Няколко въпросчета за Mondeo MK2

Всички въпроси свързани с вашия автомобил, за които няма конкретна тема.
Потребителски аватар
martin1977
потребител
потребител
Регистриран: 17 май 2010, 16:42
Модел на автомобила: Ford
Status: Извън линия

Няколко въпросчета за Mondeo MK2

Мнение от martin1977 » 07 апр 2013, 21:47

Колеги здравейте. От скоро съм собственик на Mondeo MK2 2.0 16V, 130 к.с. хечбек. Ще съм Ви благодарен, ако ми отговорите на няколко въпроса:
1. Как се отваря задният капак (петата врата). Възможно ли е това да става единствено и само с ключ, или при мен нещо не работи? Ключалката е като бутон, който се натиска навътре, но така не се отваря вратата, трябва само с ключ да стане, независимо че вратите са отключени. Странно при положение, че съм имал по-стари и обикновени коли и там когато е отключена колата, петата врата се отваря и с бутон, а тук трябва да изгася колата и да извадя ключа, за да я отворя.
2. Задната чистачка работи непрекъснато, когато натисна лостчето назад към волана, и то с бързи обороти, когато го натисна отново- спира ... на пръв поглед нормално, но на другата ми кола ОПЕЛ тази чистачка работи на по-бавни обороти, тоест около 5-6 оборота на чистачката в минута, докато на Монди е с бързи постоянни движения. А когато натисна лостчето към предното стъкло се чува, че машинката работи, но не пръска на задното стъкло, нито работи чистачката. Сигурно има запушване на маркучето към пръскалката. Мисълта ми е, като го бутна така това лостче, освен че трябва да пръска отзад, трябва ли и чистачката да работи, или тя се активира отделно натискайки лоста към волана?
3. Имам няколко букси из колата, които са с кабели, но към тях няма нищо включено. Едната от тях е отпред в двигателния отсек точно зад десния фар, мисля че е синя. Другата май беше оранжева и е в краката на шофьора най-вляво. И третата е там, където са четирите копчета под радиото. Двете крайни са ми за подгряване на седалките, а оняден като махнах средните, видях, че под второто отляво на дясно също има букса, а там е само декоративно капаче отгоре. За какво са тези букси, вероятно има някакви инсталации и ако е така дали мога да се възползвам от тях?
Колата е GHIA изпълнение ако това има значение. Има много екстри, но не бих отказал и други, ако има такава възможност. Също ако някой от вас може да ми помогне да инсталираме автопилота с бутончетата от волана, ще съм му много благодарен и ще си платя за услугата.
Благодаря Ви предварително.

Потребителски аватар
martin1977
потребител
потребител

Re: Няколко въпросчета за Mondeo MK2

Мнение от martin1977 » 07 апр 2013, 21:57

Сетих се да питам и нещо друго ..... гледах на други Мондео, че им светят отвътре лампички точно над дръжките за отваряне на вратите ... при мен има стъкълца, но нито една не свети. Дали е възможно изобщо да нямам такава екстра, или пък са изгорели и четирите крушки ....
и друго .... задните ми стъкла не са елстъкла, а ръчни .... какво трябва да направя, за да станат и те елстъкла .... дали във вратите има вградени машинки, или процедурата е сложна с поставяне на машинки и други сложни и скъпи операции или всичко си го има и просто трябва там някакви копчета и букси само

Потребителски аватар
tisho_tbk
потребител
потребител
Регистриран: 25 фев 2007, 18:07
Модел на автомобила: Mondeo'2009 2L TDCI 103kw
Контакти:

Мнение от tisho_tbk » 07 апр 2013, 22:08

Здравей
относно въпросите:
1. когато колата е отворена, чрез натискане на копчето би трябвало да се отвори багажника. при самото натискане има копче което затваря една верига и подава ток на една машинка, която дърпа жилото за отваряне на петата врата.
2. задната чистачка при мондео така работи. нормално.
3. нямамси идея.
4. лампичките ... може и да са изгорели. сваляш корите и търсиш инсталация. имах мондео което беше изцяло ръчни прозорци. Оказа се че има инсталация в купето. Трябва да се снабдиш с окабеляване на самата врата + машинки -повдигачи. монтажа е лесен

Поздрави .

Потребителски аватар
martin1977
потребител
потребител

Мнение от martin1977 » 07 апр 2013, 22:12

Тишо ... а къде се намира тази машинка дето отваря петата врата чрез натискане на бутончето с ключалката ... защото при мен то си се натиска лесно и нормално, но не отваря нищо .... вероятно има проблем с въпросната машинка .... и да те питам ... като пръска отзад, с пръскалката автоматично ли се активира и чистачката или тя си се пуска отделно по обичайния си начин?

varby
потребител
потребител
Регистриран: 15 фев 2010, 17:36
Модел на автомобила: Форд Фокус МК3 1.6 EcoBoost 150 к.с.2011 г. .

Мнение от varby » 07 апр 2013, 22:27

Здравей колега,най добре е да свалиш кората на петата врата и да огледаш положението .Като избуташ десния лост напред се задействат пръскалката и чистачката едновременно.

Потребителски аватар
Didibao
потребител
потребител
Регистриран: 03 юни 2008, 01:08
Модел на автомобила: Focus ST170

Мнение от Didibao » 07 апр 2013, 22:32

По точка 3 буксата с декоративното капаче, синя на цвят мисля, беше е за бутона за тракшън контрола, буксата зад десния фар е също за тракшън контрол или е тази за нивото на течността за чистачки ако нямаш такава функция, за задни ел. стъкла ти трябват машинките, инсталация за задни врати с копчетата, копче за шофьорската врата което е за 4 стъкла, инсталация за шофьосркската врата от модел който е с 4 стъкла или пускане на допълнителни кабели във вратата, също трябва да се пренаредят пиновете на копчето от 2 към 4 стъкла ако се пускат допълнителни кабели.

За пилота свързванто става елементарно, ако имаш желание свържи се с мен и ще го нагласим, не е никакъв проблем.

Ако имаш други въпроси по инсталацията питай, всичко за което питаш вече съм го правил по моята кола.
Изображение

Потребителски аватар
OgiDogi
потребител
потребител
Регистриран: 01 фев 2009, 00:09
Модел на автомобила: Orion 1.6DL '83 -> Mondeo 1.8TDi '97 с газ

Мнение от OgiDogi » 07 апр 2013, 22:35

martin1977 написа:Тишо ... а къде се намира тази машинка дето отваря петата врата чрез натискане на бутончето с ключалката ... защото при мен то си се натиска лесно и нормално, но не отваря нищо .... вероятно има проблем с въпросната машинка .... и да те питам ... като пръска отзад, с пръскалката автоматично ли се активира и чистачката или тя си се пуска отделно по обичайния си начин?
Може да са изместени нещо контактите, пробвай да го натиснеш силно и рязко с палеца, да тракне в дъното на патрона. Моята ключалка е насилвана и така се отваря - с леко блъскане с палец.
Изображение
Ford не боледува - направо умира... примерно след 25 години. :D
ДЕ-РУСИФИКАЦИЯ

Потребителски аватар
martin1977
потребител
потребител

Мнение от martin1977 » 07 апр 2013, 22:51

Благодаря за отговорите .. утре ще видя под кората на петата врата каква изненада се крие ..... а относно чистачката .... като бутам лостчето напред, се чува как машинката бучи, но нищо не пръска на задното стъкло, а като слязох от колата под предно дясно колело имаше локва и течността ми за чистачки бе намаляла .... това сигурно значи, че има разкачено маркуче от казанчето ..... но тогава ако е само това, защо поне не задейства чистачката с това бутане на лостчето, макар и без течност .... а относно буксите, никой не казва тази в краката на шофьора най-вляво каква е .... тракшън контрол не ми трябва, казват, че било глупост и ненужна екстра, иначе да- май е синя буксата под капачето което е до копчето за подгряване на седалката. А това зад десния фар не е за течността за чистачки .... има си друга такава букса, която си работи нормално и си ми отчита вътре на компа като намалее течността ....

Потребителски аватар
Didibao
потребител
потребител
Регистриран: 03 юни 2008, 01:08
Модел на автомобила: Focus ST170

Мнение от Didibao » 07 апр 2013, 22:56

Щом не е за течността за чистачки е пак от иснталацията за тракшъна за електро механичната глупост която отнема газта. за буксата в краката не се сещам, ако дадеш снимка на нея може да те насоча.
Изображение

Потребителски аватар
tisho_tbk
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от tisho_tbk » 07 апр 2013, 23:33

martin1977 написа:Тишо ... а къде се намира тази машинка дето отваря петата врата чрез натискане на бутончето с ключалката ... защото при мен то си се натиска лесно и нормално, но не отваря нищо .... вероятно има проблем с въпросната машинка .... и да те питам ... като пръска отзад, с пръскалката автоматично ли се активира и чистачката или тя си се пуска отделно по обичайния си начин?
Машинката при мен е нахакана в гредата(не във вратат) в близост до самият автомат, който затваря 5тата врата. Ако погледнеш автомата ще видиш метално лостче, което се дърпа автоматично(ако всичко е ок)...ще се опитам да кача снимка на машинката.
За пръскалката... аз иман разкачено маркуче точно до казанчето. Завързан го със свинска опашка. Задната чистачка не тръгва автоматично при пръскане. Изрично се включва

Потребителски аватар
martin1977
потребител
потребител

Мнение от martin1977 » 08 апр 2013, 00:29

Аха, Тишо, благодаря ти ... ясно, значи като си оправя маркучето и всичко е ОК ... едно е положението за пръскане, а друго за чистачката, не е едновременно ... защото един колега в преден пост каза, че като пръсне пръскалката, трябва и чистачката да се движи, което е и по-логичния вариант, но явно тук не е така, значи първо ще пръскаме, а после ще чистим :lol: :lol: :lol: ... ако можеш, пусни някоя снимка да я видя тая джаджа за отваряне на вратата, че ми писна все с тоя ключ да я отварям ....

Потребителски аватар
martin1977
потребител
потребител

Мнение от martin1977 » 08 апр 2013, 00:31

varby написа:Здравей колега,най добре е да свалиш кората на петата врата и да огледаш положението .Като избуташ десния лост напред се задействат пръскалката и чистачката едновременно.
Колега, може би при комбито е така, но при хечбека не било така ...... отделно се активирала пръскалката, отделно чистачката .... нека хора с хечбек споделят как е, че не ми става ясно много

Потребителски аватар
gorskiq
потребител
потребител
Регистриран: 21 юли 2006, 12:13
Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0i 16v Ghia "99, Renault twingo 1.2 8v "00, Ex Ford Mondeo 1.8 16v GLX ''95
Контакти:

Мнение от gorskiq » 08 апр 2013, 08:24

Буксата зад десния фар е за свързване на датчик за отворено положение на предния капак. При мен има един празен квадратен отвор в предната маска, предназначен за поставяна на такъв датчик.

Потребителски аватар
tisho_tbk
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от tisho_tbk » 08 апр 2013, 10:34

Ето и снимката. Тук машинката е разглобена. Ако се махне декоративната пластмаса до автомата , ще се види.
Поздрави
Прикачени файлове
1.jpg
Разглобена машинка

Потребителски аватар
S_C
потребител
потребител
Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX
Контакти:

Мнение от S_C » 08 апр 2013, 10:53

Тази кола няма датчик за отворен преден капак.
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!

Потребителски аватар
martin1977
потребител
потребител

Мнение от martin1977 » 08 апр 2013, 11:23

Да, колега, тя няма датчик за отворен преден капак, но както колегата Горския е споделил, може би има опция за допълнително поставяне на такъв, и много е вероятно именно тази букса зад десния фар да е за свързване на такъв ... и има логика да е така, защото на компютъра с изображението на колата както има лампички за заден капак, 4 врати и светлини ... и ми се струва, че има и лампичка за преден капак, просто трябва активиране чрез допълнителен датчик ... не че това е кой знае каква екстра, но все пак ние тук анализираме .... Тишо, днес ще видя машинката за отваряне на петата врата ... благодаря за снимката

Потребителски аватар
urgan
Потребител
Потребител
Регистриран: 16 яну 2009, 16:44
Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 TDCi 131 h.p. Estate 02' Ghia
Engine code: FMBA

Мнение от urgan » 08 апр 2013, 13:33

Мислиш ли че са си го спестили тоя датчик при положение че са направили 5 такива за вратите и багажника? Съмнявам се да има такъв датчик сложен на това мондео изобщо. Място са оставили но датчик няма. И не, на борда няма лампа за отворен преден капак.
Изображение

Потребителски аватар
S_C
потребител
потребител
Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX
Контакти:

Мнение от S_C » 08 апр 2013, 14:29

Няма на предния капак.В книжките има описани всякакви екстри като адаптивно окачване,подгрев на пръскалки и седалки, темпомат,сензор за дъжд,няколко режима на автоматичните скорости...но не и датчик за отворен преден капак.
И добре,че го няма-спестили са ни още една създаваща проблеми електрическа безсмислица...
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!

Отговори

Върни се в “ДРУГИ ВЪПРОСИ”