Търся съвет за покупка на Фокус

Всички въпроси свързани с вашия автомобил, за които няма конкретна тема.
Потребителски аватар
Pyrhel
потребител
потребител
Регистриран: 12 авг 2010, 20:51
Модел на автомобила: няколко други марки +
Mondeo Titanium X 2.2 TDCi
Контакти:
Status: Извън линия

Re: Търся съвет за покупка на Фокус

Мнение от Pyrhel » 17 юли 2011, 23:25

Първия въпрос не го разбрах - пуши ли, не пуши ли...
За спирачките - може да не е обезвъздушена като хората с-мата...

Като цяло на тия въпроси за жалост от разстояние не знам дали може да се даде адекватен отговор

Chr81
потребител
потребител
Регистриран: 28 фев 2011, 10:47
Модел на автомобила: Ford Focus sedan 1.6 Duratec 100PS

Мнение от Chr81 » 18 юли 2011, 11:25

Колегата Alexi ме кара да се смея от сърце. Колега Alexi, очевидно ти си най-големия дразнител в този форум. За трети път ми коментираш мнението и то все негативно. Аз каквото съм имал да кажа на колегата на когото е темата, съм му казал. Една кола трябва да е надеждна, а не с най-новите двигатели и гъзарии и да е постоянно в сервиза. Иначе ще си модерен. Те и БМВ ще правят двигател с 3 турбини, ама като ги знам БВМ как хвърлят турбини на 40-50000км ,то си представям как вече ще трябва да се сменя по една турбина на 20000км. Да, ама иначе ще си с модерен двигател. То не може всички да мислим като теб и все да сме най-големите хитреци във всяко едно отношение. Трябва да има и глупаци като нас. Приеми го някак и не си късай нервите с нас простосмъртните. :D
А на колегата с дизела. Общо взето доста други колеги ти казаха да гледаш и бензин. Бензиновият Фокус ще ти гори малко повече, да, но иначе двигателят е по-прост, по-малко електроника, по-надежден, по-ниско налягане в него, по-евтино обслужване и най-вероятно ще е с едно поне 150000км по-малко каран. Никой не си купува нова дизелова кола, за да я кара по 150000км /"реални"/ за десет години. Всеки такъв би си купил бензинова кола. Дизеловата кола по презумпция за 10 години е поне на 300-350 хил.км. Сега очаквам колегата Alexi да коментира отново негативно в какъвто и да е аспект. Айде колега, какво хитроумно ще измислиш сега? :D :D :D

Потребителски аватар
Alexi
потребител
потребител
Регистриран: 18 май 2008, 22:50
Модел на автомобила: '06 Mondeo 2.2 TDCI Ghia ,'08 Transit Connect 1.8 TDCI
Контакти:

Мнение от Alexi » 18 юли 2011, 11:38

мне ,ще замълча с благоговение пред гениалната ти мисъл щото ти явно си капацитет по всичко особено дизеловите двигатели ги разбираш много добре макар че не караш ,и най вероятно не си и карал дизел :D: а коня с каруцата е още по прост и от най простия бензинов мотор ,що не му препоръчаш един кон с каруца ?

Chr81
потребител
потребител

Мнение от Chr81 » 18 юли 2011, 11:42

Абе капацитете Alexi, карал съм 6 години Opel Vectra B 1.7 TD и лоша дума за нея не мога да кажа. И да ти кажа този TDCI дето ми го хвалиш като го карах на тест драйв, ами трака също като трактор. На Вектрата моторът е много по-безшумен във всеко едно отношение, въпреки че е на 15 години колата. Исузу не случайно правят основно дизелови двигатели от всякакви мащаби. Много е лесно ей така да си саркастичен и да осмиваш всеки и всичко около теб. Карай си там печката с ниския разход, дето не си се набутал много като си я взимал. Щото си минал метър, че не е нова, че не е нов модел, че е дизел и ще гори по-малко. Живей си живота и си свиркай. Виж се тебе си и недей да гледаш в чуждата паница. Вземи и се спри малко, бре!

Потребителски аватар
Alexi
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от Alexi » 18 юли 2011, 11:55

Човека пита аз отговарям .. имам си мнение ,съжалявам че не съвпада с твоето .. той пита дали е читав дизеловия мотор ти му пишеш "купи си бензин" - мен пък много ме дразнят такива разбиратели като тебе - като нямаш пари за хубав двигател и си се набутал с 1.6 бензин недей набутва и другите .. щото 1.6 бензин гори с 3 литра отгоре на 1.6 дизел и след няколко години тоя бензинов фокус ще го купиш още 1 път с тия цени на горивата ... поне да беше 2.0 бензин да има някаква силица в него ...

Chr81
потребител
потребител

Мнение от Chr81 » 18 юли 2011, 12:26

Първо му отговорих, че относно 90кс и 109кс дизел, то 90кс дизел е за предпочитане. Ти ме заяде още там. След това, след мнения на други колеги относно бензин, го посъветвах да гледа и бензин, защото ......... Цените на горивата са такива, каквито са. Като си с дизел нямаш право на избор, като си с бензин можеш да караш на бензин или на газ. Както си реши човек.
Относно това защо съм си купил бензин, то си е моя работа. Не е за това, че не са ми стигнали 3 хил.лева. :D Както казах правих тест драйв и на дизела, който трака също като някой комбайн, трактор и както искаш го кажи. Очаквах, че като е по-нова разработка спрямо двигателя на Исузу от преди 20 години, трябва да е и по-безшумен, което обаче изобщо не е така. Факт!
Не е нужно да ти изпращам извлечение от банковите си авоари, за да доказвам колко пари имам, а ти да смяташ за каква кола биха ми стигнали да си купя или пък колко и какви Фокуси, нали? :D :D :D Можеш да приемеш на доверие, че 3 хил.лева не са проблем за никой образован човек, дори и в България. :D :D :D

Потребителски аватар
Alexi
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от Alexi » 18 юли 2011, 13:24

за тракането не е виновен мотора ,а колата в която е сложен .. вектрата е по висок клас кола със значително по обезшумено купе от фокуса .. инак 1.6 тдци в никакъв случай не е шумен мотор .. на празен ход 1.6 бензин естествено е по тих ,но извън града нещата се обръщат .. бензина се пържи с 4000 оборота и в купето е шумно ,а дизела е с 2000 оборота и мотора не се чува - за мен тоя вариант е много по удачен и пътуването - по комфортно .. отделно 90 коня в никакъв случай не е по добре от 110 - има значителна разлика във вървенето в полза на втория а разхода е един и същ .. виж вече ако 200 лв данък на година е фактор - да ,но това ще е най малкия разход около дизелчето :D:

Потребителски аватар
gurcayy
потребител
потребител
Регистриран: 11 май 2011, 23:16
Модел на автомобила: Focus, 307

Мнение от gurcayy » 18 юли 2011, 14:05

Понеже виждам, че наистина о...хме темата на човека, ще се опитам да му обобща моите впечатления. Казах ти да прочетеш моята тема, в която описвам същия двигател, но явно толкова си я прочел, иначе много от нещата ти щяха да ти станат ясни...
Карам 1.6 тдци 90 к.с. За около 2 месеца му навъртях 3000 км.Първоначалното обслужване излиза около 500-600 лв. В момента средният ми разход по борд комп. е 6.2 л ( 2500 км са в София).Единственият недостатък, който мога да отбележа е леката мудност на 1-ва и 2-ра скорост.Може да попиташ и другите и да разбереш, че 1-ва и 2-ра скорост при дизеловите Тдци-та са фабрично ограничени от Форд, заради идеята да не е.еш майката на мотора...От друга страна един качествен чип на ниските обороти елиминира този проблем.Има хора, които са си слагали и ако се разровиш в раздел "Моята кола", ще ги намериш.
Четох неща, че двигателя тракал като трактор...Странно, защото доста често ми се случва, когато светне зелен светофар, да тръгна да паля колата,защото ми се струва, че е изгаснала, а не е.А за скъпия двигател, колко да е скъпо?Най-големия проблем, който може да ти се появи са дюзите или турбото.Понеже всеки като чуе дюзи му прилошава, ще ти кажа, че в момента цените за рециклирането им варират около 180-200 лв на дюза.Едно турбо струва между 800 и 1500 лв според зависи.Ангренажен комплект 170 лв.според мен тези цени са съвсем нормални за съвременен двигател.
В крайна сметка ти си преценяш.Надявам се да сме ти били полезни. И непременно да се похвалиш каквото и да си вземеш - дизел, бензин, газ, въглища..

berkut47
потребител
потребител
Регистриран: 03 фев 2011, 15:28
Модел на автомобила: Ford Focus 1.8TDI

Мнение от berkut47 » 18 юли 2011, 20:49

Не знам дали сте гледали обяви но за цялата страна излизат около 10-15 такива автомобила и с брат ми сме се видяли в чудо,онзи ден ходих и до Дупница и във всичките автокъщи имаше един единствен- 109кс ТДЦИ на цена 12000 при това бял!Трябваше да му направя поне едно кръгче да видя разлика имали от 90кс :-/:
От безин общо взето сме се отказали защото малките мотори хем не вървят хем си харчат доволно!
Ако имате още мнения споделяите и какво сте се наплашили с тези дюзи-толкова ли са чупливи?
Още нещо-бях помолил да спрете с дразгите в темата-имате лс пишете си там!По добре ми кажете отстранени ли са проблемите като на стария Фокус-централно заключване,лоста на мигачите и разни такива дребни проблеми които в последствие почват да изнервят :(:
Поздрави!

Потребителски аватар
PavelMinchev
потребител
потребител
Регистриран: 15 апр 2008, 10:04
Модел на автомобила: Mondeo 2.2TDCI 175 hp Titanium S
Контакти:

Мнение от PavelMinchev » 18 юли 2011, 23:01

Ами то 109 си е чипнато заводско 90 .С тази разлика ,че дава повече дефекти според нашите наблюдения.(влизания в сервиза)Лично аз бих препоръчал 90 чипнато до 123 кс и с по-висок въртящ момент от 115 завоски фордов двигател.Иначе разхода на 109 е по-добър от 90 с близо литър.Това са само лични наблюдения и не искам да пораждам спорове.Но определено ако няма да въртиш километри бих препоръчал вечния бензинов 100 кс.Толкова много суперлативи за този мотор.На моя колега баща му има такъв(познайте от кой го е купувал) и реално му гори комбинирано около 7 /100.
Каквото и да вземеш винаги има и елемент на късмет.Успех с избора.
Изображение

Потребителски аватар
Alexi
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от Alexi » 18 юли 2011, 23:20

и какво му е вечното на 1.6 бензин по мое мнение е един от най калпавите мотори на Форд ,гори масло със страшна сила има тема от 4 страници по тоя въпрос .. реално всеки 1.6 почва да гори зверски масло като понаправи км - 300-500 грама на 1000 км ,отделно е усложнен за ремонт .

Потребителски аватар
mrdds
потребител
потребител
Регистриран: 23 фев 2006, 12:26
Модел на автомобила: S max 2.0 Diratec HE 2007 titanium

Мнение от mrdds » 20 юли 2011, 15:15

Нека и аз отново напиша мнението си отностно TDCI и Zetec-s.
Някой хора от форума може би помнят ,че преди 2г бях в дилема - фокус TDCI или бензинов фокус.
Дори бях купил един TDCI ,който след 10 дни продадох успешно.
На кратко: TDCI -добре разработен мотор със завидна мощност и разход,динамика в ниските обороти ,но твърде капризен към нафтата
Всеки знае,че нафтата е по некачествено гориво от бензина.Съчетано с това,че живеем в България се получава тенденция към скапване на мотора заради некачествена нафта.Или трябва да караш със най скъпата нафта на пазара,надявайки се,че не е като другата.Но пък къде излиза киро на кирия тогава?
Когато купих дизела бях минал през Бош сервиз,най хваления за дизели в ПЛовдив ,в който случайно техниците се оказаха бивши мои клиенти и се разпознахме.Та те ми дадоха съвет да го разкарам или ако реша да го карам да си взема един 200л бидон да му сложа кранче по средата и да точа утаена нафта.Иначе - всеки знае вече дюзите дават фира и както си караш безпроблемно и изведнъж светкат лампите,започва да пуши и не върви.Оправят се с 1000-2000лв.

Сега за бензиновите: Тук ще противореча на Алекси.Zetec s е толкова прост мотор, нямаш си представа дори колко.
В първите години на производство на фокусите от '98 до 2000г наистина се забелязва повишена консумация на масло и забележим шум на хидравличните повдигачи на студено.Но проблема е оправен след фейслифта през 2002.Дори двигателя е съвсем леко променен.Всъщност видимо само капака е промен :wink: .Ако сравниш коша на мондео със зетек и на фокус със зетек ще направиш разликата и ще видиш колко е прост всъщност новия зетек на фокус.Имал съм ги и двата и повярвай ми като вдигнех капака на мондеото не виждах земята.

Тези митове,че 1.6 бензин не върви ,а гори много ...наистина са митове.За вървенето всеки има различни изисквания,но за 100-те си магарета си е екстра.А за разхода на гориво....ако някой желае ще си снимам показанието на трип компа за средния разход за да му покажа колко е:
в границите на 6.0-7.2л.(В момента мисля,че показанието е 6,4л след ходенето ми в Гърция).

Аз също подкрепям с 2 ръце бензиновите фокуси.А ако някой ден спечеля милионите от тотото .....все ми е тая какъв ще е мотора,дори ми е все тая каква ще е колата. :D:

Потребителски аватар
Yamato
потребител
потребител
Регистриран: 03 юни 2011, 00:48
Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDDI '01 (коНби)

Мнение от Yamato » 22 юли 2011, 13:12

ImpossibleMan написа:
Alexi написа:ти първо купи колата че сега не е твоя ,тогава коментирай кое е по добре кое е по зле :D: аз обичам на талона да пише моето име пък за квото има пари в брой че не съм по робството към разни лизингови къщи предпочитам банките на мен да плащат лихва не аз на тях ... :D:
В кой век живееш? Искаш да кажеш, че нямаш заеми? Има ли такива хора в БГ? Аз вече купих една нова кола така, че с това съм се справил. Това за лизинга може да го кажеш на някой фирмаджия, но не и на мен :) А по темата бих казал, че доста хора биха се присмяли и биха намесили веднага "дизелите на Пежо". За мен е безсмислено да се наливат пари в стар дизел и то в толкова "почитаните" от всички , "френски".

ПП: Знаеш ли, това да караш кола на лизинг има и своето предимство - никога не черпиш за нов автомобил ;)
офтопик:
Никога аз или който и да било от моето семейство не сме теглили заем. Може да не съм паралия, но имам всичко необходимо - апартамент, сносна кола и т.н. заем само за бизнеса, потребителски за глезотии и изхвърляния с коли - никога. когато мога да си го позволя - тогава.

По темата: аз също доста се двуумих преди да взема Фокуса и съм доволен че избрах най-разпространения дизелов с 90 коня. Доста хора ми препоръчаха точно него, а не другия.

Потребителски аватар
cockyhotty
потребител
потребител
Регистриран: 26 май 2009, 18:47
Модел на автомобила: Ford Focus Mk2.5 1.6 PFi

Мнение от cockyhotty » 24 юли 2011, 14:15

Тази статия ме вкарва в размисли дали да си купя някога кола TDCi :-?:
http://www.zr.ru/a/335272/

Потребителски аватар
gurcayy
потребител
потребител
Регистриран: 11 май 2011, 23:16
Модел на автомобила: Focus, 307

Мнение от gurcayy » 24 юли 2011, 15:11

Аз пък изобщо не бих си купил кола от ново поколение, ако имах възможност да намеря чисто нова 124-ка, било то и от 94-та :D .Днешните коли се правят да изкарат гаранционния период.Евентуално вторият собственик се разминава "само" със съединител и дюзи.За следващите собственици изобщо не говоря :D:

Потребителски аватар
Alexi
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от Alexi » 24 юли 2011, 17:11

cockyhotty написа:Тази статия ме вкарва в размисли дали да си купя някога кола TDCi :-?:
http://www.zr.ru/a/335272/
от тази статия трябва да се направят 2 основни извода - задължително да се кара с качествена нафта ;задължително да се кара с оригинален горивен филтър колкото и скъп да е той ;

Потребителски аватар
pepy1
Модератор
Модератор
Регистриран: 18 май 2005, 22:38
Модел на автомобила: бивш форд ескорт 1.6i 16v zetec Ghia Combi'96
бившо пежо 306 комби 1,9 ТД пак комби и Сеат ибиза 3 цилиндров 1.4 дизел
Контакти:

Мнение от pepy1 » 25 юли 2011, 14:30

проблем с филтъра е по-лесно решим ,но с нафтата......
времето е като парите-никога не стига

Потребителски аватар
Alexi
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от Alexi » 26 юли 2011, 12:42

нафтата ни не е толкова лоша ,а има и вносна примерно премиум дизела на омв

Потребителски аватар
Yamato
потребител
потребител
Регистриран: 03 юни 2011, 00:48
Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDDI '01 (коНби)

Мнение от Yamato » 26 юли 2011, 13:38

Alexi написа:нафтата ни не е толкова лоша ,а има и вносна примерно премиум дизела на омв
За Eko и Ромпетрол също някой твърдеше, че им е хубава нафтата. Аз не съм такъв спец, че да усета разликата.

rockford
потребител
потребител
Регистриран: 20 апр 2013, 14:38
Модел на автомобила: focus

Мнение от rockford » 21 апр 2013, 16:25

колега, в крайна сметка какъв беше изборът. Взе ли фокус изобщо ?

Отговори

Върни се в “ДРУГИ ВЪПРОСИ”