Газ или метан?
-
- потребител
- Регистриран: 19 окт 2007, 15:51
- Модел на автомобила: ford Мондео 1,8 98г.
- Status: Извън линия
Газ или метан?
Здравейте, имам форд Мондео 1,8/98г. и съм пред дилема газ-инжекцион или метан?
Каква е цената на едното и другото ?
Метана не разваля ли двигателя повече от бутана?
Каква е цената на едното и другото ?
Метана не разваля ли двигателя повече от бутана?
- S_C
- потребител
- Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
- Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX - Местоположение: София
- Контакти:
Re: Газ или метан?
Разликата е в първоначалната инвестиция.Метановата уредба е значително по-скъпа и лъският пай от тая цена се пада на бутилките...наистина са БЕЗОБРАЗНО скъпи.Лошото е,че и по света е така.Говорим си за около 1000 лева само бутилки.
LPG е с по-евтина бутилка и има предимството пред метана да го има на всяка бензиностанция.Метанът все още не е толкова разпространен.
Като цена и перспектива...и двете идват от Русия.Лукоил продава едва около 30% от газта у нас,а в бъдеще,предвид всички газопроводи за метан,които ще се строят през наша територия и около нея...цената още дълго ще остане по-ниска от тази на течните горива.
LPG е с по-евтина бутилка и има предимството пред метана да го има на всяка бензиностанция.Метанът все още не е толкова разпространен.
Като цена и перспектива...и двете идват от Русия.Лукоил продава едва около 30% от газта у нас,а в бъдеще,предвид всички газопроводи за метан,които ще се строят през наша територия и около нея...цената още дълго ще остане по-ниска от тази на течните горива.
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!
- steff72
- потребител
- Регистриран: 23 апр 2008, 10:09
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0i Ghia 97" Combi
И аз се интересувам за това, но според мен нещо което е изпитано имам впредвид LPG-то май е по-добре, има ги навсякъде.
газова уредба за пълна инжекция - 1200-1350 лв.
метанова за същата - 2500-2800 лв.
Но с тези цени на течните горива алтернативата е тази макар ми се струва,че от сега нататък течните ще поскъпват по-бавно от алтернативните.
газова уредба за пълна инжекция - 1200-1350 лв.
метанова за същата - 2500-2800 лв.
Но с тези цени на течните горива алтернативата е тази макар ми се струва,че от сега нататък течните ще поскъпват по-бавно от алтернативните.
-
- потребител
- Регистриран: 27 авг 2006, 13:20
- Модел на автомобила: Mondeo 1.8I Комби LPG 1998г.
Газта е по-добрият вариант.
- schrack
- потребител
- Регистриран: 14 сеп 2007, 13:09
- Модел на автомобила: Ескорт 1997 1.6 v16
Метана 200-250 атмосвери то и танк да си ако стане нещо............. 

-
- потребител
- Регистриран: 02 юни 2008, 13:32
- Модел на автомобила: ford mondeo'95 , 2.0L 97kw
LPG: landi renzo. - Контакти:
Изборът, колега най-много от всичко трябва да зависи от прогнозираното количество изминати километри - колкото повече километри минаваш на година, толково повече везните клонят към метан, по -малко минати километри - пропан-бутан...
а също и допълнителните фактори е добре да се вземат под внимание:
1. бутилката за пропан-бутан може да се скрие на мястото на резервната гума, докато метановата бутилка ще усвои значителна част от багажника.
2. разликата в цената на 100 км пробег метан / пропан-бутан е около 5 лв... и пред вид по-високата цена на метановата инсталация - това значи близо 25 000км по-дълго избиване на инвестицията ... като време сметни си го сам за колко месеца ще ги минеш...може година, може повече...
3. теглото
пълна метанова бутилка за 200 км пробег слага допълнителни 70-100кг в багажника
докато пропан бутановата инсталация е наполовина тежка. не че колата тяма да ги понесе, но се загубват динамичните и характеристики.
4. Трябва ли да е газов инжекцион точно ??
защо не обикновена уредба с изпарител ? - цените са им на половина от тия на инжекционите. Газовият инжекцион си иска и бензинова подръжка, което ти добавя към всеки 100 км градско каране и по литър-два бенз. Дразнещо е някак си... докато колите с изпарител си палят на газ отмах и ти хич не ти е притрябвал скъпия бенз, да им заседне дано с тия цени...
а също и допълнителните фактори е добре да се вземат под внимание:
1. бутилката за пропан-бутан може да се скрие на мястото на резервната гума, докато метановата бутилка ще усвои значителна част от багажника.
2. разликата в цената на 100 км пробег метан / пропан-бутан е около 5 лв... и пред вид по-високата цена на метановата инсталация - това значи близо 25 000км по-дълго избиване на инвестицията ... като време сметни си го сам за колко месеца ще ги минеш...може година, може повече...
3. теглото
пълна метанова бутилка за 200 км пробег слага допълнителни 70-100кг в багажника
докато пропан бутановата инсталация е наполовина тежка. не че колата тяма да ги понесе, но се загубват динамичните и характеристики.
4. Трябва ли да е газов инжекцион точно ??
защо не обикновена уредба с изпарител ? - цените са им на половина от тия на инжекционите. Газовият инжекцион си иска и бензинова подръжка, което ти добавя към всеки 100 км градско каране и по литър-два бенз. Дразнещо е някак си... докато колите с изпарител си палят на газ отмах и ти хич не ти е притрябвал скъпия бенз, да им заседне дано с тия цени...
-
- потребител
- Регистриран: 27 юли 2007, 16:14
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 16V Ghia, 1996, комби автомат
- Контакти:
Аз съм за метана. Особено ако се кара в София предимно. Разликата, в софийските условия, е: 9лв метан на 100 км ми излиза с 2.0 мондео автоматик с климатик през поне 50% от времето и близо 12 лв пропан-бутан с Поло 1.3 без климатик. А за не добре разпространените метан станции - вече не е точно така, можеш спокойно да отидеш до морето с метан. 200 атмосфери бил метана.. така е, но някой да е чувал за гръмнала метанова бутилка? Аз съм чувал само за пропан-бутанови изгърмели.
У нас обаче КАТ служи за да те преебе, а не за да оправи движението.
М. Карбовски
М. Карбовски
- schrack
- потребител
Абе ти карай си на метан аз ще си карам на Прупан-Бутан и багажника си като хората
сега за 3-ри лева де не съм ги дал и колата ще си върви добре, ще има мощност пъргавина то аз 2.5 тона с тоз метан не мога я подкара
ко-ще и аванс процесор да и сложа като дойде баира друго почва да пее...... 

-
- потребител
- Контакти:
Колега ти да не искаш да ми кажеш, че с твоята кола ще изкараш с 12 лв 100 км в Софийските задръствания?! Помисли си пакschrack написа:Абе ти карай си на метан аз ще си карам на Прупан-Бутан и багажника си като хоратасега за 3-ри лева де не съм ги дал и колата ще си върви добре, ще има мощност пъргавина то аз 2.5 тона с тоз метан не мога я подкара
ко-ще и аванс процесор да и сложа като дойде баира друго почва да пее......

М. Карбовски
М. Карбовски
- dimkar
- потребител
- Регистриран: 03 мар 2007, 23:21
- Модел на автомобила: Nissan
Този спор е като оня, дали на бензин или на газ. А истината винаги е по средата. Всеки си решава според неговата си конкретика. Много трудно някой може да даде еднозначен отговор на този въпрос, пък и даде той е грешен.
- schrack
- потребител
Колега аз не съм от София, а за грацки условия аЗ специялно съм помислил за това......(чекай да не издавам тайната
)
със 15лв аз минавам 295км това е смесен разход. И безопасноста е на ниво не може да се сравни с нито едно гориво като взривоопасно.
Колега тъй като аз съм видял повече свят от тебе и съм ходил достатъчно далече (не говоря за тези дето ходят до 2000км) и съм видял доста работи свързани с газ като взривове трупове и др.
Затова тъй като сега тепърва метана навлиза у нас някой хора се раздват че карат много евтино без да осъзнават риска след 2-3 може и повече.
Тъй като аз се занимавам с АГУ нищо не ме бърка да си сложа метан на моята и сам да си напрявя аванс-процесора да не ти казвам пък колко съм и жичкаджия

със 15лв аз минавам 295км това е смесен разход. И безопасноста е на ниво не може да се сравни с нито едно гориво като взривоопасно.
Колега тъй като аз съм видял повече свят от тебе и съм ходил достатъчно далече (не говоря за тези дето ходят до 2000км) и съм видял доста работи свързани с газ като взривове трупове и др.
Затова тъй като сега тепърва метана навлиза у нас някой хора се раздват че карат много евтино без да осъзнават риска след 2-3 може и повече.
Тъй като аз се занимавам с АГУ нищо не ме бърка да си сложа метан на моята и сам да си напрявя аванс-процесора да не ти казвам пък колко съм и жичкаджия
-
- потребител
- Контакти:
Колега ти печелиш наградата за най-нисък разход на галакси с фрапиращо голяма преднина пред втория. Шапка ти свалям за ~4.3л. газ/100 км СМЕСЕН разход.
Относно това кой е видял повече свят, моля те да не се изцепваш така; поне докато не узнаеш със сигурност миналото на човека срещу теб.
@mirawushu, въпросът ти получи отговор, а даже вече и знаеш кой да ти монтира газовата.
Относно това кой е видял повече свят, моля те да не се изцепваш така; поне докато не узнаеш със сигурност миналото на човека срещу теб.
@mirawushu, въпросът ти получи отговор, а даже вече и знаеш кой да ти монтира газовата.
М. Карбовски
М. Карбовски
- schrack
- потребител
Явно не си ме разбрал колегаbai_Petko написа:Колега ти печелиш наградата за най-нисък разход на галакси с фрапиращо голяма преднина пред втория. Шапка ти свалям за ~4.3л. газ/100 км СМЕСЕН разход.

На Галаксито разхода извън грацко е 9.5 л. при 120лм/ч а в градът варира от 12-13 л. газ като се има в предвид че ГИ е на спортен режим и над 3500 съм задал да пуска 15% повече гориво......колега >:D<: