Направи си сам - Трип компютър

Отопление, вентилация, климатизация. Ключалки. Друго оборудване и принадлежности.
Потребителски аватар
kriki
потребител
потребител
Регистриран: 18 ное 2008, 00:32
Модел на автомобила: Mondeo МК2 97г. 1.6 Zetec
Status: Извън линия

Re: Вижте какво си монтирах - трип компютър

Мнение от kriki » 28 юни 2009, 00:51

*167* идея си нямам някой с фокус да каже

Потребителски аватар
jvspasov
потребител
потребител
Регистриран: 12 юни 2008, 19:29
Модел на автомобила: Renault Clio Sport 2.0 16V 00 г.
Контакти:

Мнение от jvspasov » 01 авг 2009, 10:05

Някой да помогне с немския - http://hailer.bplaced.net/docs/mk2_einbau_bc.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; :roll:
Дигитален широкоформатен печат, рязане по контур на винил, рекламни материали, сувенири и други свързани с рекламата!

Потребителски аватар
didon80
потребител
потребител
Регистриран: 19 ное 2007, 20:38
Модел на автомобила: Мондео МК3 GHIA X 2.2 TDCI 2005г.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... 74#p545238

Мнение от didon80 » 01 авг 2009, 10:38

Така като го прегледах това, което до сега беше проблем явно има решение, трябва да се пусне допълнителен кабел от потенциометъра на сондата към конектора за да отиде сигнал до трипа за оставащото гориво в резервоара! Айде някой да пусне превод на цялата статия че да знаем всичко как става.... 8)

Потребителски аватар
jvspasov
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от jvspasov » 01 авг 2009, 10:51

didon80 написа:Така като го прегледах това, което до сега беше проблем явно има решение, трябва да се пусне допълнителен кабел от потенциометъра на сондата към конектора за да отиде сигнал до трипа за оставащото гориво в резервоара! Айде някой да пусне превод на цялата статия че да знаем всичко как става.... 8)

Но това е само за весии на трип 3-4 а за 5 та ? :roll:
Дигитален широкоформатен печат, рязане по контур на винил, рекламни материали, сувенири и други свързани с рекламата!

Потребителски аватар
momo76
потребител
потребител
Регистриран: 21 окт 2006, 16:11
Модел на автомобила: Фиеста 1.25 2001г.

Мнение от momo76 » 03 авг 2009, 09:09

Проблема не е в липсата на кабела. То него си го има. За версии 3-4 сондата е двойна, т.е. от нея излизат два сигнала за горивото един за трипа и един за стрелката на таблото. Аз пробвах този сигнал които отива в таблото да го пусна и на трипа ама се получава еб..ти бозата. Първо трипа не показва вярно количеството гориво, второ стрелката се побърква от време на време и не съм много сигурен кога показва вярно. Проблема идва от това че при изпразване на резервоара съпротивлението на датчика за стрелката се увеличава 22ома при пълен до 148ома при празен (това от Ford TIS). Докато за трипа е обратното при изпразване на резервоара съпротивлението пада. Затова за версии 3-4 трябва сонда с два извода.
При версия 5 трипа вече работи със същия сигнал който е за стрелката на таблото. При него и сигнала идва на пин 7 а не на 8. Сондата в резервоара не е двойна.
Новите версии ги дават за произведени след1998г. ама незнам точно от кога. При тях би трябвало на пин7 да идва сигнал от сондата на резервоара. Ако някой е с Мондео след 98 и има желание за проба да провери с мултицет колко е съпротивлението между пин7 на трипа и земя. Трябва да е между 50 и 200ома.

Потребителски аватар
didon80
потребител
потребител

Мнение от didon80 » 03 авг 2009, 18:03

Принципно си прав, но погледни добре снимката на сондата в статията, там със стрелки е посочен един син кабел, който е пуснат допълнително (сондата е единична) и се връзва към пина на буксата до който от другата страна се подава инфо към трипа! Само не става ясно къде точно се запоява тоя допълнителен кабел? Явно е някъде по изводите на потенциометъра.........

Потребителски аватар
momo76
потребител
потребител

Мнение от momo76 » 04 авг 2009, 11:04

Така е. По принцип единичната сонда е вързана към единия край на потенциометъра и средната точка, която се променя според количеството гориво. За трипа сигнала трябва да идва от другия край на потенциометъра и средната точка. За да стане двойна сондата трябва да се пусне една жичка от втория край на потенциометъра до пина.

Потребителски аватар
urgan
Потребител
Потребител
Регистриран: 16 яну 2009, 16:44
Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 TDCi 131 h.p. Estate 02' Ghia
Engine code: FMBA

Мнение от urgan » 06 авг 2009, 15:57

Ако някой е с Мондео след 98 и има желание за проба да провери с мултицет колко е съпротивлението между пин7 на трипа и земя. Трябва да е между 50 и 200ома.
Колега наскоро и аз се сдобих с трип компютър. Ако искаш пиши може да се видим да го замериш че нямам мултимер. На мен също ми е интересно защото и при мен не работи тази функция. А пишеше че трипа е свален от 99 год. мондео, колко е истина никой незнае :)
Изображение

Потребителски аватар
jvspasov
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от jvspasov » 08 авг 2009, 14:19

И така днес слезнах разтурих трипа - и замерих пин 7 и 8 няма съпротивление никакво спрамо масата на колата - буто ми е 7.98 г. и и е нужен двоен датчик - само дето трипа е версия 5 - ако някои има идея как да изкарам сигнал до него щом няма на жиците да помага .... не ми се разбичква таблото все още не ми идва смелост за тази процедура и крушка имам изгоряла а новата е в жапката ... :oops: :roll: цветовете на кабелите отговарят на написаното в статията ..

Потребителски аватар
didon80
потребител
потребител

Мнение от didon80 » 08 авг 2009, 20:19

Трябва да погледнеш под задната седалка, там е проблема, просто кабела който отива до трипа не е свързан на буксата от страната на потенциометъра на сондата! Трябва си допълнителен кабел......., но и аз нямам време в момента да отварям да правя опити!

Потребителски аватар
jvspasov
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от jvspasov » 09 авг 2009, 11:54

didon80 написа:Трябва да погледнеш под задната седалка, там е проблема, просто кабела който отива до трипа не е свързан на буксата от страната на потенциометъра на сондата! Трябва си допълнителен кабел......., но и аз нямам време в момента да отварям да правя опити!
За моя трип не е нужен кабел от двойна сонда а от показанията на уреда за нивото на бензина - обаче защо на него кабелче няма никой .... :roll:

Потребителски аватар
momo76
потребител
потребител

Мнение от momo76 » 10 авг 2009, 10:40

Явно трипа ти е нов а колата стара. Пробвай да подадеш сигнал на пин 7 от кабела за таблото.

Потребителски аватар
urgan
Потребител
Потребител

Мнение от urgan » 11 авг 2009, 16:38

Добре моя трип е врсия 3.0, колата е след 99 г. Ако подам сигнал от уреда за бензина на пин 7, искате да ми кажете че няма да тръгне така ли? Защо са толкова различни версиите на трип компютрите.
Изображение

Потребителски аватар
jvspasov
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от jvspasov » 15 авг 2009, 11:36

momo76 написа:Явно трипа ти е нов а колата стара. Пробвай да подадеш сигнал на пин 7 от кабела за таблото.
Кабелчето си е там на буксата - въпроса къде другаде не е закачено - не мога да го проследя по TIS там има едно обясненение ако еди какво си да се направи еди какво си ... уви ще се наложи да прегледам обстойно инсталацията явно е нещо съвсем дребно дето трябва да го намеря.. :oops: _friends_

Потребителски аватар
disc
потребител
потребител
Регистриран: 07 мар 2005, 22:43
Модел на автомобила: Orion 1.8 16V Turbo, Fiesta 2.0 16V, Focus 2.0 16V
Контакти:

Мнение от disc » 16 авг 2009, 12:33

Аз малко нахално :oops: .
Но може да съм от полза на търсещите :lol:

Продавам или заменям Борд компютър за Мондео Мк2
Of all the things I've lost
I miss my mind the most

Потребителски аватар
urgan
Потребител
Потребител

Мнение от urgan » 17 авг 2009, 10:38

Смисъл искаш да го замениш за друг трип различна версия или ...
Изображение

Потребителски аватар
disc
потребител
потребител
Регистриран: 07 мар 2005, 22:43
Модел на автомобила: Orion 1.8 16V Turbo, Fiesta 2.0 16V, Focus 2.0 16V
Контакти:

Мнение от disc » 17 авг 2009, 19:24

urgan написа:Смисъл искаш да го замениш за друг трип различна версия или ...
Исках да го заменя за трип за Фокус, но вече го продадох.
Of all the things I've lost
I miss my mind the most

Потребителски аватар
jvspasov
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от jvspasov » 23 авг 2009, 12:26

Здравейте - намерих разковничето, демек с детайлни снимки за всички модификации и къде да бърникам - има едно но, за мен е по лесно понеже съм с Трип версия 5 само трябва да сменя местата и да откача един кабел на букса С143 - за другите версии си е гадно и си трябва сонда -> http://hailer.bplaced.net/misc/mondeo-mk2-bc.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;" надявам се съм бил полезен и с останалата информация намираща се на саита на този човек _friends_ :) ще пиша по късно за резултата и стига да я намеря де е тази букса ...

П.П След всичко което изчетох и благодаря на това че търговеца на трипа не ме е подвел с информацията за от какво мондео е свален вече имам напълно работещ трип с всички екстри които може да показва - остава да сложа и Инструмент модула и ще си имам и гадно писукащ трип - Мерси на всички за информацията и с каквото мога ще помогна ........ _friends_ *00110* това е тоник за наздраве

Потребителски аватар
urgan
Потребител
Потребител

Мнение от urgan » 23 авг 2009, 14:25

Браво поне някой е успял. Тия с версия 3 на трип-а да му мислим
Изображение

Потребителски аватар
jvspasov
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от jvspasov » 23 авг 2009, 15:19

urgan написа:Браво поне някой е успял. Тия с версия 3 на трип-а да му мислим
Мисля че и при вас може да се реши проблема без сондата - просто някой с добри познания по електроника да направи една платка с транзистро да обръща омажа правилно и да се сложи преди трипа... подавайки сигнала на пин 8 а за по новите мондеота и да се провери на букса С143 дали има необходимото окабеляване - всички места са идеално достъпни просто е нужна тази палтка....

Отговори

Върни се в “ВСИЧКО ОСТАНАЛО, КОЕТО ИМА В АВТОМОБИЛА”