Завишени обороти на празен ход
-
aspasia
- потребител

- Регистриран: 30 ное 2010, 19:10
- Модел на автомобила: форд фокус-2000 1.6 16v
- Status: Извън линия
Re: Завишени обороти на празен ход
Това е лошото че колата няма никакви грешки проверявах го EVAP клапана отваря и затваря нормално маркучите са здрави.
- ivchotr
- потребител

- Регистриран: 31 окт 2015, 13:40
Ами значи е по-вероятно да няма пробойни.
Датчикът на коляновия вал проверяван ли е? Според списъка по-горе не е. Не съм сигурен дали колата взема данни от него, за да ги показва на таблото или на живи данни. Компът го следи и, ако датчикът лъже с малко, би трябвало да последват съответните реакции на компа.
Датчикът на коляновия вал проверяван ли е? Според списъка по-горе не е. Не съм сигурен дали колата взема данни от него, за да ги показва на таблото или на живи данни. Компът го следи и, ако датчикът лъже с малко, би трябвало да последват съответните реакции на компа.
Знам всички вицове за Форд 
-
freeway
- потребител

- Регистриран: 26 дек 2016, 23:08
Датчика на колянов вал не участва в смесообразуването. Той отговаря за впръскване и момент на запалване. Ако има проблем с него симптомите са други.
-
aspasia
- потребител

Датчика на коляновият вал не съм го разменял защото колата пали от четвърт оборот но разпределителният го разменях и нямаше ефект. Ако времето позволява може и да пробвам защото двете коли са открито.
- ivchotr
- потребител

Нямах предвид, че участва в смесообразуването, а дали компът го ползва да брои оборотите. Според мен го ползва. Ако съм прав, но данните са грешни заради проблем с датчика, и да речем показва по-ниски от реалните обороти, компът ще помпа гориво, за да ги увеличи. Ама може да си мисля и чисти глупости.
На мен ми се е случвало да вдига оборотите заради скапан датчик за температурата на двигателя. Датчикът казва, че двигателят е студен, когато всъщност беше загрял и оборотите на празен ход минаваха 2000. Случвало ми се е и обратното - двигателят студен, покрай Нова година, ама компът виждаше температура като за загрял в работен режим двигател, и едвам запалваше. Щото пускаше гориво като за загрял двигател.
На мен ми се е случвало да вдига оборотите заради скапан датчик за температурата на двигателя. Датчикът казва, че двигателят е студен, когато всъщност беше загрял и оборотите на празен ход минаваха 2000. Случвало ми се е и обратното - двигателят студен, покрай Нова година, ама компът виждаше температура като за загрял в работен режим двигател, и едвам запалваше. Щото пускаше гориво като за загрял двигател.
-
aspasia
- потребител

Компа отчита оборотите проверих и датчика за температурата показва с около 2 градуса отклонение от външната температура когато колата не е палена. Първият температурен датчик който смених беше на Delphi показваше отклонение от 20 градуса и колата загряваше доста дълго този в момента е на FAE и си е ок.
- ivchotr
- потребител

В твоя случай имам предвид датчика за температура, който е забучен в главата на двигателя, между 2-ри и 3-ти цилиндър. При мен датчикът си беше о'к, но буксата не контактуваше добре и заради нея компютърът получаваше изкривени данни.
-
freeway
- потребител

И къде е този датчик за външна температура, че аз за пръв път чувам за такъв при този Фокус?
Тук това прави MAF сензора.
Тук това прави MAF сензора.
-
aspasia
- потребител

Буксата я смених с нова когато сменях датчика за температура на цилиндровата глава то и със старата букса нямах проблеми ама беше почнала пластмасата да се рони предполагам че заради високата температура и мястото където се намира.
- ivchotr
- потребител

Моят има датчик за температурата на околната среда, който се намира зад предната броня. Показва я на дисплей горе вдясно на таблото. При по-ниските нива на оборудване няма такъв. Предполагам, че няма отношение към работата на двигателя и служи само да информира водача какво се случва извън колата. Когато температурата падне до 4 градуса или по-надолу, изсвирва зумер и светва една снежинка под дисплея на борд-компа.
-
aspasia
- потребител

При мене няма такъв датчик за външната температура.
- ivchotr
- потребител

Нормално, ако няма бордкомп. Моята показваше информация за среден разход на гориво, за моментен такъв, за средна скорост... Неща, които в последно време са стандарт при базовите нива на оборудване на повечето марки и модели.
-
freeway
- потребител

Явно колегата говори за датчик на охладителната с-ма. Но защо съди за неговата правилна работа по външна/околна темп. Охладителната с-ма е затворена и работи под налягане.
И ако навън напр. е минус 20гр. това ли искаме да ни покаже този датчик...!?!
И ако навън напр. е минус 20гр. това ли искаме да ни покаже този датчик...!?!
- ivchotr
- потребител

Когато двигателят не е пален скоро, температурата му трябва да е около тази на околната среда. Предпоагам, че това има предвид. Въпросът е колко градуса показва, когато загрее. Ако са по-малко от реалните, компът ще пуска повече гориво за да ги достигне. Съответно оборотите ще са по-високи.
-
aspasia
- потребител

Точно така и аз това имах предвид да е еднаква с околната среда датчика на Delphi при 10С на околната среда преди старт на двигателя показваше -10С и даваше грешни показания на компа.
- ivchotr
- потребител

Не е зле да се провери на живи данни какви градуси вижда компютърът при загрял двигател и каква е реалната температура на последния в същото време. Защото датчикът можа да не дава грешки при студен двигател, но да криви данните при загрял. За измерване на реалната температура има подходящи термометри. Аз си купих от ЛИДЛ мултицет, чийто термометър мери доста точно.
-
aspasia
- потребител

На живи данни датчика показва 98С когато е загряла и не мърда няма значение градско или извън градско каране.
-
freeway
- потребител

Напълно нормално. ЕКУ-то вижда сигнал от датчика и показва същото и на таблото.
По-важното е този сигнал да е точен и да кореспондира с реалността.
По-важното е този сигнал да е точен и да кореспондира с реалността.