"Ходова част" и "КАТ"
- la4o
- потребител
- Регистриран: 19 яну 2005, 10:59
- Модел на автомобила: Mondeo '07 2.0 TDCi
- Контакти:
- Status: Извън линия
"Ходова част" и "КАТ"
Пускам темата тук, защото е за дискусия с много насоки...
Провокиран от един друг форум, реших да се поровя в "Закона за движение по пътищата" за да разбера аджеба с мойте гуми, карам ли в нарушение или не...
Значи на мен в главата ми се въртеше минимален грайфер 5 мм. В един форум прочетох 16 мм. А в закона за ввижение по пътищата намерих само това:
"(2) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) Наказва се с глоба 20 лв. водач,
който:
...
4. управлява моторно превозно средство с износени гуми;
..."
А що е то износена гума, къде пише???
Може би в Български Държавен стандарт? Може би в някакви други наредби??? Нямам идея... Нека и адвокатите се изкажат
Та в размислите си, достгнах, че всяка гума е износена при различна височина на грайфера... Нали за това слагат маркерите... Ама в този случай, полицаите що се разхождат с шублер (от де да знам дали така се казваше оная гадост), ами не поглеждат къде е маркера...
Моля някой по запознат да ме "светне" и по повод едни други теми...
Мисля че е редно да предупредим изрично, че цялата информация, която може да се получи в форума и в бъдещата страница на клуба е плод на личните впечатления и наблюдения на всеки отделен автор и че всеки сам си носи отговорността от прилагането и на практика...
Освен това приканвам всички постващи, да се обосновават до възможно най-голяма степен
Поздрави,
la4o
П.С Олеле... сега чак се загледах какво пише...
"...
за леки автомобили 1.6 мм.;
камионите 1 мм;
автобусите 2 мм;
мотоциклети 0.8 мм
..."
Кашата стана още по пълна... 1,6 мм за мен си е слик... ама дали?
Провокиран от един друг форум, реших да се поровя в "Закона за движение по пътищата" за да разбера аджеба с мойте гуми, карам ли в нарушение или не...
Значи на мен в главата ми се въртеше минимален грайфер 5 мм. В един форум прочетох 16 мм. А в закона за ввижение по пътищата намерих само това:
"(2) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) Наказва се с глоба 20 лв. водач,
който:
...
4. управлява моторно превозно средство с износени гуми;
..."
А що е то износена гума, къде пише???
Може би в Български Държавен стандарт? Може би в някакви други наредби??? Нямам идея... Нека и адвокатите се изкажат

Та в размислите си, достгнах, че всяка гума е износена при различна височина на грайфера... Нали за това слагат маркерите... Ама в този случай, полицаите що се разхождат с шублер (от де да знам дали така се казваше оная гадост), ами не поглеждат къде е маркера...
Моля някой по запознат да ме "светне" и по повод едни други теми...
Мисля че е редно да предупредим изрично, че цялата информация, която може да се получи в форума и в бъдещата страница на клуба е плод на личните впечатления и наблюдения на всеки отделен автор и че всеки сам си носи отговорността от прилагането и на практика...
Освен това приканвам всички постващи, да се обосновават до възможно най-голяма степен

Поздрави,
la4o
"...
камионите 1 мм;
автобусите 2 мм;
мотоциклети 0.8 мм
..."
- pepy1
- Модератор
- Регистриран: 18 май 2005, 22:38
- Модел на автомобила: бивш форд ескорт 1.6i 16v zetec Ghia Combi'96
бившо пежо 306 комби 1,9 ТД пак комби и Сеат ибиза 3 цилиндров 1.4 дизел - Местоположение: шоп от Младост-4
- Контакти:
Re: "Ходова част" и "КАТ"
16мм нямат дори новите гумиla4o написа: Значи на мен в главата ми се въртеше минимален грайфер 5 мм. В един форум прочетох 16 мм.
"...
камионите 1 мм;
автобусите 2 мм;
мотоциклети 0.8 мм
мен са ме спирали полицаи и са ми казвали че под 3мм - глоба нищо че по закон е допустимо 1.6мм а даже тези които ме спряха имаха и шублер (разбира се че няма да се доверявам на шублер-ключодържател)
Последна промяна от pepy1 на 23 юли 2005, 21:25, променено общо 1 път.
времето е като парите-никога не стига
- Щ-304
- потребител
- Регистриран: 16 яну 2005, 22:24
- Модел на автомобила: SIERRA 1.8, CVH, Ghia
- Контакти:
Re: "Ходова част" и "КАТ"
Там където се е Загледал Лъчо "В един форум прочетох ..." еla4o написа:Пускам темата тук, защото е за дискусия с много насоки...
"...
камионите 1 мм;
автобусите 2 мм;
мотоциклети 0.8 мм
..."
Конференцията на Клуба, а не "един друг форум"

- la4o
- потребител
- Регистриран: 19 яну 2005, 10:59
- Модел на автомобила: Mondeo '07 2.0 TDCi
- Контакти:
:)
Сега остава да се уточним в кой закон го пише това... И как става така, че в закона пише едно, а те наказват за друго. Ми те могат да ти кажат над 0,2 промила алкохол в кръвта ти взимат книжката... нищо че в закона пише 0,5 промила...мен са ме спирали полицаи и са ми казвали че под3мм-глоба нищо че по закон е допустимо 1.6мм
Ники, естественно че се уважаваме

Поздрави,
la4o
Моля, тези постове да не станат причина за ново джафкане... няма смисъл...
- ewgeny
- потребител
- Регистриран: 23 фев 2005, 18:03
- Модел на автомобила: Sierra 1,6 OHC
Нека и аз да се изкажа! Относно гумите, винаги можеш да избягаш от ситуация, че не е 1 мм, какти ти казва ченгето, ами че е 2 мм, и че няма право да те глобява, пък ако ти напише нещо пишеш опровержение и т.н. и затова много не го приемат на сериозно този проблем ченгетата, а само се правят на интересни да ти вземат рушвет. А пък ако видиш тоз дето ти е казал, че и 3 мм, пак ще те глоби, прати от мое име едни поздрави на майка му, пък ако ти напише нещо, ти напиши едно опровержение и му втълпи в главата че не е той педала който ще измисля законите! То си е написано 1,6мм
За алкохола - Могат да ти вземат книжката и с 0,1 %о, ако си предизвикал ПТП! Там пише че при виновно предизвикване на ПТП, след УПОТРЕБА на алкохол ти се отнема книжката.... и т.н. До колкото си спомням, до 0,2 %о е разрешеното, от 0,2-0,5 носиш административна отговорност, без да ти вземат книжката, сиреч само глоба, от 0,5-1,2 носиш административна отговорност с глоба до 500 лв. и отнемани на книжката за 6 месеца, като започват да се броят от дата на плащане на глобата. А от 1,2 - нагоре носиш наказателна отговорност - глоба, книжка и затвор според зависи как прецени съда, условно 6 месеца не ти мърдат обаче!
Но искам да подчертая, че тази инф. може и да е вече стара, защото нали наскоро имаше някъв бум на пияни шофьори, хайки и т.н., така че може и да са променили нещо. А, ето сега могат май вече и да ти вземат колата, за второ хващане, но това е над 1,2 промила май, и квот реши съда.
Моя съвет - не да не ви хващат пияни, не сядайте пияни!
За алкохола - Могат да ти вземат книжката и с 0,1 %о, ако си предизвикал ПТП! Там пише че при виновно предизвикване на ПТП, след УПОТРЕБА на алкохол ти се отнема книжката.... и т.н. До колкото си спомням, до 0,2 %о е разрешеното, от 0,2-0,5 носиш административна отговорност, без да ти вземат книжката, сиреч само глоба, от 0,5-1,2 носиш административна отговорност с глоба до 500 лв. и отнемани на книжката за 6 месеца, като започват да се броят от дата на плащане на глобата. А от 1,2 - нагоре носиш наказателна отговорност - глоба, книжка и затвор според зависи как прецени съда, условно 6 месеца не ти мърдат обаче!
Но искам да подчертая, че тази инф. може и да е вече стара, защото нали наскоро имаше някъв бум на пияни шофьори, хайки и т.н., така че може и да са променили нещо. А, ето сега могат май вече и да ти вземат колата, за второ хващане, но това е над 1,2 промила май, и квот реши съда.
Моя съвет - не да не ви хващат пияни, не сядайте пияни!
Sierra 1,6 OHC из дупките си карам!