КАТ предлага годишен стикер 3 в 1

Предимно, но не само за Форд.
Потребителски аватар
foxy
потребител
потребител
Мнения: 330
Регистриран: 25 юни 2008, 21:17
Модел на автомобила: Ford Ka'97, ENDURA EFI 1.3i
Местоположение: София, Дружба 2
Status: Извън линия

КАТ предлага годишен стикер 3 в 1

Мнение от foxy » 27 юли 2009, 16:28

КАТ предлага годишен стикер 3 в 1
Публикувана от topnews.bg в България
Дата: 2009-07-27 09:28:00
Собственикът на всяка кола да получава годишен стикер, който да му дава право да се движи по пътищата в страната. Такава идея ще предложат от КАТ на бъдещото ръководство на МВР, пише в днешния си брой в. "Труд".
Новата лепенка трябва да замени винетката и знаците за технически преглед и застраховка "Гражданска отговорност". За да се стигне до приемането й, трябва да бъдат свързани компютърните системи на полицията за авторегистрациите и шофьорските глоби, на застрахователите, на пътната агенция и на данъчните служби.
Всеки автомобил веднъж годишно да получава специален стикер, който да му дава право да се движи по пътищата. Това е една от най-новите идеи на КАТ, която ще се предложи на ръководството на МВР.
Бъдещата лепенка ще трябва да замени три - винетката, знакът за технически преглед, както и този за платена застраховка "Гражданска отговорност", които изпъстрят предните стъкла на българските коли. Тази система е била въведена преди около 15 години в Канада и действа без проблем - немаркирана кола, която излезе на пътя, веднага се засича от камери или радари, спира се и се проверява от ченгетата, а небрежният й шофьор отнася глоба.
Стикерът 3 в 1 ще стане последната фаза в изграждането на национална компютърна система, включваща цялостни досиета и на автомобилите, и на собствениците им, и на шофьорите им. За целта трябва да бъдат свързани базите данни за регистрация и глоби на КАТ, техническите прегледи, които се отчитат в ДАИ, винетната система, следена от пътната агенция, застрахователните и общинските данъчни регистри.
Когато след 1-2 години системата влезе в действие, през декември всеки шофьор ще може да отиде до най-близката поща и да получи стикера, който да лепне на предното стъкло на 1 януари. С няколко кликвания на мишката пощаджийката ще може да провери дали автомобилът, за който се иска лепенката, има регистриция в КАТ, дали е минал на преглед, дали собственикът не дължи глоби или данъци, дали е платил застраховка "Гражданска отговорност", винетна такса и т.н. Същата бърза проверка ще се прави и по граничните пунктове, когато българско возило заминава за чужбина. Такъв стикер ще получават и автомобилите с номера от страни от Евросъюза, ако собствениците им решат да ги карат за повече от 1-2 месеца в България.
Знакът ще се засича от уредите за заснемане на превишена скорост и от камерите по улиците на големите градове и магистралите. На стикера ще има специален щрих код и пътен или граничен полицай ще може да проверява с четящо устройство дали стикерът не е фалшив.
Обмисля се дори вариант завграждане на чип, който да бъде "забелязван" при преминаването на автомобила през граничните зони или полицейските КПП-та на изходите на градовете.
Ако лепенката я няма, колата и шофьорът ще бъдат спирани и ще се проверява по интернет, докато се установи защо липсва стикерът. Най-ниска ще е глобата за този, който просто е забравил да го залепи на предното стъкло. А най-висока за онзи, който кара без задължителна застраховка или не е минал на преглед.
Лепенката може да удари автомафията ида улесни полицаите при откриването на крадени коли. Бандитите ще трябва да търсят хакерски начини да проникнат в компютърната система, иначе ще бъде невъзможно да се фалшифицират авторегистрациите.
Другият ефект е изваждането от трафика на всички коли без преглед, застраховки, винетки, както и на собственици, които не са си платили данъка или шофьорските глоби. Ще скочат постъпленията и на частните компании, и на пътния фонд, и в бюджета на общините, и в държавната хазна. Ще отидат за скраб повечето трошки, които задръстват кварталите в големите градове. И не на последно място - за всяка кола ще има информация от внасянето й в България до претопяването й за скраб.
"Канадската система" е била обсъждана от 2-3 години у нас и неотдавна е била предложена на отиващото си ръководство на МВР. Досега обаче не са били правени реални стъпки за съгласуване с другите заинтересовани ведомства и организации.
Една от възможните опасности от въвеждането на стикера 3 в1 е свободният достъп през интернет до лични данни на граждани, до фирмена информация за автомобили както и фалшификации. Затова при изграждането и на тази компютърна система в МВР ще се спазва железният принцип за външна и вътрешна среда, обясняват експертите.
Най-общо правилата са, че потребителите ще имат достъп само до определени сектори. За да се стига до по-подробни справки, ще бъдат необходими служебни пароли. Всяко влизане или промяна в "забранените сектори" се запаметява, а проникналият се идентифицира.
Съвместяването на компютърните системи на КАТ, застрахователите, пътната агенция, данъчните служби и т.н. ще става във външна, а не във вътрешна среда. Например - ако се въведе номерът на колата, на екрана ще излязат графи, на които е отбелязано с "Да" или "Не" дали са платени всички изисквани такси.
Системата на единен годишен стикер няма да задължава шофьорите да се издължават в последния месец на предходната година, допълват специалистите. Застраховките например могат да се сключват по всяко време или да се изплащат на вноски.
Последна промяна от kEFi на 04 авг 2009, 19:58, променено общо 1 път.
Причина: Премахване на празните редове с цел сбитост на текста за удобно визуализиране и четене!
Компютърна поддръжка, VOIP и сервиз за компютри и друга техника

Потребителски аватар
S_C
потребител
потребител
Мнения: 4597
Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX
Местоположение: София
Контакти:
Status: Извън линия

Re: КАТ предлага годишен стикер 3 в 1

Мнение от S_C » 27 юли 2009, 18:26

Ужас....хора,това е ужасно...милиционерското невежество се срещна с поръчковата журналистика...Това е обосновка от типа "една жена на пазара каза".

Първо в Канада няма пътни такси.Има няколко магистрали,дето са с toll tax и толкоз.Там таксите за поддръжка на пътищата се събират по изключително интелигентен начин-с цената на горивото.Проблем с винетки и стикери изобщо не стои.Щом имаш гориво в колата,значи си си платил таксата за поддръжка на пътя.

У нас това по същество ще значи връщане на пътния данък.Ми тия баламурници нали за това направиха винетките...защото беше по-евтино да печатат винетки и хората да си лепят стикерчета,вместо да се направи софтуер и връзка между КАТ и данъчните служби.

Трите неща,които тоя стикер трябва да обединява,са несъвместими във времето.Винетките са за календарна година.Всичко останало е когато изтече.При мен например прегледа ми е до август,застраховката до май другата година....Или пак по милиционерски ще измислим някоя простотия,която да занули всичко...нови номера примерно примерно...

Нашия КАТ няма такива камери и радари и скоро няма да ги има.Ужасно скъпи са.Те още карат на ТР-4-ки,дето евтините антирадари ги засичат през три села в четвърто...скенери за винетки...глупостииии...Специално пък в КАТ никой няма интерес от нови технологии,защото няма кой да работи с тях.Те едни актове не могат да ги научат да пишат грамотно...ще им дадат техника за няколко милиона...кой ще работи с това???

Свързването на софтуерите...пак абсурд...Алооо..планетата земя вика МВР...“АремисСофт” да ви говори нещо?Ние толкоз къса памет нямаме,а домати с колците съвсем не ядем...

Идеята на единния знак е всичко да се плаща на едно гише.Пак не са го измислили...смятайте...отивате на преглед,от там при застрахователя и от там...в пощата да си вземете стикера....:) Щеше да е смешно,ако не беше тъжно...Междувременно и в общината за местния данък.От тия всичките неща физически се ходи само на прегледа.Останалото се получава вкъщи с куриер.Поне в цивилизования свят.Още се чудя на американците как ми пратиха по пощата картата за социално осигуряване...тука в БГ един акт пътува 4 месеца между 2 рпу-та,отстоящи едно от друго на 10 км...
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!

Потребителски аватар
pirx
потребител
потребител
Мнения: 111
Регистриран: 08 дек 2008, 12:44
Модел на автомобила: Ford Escort explorer 1996, 1.8i 16v, 115hp
Местоположение: София-Княжево-Бояна
Status: Извън линия

Re: КАТ предлага годишен стикер 3 в 1

Мнение от pirx » 28 юли 2009, 11:25

Мдам поредното безумие. Това само потвърждава мнението ми, че голямата част от ръководството на КАТ е избирано с конкурс при който тъпомерите се чупят.

И как ще стане като минетката е за година, а гражданската и прегледа може и да не съвпадат като месеци на изтичане или пак целта е да се усвоят едни пари.

Връзката КАТ данъчни се предъвква от години и скоро не се вижда кога ще стане. За големите градове може и да има резон, но с данъчното в горно нанадолнище не виждам как ще стане.

Ами прегледите, днес един сервиз го има утре го няма, а и да не говорим как работи по принцип софта на данъчните (като тука го има тука го нема елаате другата седмица).

Идеята да е плаща пътния данък с горивото като в Канада ми се вижда супер . Много е хитро, караш повече, плащаш повече резонно.

Но защо трябва да е лесно като може да е трудно.
Не можем да решим проблемите, като използваме същия начин на мислене, който сме използвали, когато сме ги създавали.

Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен.

Потребителски аватар
nikolovvd
потребител
потребител
Мнения: 4952
Регистриран: 15 май 2006, 16:18
Модел на автомобила: Mitsubishi X
Местоположение: Видин
Status: Извън линия

Re: КАТ предлага годишен стикер 3 в 1

Мнение от nikolovvd » 28 юли 2009, 13:42

Пак всеки си гледа от своята камбанария!
Хайде да разсъждаваме по-глобално и да излезем от гората, за да я видим, вместо да обсъждаме всеки своето дърво!

Потребителски аватар
_bioHAZArd_
потребител
потребител
Мнения: 286
Регистриран: 28 мар 2008, 13:09
Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDCI, Ford Mondeo 1995 2.0 136 hp 16V Ghia ГИ Фобос
Местоположение: Габрово
Контакти:
Status: Извън линия

Re: КАТ предлага годишен стикер 3 в 1

Мнение от _bioHAZArd_ » 28 юли 2009, 14:40

А какво ще стане ако си карам само градско и нямам нужда от винетка ? Ще ми пуснат 2 в 1 ли ? Явно само търсят начини как да вземат и последните стотинки и нерви на гражданите. А каква история ще ми водят ? Ако не искам да си карам колата, не й плащам застраховка. Като имам работа - плащам 2 месеца и бягам.
Една страна, един народ, единна вяра, нов живот!

Потребителски аватар
sebbulba
потребител
потребител
Мнения: 67
Регистриран: 24 май 2009, 18:22
Модел на автомобила: Ford Fiesta 1.4 TDCi 2002
Местоположение: София
Status: Извън линия

Re: КАТ предлага годишен стикер 3 в 1

Мнение от sebbulba » 30 юли 2009, 13:28

А туй тооооо,що за чудо е т'ва нящо бре,яде ли се,пие ли се,що ли?!?!?! *00147* *00127*
Лапам мухите и си щракам с пръсти ...

Потребителски аватар
nikolovvd
потребител
потребител
Мнения: 4952
Регистриран: 15 май 2006, 16:18
Модел на автомобила: Mitsubishi X
Местоположение: Видин
Status: Извън линия

Re: КАТ предлага годишен стикер 3 в 1

Мнение от nikolovvd » 30 юли 2009, 14:37

Аз съм пил 2 в 1, 3 в 1, и 4 в 1. Явно е за пиене! :D:

Потребителски аватар
cenzor
потребител
потребител
Мнения: 3143
Регистриран: 30 авг 2006, 20:28
Модел на автомобила: Fiesta MK6 2004 1.3i/70hp
Местоположение: СОФИЯ
Контакти:
Status: Извън линия

Re: КАТ предлага годишен стикер 3 в 1

Мнение от cenzor » 30 юли 2009, 14:39

nikolovvd написа:Аз съм пил 2 в 1, 3 в 1, и 4 в 1. Явно е за пиене! :D:
4 в 1 е като 3 в 1 , но с добавена вода, нали? :shock: :D:
Изображение
Не отговарям на неграмотни постове.

Потребителски аватар
nikolovvd
потребител
потребител
Мнения: 4952
Регистриран: 15 май 2006, 16:18
Модел на автомобила: Mitsubishi X
Местоположение: Видин
Status: Извън линия

Re: КАТ предлага годишен стикер 3 в 1

Мнение от nikolovvd » 30 юли 2009, 14:50

cenzor написа:
nikolovvd написа:Аз съм пил 2 в 1, 3 в 1, и 4 в 1. Явно е за пиене! :D:
4 в 1 е като 3 в 1 , но с добавена вода, нали? :shock: :D:
Не!!! Има някаква ободряваща добавка. Ако успея да купя за срещата ще ти донеса. Обади се!

Потребителски аватар
kEFi
потребител
потребител
Мнения: 2863
Регистриран: 17 яну 2005, 13:19
Модел на автомобила: Eskort 1.6 16V EFi
Местоположение: София
Status: Извън линия

Re: КАТ предлага годишен стикер 3 в 1

Мнение от kEFi » 04 авг 2009, 19:59

...има една народна мъдрост - "Простотията не ходи по гората...."

1.8d
потребител
потребител
Мнения: 1156
Регистриран: 19 яну 2006, 20:07
Модел на автомобила: БМВ Е46 320d Комби 2001г 136к.с
Местоположение: Стара Загора
Status: Извън линия

Re: КАТ предлага годишен стикер 3 в 1

Мнение от 1.8d » 24 авг 2009, 17:14

pirx написа:.....

Идеята да е плаща пътния данък с горивото като в Канада ми се вижда супер . Много е хитро, караш повече, плащаш повече резонно.

....
И на мен ми се вижда повече от супер....Моето Мондео откакто съм го купил за 3 год.да има 4-5 пъти да е ходило на бензиностанция...Добре че от бутилиращите компании за минерална вода измислиха 10 литровите бутилки че да се смята по-лесно...Ихааа,как ще стане работата че тираджиите и шофьорите на камиони и тежкостроителната пътна техника ще ми плаща данъка *00133* :wink:
Изображение
.....Защо съм с ТУРБОДИЗЕЛ,когато няма да се заяждам....

hunter
потребител
потребител
Мнения: 165
Регистриран: 18 фев 2009, 15:25
Модел на автомобила: Ford Fiesta 1.25 16V АГУ
Местоположение: София
Status: Извън линия

Re: КАТ предлага годишен стикер 3 в 1

Мнение от hunter » 24 авг 2009, 20:59

1.8d написа:
pirx написа:.....

Идеята да е плаща пътния данък с горивото като в Канада ми се вижда супер . Много е хитро, караш повече, плащаш повече резонно.

....
И на мен ми се вижда повече от супер....Моето Мондео откакто съм го купил за 3 год.да има 4-5 пъти да е ходило на бензиностанция...Добре че от бутилиращите компании за минерална вода измислиха 10 литровите бутилки че да се смята по-лесно...Ихааа,как ще стане работата че тираджиите и шофьорите на камиони и тежкостроителната пътна техника ще ми плаща данъка *00133* :wink:
Ами точно тировете разбиват най-много пътната настилка, защо да не плащат и най-много. Просто и ясно си е, но в БГ няма да мине номера защото сме в ЕС и тук ще стане много по високи цените на горивата и се сещам как бая хора ще ходят до Гърция и Румъния да зареждат и после на черно да препродават тук. Между другото и сега там е малко по евтино горивото в тези две страни от тук :roll:

helldragon
потребител
потребител
Мнения: 21
Регистриран: 11 юли 2008, 21:03
Модел на автомобила: Ford Fiesta 96 1,3
Status: Извън линия

Re: КАТ предлага годишен стикер 3 в 1

Мнение от helldragon » 24 авг 2009, 23:09

Уникална мисъл са вложили ниама що.
Ще трябва от началото на декември да се хуква по институции да се подготви всичко за да може да си земеш 3 в едното когато трябва.
Времето което е необходимо сега ше трябва пак да го изхарчиш и парите сащо а няма да можеш да си избираш кое кога да става всичко наведнъж.
И като ги знам ще направиат ниакоя тъпотия и както аз чаках един акт 4 месеца и ако колата трябва да вземе стикер ще ми кажат ти имаш глоба неплатена и не мога да си мина и колата да може да се кара и аз не мога да карам защото ги чакам да се оправят и да си платя тъпата глоба.

Потребителски аватар
S_C
потребител
потребител
Мнения: 4597
Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX
Местоположение: София
Контакти:
Status: Извън линия

Re: КАТ предлага годишен стикер 3 в 1

Мнение от S_C » 25 авг 2009, 00:16

Не ти ли прави впечатление,че те все такива "уникални" мисли влагат в нещата които правят?Там явно има някакви хора,на които държавата им плаща заплати,за да ровят в нета и да търсят кое как е организирано из белите държави.И явно заради кофти превод,от тия добри иначе практики по света, тук стигат някакви безформени глупости...дето е ясно,че средно разумен човек не може да ги напише.БГ е единствената държава в ЕС,в която многото бюрокрация и корупцията се борят с още повече бюрокрация,генерираща още повече корупция.
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!

Отговори

Върни се в “НОВИНИ”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 14 госта