съединител на Мондео МК1

Двигател. Съединител. Скоростна кутия. Главно предаване и диференциал. Мазилна уредба. Изпускателна система.
TIN
потребител
потребител
Регистриран: 17 фев 2006, 15:40
Модел на автомобила: Ford Mondeo 1.8i DOHC 1796cc 16V Zetec 85KW (115PS); 95 - комби,АГУ BRC Sequent Injection
Ford Fiesta 1,4i 2008г.
Status: Извън линия

съединител на Мондео МК1

Мнение от TIN » 10 ное 2008, 15:06

Здраевйте,
от известно време имам следния проблем
понякога при потегляне се появява скърцане като от приплъзване на съединител...казаха ми лагер имало някакъв ...той скърцал можело да се кара така....
Но от около година наблюдавам трудно включване на 2-ра, а сега започва да се наблюдава това и при трета предавка.
Като тази сутрин първите 7-8 км въобще не искаше да включи 2-ра...
След като покарам известно време работи добре, като не вкл съвсем гладко но все пак вкл.
Когато мотора е изгасен при натиснат съединител всичко предавки влизат добре ( странното е и че при ненатиснат педал се включват).

някакви идеи от какво може да е ...съединител или скоростна кутия ?

Потребителски аватар
evg2
потребител
потребител
Регистриран: 06 сеп 2005, 10:33
Модел на автомобила: Mondeo-комби 2.0-136 PS-NGA.-GHiA-1993г.
Контакти:

Re: съединител на Мондео МК1

Мнение от evg2 » 10 ное 2008, 18:54

http://www.clubford.org/forum/viewtopic ... 14&t=22695" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
"Когато мотора е изгасен при натиснат съединител всичко предавки влизат добре ( странното е и че при ненатиснат педал се включват)."
То така трябва да е....... :D ,Ако педала е с помпа провери дали действа при натискане, ако е наред запътваш се към сервиз цените горе-долу са тия като в горният ми пост........
Котките си имат поверие,ако негър им мине път....

Потребителски аватар
jojo
потребител
потребител
Регистриран: 21 фев 2007, 14:55
Модел на автомобила: sierra

Мнение от jojo » 10 ное 2008, 20:44

най добре сменяй ,но не сменявай само лагера ,по добре целият комплект.
знам че пари се налага да се харчат ,но иначе за крато време ще е по зле
винаги за каквото и да си говорим,знай че става дума за пари

g.taskov
потребител
потребител
Регистриран: 27 авг 2006, 13:20
Модел на автомобила: Mondeo 1.8I Комби LPG 1998г.

Мнение от g.taskov » 10 ное 2008, 21:22

Сменяй всичко и се пази от ментета.

TIN
потребител
потребител
Модел на автомобила: Ford Mondeo 1.8i DOHC 1796cc 16V Zetec 85KW (115PS); 95 - комби,АГУ BRC Sequent Injection
Ford Fiesta 1,4i 2008г.

Мнение от TIN » 12 ное 2008, 10:31

evg2 написа:http://www.clubford.org/forum/viewtopic ... 14&t=22695" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
"Когато мотора е изгасен при натиснат съединител всичко предавки влизат добре ( странното е и че при ненатиснат педал се включват)."
То така трябва да е....... :D ,Ако педала е с помпа провери дали действа при натискане, ако е наред запътваш се към сервиз цените горе-долу са тия като в горният ми пост........
Хубаво....но ако е съединител защо нямам проблем с другите предавки а само с 2-ра и 3-та ?

Любо
Администратор
Администратор
Регистриран: 01 ное 2005, 13:48
Модел на автомобила: Мондео 2,0i; 107kW, 2006г.
Ford Ka 1,3 DuraTec 51kW 2003г.
Контакти:

Мнение от Любо » 12 ное 2008, 11:04

Синхровизаторите си заминават, според мен...
При мен на втора предавка са заминали и карам с двойно амбриране (и междинна газ когато включвам от 3 на 2).

TIN
потребител
потребител
Ford Fiesta 1,4i 2008г.

Мнение от TIN » 12 ное 2008, 14:54

Любо написа:Синхровизаторите си заминават, според мен...
При мен на втора предавка са заминали и карам с двойно амбриране (и междинна газ когато включвам от 3 на 2).
имаш ли идея коко струва подмяната им...
защото скоростна кутия на старо.....май не е добра идея....един познат ве4е 2-ра сменя за по 5000км...

Любо
Администратор
Администратор
Регистриран: 01 ное 2005, 13:48
Модел на автомобила: Мондео 2,0i; 107kW, 2006г.
Ford Ka 1,3 DuraTec 51kW 2003г.
Контакти:

Мнение от Любо » 12 ное 2008, 15:27

До колкото знам комплекта за една предавка е от порядъка на 500 лв. това включва синхровизатора, някаква муфа и незнам дали има още някоя част. Мисля, че работата не ев тези пари. Но и така няма гаранция за качествен ремонт, защото сглобките са с голяма стегнатост и съм виждал как се чупят зъбните колелета (на такава скоростна кутия) при разглобявавнето... а дали не беше със зъбното колело тази цена!? -не помня :(
Аз съм решил да карам докато може, т.е. тя може да си кара така вечно, тига да си внимателен... Но имам предвид докато дойде ред да сменям съединителя. Ще си купя скоростна кутия втора употреба, с уговорката че ако нещо не й е наред я връщам и си взимам парите. Така поне ще си спестя двойна работа... Но докато дойде този момент има доста време и не се знае дали въобще ще стигна до този вариант - току виж се спъна в куфарче с пари и си купя по-нова кола :)

П.П. Много писане... надявам се, че си ми схванал идеята.

TIN
потребител
потребител
Ford Fiesta 1,4i 2008г.

Мнение от TIN » 13 ное 2008, 16:12

Любо написа:До колкото знам комплекта за една предавка е от порядъка на 500 лв. това включва синхровизатора, някаква муфа и незнам дали има още някоя част. Мисля, че работата не ев тези пари. Но и така няма гаранция за качествен ремонт, защото сглобките са с голяма стегнатост и съм виждал как се чупят зъбните колелета (на такава скоростна кутия) при разглобявавнето... а дали не беше със зъбното колело тази цена!? -не помня :(
Аз съм решил да карам докато може, т.е. тя може да си кара така вечно, тига да си внимателен... Но имам предвид докато дойде ред да сменям съединителя. Ще си купя скоростна кутия втора употреба, с уговорката че ако нещо не й е наред я връщам и си взимам парите. Така поне ще си спестя двойна работа... Но докато дойде този момент има доста време и не се знае дали въобще ще стигна до този вариант - току виж се спъна в куфарче с пари и си купя по-нова кола :)

П.П. Много писане... надявам се, че си ми схванал идеята.

Да, Благодаря !!

g.taskov
потребител
потребител
Регистриран: 27 авг 2006, 13:20
Модел на автомобила: Mondeo 1.8I Комби LPG 1998г.

Мнение от g.taskov » 13 ное 2008, 19:56

Колега поразрових се малко , да сигурно е синхронизатора защото тези модели го отчитат това като фабричен дефект.Мои колега също като теб е страдал от този проблем.Може да смениш само синхронизатора , при моя колегасамо с часовникарска пила са удълбочили зъбите на синхронизатора за да влиза по-навътре в муфата.
Проблема е че трябва да намериш много читав майстор да извърши тази операция.

Потребителски аватар
Bndita190
потребител
потребител
Регистриран: 27 сеп 2008, 11:36
Модел на автомобила: FORD MONDEO MK1 96г. 2.0i 136ps 16v DOHC+chip(digital tuning)
FIAT BARCHETTA 2000г. 1.8 140к.с

Мнение от Bndita190 » 13 ное 2008, 20:23

Колега няма да се плашиш,я първо провери как ти е тампона на скоростната кутия,аз моя преди даго сменя бях като тебе,самоче аз не можех да включвам 1,3,5.провери според мен тампона,щото на много мондеота този тампон много бързо дава фира.и скоростната кутия пада на долу и затова не се вкл.предавките,апак за пулен комплект на саединител-цената е 260лв(феродо,огледален,претискателен,аксиален лагер)и лесно се сменя,работа за 2 4аса.

AlexP
потребител
потребител
Регистриран: 08 окт 2006, 19:07
Модел на автомобила: 2000 Mercedes S500
2006 Toyota Prius
1996 Toyota RAV4

Мнение от AlexP » 14 ное 2008, 08:36

При мен пълният комплект (притискател, феродов диск, лагер-помпа, семеринг на коляновият вал) излезе към 350лв, и то с 20-30% отстъпка (взег ги от познат, който има магазин). За 2 часа е невъзможно да се смени. За 3 може и да стане, но с риск да си изпотрошиш колата и без никакво внимание към детайлите. Мондеото е най-сложно за смяна на съединител от всички Фордове до 2000г.

TIN
потребител
потребител
Ford Fiesta 1,4i 2008г.

Мнение от TIN » 15 ное 2008, 12:01

Bndita190 написа:Колега няма да се плашиш,я първо провери как ти е тампона на скоростната кутия,аз моя преди даго сменя бях като тебе,самоче аз не можех да включвам 1,3,5.провери според мен тампона,щото на много мондеота този тампон много бързо дава фира.и скоростната кутия пада на долу и затова не се вкл.предавките,апак за пулен комплект на саединител-цената е 260лв(феродо,огледален,претискателен,аксиален лагер)и лесно се сменя,работа за 2 4аса.

Ако беше прав това при мен трябваше да е постоянен ефект, а като покарам колата започва да включва втора доста добре!

Отговори

Върни се в “ДВИГАТЕЛ И ТРАНСМИСИЯ”