Чек енджин лампата

Акумулатор. Алтернатор. Стартер. Запалителна система. Осветление и сигнализация.
травентур
потребител
потребител
Регистриран: 23 юли 2010, 12:45
Модел на автомобила: Форд Фокус "Гия", 2001г, 1,6, бензин
Status: Извън линия

Чек енджин лампата

Мнение от травентур » 28 мар 2016, 11:55

фокус 2001, бензин 1,6;
85,000км карах с едни свещи без да ги сменям и без никакви проблеми със запалването или разхода на колата; сложих газ и след 100км лампата светна; смених свещи, кабели - карах 40км и пак светна; смених бобина - карах 20км и светна; след 100км изгасна и след още 100км пак светна; на светофари докато чакам усещам някаква аритмия в двигателя и тогава светва лампата най-често (дори на загряла кола); грешката винаги е проблем със запалването в първи цилиндър; и газта и бензина са от големите вериги бензиностанции; от скоро на втора скорост няма и много тяга при потегляне... включително само на бензин ако карам; газаджийте са читави, направиха втори оглед и казаха, че проблемът е в запалителната система; в сервиза ми говорят вече за шлайфане на глава и т.н. без да е ясно реално къде е проблема; каква би могла да е причината и нужно ли е директно да се почва с тежката част? някой може ли да препоръча конкретен читав сервиз дето да направят смислена диагностика за да стане ясно дали наистина трябва да се почва откъм дебелия край?

Потребителски аватар
antipower
потребител
потребител
Регистриран: 11 окт 2013, 18:59
Модел на автомобила: Focus 1.6 16v 2002г. Ghia

Re: Чек енджин лампата

Мнение от antipower » 28 мар 2016, 12:16

На мен ми светва единствено когато ми свършва газта и казва, че има бедна горивна смес.
Според мен е от не добре регулирана газова уредба.

травентур
потребител
потребител

Мнение от травентур » 28 мар 2016, 12:38

Тестваха компютъра на газовата и казаха, че всичко е наред. Там сме монтирали газ на доста коли досега и проблеми не е имало. Лампата ми светва независимо дали бутилката е пълна или празна. Сега дори само на бензин да карам пак се усеща проблем в работата на двигателя на изключена скорост вкл. на загрял двигател.

Eastbourne
потребител
потребител
Регистриран: 18 юни 2014, 10:14
Модел на автомобила: Focus c-max 1.8

Мнение от Eastbourne » 28 мар 2016, 13:03

Това го прави вече и на бензин, така ли?

травентур
потребител
потребител

Мнение от травентур » 28 мар 2016, 16:19

При изчистена грешка не съм карал само на бензин за да видя дали ще светне лапмата, но загубата на мощност на втора при потегляне я има и само на бензин вече, да. С една идея по-малко вибрации има в двигателя като работи на бензин в сравнение с работата на газ.

Потребителски аватар
ieiei
потребител
потребител
Регистриран: 11 май 2007, 12:50
Модел на автомобила: Ford

Мнение от ieiei » 28 мар 2016, 17:07

Покарай поне 30км на само бензин и,ако проблемите изчезнат,настройка на газта(в друг сервиз)

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 28 мар 2016, 19:53

Изчистването на грешката, гаси лампата, но не ресетва компютъра. Това води до последващо светване на лампата, следва ново изчистване и ново светване и пак, и пак и накрая "махни го тоя Форд". Основна грешка при създаване на газовата карта е, че преди това не се ресетва и адаптира отново първо Бензиновия компютър и тогава да се настрои газтта. Също така все още е много разпространен мита, че бедната смес води до икономия и много газаджии настройват към бедна смес, което освен че не прави икономия тотално обърква бензиновите настройки и скоро след това лампата светва. Това води и до неправилна работа на Газ, тъй като настройката на Газ е функция от настройката на Бензин.
След всяко ресетване на Бензиновия компютър или откачане на акумулатора, което е същото, трябва да се кара 15-20Км на Бензин за да се адаптира компютъра и тогава да се премине на Газ.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

Потребителски аватар
paci
Модератор
Модератор
Регистриран: 18 яну 2005, 07:52
Модел на автомобила: Fiesta MK4 Zetec-S 1.4 16V 90 коня

Мнение от paci » 29 мар 2016, 00:24

HACKO написа: трябва да се кара 15-20Км на Бензин за да се адаптира компютъра и тогава да се премине на Газ.
Че той постоянно се адаптира.
Това сефте сега го чувам (чета) че трябва първо да карам на бензин.
Много пъти съм откачвал акумулатора и никога не съм го правил.
нямам проблеми за сега

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор

Мнение от HACKO » 29 мар 2016, 01:01

Ами пробвай и ще видиш дали има разлика, аз я усетих. Нали знаеш, че твоята няма чек.

Eastbourne
потребител
потребител

Мнение от Eastbourne » 29 мар 2016, 08:59

Аз също знам, че трябва да се кара първо на бензин, за да се адаптира и след това да се преминава на газ

травентур
потребител
потребител

Мнение от травентур » 29 мар 2016, 10:11

Т.е. вашият съвет е да откача акумулатора за да се ресетне компютъра, след това да покарам само на бензин 30км, после да мина на газ и ако продължава да има проблеми тогава да ходя при газаджийте защото проблемът със сигурност ще е в техните настройки?

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор

Мнение от HACKO » 29 мар 2016, 10:32

Ами да, при условие, че след адаптацията, работата на Бензин ти харесва. В противен случай, първо оправяш работата на Бензин и тогава се занимаваш с Газта.

Eastbourne
потребител
потребител

Мнение от Eastbourne » 29 мар 2016, 10:42

Вчера си реших проблема, с който се мъчих половин година,а именно: придърпване при подаване на газ все едно колата се дави, на свободна колата притриса през няколко секунди все едно киха. Преди време смених бобина като работата се оправи, но пак придърпваше леко.
Миналата седмица ми светна отново чека на първи цилиндър, смених отново бобината и вече всичко е наред. Никакво придърпване, играене на оборите и претрепване на свободна.

Симптомите са същите като моите, предполагам, че и при теб може да е от това. На газ би трябвало осезаемо по-силно да придърпва от колкото на бензин

травентур
потребител
потребител

Мнение от травентур » 29 мар 2016, 10:47

Бобината я смених преди седмица. И след 25-30км пак светна лампата. Притеснява ме тази загуба на мощност на втора, дето дори на бензин я има вече. Ще пробвам да разкача акумулатора и да покарам така на бензин известно време. Ако всичко е ОК ще гоня газаджийте за реглаж.

nasko_pi4a
потребител
потребител
Регистриран: 11 ное 2008, 14:33
Модел на автомобила: Форд Фокус 2005г.1.6 Duratec Ti-VCR 16V (115 Hp)

Мнение от nasko_pi4a » 30 мар 2016, 10:44

Здравей,
Като начало е добре да закачиш колата на диагностика и да споделиш грешката, но вероятно бедна сме. След това следвай инструкциите на адаша за ресет и след това при газаджиййте. След ресет на компютъра покарай 30-сетина км на бензин като караш в повечко стилове(по-агресивно, пенсионерската и т.н) Имах подобен проблем, който разреших по този начин. Ресет и финна настройка на ръка на газовата.

Поздрави.

Отговори

Върни се в “ЕЛ. ИНСТАЛАЦИЯ и ОБОРУДВАНЕ”