Покупка на мондео vs фокус
-
- потребител
- Регистриран: 22 май 2013, 16:38
- Модел на автомобила: focus
- Status: Извън линия
Покупка на мондео vs фокус
привет,
Както се вижда съм нов тук, но се надявам скоро да стана активен член на форума. Та на въпроса:
Загледал съм се във фокус и мондео след 2007-ма година, купувани от бг (т.е. със що-годе доказан произход ), оттам нататък нещата са мъгла. Четох какво ли не из форумите (маховици, дюзи, еди кой си двигател бил на пежо и т.н.) и съответно съвсем се обърках.
На година мисля, че ще навърта между 12 и 15к километра, което обезсмисля донякъде по-скъпата поддръжка на дизела (аз така и не разбрах кое е по-скъпото).
Има ли дизелове двигател, който е с по-малко проблеми или да си търся бензин (същото и там 1.6 1.8 ?) ?
Как стои разликата в поддръжката между фокуса и мондеото ?
Ще се радвам да споделите опита си без да отиваме към "уа-уа ти луд ли си бе, моя е по-убав"
Както се вижда съм нов тук, но се надявам скоро да стана активен член на форума. Та на въпроса:
Загледал съм се във фокус и мондео след 2007-ма година, купувани от бг (т.е. със що-годе доказан произход ), оттам нататък нещата са мъгла. Четох какво ли не из форумите (маховици, дюзи, еди кой си двигател бил на пежо и т.н.) и съответно съвсем се обърках.
На година мисля, че ще навърта между 12 и 15к километра, което обезсмисля донякъде по-скъпата поддръжка на дизела (аз така и не разбрах кое е по-скъпото).
Има ли дизелове двигател, който е с по-малко проблеми или да си търся бензин (същото и там 1.6 1.8 ?) ?
Как стои разликата в поддръжката между фокуса и мондеото ?
Ще се радвам да споделите опита си без да отиваме към "уа-уа ти луд ли си бе, моя е по-убав"

- S_C
- потребител
- Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
- Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX - Местоположение: София
- Контакти:
Re: Покупка на мондео vs фокус
.Както се вижда съм нов тук, но се надявам скоро да стана активен член на форума
Амин! И не забравяй да доведеш мацки.

.фокус и мондео след 2007-ма година, купувани от бг (т.е. със що-годе доказан произход ), оттам нататък нещата са мъгла
Погледни през прозореца и виж какви дараци се движат по пътищата.После се замисли с какви горива се кара тук, по какви пътища, къде се паркира и т.н. Смяташ,че твоята ще е различна, защото е купена нова...Изживей я тая заблуда-твърде много тежи на джоба после. Във форума има колеги, които дори гуми не смеят да си купят нови от БГ, защото половината им живот е минал в премеждия с ментета. И се оказва, че 3-4 годишна гума "втора ръка", купена от бяла държава, е пъти по-добра от "новите" продавани у нас.
И на мен ми се иска един ден да стигнем до там, че "гарантираният произход" да ни е основен критерий в избора на кола.Но това ще е може би, един ден, някога...Нас тогава със сигурност отдавна няма да ни има.
Ми то си е объркващо. Човек колкото по-малко знае, толкова по-щастливо живее.Четох какво ли не из форумите (маховици, дюзи, еди кой си двигател бил на пежо и т.н.) и съответно съвсем се обърках.
По тия критерии се обезсмисля и въобще купуването на толкова нова кола, ама това си е вече твоя преценка.Дизелът по принцип няма скъпа поддръжка.Т.е. нищо от това, което традиционно по света се разбира като "поддръжка" на една нова кола, не е чак толкова скъпо.Скъпи са му простотиите, свързани с екологията.На година мисля, че ще навърта между 12 и 15к километра, което обезсмисля донякъде по-скъпата поддръжка на дизела (аз така и не разбрах кое е по-скъпото).
Скъпото при дизела са ремонтите.Дребни неща са трицифрени суми в евро. Маховик измячи ли, ще се окаже, че ти е било по-евтино да ги минеш с такси тия 15 хил км на година.Дюзи, турбини, филтър за твърди частици, първоначално обслужване...не ги смятаме.
Писано е много пъти-дизелът е най-доброто решение ако го купуваш нов от магазина или има от къде да крадеш нафта.В първия случай-защото ще мине много време, преди да се счупи, а при втория-защото само безплатното гориво е в състояние до някъде да ти компенсира разходите и разправиите, които неизменно ще последват подобна покупка.Пак ще си назад, но не с толкова много.Има ли дизелове двигател, който е с по-малко проблеми или да си търся бензин (същото и там 1.6 1.8 ?) ?
Почти никаква, предвид това какви са сервизните интервали при съвременните коли.Консумативите са ти масла, филтри, някой ремък...нищо страшно.Как стои разликата в поддръжката между фокуса и мондеото ?
По нашите географски ширини разликата между "хубаво" и най-грубата възможна селяния е въпрос само на гледна точка.Аз от две години си търся сини пръскалки и светеща антена с форма на маргаритка за Мондеото,ама още не мога да намеря такива, дето да паснат.Ще се радвам да споделите опита си без да отиваме към "уа-уа ти луд ли си бе, моя е по-убав"![]()

Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!
-
- потребител
@S_C - Благодаря за отговора (и за хумора в него). Та:
- за мацките - свърши то, трябва ми нова кола, за да събирам детска количка в багажника.
- аз също предпочитам бензин по-простата причина, че първата смяна на нещо по-сериозно (турбо примерно) ще потъпче по-ниския разход, отделно зимно време е страшно парти. Иначе при мондеотата избора е предимно с дизелов двигател.
- относно купуването от първи собственик в бг ми се струва единствения вариант да не е на 300 000, разпъвана или каквото още могат да измислят на горубляне, а за съжаление не разбирам от коли толкова, че да си повярвам (нито имам толкова доверен майстор)
Какво ти е мнението за 1.6 фокус бензин
- за мацките - свърши то, трябва ми нова кола, за да събирам детска количка в багажника.
- аз също предпочитам бензин по-простата причина, че първата смяна на нещо по-сериозно (турбо примерно) ще потъпче по-ниския разход, отделно зимно време е страшно парти. Иначе при мондеотата избора е предимно с дизелов двигател.
- относно купуването от първи собственик в бг ми се струва единствения вариант да не е на 300 000, разпъвана или каквото още могат да измислят на горубляне, а за съжаление не разбирам от коли толкова, че да си повярвам (нито имам толкова доверен майстор)
Какво ти е мнението за 1.6 фокус бензин
- S_C
- потребител
- Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
- Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX - Местоположение: София
- Контакти:
Мондеотата са предимно с дизелов мотор, защото по това време Форд разработиха комън рейла си и започнаха агресивна търговска политика в тая посока. До тогава имаше само един дизелов мотор, който се предлага от сигурно 30 години с безброй модификации, но на външен вид си беше все един и същ.Новото бяха електрониките, които се появяваха по и около него всяка следваща година. Форд се метнаха сравнително късно на тая "вълна". Те по принцип там инженерите много не ги влачи водата към нововъведенията.Нови неща се въвеждат едва тогава, когато съвсем вече няма на къде.Комън рейл дизела се появи при други фирми много по-рано.
300 хил км не са толкова много за бензинова кола. Нямаш толкова много движещи се механични части. Това тежи на дизела, защото тия чакралаци хем са много, хем прецизността в изработката им е няколко микрона. Там някъде е и толерантността им към износване. Екологията казват, че вече можела да се премахне софтуерно, но цените, които се споменават за тая операция не са никак приятни.
За количката...Мондео е далеч по-удачният вариант. Има го обаче проблема с малкото предлагане втора ръка.
300 хил км не са толкова много за бензинова кола. Нямаш толкова много движещи се механични части. Това тежи на дизела, защото тия чакралаци хем са много, хем прецизността в изработката им е няколко микрона. Там някъде е и толерантността им към износване. Екологията казват, че вече можела да се премахне софтуерно, но цените, които се споменават за тая операция не са никак приятни.
За количката...Мондео е далеч по-удачният вариант. Има го обаче проблема с малкото предлагане втора ръка.
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!
- urgan
- Потребител
- Регистриран: 16 яну 2009, 16:44
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 TDCi 131 h.p. Estate 02' Ghia
Engine code: FMBA - Status: Извън линия
Учудвам се как всеки път като някой попита за някоя кола и се почва темата за бензин срещу дизел. Да по скъпа е поддръжката на дизела но колко пъти правиш съединител на една кола? Колко пъти ще й се скапят инжекторите? Ако изобщо се скапят. Комплект съединител с маховик ти е около 900 лв от ибей с триста повече някъде от бензиновия комплект. Като кажете аууу маховик аууу много пари, неприятни са цените но не чак толкова че да изключваш една кола само заради това че веднъж на 200 000 км трябва да го смениш. Избора си е твой дали да избереш бензин или дизел. Но дизеловата определено си е голямо удоволствие да я караш 

- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
Няма как, човека това пита.pivanov написа:....Има ли дизелове двигател, който е с по-малко проблеми или да си търся бензин (същото и там 1.6 1.8 ?) ?...
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

- Lancer
- потребител
- Регистриран: 07 окт 2012, 06:06
- Модел на автомобила: Ford Focus '99
При други марки дизелаците са си по-шумни, понякога доста по-шумни, не знам как е при форда, че никога не съм сядал в дизелов. Бензиновите обаче определено са почти безшумни, което за някого би било предимство.urgan написа: ... Но дизеловата определено си е голямо удоволствие да я караш
Сокол скитник
-
- потребител
- Регистриран: 15 фев 2010, 17:36
- Модел на автомобила: Форд Фокус МК3 1.6 EcoBoost 150 к.с.2011 г. .
И аз стоях пред същата дилема Мондео или Фокус,но сега след като взех Мондеото мога да кажа ,че не съм сгрешил .Като комфорт на возене ,поведение на пътя,място в купето,екстри мисля,че избора е ясен.Но всеки има право на вкус и избор.
-
- потребител
ако купувах нова кола нямаше да се замислям, а щях да си взема дизел, проблема е, че ще си купя кола на 120 000+ (ако не е въртян километража). Просто целта на запитването е дали при късмет ще изкара още 80к без да имам сериозен ремонт.
Иначе относно мондео/фокус въпроса продължава да стои, разбира се, че искам по-високия клас кола, но се опитвам да реша дали си струва при текущата ситуация (повече градско каране (при това в сф), по-скъпа поддръжка, по-малко избор на пазара, евентуално по-скъп данък ако избера 1.6 бензин за фокуса). Не съм изключил дизела просто зависи дали ще излезе нещо смислено. Четох, че 1.6 (от дизелите) бил най-икономичен, но не знам дали има достатъчно вътък, затова мисля да гледам 1.8 тдци.
Иначе относно мондео/фокус въпроса продължава да стои, разбира се, че искам по-високия клас кола, но се опитвам да реша дали си струва при текущата ситуация (повече градско каране (при това в сф), по-скъпа поддръжка, по-малко избор на пазара, евентуално по-скъп данък ако избера 1.6 бензин за фокуса). Не съм изключил дизела просто зависи дали ще излезе нещо смислено. Четох, че 1.6 (от дизелите) бил най-икономичен, но не знам дали има достатъчно вътък, затова мисля да гледам 1.8 тдци.
- urgan
- Потребител
- Регистриран: 16 яну 2009, 16:44
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 TDCi 131 h.p. Estate 02' Ghia
Engine code: FMBA - Status: Извън линия
По въпроса за шума мога да ти кажа, че една идея е малко по шумен от предишното мондео което беше бензин. Примерно като я настъпиш и едната и другата се чува двигателя но чак шумно немога да кажа. На ниски обороти почти не се чува като работи, това става дума за колата от профила. Наскоро се качих в една алфа 159 пак комън рейла, че тая кола работеше 1:1 като с бензинова не се чуваше, предполагам ги обезшумяват по добре колко по нови са колите.Lancer написа:При други марки дизелаците са си по-шумни, понякога доста по-шумни, не знам как е при форда, че никога не съм сядал в дизелов. Бензиновите обаче определено са почти безшумни, което за някого би било предимство.urgan написа: ... Но дизеловата определено си е голямо удоволствие да я караш
Колега дали ще я караш в града или извън града по-добрия вариант е мондеото, комфорта е съвсем друг, фокуса няма нищо общо.