски. Карах така 1-2 месеца докато се намери майстор, и накрая минах с около 200лв. за каре с полуоска.
Успех с ремонта!

g.taskov
потребител
потребител
Регистриран: 27 авг 2006, 13:20
Модел на автомобила: Mondeo 1.8I Комби LPG 1998г.

Мнение от g.taskov » 15 апр 2008, 18:05

Колега не всичко в МФ е с перфектно качество, в другите магазини има качествени части с цени по-ниски от тези в МФ.Много важно е да намериш читав майстор който да ти направи ремонта.Нека колеги които са ползвали такива фирми за тампони и полуоски и са доволни да ти подскажат кои са.

Flash
потребител
потребител

Мнение от Flash » 16 апр 2008, 16:05

Ами причината се оказа дясно вътрешно каре. DTM, къде успя да намериш каре с полуоска за 200 лв?!

Аз като обикалям всички ми обясняват, че само МП го предлагали и искат 450 лв. А това страшно ме нерви, щото производствените разходи на това глупаво каре не са повече от 40-50 лв и доколкото разбирам обикаляйки по сервизите, проблемът с карето си е мноооого често срещан проблем при Фокусите и доста хора са горели с 500 кинта. Колкото и да я плюят Лада Нива, там карето е някакви 40-50 лева, ДЕСЕТ път по-малко. И именно такива историйки с части, дето се опитват да ти ги продадат с 1000% надценка по веригата отвръщават хората от МП и Форд изобщо!

DTM
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от DTM » 16 апр 2008, 20:20

Това се случи есента на 2006 година. Ами по-точно дадох 240лв. за карето(ляво) + полуоската и маншоните. Не знам човека където ми прави колата от къде е взел частите, той се занимава с доставка на части отнякъде. Просто отидох, качи се тръгнахме, газ наляво надясно, изуми ме. Каза каре и толкова, провери цената с полуоска, понеже се съмняваше да не би да има и кривина в нея, каза ела утре и това беше.
Маншоните се оказаха много калпави, изкараха ми 7-8месеца. За сега нямам проблем с карето (да не чуе :evil:).
Сигурен съм, че ще се намери цена доста по-ниска от МП. Тогава звънях до там, цените бяха такива каквито казваш 450лв. за каре и около 80лв. за маншона ми искаха. На всичкото отгоре, за този проблем бях при тях и след като диагностицираха ходовата част и трансмисията на колата ми изкараха разпечатка за приблизително 1300лв.(почти всичко ми е за смяна).
Утре мога да проверя тук във Варна за ква цена иде реч.

ПС: ето ми го мнението от проблема ми и за МП
http://www.clubford.org/forum/viewtopic ... 114#p39114" onclick="window.open(this.href);return false;

Flash
потребител
потребител

Мнение от Flash » 16 апр 2008, 23:20

Дай ми моля ти се някакви координати на този факир, който ти е оправил проблема за 240 лв. Аз съм от Силистра и всяка седмица пътувам Силистра-> Бургас->Силистра с този фокус и минавам през Варна. Днес обикалях из Силистра и всички "майстори" ми казват дай 600 лв. Колата е фирмена и тези пари могат да се дадат, обаче, на мен цялата история ми е обидна. На друга фирмена кола (Лада Нива) й сменихме 2 карета + труд за около 100 лв. И като го сменя това каре за 600 лв, какво става ако се прецака другото? Пак ли ще искат да изсмучат 600 лв? Да платиш 600 лв за едно умряло каре си е направо Дзен.

Потребителски аватар
tankovbg
потребител
потребител
Регистриран: 23 фев 2008, 16:14
Модел на автомобила: Fiesta Techno 1.25 Zetec 16 V, юли 1998

Мнение от tankovbg » 22 апр 2008, 14:49

DTM, аз съм също от Варна и имам подобен проблем на Фиестата, скоро ходих до едно село зад Провадия с товар 4 човека, излязох на магистралата от града около летището като дадох газ около 70-80 км/ч и започна едно периодично тресене тогава, когато колата забива муцуна при неравности на пътя (то там си е вълнообразен) нещо като звука ррррррр ррррррр имам чувство че ще се разпадне предницата. Значи тресенето е във вертикална посока. Интересно като ходя на Златните не се получава това на каквато и скорост да карам, но съм сам.
За сведение оня ден ходих на Жижо сервиза (имаме близки приятели които се обадиха да прегледат по сериозно), но като гледах колко "сериозно" я прегледаха повече няма да стъпя там, вдигнаха я само на големия крик във въздуха и с ръце пробваха, казаха добре е колата. Добре е ама не е, казах че има и едно лакане, нищо не виждали, имам луфт в ляво задно колело - не било нещо особено, казах за това тресене все едно не ме чуха.
Кажи координатите на твоя майстор, телефон евентуално.
Между другото какво представлява това вътрешно каре и как се разбира дали е разбито ?

Потребителски аватар
OhljovchO
потребител
потребител
Регистриран: 15 дек 2007, 20:04
Модел на автомобила: Ford Focus МК2 1.6 Duratec 100HP, 2005г. с газов инжекцион
Контакти:

Мнение от OhljovchO » 22 апр 2008, 15:35

Колеги при мен същия проблем се оказа, че е възможно да е от гърнето.
Колата от долу има някви ламарини предпазни. Едната беше нещо закачана отдолу и близо до гърнето. Като се натовари колата и при подаване на газ гърнето вибрира най-много, опира и почва да тропа много готино. На всичкото отгоре вибрацията се предава по тръбите на гърнето и ефекта се увеличава многократно - всичко се тресе.
Ха дано да е от това... поне при мен.

За каре ми обясниха, че тропа повече в завой. При мен си тропаше при движение направо.

DTM
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от DTM » 22 апр 2008, 16:15

@tankovbg, колега моя майстор му нямам координатите вече, сменил е мястото на сервиза. Пък и аз не съм си играл да го търся другаде.
Възможно е да има разни вибрации, подобни на тресене или нещо друго, което не е задължително да бъде каре. Колегата, както го описва, ми прилича точно на проблема които имах аз.
Аз докато намеря майстор, които със сигурност да каже вътрешно каре и толкова, минаха два три месеца ходене по мъките.
Накрая си викам, ще се разглоби колата, не смеех да изпреваря някой, да не дам повече газ(нафта :D ).
Танков, май на теб ти бях споменал за сервиз още като беше взел колата. Може и да те бъркам с някой друг :roll: .
Сервиза се намира на околовръстното бул. "Христо Смирненски" на Варна, от Вятърна мелница посока бившия стадион "Юри Гагарин". Подминава се Военноморска болница и сервиза е след около 200метра в ляво се пада.
Големи сини врати и се казва "Фаворит", ето мястото.
Хората работят добре и ще ти обърнат внимание. Успех!

Потребителски аватар
tankovbg
потребител
потребител

Мнение от tankovbg » 22 апр 2008, 16:23

DTM благодаря, знам го Фаворит ще се възползвам от предложението.

Потребителски аватар
OhljovchO
потребител
потребител
Регистриран: 15 дек 2007, 20:04
Модел на автомобила: Ford Focus МК2 1.6 Duratec 100HP, 2005г. с газов инжекцион
Контакти:

Мнение от OhljovchO » 12 май 2008, 09:34

При мен проблема е същия, както съм написал по-горе.
За съжаление не е вибрация от гърнетата - проверихме всичко и вчера с 3 девойки в колата пак се появи таз вибрация.
По последни мои тестове вибрацията се появява само при подаване на газ и се засилва при завой на ляво, а намалява при завой на дясно и само при натоварена кола.
Може ли някой да обясни как със сигурност може да се диагностицира тази работа - има ли някакъв стенд или нещо такова. Кофтито при мен е, че като съм сам в колата няма проблеми. Онзи ден с моя майстор се возихме сума време и няма проблеми...доста тъпа работа.
Като гледам в ръководството на фокуса пише при вибрация при подаване на газ да се проверят каретата и освен това проблема може да се дължи на увеличен ъгъл на работа на вътрешните карета /поне така си го преведох от руски/, което би обяснило защо се получава при натоварена кола - тя кляка отзад и се променя ъгъла. Обаче дали това значи, че карето започва да дава фира или нещо друго има....
При оглед всички маншони са здрави и всичко изглежда здраво...
Като гледам ще трябва да чакам да се досчупи, за да се види какъв е проблема...ма нали знаете, че по закона за всеобщата гадост ще се счупи некъде на майната си... :-/:

Потребителски аватар
tankovbg
потребител
потребител

Мнение от tankovbg » 12 май 2008, 15:24

Според мен със сигурност е от карета, но кои - вътрешни вероятно.
Тогава когато каретата са натоварени с тягата от двигателя и при промяна на ъгъла спрямо блока на диференциала нещо там става. То въобще няма представа каво представляват тези карета та да разсъждавам
Ако някой ги има нарисувани да ги пусне тук.
При мен е същото в серзиза не откриха нещо обепокоително, да ама не тресе си.
От едно руско ръководство чета следното
шарнирите за равни ъглови скорости могат да издават шум който изчезва и се появява. Характерните шумове представляващи ритмично биене или хрущене при даване на газ при движение напред (може да се изменят при въртене на волана), указват за неизправност в шарнирите от страна на колелата. Това се отнася и при вибриращ волан на завой.

Отговори

Върни се в “ХОДОВА ЧАСТ”