Светещ бутон за багажника - Фокус 1
- debug
- потребител
- Регистриран: 07 фев 2007, 01:29
- Модел на автомобила: триврат Focus Zetec 2.0 99г; Mazda 626 GC купе 84г.; BMW E36 96г.
- Status: Извън линия
Светещ бутон за багажника - Фокус 1
Винаги съм се дразнил защо бутона за отваряне на багажника на Фокуса не свети - спирам вечер и трябва да отворя багажника, а не виждам проклетото копче, докато не светна плафона. Според някои източници в нета този бутон не е предвиден за "светещ", т.е. символът е отпечатан с бяла боя, а не е прозрачен. Като Българин, който типично оспорва авторитетите и живее според принципа "око да види, ръка да пипне", реших да проверя самостоятелно горното твърдение. Свалих въпросния бутон и го разглобих - предната част е хваната към основата с две пъпчици.

Изненада - въпросното символче на количка с отворен багажник е отлято от бяла пластмаса и в известна степен пропуска светлината. Кой гений е направил копчето така, а не го е осветил, е неизвестно... За да поставя осветление се наложи да пробия две дупчици в пластмасата (след като свалих платката, за да не ми пречи), още две в основата, и да прокарам две жички по 0,30 мм2. Към тях запоих зелен светодиод от малките - 3мм.

След това разширих леко два от празните отвори на конектора (от 6 се използват два), през които в последствие промуших жичките при окончателното събиране. Приготвих един тример от 1 килоом уж за регулиране на яркостта, но всъщност е необходимо по-голямо съпротивление за постигане на подобен ефект...

Последва събиране на цялата система на място - гадното е, че жичките минават през буксата на бутона и при евентуално сваляне ще трябва да ги откачам от захранването на осветлението.При много голямо желание би могло тези жички да се запоят за пинове, които да се залепят в дупките в основата на бутона, а в буксата да се поставят в празните места женски пера (размерът е като перата и пиновете при компютърните дъна - конектора за power-button,reset,HDD & Power LEd). Този труд обаче го оцених като поне 1-1,5 часа, а свалянето при мързеливата схема, използвана от мен, е не повече от 2 минути...
Крайният ефект...

Edit:
Захранването за въпросния диод е взето от запалката - плюса от тънкия оранжев кабел за осветлението на запалката, масата от дебелия черен кабел за минуса на самата запалка.

Изненада - въпросното символче на количка с отворен багажник е отлято от бяла пластмаса и в известна степен пропуска светлината. Кой гений е направил копчето така, а не го е осветил, е неизвестно... За да поставя осветление се наложи да пробия две дупчици в пластмасата (след като свалих платката, за да не ми пречи), още две в основата, и да прокарам две жички по 0,30 мм2. Към тях запоих зелен светодиод от малките - 3мм.

След това разширих леко два от празните отвори на конектора (от 6 се използват два), през които в последствие промуших жичките при окончателното събиране. Приготвих един тример от 1 килоом уж за регулиране на яркостта, но всъщност е необходимо по-голямо съпротивление за постигане на подобен ефект...

Последва събиране на цялата система на място - гадното е, че жичките минават през буксата на бутона и при евентуално сваляне ще трябва да ги откачам от захранването на осветлението.При много голямо желание би могло тези жички да се запоят за пинове, които да се залепят в дупките в основата на бутона, а в буксата да се поставят в празните места женски пера (размерът е като перата и пиновете при компютърните дъна - конектора за power-button,reset,HDD & Power LEd). Този труд обаче го оцених като поне 1-1,5 часа, а свалянето при мързеливата схема, използвана от мен, е не повече от 2 минути...
Крайният ефект...

Edit:
Захранването за въпросния диод е взето от запалката - плюса от тънкия оранжев кабел за осветлението на запалката, масата от дебелия черен кабел за минуса на самата запалка.
- niikolai
- потребител
- Регистриран: 07 яну 2008, 21:30
- Модел на автомобила: Ford PUMA 1.7;;;;Ford focus 2001 1.6/16V;;;
Ford FOCUS C-MAX 1.6TDCi - Status: Извън линия
други лампички?
а да знаеш как се сменят крушките на фара за мъгла/заден/ и на задната от другата страна защото не виждам полтчета.нещо под бронята ще се ровичка нали?
- debug
- потребител
- Модел на автомобила: триврат Focus Zetec 2.0 99г; Mazda 626 GC купе 84г.; BMW E36 96г.
Сарказмът ти е излишен, особено след като съм ти отговорил. Постове без отношение към темата обикновено се възприемат като спам.
Ако беше потърсил, щеше да намериш това - http://www.clubford.org/forum/viewtopic.php?t=9085
Ако беше потърсил, щеше да намериш това - http://www.clubford.org/forum/viewtopic.php?t=9085

- Autohop.bg
- потребител с
- Регистриран: 14 дек 2007, 03:17
- Модел на автомобила: Ford Focus LX sedan, 2001
- Контакти:
Благодарности за инфото

Но да ти кажа аз толкова съм специализирал с това копе че със затворени очи го намирам от един път....пък и май не бих си играл да го направя сам....но ако реша да го ТУНИНГОВАМ това копче

Svetlin Staev
http://www.AutoHop.bg" onclick="window.open(this.href);return false; - Най-добрият сайт за коли.
http://www.AutoHop.bg" onclick="window.open(this.href);return false; - Най-добрият сайт за коли.
- debug
- потребител
Абе малко безсмислено, но радва окото
Американците ме амбицираха.
http://www.focusfanatics.com/forum/show ... 471&page=2

http://www.focusfanatics.com/forum/show ... 471&page=2
- Gattuso
- потребител
- Регистриран: 28 окт 2009, 17:33
- Модел на автомобила: Ford
Re: Светещ бутон за багажника - Фокус 1
Супер яка екстричка