Съвет за жилище под наем, в София.

Кафе, чай, безалкохолно и сладки приказки.
Потребителски аватар
иво г. иванов
потребител
потребител
Регистриран: 15 авг 2010, 14:31
Модел на автомобила: Ford Focus 1.6 zetec-s 2000 ,renault 19
Status: Извън линия

Съвет за жилище под наем, в София.

Мнение от иво г. иванов » 17 мар 2012, 17:45

Никак не ми се искаше да пускам нова тема, но не намерих подходяща. "Говорилня" е сериозна но със весело-
забавен привкус. Темата "Защо да живея в Пловдив, София и т. н.", ми изглеждаше най- подходяща, но там
по- скоро се застъпват аргументите, "за" и "против", отнасящи се за малки, към големи населени места.
Тук може да обменим мнения и съвети за начините, предимствата или недостатъците по наемането на жилище в София
или други големи градове.
Споделям мислите си, тъй като имам сериозни аргументи да потърся квартира в София. А те са: предложение за
работа от сериозен личен приятел, дългомесечни финансови затруднения в родния ми град, семейни неразбирателства и някои други,
но да не става твърде лично :)
Постоянно чета , че цените на наемите падали а като следя офертите в нета, нищо не се променя надолу. Запитване
относно обява става по e- mail или телефон, но само за да се разбере дали жилището е все още свободно. Оглед си
е нужен на място, което е свързано пък с транспорт, време, пари, свободно време от страна на наемодателя и др.
Сериозна пречка е и изискването за първоначално двумесечно заплащане на наема, което от една страна е
разбираемо, но понякога е финансово непреодолимо :(
Друг начин е нанасянето при познат или роднина, но се явява проблема с неудобството от това, че "сиренето си е
с пари", и това решение е твърде кратковременно.
Предимство за мен е липсата от време за придвижване, от местоживеене до месторабота. Все пак не живея в Костенец, Самоков или Перник. Наистина 86 км. не са голямо разстояние дори за мащабите на България, но много често
Петрохан се превръща в невъзможност или загуба на време за транспорт. Затова има и лаф: "Много път- малко километри!"
Та в този ред на мисли, ще се радвам да прочета и обсъдим и Вашите разсъждения, препоръки или критични забележки
дори.
Не е срамно да не знаеш - срам е да не питаш!

Вейдър
потребител
потребител
Регистриран: 05 ное 2008, 21:39
Модел на автомобила: бивш FORD Orion 1.6 CVH-EFI, NISSAN Almera 2.2DI N16

Re: Съвет за жилище под наем, в София.

Мнение от Вейдър » 17 мар 2012, 18:27

_friends_ Живях в София до лятото на 2009 год.(освен при родителите ми, също 6 год на квартира)
Някои полезни съвети от мен.
При възможност търси квартира БЕЗ ТЕЦ. Проблемите произтичащи от централно отопление си ги гледал по ТВ и си чел по вестниците.
Търси си ремонтирано и санирано жилище. Пробвай да се договориш без предплата.Има добри оферти за обзаведени квартири, но трябва да се провери(обзаведено е доста разтегливо понятие). Добре е наблизо да има метростанция и голям супермаркет- Лидъл, Кауфланд и тн.
Също е добре да си избереш"вътрешен "апартамент . Тоест да има минимум външни стени.Гледай входа на блока в какъв вид е. В смисъл дали е поддържано и чисто. Това говори много. Една поддържана площ говори за задружни и взаимно разбиращи се хора- добри стопани. Това значи по-малко проблеми и нормално съжителство. Ако имаш малко дете се поитересувай и за детски градини и поликлиника в района.
Ако си харесаш нещо- задължително поискай хазаите да ти представят платени сметки-ток, ВиК ,КТВ и интернет( ако има) , сметките от топлофикация, ако е с парно. Засичаш си пред хазаите водомерите и електромера. Трябва да провериш и какви допълнителни такси се плащат(асансьор, чистачка и тн.).
Квартирата задължително да има метална врата или поне решетка.
Това се сещам на първо време. Колегите, които си живеят в София могат да са ти по-полезни. :)
Изображение . May the FORD be with you !
PANZERLIED https://www.youtube.com/watch?v=SndPb5XohYM

Потребителски аватар
pepy1
Модератор
Модератор
Регистриран: 18 май 2005, 22:38
Модел на автомобила: бивш форд ескорт 1.6i 16v zetec Ghia Combi'96
бившо пежо 306 комби 1,9 ТД пак комби и Сеат ибиза 3 цилиндров 1.4 дизел
Контакти:

Мнение от pepy1 » 17 мар 2012, 20:03

преди всичко търси да е близо до работното ти място,ако няма такава възможност (в което се съмнявам) търси около метрото-нямаш голям избор засега- Младост и Люлин,скоро Дружба и Надежда,ако въпреки всичко нямаш успех гледай да имаш от и до местоработата удобен наземен транспорт-може да си с кола ,но винаги се случва нещо непредвидено,за ТЕЦ-а не съм съгласен с колегата -но за другото подкрепям
времето е като парите-никога не стига

Потребителски аватар
иво г. иванов
потребител
потребител

Мнение от иво г. иванов » 18 мар 2012, 16:32

Споделям мнението на Вейдър за централното отопление и първоначалната ми настройка е за жилище без ТЕЦ.
Да, неуспоримо удобство е, но през отоплителния период разходите по жилището стават двойни заради топлото,
а работата понамалява.
Нещата с водомер и ел- мер са ясни: да са отделни за обитаваната площ и да се запишат от начална дата на
мсечното отчитане. Не се бях сетил за блиндираните врати и за зоната около и във входа на собствеността. _friends_
Прави ми впечатление, че няма обяви, в които да е упоменато паркомясто или гаражна клетка, или пък
срещнах една... Явно гаражите са екстра в София и се отдават или направо продават отделно от жилището :D
Не съм наясно все още дали ще имам конкретно /като адрес/, работно място или сутрин ще се тръгва за
някой район или квартал, но се замислих дали е възможно в средата на годината да се закупи годишна карта за
всички линий на автобусния градски транспорт, примерно. Пък ако се наложи ползането на трамвай и метро да
е с дневен билет. :?:
Относно общите такси към входа,отговорите ги дава Закона за Етажната Собственоост: право на глас и решения
има само собственика на идеалната част от общата собственост. Т. е. наемодателя /собственика/ на жилището, а
за размера и сроковете на сумите може и да се договори с наемателя и домоуправителя /касиера/.

Потребителски аватар
pepy1
Модератор
Модератор
Контакти:

Мнение от pepy1 » 18 мар 2012, 19:02

за градския транспорт -не е проблем
картите за 1 месец-20лв. или 3 месеца-50лв. за цяла градска мрежа ,което включва и метрото
нека ти се осигури работата на 100% пък ние ще помагаме с + и - на кварталите в които имаш идея да се настаниш

Потребителски аватар
madboy
Администратор
Администратор
Регистриран: 20 юли 2005, 09:59
Модел на автомобила: ex. Fiesta 1.1`86
Ford Ka I coupe
Ford Focus 2.0 mk1
You'll Never Walk Alone!
„Душевно болен, но духовно богат!“ "Морално дезоориентиран."
Контакти:

Мнение от madboy » 18 мар 2012, 21:02

pepy1 написа:за градския транспорт -не е проблем
картите за 1 месец-20лв. или 3 месеца-50лв. за цяла градска мрежа ,което включва и метрото
....
Ти сериозно ли това 20 лв. за цяла градска мрежа?? :shock: Спомням си преди години, че бяха около 40 лв.
Изображение
Изображение Фен на служителите на OMV "Белозем"
Мръсните усти на завистниците са като кофи за боклук - вонящи и винаги отворени.
Парите свършват, глупостите не.

Потребителски аватар
DE51RED
потребител
потребител
Регистриран: 18 юни 2011, 23:46
Модел на автомобила: = Performance division =
-- Focus TDCi++ --
Catch me if you can :)
Контакти:

Мнение от DE51RED » 19 мар 2012, 10:42

21.50 май беше за студенти, ученици и прочее. 50 лв. си е картата за работяги за всички линии. Всичко си зависи от сметката (съответно - от мястото, на което живееш). Ако сменяш 2 транспорта до работното място (опазил Господ) - картата е идеална за това, но трябва да се подготвиш за всякакви прекрасни "срещи" от трети вид с прелестните условия в GT (градски транспорт). Ако си близо, или ще ползваш градския по изключение - талони, карти за 1 ден.. вариации много (:

Колкото до колебанието ти, колега - минах през фаза "на квартира" - много е важно какво ще е около теб. Всяко нормално жилище може да бъде пригодено за живот, обаче ако съседите са кретени, входа е мърляв, на паркига спят 10 кучета и циганите владеят всичко там - просто не си заслужава. В такива случаи малко по-високите цени на места, които са на по-"комуникативно" място си заслужават, поне според мен. Не подценявай огледите, не трупай количество за сметка на качество. И винаги, ако можеш - говори с някои местни хора, ако засечеш. Макар че брокерите малко гледат накриво ако го правиш пред тях..
They call me "Killer"...

Потребителски аватар
иво г. иванов
потребител
потребител

Мнение от иво г. иванов » 19 мар 2012, 18:57

Определено, въпроса с транспорта ще се стикова на място, с времето, разстоянията и честотата на
ползване.
pepy1 написа:нека ти се осигури работата на 100%
Тя е повече от сигурна. Човека, /колегата/, дори искаше още тази седмица да ме запише за някакъв
подготвителен курс, но реших първо да си осигуря прилично местообитаване, а и имам известен финансов
проблем в момента :( /това последното не е по темата/
DE51RED написа:обаче ако съседите са кретени, входа е мърляв, на паркига спят 10 кучета и циганите владеят всичко там - просто не си заслужава.
Да разбира се. От няколкомесечното ми пребиваване в София, преди 17год. останах с впечатлението да избягвам
квартали като Суходол, Хр. Ботев, Малашевци, последните блокове м/у Красна поляна 2 и Суходол, някои зони от Обеля,Люлин и Надежда. В момента не съм наясно кои квартали наричат- "наркоманските". Наскоро го чух по
телевизията.

Потребителски аватар
pepy1
Модератор
Модератор
Контакти:

Мнение от pepy1 » 19 мар 2012, 19:47

madboy написа:
pepy1 написа:за градския транспорт -не е проблем
....
Ти сериозно ли това 20 лв. за цяла градска мрежа?? :shock: Спомням си преди години, че бяха около 40 лв.
Изображение
грешката е моя -това плащам за учениците

Потребителски аватар
S_C
потребител
потребител
Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX
Контакти:

Мнение от S_C » 20 мар 2012, 02:25

Наемите...падаха.Истината е,че на сегашните нива се появи търсене,заради което вече не падат.Това е и което виждаш по обявите.Цени...от 300 лева за кофти обзаведен тристаен в краен квартал,до 500-600 за добре обзаведена гарсониера в центъра.Гарсониери за по 200-250 лева има сравнително читави из периферията на града.

Сега лошите новини:
1.Синя и Зелена зони.Скъпо,яко корупция,яко злоупотреби от служителите на центъра за градска мобилност,"заработват" допълнително с местните крадци.Краде се предимно музика от колите,навигации и там каквото имаш нещастието да забравиш в колата и да изглежда по-ценно.
2.За ТЕЦ-а вече ти писаха...не е чак толкова страшно,ама доста входове с изцяло изключено парно-там се плаща само топлата вода.В бъдеще с тия цени на парното тези входове ще стават все повече...съответно ще се разширява избора.

3.Наркоманските квартали...това вече са малко свободни съчинения,защото няма НЕнаркомански квартали.Аз съм живял и живея в Люлин,учил съм в квартала,в центъра,в Лозенец,в Овча Купел...вярно е,че беше отдавна,но е безумно да се говори в София за квартали с повече или по-малко наркомани.Навсякъде са.Дилъри-също навсякъде.Т.е. на никой наркоман не му се налага да броди до съседния квартал за материал...в радиус три блока,където и да е в София,има поне един дилър.В селата край София-също.

4.Полицейско присъствие...създава известен проблем,ако ще караш кола с несофийска регистрация.В някои квартали ще си интересен за "органите" повече,отколкото в други.С разградска регистрация в Западен парк ще си като дъб насред слънчогледово поле.В Надежда никой няма да те забележи,защото до Надежда е Илиянци и в района са на квартира всички китайци,араби,виетнамци и стотици хора от провинцията,чиято работа е свързана по някакъв начин със складовете.

5.Луксът и крайната мизерия в София не са противоположности,а допълващи се съседи.Това не беше така преди години,ама от кризата насам доста се засили ефекта.Ако искаш да си съвсем анонимен-настаняваш се в някое поне 10 етажно ЕПК в кварталите и...ти си човека.Там има хора,дето живеят врата до врата от 10 години и все още не са се срещали.Това са входове с по 70-80 апартамента...

6.Градският транспорт,като изключим релсовия (трамваи и метро),е скъп,нередовен и мръсен,непрекъснато се променят разписания,маршрути,закриват се цели линии.На книга се води горе-долу,на практика е пред фалит.И е в това състояние от години.
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!

Вейдър
потребител
потребител
Регистриран: 05 ное 2008, 21:39
Модел на автомобила: бивш FORD Orion 1.6 CVH-EFI, NISSAN Almera 2.2DI N16

Мнение от Вейдър » 21 мар 2012, 22:40

:) Ей, колеги, ще отчаяме човека :)
Абе свиква се с всичко, но тук има доста ценни съвети. Аз да си призная София малко ми липсва. Младост-ите са приятни квартали(Младост 1-2-3-4 ) Живях в Младост 3 20 год. и около 1 год. в Младост 4 . Всичките ми приятели са там. Като се замисля, ако имах собствено жилище, нямаше да се преместя във Велинград. Пожелавам на колегата да си намери наистина хубаха квартира в приятен квартал.
Изображение . May the FORD be with you !
PANZERLIED https://www.youtube.com/watch?v=SndPb5XohYM

Потребителски аватар
иво г. иванов
потребител
потребител

Мнение от иво г. иванов » 22 мар 2012, 08:45

Не- е- е. Не си и помислям да се предавам. То е ясно, че не всичко е "цветя и рози и метър кадифе".
Просто се опитвам да намеря начин, да отсявам оферти още преди същинския оглед. За сега имам две
сигурни, но едната е в Княжево а другата в Лозенец но не е пригодено за жилище.
А съветите наистина са полезни. За някои дори и не бих помислил.

Потребителски аватар
DE51RED
потребител
потребител
Регистриран: 18 юни 2011, 23:46
Модел на автомобила: = Performance division =
-- Focus TDCi++ --
Catch me if you can :)
Контакти:

Мнение от DE51RED » 22 мар 2012, 08:56

За Княжево - лично мнение - няма да сбъркаш да ходиш да погледнеш. Споделям защото живея в района, работя в района и имам много впечатления : )
Плюсове:
- планината е на една крачка, въздухът осезаемо (освен около Цар Борис III) е по-чист и приятен.
- Трамвай 5 стига до Княжево, по цял ден върви, редовен е, има влакчета през 5 минути привечер и е топъл през зимата
- В съседните райони (ОК, Красно село, Бъкстон) има редица супер/хипер-маркети, почти няма липсващи звена от търговската индустрия
- Велоялея по Борис, която стига до Княжево; велопътеки нагоре по Витоша, които започват от Княжево - уникално прекрасна възможност за релакс и "туризъм"
- Няма стълпотворения, не е гъчкано като в застроените с блокове квартали
- Околовръстното ти е на 5-10 минути, което ти гарантира по-бърз достъп до другите точки из града
Минуси:
- Трафикът по булеварда вечерно време не е най-прекрасното нещо на света, ако ще се прибираш за към Княжево
- Ако търсиш по-динамичен квартал с много "случващо се" - няма да ти допадне, тук е по-спокойно отколкото човек очаква
- Вечерно време става второ и трето оглеждане докато пресичаш от перниЧки гоУфове по маршрута Княжево - Владая - Драгичево - Перникville.

Тъй че гледай го Княжевското предложение, предвид описаното от теб в по-горните постове, вероятно ще ти допадне. Стига самото място да не е някаква дупка :)
They call me "Killer"...

Потребителски аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
Регистриран: 22 юли 2010, 14:52
Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
Ford Puma, 1.6, 2002 year, 103 hp.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... __________
АМБИЦИЯТА Е ПОСЛЕДНОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕУДАЧНИКА. О.Уайлд
Контакти:

Мнение от ЯЛТА » 22 мар 2012, 09:41

Да Емо е прав, установи се някъде, пък после ако нещо не е в ред търсиш ново място, въпросът е да е добра работата, другото е по лесно, пък ние ще помагаме ако е нужно.
Мисли ГЛОБАЛНО действай ЛОКАЛНО

Потребителски аватар
иво г. иванов
потребител
потребител

Мнение от иво г. иванов » 22 мар 2012, 18:14

O' k, приятели. Благодаря Ви за ползотворното разискване. Ако има някакво развитие или въпроси,
ще пиша отново, че да не стане темата твърде еднолична. _friends_

Потребителски аватар
pantata
потребител
потребител
Регистриран: 28 сеп 2006, 03:22
Модел на автомобила: Fiesta 1.4 `89
Fiesta 1.25 '10
Subaru Legacy 3.0R Auto '07

Мнение от pantata » 24 мар 2012, 13:16

.
Последна промяна от pantata на 10 юли 2013, 19:24, променено общо 1 път.
Изображение

belleamie
потребител
потребител
Регистриран: 06 юни 2008, 11:49
Модел на автомобила: ?

Мнение от belleamie » 24 мар 2012, 13:38

Е в Младост са високи цените, нали има метро. Като имаш възможност да стигнеш до другия край на София за 25 минути, естествено.
Cars make CO2 and trees absorb CO2.
By driving my car I'm feeding a tree and helping the environment.

Изображение

Потребителски аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
Регистриран: 22 юли 2010, 14:52
Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
Ford Puma, 1.6, 2002 year, 103 hp.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... __________
АМБИЦИЯТА Е ПОСЛЕДНОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕУДАЧНИКА. О.Уайлд
Контакти:

Мнение от ЯЛТА » 24 мар 2012, 14:05

pantata написа:Момчета в момента си търся из младостите
Е търси и в Дружба-2 де, ще ти е мааааалко по близко до работата. Наскоро колега се нанесе около зад Про кредит банк- срещу Мл.-2, гарсониера за 250 лв.
Мисли ГЛОБАЛНО действай ЛОКАЛНО

Потребителски аватар
иво г. иванов
потребител
потребител

Мнение от иво г. иванов » 24 мар 2012, 16:53

pantata написа:Обяви много, но нищо нормално, за смятам нормални пари 380-400.
Разгледай обявите в сайта на "Сити Бул" /дано да не е реклама/.
По мое мнение, една от най- скъпите брокерски агенций, но за 350- 400 лв. имаше доста инересни
предложения. В края на краищата, предпочитанията на всеки са различни.Такова е и предлагането.
Не бързай, търси, разглеждай и успех! _friends_

Cryger
потребител
потребител
Регистриран: 02 фев 2012, 10:58
Модел на автомобила: Ford Focus Turnier I 1.6 16V (100 Hp)

Мнение от Cryger » 26 мар 2012, 12:27

Потърси, колкото и да се струва на повечето хора скапан квартал - в Орландовци! Според мен цените са със 100 лв. най-малко под обявените за другите квартали! Центъра е на 10 минути с трамвая - пеша съм стигал до Александър Невски за около 30-35 минути! Има Била в квартала, но ако не ти харесва - в съседния квартал Хаджи Димитър има от всеки вид хипермаркет - с колата 5-6 минути! Магистрала Хемус ти е на 15 минути и то зависи от това, колко светофара те хванат! Построиха се нови кооперации - има и от старите блокове на по 30 години, но по-здрави със сигурност! По-голямата част от квартала се състои от къщи и около 15-тина блока пръснати на групи от по 3 до 5! Ти си решаваш, но според мен е добре за начало. :D
Изображение

Отговори

Върни се в “КАФЕНЕ”