Странно зачудване при ускорение на по-високи обороти
-
- потребител
- Регистриран: 17 фев 2008, 15:58
- Модел на автомобила: Ford Eskort 1,6 16V ,97г.,Zetec
- Status: Извън линия
Странно зачудване при ускорение на по-високи обороти
Здравейте,колеги!
Колицата е Ескорт 97 год. 1,6 Зетек двигател,газов инжекцион "Емме газ".Имам я от скоро,дет се вика още и свиквам,но....странно се държи при ускорение и то при по-високите обороти.Например : вдигаш на 2-ра 4000 об.,сменяш 3-та,натискаш газта и следва 5-6 секунди никаква реакция,държиш педала на газта на същото положение и след това доста дълго зачудване колата тръгва да ускорява добре.На 10 пъти -поне 5-6 е така......т,е не е винаги.При сменяне на предавките на по-ниски обороти,примерно на 2500-3000 този ефект липсва.Еднакво изразен е и на бензин и на газ.Колата не е карана много километри на газ-примерно около 2500 км.Пали перфектно и студена и топла.Кабели,свещи,филтри-всичко съм сменил преди седмица с оригинални компоненти от "Моторкрафт".Някаква идея от къде може да е това "зачудване и дълго мислене" на двигателя?Дали може да е от ТПС-а и има ли някаква система за рециркулация на отработилите газове този модел двигател(на 1,8 ЕГР клапана се вижда а на 1,6 не виждам подобен такъв).Въобще ако някой от колегите се е сблъсквал с подобен проблем,моля да споделите или да кажете някакви предположения!
Благодаря ви предварително!
Колицата е Ескорт 97 год. 1,6 Зетек двигател,газов инжекцион "Емме газ".Имам я от скоро,дет се вика още и свиквам,но....странно се държи при ускорение и то при по-високите обороти.Например : вдигаш на 2-ра 4000 об.,сменяш 3-та,натискаш газта и следва 5-6 секунди никаква реакция,държиш педала на газта на същото положение и след това доста дълго зачудване колата тръгва да ускорява добре.На 10 пъти -поне 5-6 е така......т,е не е винаги.При сменяне на предавките на по-ниски обороти,примерно на 2500-3000 този ефект липсва.Еднакво изразен е и на бензин и на газ.Колата не е карана много километри на газ-примерно около 2500 км.Пали перфектно и студена и топла.Кабели,свещи,филтри-всичко съм сменил преди седмица с оригинални компоненти от "Моторкрафт".Някаква идея от къде може да е това "зачудване и дълго мислене" на двигателя?Дали може да е от ТПС-а и има ли някаква система за рециркулация на отработилите газове този модел двигател(на 1,8 ЕГР клапана се вижда а на 1,6 не виждам подобен такъв).Въобще ако някой от колегите се е сблъсквал с подобен проблем,моля да споделите или да кажете някакви предположения!
Благодаря ви предварително!
- paci
- Модератор
- Регистриран: 18 яну 2005, 07:52
- Модел на автомобила: Fiesta MK4 Zetec-S 1.4 16V 90 коня
Re: Странно зачудване при ускорение на по-високи обороти
Оф не съм се задълбавал в подробности, но ако падаш до 2000 оборота при смяна на предавките и веднага намачкаш педала и чакаш да ускори, ще почакаш.
Развърти я до 6300-6500 и тогава сменявай щом искаш да изтегли.
Ако дириш икономия не прави такива работи.
Развърти я до 6300-6500 и тогава сменявай щом искаш да изтегли.
Ако дириш икономия не прави такива работи.
-
- потребител
- Регистриран: 27 авг 2006, 13:20
- Модел на автомобила: Mondeo 1.8I Комби LPG 1998г.
Мисля че имаше такава тема.Но виж ТПС И ЕГР.Но това е някой датчик защото като компа не взема сигнал от него чака да получи сигнал от другите датчици за дадения режим на мотора и се замисля.Но виж ТПС.
-
- потребител
Благодаря,колега!Ще го проверя тоя ТПС с мултимера (до колкото е коректно това замерване).Ако го изключа временно каква трябва да е реакцията на двигателя?
-
- потребител
- Регистриран: 27 авг 2006, 13:20
- Модел на автомобила: Mondeo 1.8I Комби LPG 1998г.
Аз имах проблем по този начин с ТПС .Може да ти отказва в отделни сектори или да не работи коректно в диапазона в който пишеш.Свали го и виш вътрешната част там където се зацепва склапата ,като го въртиш не трябва да има странични луфтове.Или вземи от морга един друг струва към 15 лв.и виж какво ще положението.Но мисля че е от датчик неработещ коректно или е зацапан.
- mrdds
- потребител
- Регистриран: 23 фев 2006, 12:26
- Модел на автомобила: S max 2.0 Diratec HE 2007 titanium
мммда 15лв с една 0 отзад (150лв)g.taskov написа:....Или вземи от морга един друг струва към 15 лв.и виж какво ще положението.Но мисля че е от датчик неработещ коректно или е зацапан.
Никой няма да даде потенциометъра без дросела,и там са хитри не пасат сено.Продават си целия дросел за 150лв и викат "Ко щеш,купи си нов като ти е скъп"
Същото нещо исках и аз да направя.Ама найсе,не дават за 15лв....
-
- потребител
Ще видя колко струва ТПС-а в Моторкрафт.....но първо ще го проверя за луфтове и дали си променя плавно съпротивлението.
-
- потребител
Уауу,ТПС-а струва 230 лв
Ще се ходи на диагностика първо ....дано да кажат "майсторите" със сигурност каква е причината,иначе лоша работа.

-
- потребител
- Регистриран: 17 окт 2006, 18:30
- Модел на автомобила: Fiesta 1.25 Zetec 16V
Според мен физически е невъзможно забавяне в действието на TPS от 5-6 сек.Peshe написа:...натискаш газта и следва 5-6 секунди никаква реакция...
Във форума всеки носи радост. Един на влизане, друг на излизане...
-
- потребител
Не е ТПС-а.....Взех от колегата изправен такъв за проба,но резултата е нулев.Днес ще ходя да проверят на стенд какво е положението,кой датчик не е в ред,или какво е положението със горивната система-филтри,налягане и тем подобни.Другото,което забелязвам е,че ако карам само на бензин прави ауспуха черен за отрицателно време,сутрин като я запаля като че ли мирише повечко от нормално на суров бензин.