Малко въпроси за Форд Мондео и Форд Фиеста

Снимки и обща информация на Вашите коли
wayne1981
потребител
потребител
Регистриран: 14 май 2009, 12:22
Модел на автомобила: Форд Фиеста 2008
Status: Извън линия

Малко въпроси за Форд Мондео и Форд Фиеста

Мнение от wayne1981 » 14 май 2009, 14:22

Здравейте на всички. Първо искам да ви поздравя за форума който сте направили. Регистрирах се тука понеже имам няколко въпроса свързани с колите на Форд и ще се радвам да намеря отговори на тях от вас.
В момента карам Шкода Октавия 2.0TDI 140h.p. закупена ноември 2006г от техният вносител, но наближава вече 95 хил километра и сериозно се замислям за смяната и. Понеже искам да си взема кола от по-горен клас и за момента се двоумя между Шкода Суперб, Форд Мондео или Тойота Авенсис ( за последното съм най-скептично настроен понеже е нов модел и още не е изчестена от детските болести). За Суперба си знам силните и слабите му страни, та си мислех да потърся информация за Мондеото дето се казва „от извора”. То ясно, че като отида във Мото Пфое там ще ми обяснят,че това е най-добрият автомобил, затова бих искал да чуя и вашето мнение като хора които са по-безпристрастни. Що за кола е, къде са му проблемите (ако има такива), скъпа ли е за поддръжка ( не че на една нова кола има първите 3-4 година какво да се прави толкова много по нея, ама ако я карам като сегашната Шкода като нищо ще и лепна 150 хил километра за 4 години, а не мисля да я сменям по-рано, защото смятам да я взема с толкова годишен лизинг).

Също така искам да ви питам и за един друг автомобил от семейството на Форд. Става дума за тази фиеста дето я рекламираха като претъпкана с екстри. Значи ноември миналата година купих такава на приятелката ми (1.4 бензин, 75 ли 80 коня, автоматик) и я бях карал само веднъж като я получихме от Мото Пфое до вкъщи (има няма 6 километра, ). Та преди една седмица се качавам в тази кола и гледам,че другарката е минала едва 3,000 км за този период. Като видях това, си викам следващата екскурзия ще е с тази кола поне малко километри да и навъртя, че като го сметнах с тези темпове фиестата ще е на 25 хил километра след 5 години (дето се вика нова кола, а аз не съм я взел да я държа за колекционерски цели). Както и да е, врътнах и набързо 2 хил км по празниците и точно тогава се зародиха въпросите ми към вас. Четейки другите мнения във форума на колеги с подобни автомобили, те казват че автомобила се държи прилично от към ускоряване и скорост обаче аз нещо останах с друго впечатление. Тази кола повече от 140 не може да вдигне(но за да ги вдигне ми трябват поне 12-13 км прав участък иначе до 90 е що-годе нормално), а за ускорение да не говорим-ТИР се изпреварва поне 10 секунди (без да преувеличавам). А иначе гледам други такива фиести докато пътуваме се движат къде-къде по-добре от нашта колица. Та искам да ви питам това нормално ли, защото тука едни ми приятели ми обясняваха че колата първите 10,000 км била електронно ограничена и не съм разполагал със пълният и капацитет, и че след това щяла да си стигне оптималните параметри. Аз не разбирам много от това, но 3 различни марки автомобили взимам от магазин и не съм имал такова нещо. Аз се питам да не би заради автоматика да е малко по-спъната от другите. Направо незнам. Ясно ми е,че в сравнение със Октавията ще ми се струва доста по-бавна и тромава, но още си пазя една стара френска трошка от 92 година ,1.7 74 коня и се качих да го пробвам след фиеста и онова върви повече.

Надявам се да не съм ви отегчил със поста си, но аз със малко думи няма как да се изразявам :):):) . Ще чакам отговорите ви с нетърпение.

Потребителски аватар
bochev89
потребител
потребител
Регистриран: 22 апр 2007, 17:43
Модел на автомобила: Ford Sierra 2.0 Ghia Ford Mondeo 1.8TDI Ghia

Re: Малко въпроси за Форд Мондео и Форд Фиеста

Мнение от bochev89 » 14 май 2009, 16:34

За фиестата, нормално е за 3000 да е още спъната, направи 10-12000 и ще е по-добре,все пак не очаквай чудеса от 1.4 авт.За мондеото, плюс е двигателя(ако искаш дизел де), че е комън рейл, разработен е заедно с пежо(едни от най - добрите дизели) докато при шкодата не съм сигурен ама май е помпа-дюза още дизела.Иначе и двете са на доста високо ниво.Аз лично съм голям почитател на Суперб и аз мен е един прекрасен автомобил, ама бих заложил на мондео най- вече заради дизайна.Между другото и на двете изчезна имиджа на евтини автомобили.

Потребителски аватар
G_Lynx
потребител
потребител
Регистриран: 09 яну 2009, 00:22
Модел на автомобила: Ford Fiesta MK6 2008 1.4L Duratec 16V EFI DOHC (80PS) Tango (metallic)

Мнение от G_Lynx » 14 май 2009, 18:01

Аз карам фиеста със същия двигател, само че с ръчни скорости. Сега е на 8000км. По мое мнение на дълъг път няма проблем с ускорението. Най добре се усеща в нагорнище, нямам загуба на мощност. Като си поддържа 70-90км/ч на четвърта (Конявския проход, пътя за КН). А на пътя преди Радомир съм дигал 150, бяхме трима човека... дишах във врата на едно мицубиши лансер, ако съм сам в колата може и повече, но не съм я и напъвал. Не съм карал автоматик и не мога да ти дам мнение как возят, но и едва ли е ограничена електронно, но не съм сигурен в това отношение.
"Melius est prudenter tacere, quam inaniter loqui" - "по-добре е да мълчиш разумно, отколкото да говориш глупаво"

angel.krasimirov

Мнение от angel.krasimirov » 14 май 2009, 23:31

Здравей,

аз имам подобен на твоя избор на автомобили и ще си кажа мнението - дано да е от полза :wink:

Първо за Фиестата - февруари тази година взех за майка ми такава фиеста 1.4 TDCI (68 hp) - колата има фантастична за мощността си динамика! Карал съм служебен Голф 5 1.9 дизел 105 к.с. и Джетта 2.0 дизел 140 к.с. и разликата в доускорението не е смазваща :) За 2000 км до сега се държи супер. не съм забелязал промяна в работата на мотора на 2 км и на 2000 км :)

wayne1981
потребител
потребител
Регистриран: 14 май 2009, 12:22
Модел на автомобила: Форд Фиеста 2008

Мнение от wayne1981 » 15 май 2009, 12:12

Здравейте отново, благодаря на всички за отговорите които сте дали. В общи линии май "проблемът е моят телевизор" както се казва - демек изглежда аз имам някакви по-големи очаквания от малкият автомобил. Иначе наистина колицата е супер за града особено с този автоматик в задръстванията, но явно за извънградско не отговаря на моите разбирания. То аз по принцип не съм някой състезател - карам си винаги с ограниченията, но съм свикнал да имам необходимата тяга при ускоряването.

Относно избора на голямата кола за мен, продължавам да се колебая много. За двигателя знам,че комън рейл-а е по добрият вариант, и затова при суперб-а съм се спрял на новият 2.0 ТДИ 170к.с. комън рейл DSG. Плюсовете за мен на суперба са невероятната скоростна кутия и онази врата отзад дето може да се отваря като седан и като хечбек според желанието ти. Също така плюс за мен са огромният багажник и голямото просторно купе. Минусите са му отвратителната задница, сравнително по-високата му цена и не на последно място отношението на ония в Еура Тек. Като изпълнение на техниката, на тия шкоди както и на всички VW автомобил всичко е много здраво освен тези безумно кекави предници. А и като цяло там автомобилите са доста бедни от към екстри, всяко нещо се доплаща ( не може в кола за 45 хил лева да смятат,че фабрична аудио система е голяма екстра- като беше при октавията ми)

При мондеото ми харесва страхотният му дизайн, цената му и нивата на оборудване. За другите неща нямам си и на идея и затова търся вашето мнение.

Потребителски аватар
chefo_ukr
потребител
потребител
Регистриран: 15 юни 2008, 09:30
Модел на автомобила: ФОРД МОНДЕО 2.0ТДДИ

Мнение от chefo_ukr » 17 май 2009, 09:30

Тази задница на Шкодата е действително отврат,за първи път като я видях(от далече) доста време се чудих що за китаец е това,самите стопови не са за там особено тази част от стопа която е на зад.капак придава ефект че са поставени много ниско,без тях сигорно би изглеждала перфекно
Изображение

Потребителски аватар
chaosdd
потребител
потребител
Регистриран: 09 мар 2006, 09:17
Модел на автомобила: Ford Mondeo 1.6 EcoBoost 160 к.с. 2011

Мнение от chaosdd » 28 май 2009, 11:05

Хмм, Мондеото е спечелило де що има сравнителен тест, включително срещу премим марките.
Отзивите за Superb също са отлични, но Mondeo определено е за предпочитане.

Ето разликите (базирани на лични впечатления и авторитетни тестове и издания):

Място в купето:
Леко предимство за Superb - огромен е. Мондеото е също сред най-просторните (и големи на габарити) автомобили в класа, надали ще ти е недостатъчно мястото.
Това с довйната врата не е колосално предимство, Мондеото се предлага с 5-та врата също. Върши същата работа.

Поведение на пътя:
Ясно изразено предимство за Мондео. Активно и спортно, с много по прецизно управление, в същото време балансирано и комфортно. Няма такава кола за дълъг път, а по завоите е като залепена! Някои считат управлението за прекалено прецизно и чувствително, имай предвид.
Superb-a го критикуват за недобра возия, предвид лимузинестите му претенции.

Интериор:
И двете коли са чудесни, разликата е в стила и дизайна. При Мондео е малко по-модерен.

Задвижване:
Равностойни са. Мондео има чудесен 2.2 дизел 175 коня, доста е по-добър от 2-литровия 170 на VW.
Моя е 2.0 140 коня, също е отличен. За него се предлага 6-степенен автоматик, последна дума на техниката. Спрямо DSG е по-хармоничен приипотегляне и градско.

Дизайна на Мондео е 2 класи над Superb, който освен с грозна задница, може да се похвали и с адски небалансиран и тромав профил и малко междуосие. (Прилича на лодка отсрани)

В моемнта Мондеата ги дават на уникални цени...!
Съизмерими с Окатавиата ти...
Ford. Feel the difference

фук-фук
потребител
потребител
Регистриран: 15 май 2008, 09:19
Модел на автомобила: Ford Mondeo MK2 96г
Sedan 1.8i Zetec-E

Мнение от фук-фук » 29 май 2009, 10:43

За извънградско - Мондео. Може и BMV (ако ти стиска).
Абе що гори толкова много тоя Ford бе?!? Щото много върви ли?

Отговори

Върни се в “МОЯТА КОЛА”