Любопитно за мотоциклетистите

Кафе, чай, безалкохолно и сладки приказки.
Потребителски аватар
pantata
потребител
потребител
Регистриран: 28 сеп 2006, 03:22
Модел на автомобила: Fiesta 1.4 `89
Fiesta 1.25 '10
Subaru Legacy 3.0R Auto '07
Status: Извън линия

Re: Любопитно за мотоциклетистите

Мнение от pantata » 16 фев 2009, 13:39

Като заключение на горните позитивни постове мога да кажа, че апела на "рокерите" е отправен грешно формулиран. Не пазете ни, а карайте внимателно. Обикновено като чуя мотор зад себе си се прибирам леко в дясно и той ме изпреварва между насрещно движещите се. Сигурно ми благодари наум, но си мисля вече да не го правя, в смисъл да се прибера леко когато няма кола отсреща. Аз съм го видял, но някой от колоната остреща може да реши да се подаде повечко и да стане белята. За градски условия не мога да отрека че карат по-безразсъдно, както казват те че ние с колите шарим от лента в лента, то те шарят между колите, което си е доста опасно, но пък съм сигурен че е много готино и напомпващо с адреналин и може би някой ден ако все пак се кача да карам мотор ще го правя и аз >:D<: Поне се надявам да го правят само по големи булеварди, където по-рядко изкачат МПС-та директно в лентата на някой засилен. Нека всички взаимно се пазим, като караме по-предпазливо :idea:
Изображение

Потребителски аватар
debug
потребител
потребител
Регистриран: 07 фев 2007, 01:29
Модел на автомобила: триврат Focus Zetec 2.0 99г; Mazda 626 GC купе 84г.; BMW E36 96г.

Мнение от debug » 16 фев 2009, 13:43

Когато започнем да караме по правилника (всички), няма да има нужда от апели "пазете този или онзи".
Изображение

Изображение

drfrancky
потребител
потребител
Регистриран: 14 фев 2009, 12:58
Модел на автомобила: Лизинговата Фиеста на мама
Контакти:

Мнение от drfrancky » 16 фев 2009, 14:13

Никога няма да отреча, че има мотористи каращи опасно, без екипи и без подготовка. Но колкото и странно да ви звучи за нас те са още по омразни.
Качването на мотор е отговорност. И като такава тя идва с изисквания..

1. Бъди щедър, давай път. Всеки моторист е супер уязвим, затова няма никакъв смисъл да се бори с колите - най много да си докараш ремонт - я на мотора, я на твоето тяло

2. Не чупи огледалата на колите, бъди спокоен. Колкото и да те дразни това, че някой не ти дава път, приеми го спокойно - на следващият светофар той ще е вече зад тебе. Освен това, ако се намираш в собственият си квартал, тези хора в колите може да са твоите съседи, а при беда човек първо се обръща за помощ към съседа. Възможно е човека в колата да се окаже твоят бъдещ работодател...

3. Карай с разумна скорост. Според мене на главните улици една скорост от 60кмч, а в кварталите -40кмч е достатъчна. При по-висока скорост е нужен по-дълък спирачен път, а 1-2 метра може да не достигнат, за да се избегне ПТП... В градски условия ако минеш на един светофар на зелено почти 80% е вероятно на следващият да си на червено (освен ако няма зелена вълна). Когато си на по-главна улица, най безопасно е да се движиш със скоростта на колоната в която си....

4. Пази дистанция. Достатъчната дистанция отпред ти дава допълнително време и място при критична ситуация. Моят навик е да държа 10-20 метра дистанция (според скоростта) до предишният участник в движението, и при рязко спиране от негова страна имам достатъчно време и място, за да не прибягвам до екстремно спиране.

5. Гледай, гледай, гледй. Факта че си видял как на една кола и се завъртат гумите на ляво означава, че може да очакваш обратен завой. Колкото по-рано се изнесеш в лавата половина на своята лента, толкова по-вероятно е да те видят, толкова по-вероятно е и да избегнеш една евентуална критична ситуация. В кварталите има деца - те не се оглеждат - приеми го за факт и ще си спестиш най-малкото много нерви.

6. Никога не заобикаляй (изпреварвай) от дясно. Не че аз не го правя понякога... От дясната страна се намират пасажерите на колите, те нямат навика да гледат преди да си отварят вратите. Освен това водачите също нямат навика да гледат в дясното огледало, така че те могат да ви притиснат до бордюра без да искат.

7. Стой на дистанция от автобуси. Автобусите, камионите, баничарките и бусчетата имат гадният навик да ни пречат на видимостта, когато ги заобикаляш те ти закриват погледа над кръстовището. Покрай спрелият на спирка автобус винаги може да се намери пешеходец който слиза и пресича без да гледа.

8. Пази се от "мотористите" в голфове. Това са едни от най опасните участници в движението. Няма смисъл да си правиш дръпки със тях, просто приемаш факта, че тръгваш по-бързо от тях на кръстовище и няма какво да им доказваш.

9. Лявозавиващи на кръстовище. В западните материали доста често споменават, че голям брой от инцидентите са причинени от ляво завиващи.

10. Релси. Трамвайните и ЖП релсите са нещо много коварно. Преминавай ги под колкото може по-тъп гъгл, 90 градуса е най-добре. При ЖП прелези внимавай за разковани дъски, дупки и т.н.

Това са само части от нещата които се опитваме да научим младите мотористи.
Никой от нас не насърчава опасното каране и във мото форумът който посещавам темата е разисквана хиляди пъти.
Темата за облеклото също.

Това което се опитваме да направим е да припомним, че има 4 месеца в които и ние сме на пътя. Толерантност ТРЯБВА ДА ИМА. Но това е двупосочен процес. Винаги когато кола ми е правила място или ме е пускала съм благодарял, къде с ръка , къде с кимане. Никой от нас не е излезнал на пътя за да умира...

Потребителски аватар
madboy
Администратор
Администратор
Регистриран: 20 юли 2005, 09:59
Модел на автомобила: ex. Fiesta 1.1`86
Ford Ka I coupe
Ford Focus 2.0 mk1
You'll Never Walk Alone!
„Душевно болен, но духовно богат!“ "Морално дезоориентиран."
Контакти:

Мнение от madboy » 16 фев 2009, 14:50

drfrancky написа:.................
Това което се опитваме да направим е да припомним, че има 4 месеца в които и ние сме на пътя. Толерантност ТРЯБВА ДА ИМА. Но това е двупосочен процес. Винаги когато кола ми е правила място или ме е пускала съм благодарял, къде с ръка , къде с кимане. Никой от нас не е излезнал на пътя за да умира...
_friends_
Изображение Фен на служителите на OMV "Белозем"
Мръсните усти на завистниците са като кофи за боклук - вонящи и винаги отворени.
Парите свършват, глупостите не.

Потребителски аватар
nikolovvd
потребител
потребител
Регистриран: 15 май 2006, 16:18
Модел на автомобила: Mitsubishi X

Мнение от nikolovvd » 16 фев 2009, 15:58

Повечето знаете какво ми е мнението за толерантността и взаимното уважение на пътя.
Има обаче редица часни случай (някой съм споменал в предишната тема), които в 100% от случаите водят до ПТП.
Това са карането на двуколесно (в това число мотопеди и велосипеди) без светлини, не спиране на знак "СТОП", минаване на червено, отнемане на предимство и прекомерно превишената скорост. В тези случаи е почти невъзможно да се реагира адекватно.
Освен това всички трябва да помним, че хоризонталната маркировка не е просто рисунка на асфалта. Визирам по-специално пешеходните пътеки и напрекъснатата осова линия, както единичната, така и двойната. Непрекъснатата осовата линия не е за каране по нея или пресичане. В Сърбия например полицаите стоят на някое високо място с бинокъл и ако караш по осовата линия, пък била тя и прекъсната, те чакат с отворени обятия да им снешеш тлъста сума. У нас такова нещо няма. В повечето случаи караме по средата на платното. С десните гуми в нашето, а с левите в насрещното платно. Причината за това е в лошите пътища, но това е друга тема.

Потребителски аватар
Cougar
потребител
потребител
Регистриран: 14 яну 2008, 09:34
Модел на автомобила: Ford Probe GT '93 2.5 V6 EB9003AH, Ford Cougar '00 2.0 16V EB9950AH

Мнение от Cougar » 16 фев 2009, 19:13

drfranky, ако всички мотористи, спазват тези правила, съм съгласен да се съобразявам напълно с тях. Но на разни "тарикати" не цепя басма ;) :drink:
Продавам си колата !

drfrancky
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от drfrancky » 16 фев 2009, 21:51

Cougar написа:drfranky, ако всички мотористи, спазват тези правила, съм съгласен да се съобразявам напълно с тях. Но на разни "тарикати" не цепя басма ;) :drink:
Ето това е едно от нещата с които не съм съгласен. Пак повтарям мантрата "Няма безгрешни"..
Ти паркираш на тротоара където пешеходеца минава - понеже той (пешеходеца) не цепи басма със смърт ли да те накаже ?
Аз минавам в задръстването покрай теб - ти понеже не цепиш басма със смърт ли трябва да ме накажеш ?
Няма безгрешни.
Много е лесно когато си силен да накажеш , най-трудно е когато си силен да простиш.
Странното е , че в нито един автомобилен форум не съм видял тема за мотористи и как да ги приемаме (няма да кажа пазим защото....). А в моторджииските форуми е пълно с теми какво да правим и какво да не правим покрай колите.

Една информативна тема за това как да приемаме моторите няма да ви навреди.

angel.krasimirov

Мнение от angel.krasimirov » 17 фев 2009, 00:10

drfrancky написа:
Cougar написа:drfranky, ако всички мотористи, спазват тези правила, съм съгласен да се съобразявам напълно с тях. Но на разни "тарикати" не цепя басма ;) :drink:
Ето това е едно от нещата с които не съм съгласен. Пак повтарям мантрата "Няма безгрешни"..
Ти паркираш на тротоара където пешеходеца минава - понеже той (пешеходеца) не цепи басма със смърт ли да те накаже ?
Аз минавам в задръстването покрай теб - ти понеже не цепиш басма със смърт ли трябва да ме накажеш ?
Няма безгрешни.
Много е лесно когато си силен да накажеш , най-трудно е когато си силен да простиш.
Странното е , че в нито един автомобилен форум не съм видял тема за мотористи и как да ги приемаме (няма да кажа пазим защото....). А в моторджииските форуми е пълно с теми какво да правим и какво да не правим покрай колите.

Една информативна тема за това как да приемаме моторите няма да ви навреди.
Мисля, че силно преекспонираш това със смъртта и убийствата. Макар всияки нови автомобили да са поне с по 4 звезди на EuroNCAP това не ги прави самоходни крепости.

Иначе съм напълно съгласен с теб, че толерантност трябва да се проявява двустранно. Просто до сега е като даденост само от моя страна. Аз лично не съм бутнал, тръкнал, или недай Боже убил никой моторист на пътя, а са ми чупили 2 огледала (отопляемото ///М на БМВ-то струваше 300 лв.) невнимателни мотористи.

Не искам да го приемаш като заяждане, а да поокосиш и твоята градина, преди да погледнеш в тази на съседа (ако мога да ползвам тази агропоговорка) :D

Желая весело и изпълнено с много положителни емоции лято на вас моторджиите и на нас "другите" :wink:

drfrancky
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от drfrancky » 17 фев 2009, 00:41

angel.krasimirov написа:Мисля, че силно преекспонираш това със смъртта и убийствата. Макар всияки нови автомобили да са поне с по 4 звезди на EuroNCAP това не ги прави самоходни крепости.

Иначе съм напълно съгласен с теб, че толерантност трябва да се проявява двустранно. Просто до сега е като даденост само от моя страна. Аз лично не съм бутнал, тръкнал, или недай Боже убил никой моторист на пътя, а са ми чупили 2 огледала (отопляемото ///М на БМВ-то струваше 300 лв.) невнимателни мотористи.

Не искам да го приемаш като заяждане, а да поокосиш и твоята градина, преди да погледнеш в тази на съседа (ако мога да ползвам тази агропоговорка) :D

Желая весело и изпълнено с много положителни емоции лято на вас моторджиите и на нас "другите" :wink:

В живота е така, днес даваш , утре вземаш. Аз пък съм със скъсана задна кръстна връзка на десният крак поради обратен завой на двойна непресечена линия, а карах с 30 км/ч на 2-ра. Аз спрях - той не... До сега по невнимание огледала не съм чупил и не съм одрасквал кола. Но това не ми пречи да съм толерантен към шофьорите.

Потребителски аватар
designer
потребител
потребител
Регистриран: 18 юни 2008, 19:12
Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 16V / Citroen Xantia 1.8 8V

Мнение от designer » 17 фев 2009, 07:26

[quote="drfrancky"][/quote]... Колега, мога да претендирам, че съм шофьор, който спазва ЗДвП, досега нямам една отнета точка и нямам нито акт, нито фиш, постоянно се старая да го спазва. Но не би ли било редно мотористите да си гледат огледалата по-често отколкото колите? Веднага казвам защо - ограниченията са различни, примерно ако за мен е 90 км/ч, то за него е 80 км/ч, т.е би трябвало аз да го изпреваря, не той мен. На автомагистрала аз се движа със 130 км/ч, той със 100 км/ч. Пак би трябвало аз да го изпреваря, а той да се оглежда за автомобили в огледалата. Прав съм нали?!На задръстване също не е разрешено провиране между колите, каране по осевата линия, чупене на огледала и брони. Защо просто не си чакат в задръстването, както всички останали участници?! Моля, да обърнеш внимание на тези мои точки.
Изображение

drfrancky
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от drfrancky » 17 фев 2009, 13:06

designer написа:
drfrancky написа:
... Колега, мога да претендирам, че съм шофьор, който спазва ЗДвП, досега нямам една отнета точка и нямам нито акт, нито фиш, постоянно се старая да го спазва. Но не би ли било редно мотористите да си гледат огледалата по-често отколкото колите? Веднага казвам защо - ограниченията са различни, примерно ако за мен е 90 км/ч, то за него е 80 км/ч, т.е би трябвало аз да го изпреваря, не той мен. На автомагистрала аз се движа със 130 км/ч, той със 100 км/ч. Пак би трябвало аз да го изпреваря, а той да се оглежда за автомобили в огледалата. Прав съм нали?!На задръстване също не е разрешено провиране между колите, каране по осевата линия, чупене на огледала и брони. Защо просто не си чакат в задръстването, както всички останали участници?! Моля, да обърнеш внимание на тези мои точки.
Идеален свят няма. Абсолютно спазване на законите точка по точка също няма. Ако някой твърди такова нещо то той лъже. Светци има само в Библията (а според мен, трезво мислещите знаят че тя е измислица).
Нека не говорим за теб и мен, за тоя или оня. Нека говорим за масата...
Всички ние (и мотористи и автомобилисти) нарушаваме ЗДвП в "допустими" норми. Човек преценява че определена маневра, въпреки, че е извън границите на ЗДвП, е безопасна и я предприема. На Цариградско (голям булевард в София) решаваме че е безопасно да караме със 120+ км/ч и го правим. На светофара решаваме че е безопасно да се престроим (а е забранено, ако сте забелязали :-) ) в съседната лента така че да ни е по бързо да тръгнем,спираме/паркираме по улуците.. и вякакви подоби "допустими" нарушения. И всички тези "допустими" норми се определят от самите нас. Ако някой от вас е карал мотор то той ще знае колко по маневрен и пъргав е от колите. Ще знае и колко по малко място му трябва за да мине покрай някой. Разтоянието между 2 коли за вас изглежда супер малко, но за мотора е като цяла 3-та лента. И тук идва преценката за допустимо нарушаване на ЗДвП. Ако има свободна лента до теб , повярвай ми никой няма да тръгне да минава през твойта. Но ако висим на задръстване и има място да мина, защо да чакам ? Ти би ли чакал при положение че имаш "свободна лента"? Не казвам че е правилно. Казвам че е въпрос на преценка. Нали се разбрахме, че идеален свят няма ?

Относно скоростта и защо сме пред колите, много често на светофарите гледаме да "избягаме" от колите зад нас за да не се налага на следващият пак да се мушим между тях. И тук идва въпроса за скоростта.
Ако ускоря до 60 км/ч и остана на тази скорост ще го направя за под 3 секунди от място. Ти за това време не можеш да включиш на първа. След нови 3 секунди ти ще си минал 10 метра и ще си на 30-40 километра в час а аз ще съм минал приблизително 100 метра и все още ще си поддръжам 60 км/ч!!! 100 метра съм пред теб а все още съм в ограниченията. Никъде в закона за движение по пътищата не пише за максимално ускорение. Интересното при такава ситуация (правен е експеримент от мен с приятели) че страничен наблюдател съобщава че мотора се движи с над 120 км/ч. Преценката ни за скорост е субективна поради това че я мерим на база статична точка. Т.е. ускорението е много важно при определяне "на око" на скоростта за кратко време. Ако имаме време (около 10 секунди) хубаво да разгледаме как се движи ускоряващото тяло, да го сравним с други отправни точки по пътя му то ще определим по точно скоростта. Но при определяне на скорост спрямо статичен обект (ускоряващ мотор на светофар и статичните коли зад него) ще направим огромна грешка точно заради ускорението. С това искам да кажа, че за колата зад мен на светофар изглежда че се движа с 100+ км/ч а аз съм само на 60 км/ч.
Колкото е по-малък даден обект толкова по трудно определяме скоростта му - факт. И на това се дължат голяма част от катастрофите с мотор и излизаща от пряка кола. Водача на колата много трудно може да определи скоростта на малък обект (мотор) за кратко време. Това е и част от мобата ни. Отделяите повече време за преценяване. Нищо няма да ви попречи ако видите мотор вместо да се чудите дали ще минете пред него , просто да го пуснете. Не сме чак толкова много че да се налага да чакате дълго време.

Примери за как да пазите мотористи има много.
Ако видите моторист зад вас да изпреварва по осевата линия а пред вас има "препядствие" - помогнете му. Покажете с ръка да намали, спасявате живот. Не вярвам, че правилната реакция е "нека да се трепе". Не вярвам и че хората които го казват наистина го мислят. Не сме чак толкова лоши.

drfrancky
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от drfrancky » 17 фев 2009, 15:23

За да не разводнявам форума с писане по 2 еднакви теми си позволявам да отговоря на колегата тук.
Mondeo18TDI96 написа:миналата година видях една катастрофа (с. приселци - варненско): автомобил прави ляв завой (от малка пресечка) и "отнема" предимството на моторист движещ се с 100кмч над позволеното (демек 150кмч) - при което се е размазал в задната врата ...

нека някой моторист ми обясни ... как човек да направи "маневрата" на автомобила в такава ситуация (сещам се един вариант: авт. спира, слизат двама (т.е. пътуват 3+) и застават на поне 100м от пресечката и подават сигнал "мини, няма мотористи за размазване")
Колега, адски е просто. Обяснил сам го малко по горе. Вместо да "отнема" предимството на моторист го изчаква. Адски е трудно да се прецени скоростта на малък обект като мотора, за това е по лесно вместо да се "пробваш" да минеш просто да го пропуснеш. На елементарни маневри ли ще се учим ? Когато правиш ляв завой от малка пресечка , спираш ТАКА ЧЕ ДА НЕ СТЪРЧИШ на пътя който ще пресичаш. Оглеждаш се, ПЪРВО НА ЛЯВО защото от там е и първата опасност, поглеждаш на дясно защото от там на по късен етап от маневрата ще бъде втората опасност. Ако и на двете посоки е празно , ПОГЛЕЖДАШ ПАК НА ЛЯВО и предприемаш маневра ако е все още чисто. И тук молим за изключение. Ако идва моторист ДАЖЕ И СПОРЕД ТЕБ ДА Е ЧИСТО ДА НЕ ПРЕДПРИЕМАТЕ МАНЕВРАТА. Просто го изчакай да мине.
Скоростта на моториста няма никакво значение в тази случка. Отнетото предимство е проблема. Странно , ти сам казваш за отнетото предимство но го пренебрегваш на по късен етап в разсъжденията си.
Колеги, извинението "ама той ако караше с 50 нямаше да умре" е смешно. Факт е че човека е ударен. Ударен заради отнето предимство. По тази логика (за ако кара с 50 км/ч) то тогава би трябвало да е нормално да ни удряте ако караме бавно. Кво толкова, нали сме живи...
Челен удар с мотор при скорост от 50 км/ч води до тотална повреда за мотора, моториста е 50/50 - ако прескочи колата - ЖИВ с повреди по ръце,крака и други, ако се удари в нея най-вероятно инвалид или смърт.
Челен удар с кола при скорост от 50 км/ч е смачкани брони, синини по гърдите от коланите.

Потребителски аватар
energy76us
потребител
потребител
Регистриран: 01 дек 2007, 12:45
Модел на автомобила: FORD Mondeo MK I- 1.8 16v Zetec
, FORD Fiesta 1.4 16v zetec s Ford Focus MK I 1.6 benzin
Контакти:

Мнение от energy76us » 18 фев 2009, 10:48

Аз имам един съвет към братята на 2 гуми. Сложете си електриково зелените жилетки вурху коженото яке,така ще се набивате повече в очите на "слепците"

drfrancky
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от drfrancky » 18 фев 2009, 22:39

energy76us написа:Аз имам един съвет към братята на 2 гуми. Сложете си електриково зелените жилетки вурху коженото яке,така ще се набивате повече в очите на "слепците"
Колега, караме моторите си със СПЕЦИАЛНА ЕКИПИРОВКА. До сега не съм видял нито една такава да е електрикаво зелена. При положение, че се хвърлят толкова много милиони годишно за разработка на по-безопасни екипи, не смяташ ли че смяната на цвета е първото и най-евтиното което би им хрумнало ? Нека , за да не сме голословни, да си представим какво ще се промени при поставяне на жилетката.
Обърни внимание на факта че говорим за ЖИЛЕТКА. Тя изглежда така :
Изображение
А ето така изглежда моторист :-)
Изображение

Айде сега да си представим този моторист облякъл горната жилетка. Какво ще видиш ?
Отпред : жилетка няма, вижда се предна гума, запален фар, каска.
От страни: Цял шарен мотор, от жилетката се вижда парче ~ 10 см Х 20 см.
Отзад : задна гума, габарити, бял/син гъз :-)
Тоест , единственото което ще се вижда е парче електрикаво 10 см Х 20 см и то само от страни. Еми честно да ти кажа, ако ти не можеш да видиш 2 метра шарен мотор , то на дали ще видиш 10 см Х 20 см парче плат.
Тези жилетки са направени за прав човек, така че да се вижда цялата жилетка. При мотористтите файда няма. Пропускам и факта, че при градско каране повечето от нас са с раници. Даже и да се изправим жилетката пак няма да се вижда. А както знаете, мотора багажник/задни седалки няма. Целият ни "дневен" багаж е в раницата.
Да не говорим че тази жилетка пречи на карането. Над 40 километра в час се вее като знаме, шуми, дърпа те назад.. и всякакви подобни. Да не говорим, че закопчаването е с лепенки и над 50 км/ч тази жилетка ще литне.
Единственото което се постига с тази жилетка е да изглеждаш смешно. Честно казано , ако исках да се правя на клоун бих предпочел шапка със звънчета :-)

С горното искам да докажа, че и жилетките не са решение. Ако бяха то отдавна щяхме да ги носим. Екипите ни са достатъчно шарени така, че да се забелязваме. Друг е въпроса дали някой въобще гледа...

Потребителски аватар
energy76us
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от energy76us » 19 фев 2009, 08:36

Благодаря че ме просвтли колега,до сега не знаех какво е мотоциклет. >:D<: Гледам че мноого ги разбираш нещата,ми какво ще кажеш за тоз и вид мотоциклети,те не са ли на 2 гиуми :-/: Защо си мислиш че всички карат пистови мотоциклети.
da3f_1.JPG
5035_19.JPG
8af1_27.JPG

noface
потребител
потребител
Регистриран: 28 юли 2005, 10:40
Модел на автомобила: Sierra
Контакти:

Мнение от noface » 19 фев 2009, 09:24

Да кажа на моториста,не че съжелявам за това което на писах за оня гъз( в другата тема) . Преди мноого време се записах като ученик да карам за "В" категория ,не че ми се караше кола а за да си изкарам след това "А". Само за 3 години по време на Юго ембаргото имам по-вече от 30 К(да 30 000) км. по улиците на Видински окръг.Няма моторист който който да съм му отнел предимство въпреки че аз съм с такова.На околовръстното спирам ,зад мен колоната спира и ме псува за да пусна да излезнат от полето група от 4-5 мотористи с кросови мотори.В задръстване още като видя фарове в едното гледало, веднага завивалеко в обратна посока да мине моториста. Никога не ме впечатлявала кола като един ( CBR) ,(YZF_R) или (GSX-R)
прмерно(тоя ми е любимец :D: ) Много добре разбирам и знам как се кара мотор,не съм тръгнал да обяснявам на никой който не харесва мотори колко са супер и колко са бързи.Това или го има в теб или -не ,не става с приказки.За 20 год. стаж като шофиор мисля че знам много и за мотори и за коли. Сега не карам мотор по 2 причини-скърцат ми коленете и по-важната имам семейство и започнах да мисля малко и с горната глава. ;):

Раздразни ме някъв "минаващ", който си мислеше че хората с малко пари са някви нищожества,той обаче оооооо той е с много пари ,модерна прическа,як мотор,лепят му се гаджетата кара като В.Роси (най-малко) и се е регистрирал да ни каже кви сме. Еми щом съди за хората по-парите кво да му кажа ??- *00127* Пожелавам му лек път и без близки срещи с асфалта.
Децата са наследствени.Ако родителите ти не са имали деца,няма да ги имаш и ти :P

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 19 фев 2009, 09:26

Честно казано не виждам смисъл да се спори. Факт е че много повече са инцидентите между автомобили или между автомобил и пешеходец, което е естествено щото са много повече. Факт е че когато инцидента е между а-л и мотоциклет, пораженията на мотоциклетиста са големи, често фатални, без значение кой е виновен. Факт е че този който е свикнал да излиза от уличките, като диво прасе, си излиза без значение дали идва мотоциклет, автомобил или камион (за последния ако го види може да се замисли ама не се знае).
Може би не разбираме мотоциклетистите защото не ги познаваме. Когато беше първия мото събор във Хасково, полицията беше "настръхнала", очакваха са изпълнения тип "Лудия Макс", от министерството искаха през половин час информация за обстановката, която така и си остана нормална. Сега вече събора си е нещо нормално. Винаги има инциденти, но е напълно нормално, няма начин да се съберат 3000 мотора на едно място и да не стане нищо, за щастие няма тежки.
За да не бъда упрекнат във пристрастие, ще уточня че за мене нормалното превозно средство има най-малко 4 колела.
Просто всеки трябва да спазва закона и да бъде толерантен към останалите на пътя и инцидентите ще станат по-малко.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

Потребителски аватар
energy76us
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от energy76us » 19 фев 2009, 14:21

Пътя Ловеч - Плевен ,през погледа на един моторист .Без кометар....http://vbox7.com/play:20737e46" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" Инещо друго http://vbox7.com/play:2b210dbd" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;

noface
потребител
потребител
Регистриран: 28 юли 2005, 10:40
Модел на автомобила: Sierra
Контакти:

Мнение от noface » 19 фев 2009, 16:42

Колега чуваш ли звука на двигателя след 10000 об/мин. ???? Невероятен кеф като си върху мотора и забравяш всичко друго,както казах по-горе ако ти е в кръвта ще ме разбереш,ако ли не не мога да те убедя че е жестоко :D:Вярно опасно е но..... мислене в момента за безопасност -липсва гарантирам ти го 101%.След това си мислиш.
Децата са наследствени.Ако родителите ти не са имали деца,няма да ги имаш и ти :P

Потребителски аватар
nikolovvd
потребител
потребител
Регистриран: 15 май 2006, 16:18
Модел на автомобила: Mitsubishi X

Мнение от nikolovvd » 19 фев 2009, 16:52

У нас имам един мотор до 22 000 об.мин. Ако знаеш той какъв звук вади. Трябва да ти го правя на снимка. :D:

Отговори

Върни се в “КАФЕНЕ”