Нуждая се от съвет ford focus 1.6i

Всички въпроси свързани с вашия автомобил, за които няма конкретна тема.
cooliovato
потребител
потребител
Регистриран: 08 апр 2014, 17:55
Модел на автомобила: Форд фокус 1.6
Status: Извън линия

Нуждая се от съвет ford focus 1.6i

Мнение от cooliovato » 11 апр 2014, 12:41

Здравейте колеги,

Казвам се Стойко и от няколко дни съм потребител във форума, и надявам се до края на месеца да съм горд притежател на ford focus 1.6i 2000г.
Като цяло идеята за покупка на въпросната кола, се дължи изцяло на вашите мнения публикувани тук, които четох в продължение на 1-2 дена :) , и които адски много (в приятния смисъл) ме изненадаха и окуражиха да си взема кола с тази марка и този двигател.
Та съвета, който търся е следния:
Мисля да купувам колата от автокъща за 2700лв, но не знам на кое най-много да обърна внимание при огледа за да си спестя после главоболия. Като цяло искам да знам кое на гледам по двигателя и ходовата част. Също ме интересува дали тази цена е добра за колата, защото гледам, че има и по-скъпи от същия модел/година.

Та така де, като цяло това ме интересува, но какъвто и съвет да добавите относно покупката на форд втора ръка от въпросния модел/двигател ще ми е от полза.
Надявам се до неделя да успея да събера повечко мнения, че ще ходя на оглед и ще споделя моите виждания и притеснения (дано да няма такива де) по колата.

Благодаря ви предварително!
Поздрави,
Стойко

Потребителски аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
Регистриран: 22 юли 2010, 14:52
Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
Ford Puma, 1.6, 2002 year, 103 hp.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... __________
АМБИЦИЯТА Е ПОСЛЕДНОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕУДАЧНИКА. О.Уайлд
Контакти:

Re: Нуждая се от съвет ford focus 1.6i

Мнение от ЯЛТА » 11 апр 2014, 15:07

За 14- годишна кола 2 700 ми се струват много пари. И не бих си взел 1.6, но твоя работа, поне се пазари за цената- много е. Те може да искат майка си и баща си, оцени я примерно на 2 000 и им ги размахай парите под носа, ако ще я дават да я дават, ако ли не- следващата. Пазара е затрупан от коли.
Мисли ГЛОБАЛНО действай ЛОКАЛНО

cooliovato
потребител
потребител

Мнение от cooliovato » 11 апр 2014, 20:56

ЯЛТА написа:За 14- годишна кола 2 700 ми се струват много пари. И не бих си взел 1.6, но твоя работа, поне се пазари за цената- много е. Те може да искат майка си и баща си, оцени я примерно на 2 000 и им ги размахай парите под носа, ако ще я дават да я дават, ако ли не- следващата. Пазара е затрупан от коли.
Уоу, сериозно ли? А аз си мислех, че дори малко и искат, защото гледам, че това е една от най-евтините обяви в интернет. Благодаря за съвета, определено ще коментирам цената на място.
А отностно избора за 1.6... спрях се на него, понеже не ми трябва много мощна кола (предимно градско ще се кара), а и от друга страна така избягвам високия данък.
А да те питам имаш ли нещо напредивид за този двигател, или не го харесваш защото е по-слабичък?

Потребителски аватар
mrdds
потребител
потребител
Регистриран: 23 фев 2006, 12:26
Модел на автомобила: S max 2.0 Diratec HE 2007 titanium

Мнение от mrdds » 12 апр 2014, 10:58

Нищо му няма на двигателя,100 коня е-не става за бегачка,но като се има предвид,че има автомобили и по 60к.с си е екстра.А и наистина данъка е 50лв.На 1.8 който е с 15к.с по мощен е 150лв.

За тези пари няма как да очакваш перфектна кола.Каквото и да вземеш все ще има нещо за правене,но важното е да не е голямо-съединител,скоростна кутия,хидравлика.Елементарна кола е фокуса ,а този двигател е най-простия.Каквото и да и има се оправя до 500лв.

Покарай я хубаво и я огледай в сервиз-това са 2 задължителни неща,при което можеш да видиш реалното състояние на автомобила.Извади я извън града-настъпи я,пробвай спирачки,управление.Ако и има нещо ще усетиш.Слушай тропане,хлопане,гледай уредите по таблото.След това я вкарай веднага в сервиз.Гледайте за течове,скъсани маншони,омасляване на двигателя.

Ако има нещо нередно ,което те дразни не купувай дори да ти обясняват " то това тропане е от едни тампончета за 20лв" или "тоя теч на масло е щото скоро го сменяхме и малко повече сипахме,ама то ще се оправи"-ако проблема е дребен никой няма да го остави неоправен.

Цени много-не можеш да твърдиш,че щом е най-евтината на пазара е най-големия боклук.Търговците често купуват определен брой коли на пакетна цена.Зависи кой как я е купил,колко е на зор и така.

Потребителски аватар
Lancer
потребител
потребител
Регистриран: 07 окт 2012, 06:06
Модел на автомобила: Ford Focus '99

Мнение от Lancer » 12 апр 2014, 12:04

cooliovato написа:
ЯЛТА написа:За 14- годишна кола 2 700 ми се струват много пари. И не бих си взел 1.6, но твоя работа, поне се пазари за цената- много е. Те може да искат майка си и баща си, оцени я примерно на 2 000 и им ги размахай парите под носа, ако ще я дават да я дават, ако ли не- следващата. Пазара е затрупан от коли.
Уоу, сериозно ли? А аз си мислех, че дори малко и искат, защото гледам, че това е една от най-евтините обяви в интернет. Благодаря за съвета, определено ще коментирам цената на място.
А отностно избора за 1.6... спрях се на него, понеже не ми трябва много мощна кола (предимно градско ще се кара), а и от друга страна така избягвам високия данък.
А да те питам имаш ли нещо напредивид за този двигател, или не го харесваш защото е по-слабичък?
Ами щом не ти я купуват на тая цена, ще поотстъпиш и ще я продадеш. Щото регистрация, обслужване, послъгано и тя ударила 4 хилки.
Сокол скитник

cooliovato
потребител
потребител

Мнение от cooliovato » 12 апр 2014, 14:43

Здравей, благодаря за изчерпателното мнение. Особено ми хареса: "Каквото и да и има се оправя до 500лв."
А относно тестването на самата кола, не знам дали джамбазина ще се съгласи, защото колата няма номера. Но все пак ще направя всичко възможно за да тестваме на пътя.

Като цяло съм се насочил да оглеждам следните модели: Focus 1.6i, Шкода Фабия 1.4, Опел Корса C, VW Polo 1.4 60hp... като всичките ще гледам да са бензин и да са след 2000г. А засега най-много окото ми хващат форд-а и полото. А вие кое бихте избрали от изброените? :)

georgi1978
потребител
потребител
Регистриран: 14 дек 2013, 12:57
Модел на автомобила: Ford Fiesta 1.4 16v

Мнение от georgi1978 » 12 апр 2014, 15:07

Защо не включиш в списъка и Фиеста след 2002 г. Винаги е в първите места на класации за употребявани автомобили

cooliovato
потребител
потребител

Мнение от cooliovato » 12 апр 2014, 16:08

georgi1978 написа:Защо не включиш в списъка и Фиеста след 2002 г. Винаги е в първите места на класации за употребявани автомобили

Хмм, интересно предложение... сега ще поразгледам и те как вървят. А нещо конкретно като мотор (бензинов)?

georgi1978
потребител
потребител
Регистриран: 14 дек 2013, 12:57
Модел на автомобила: Ford Fiesta 1.4 16v

Мнение от georgi1978 » 12 апр 2014, 16:16

Във форума има доста подробни теми за фиестите, аз съм с 1,4 80 к.с. и макар, че от скоро я карам съм доволен.

cooliovato
потребител
потребител

Мнение от cooliovato » 12 апр 2014, 16:53

А можете ли да споделите някакви трикове за тестване на разни неща?
Например сега намерих тема как да проверя съединителя на колата, ще се радвам ако знаете и споделите нещо подобно, което ще ми е от полза при огледа на така наречените "сядаш и караш" коли :D

Едит: това: http://www.bmw-bulgaria.com/SHOP/bmw-ti ... 06-15.html според вас, добро ли е :)

Потребителски аватар
dimkar
потребител
потребител
Регистриран: 03 мар 2007, 23:21
Модел на автомобила: Nissan

Мнение от dimkar » 12 апр 2014, 18:43

Не е вярно само за духането през капачката за маслото. При запален двигател оттам даже пръска и масло. Виж, през щеката не трябва въобще да духа.

cooliovato
потребител
потребител

Мнение от cooliovato » 13 апр 2014, 15:39

Ето и какво се случи днеска:
Бензиновия форд 1.6и го дават за 2.600 с еко такса но имаше доста забележки по интериор и отвън. А като отворихме капачката на маслото, беше направо като вентилатор - духаше яко. От щеката не проверих, вибрации по мотора почти нямаше, като завъртя волана напълно не се чуваше нищо странно.

Видях и един 1.8 tdi но като го запали мотора доста ходеше и се чуваше един леко странен звук - обясни ми че бил от ремъка и ако го намокрел щял да спре а-у :)
Нещо ми говори, че и свещи нямал ли кво било и го запалил само от компресия, а свещите били евтини и на есен трябвало да си ги сменя.

Та като цяло искам да ви питам кое е по-добър вариант 1.8 TDI или 1.6i (не за въпросните коли а като цяло, кой мотор)? Всеки джамбазин говореше, че дизела бил по-добре и имал по-евтина подръжка.

Edit: И също така искам да питам има ли ТДИ 1.8 90 коня от 2002? И кое е по-надеждно от ТДИ и ТДди?
Последна промяна от cooliovato на 13 апр 2014, 22:10, променено общо 1 път.

kito
потребител
потребител
Регистриран: 21 фев 2009, 17:50
Модел на автомобила: Ford Focus MK1 Turnier 1.6 16v, Ford Focus MK2 1.6 16v Ti-VCT

Мнение от kito » 13 апр 2014, 17:36

Определено аз бих заложил на бензина!
По-принцип е много корав мотор!

Потребителски аватар
bodurov
потребител
потребител
Регистриран: 29 юли 2007, 11:46
Модел на автомобила: FORD C-MAX 1.6L Duratec 16V Ti-VCT(115 hp)2009г.

Мнение от bodurov » 13 апр 2014, 18:02

И аз съм за бензина,вече 7 год.карам такъв мотор.Не е за гонки,муден е до 2500 об/мин после се отприщва.Като цяло колата е добра.Според мен цената за такъв автомобил е нормална,зависи от състоянието разбира се.Моя съвет е да не се "циганиш" да вземеш най-ефтиното.Аз като вземах моята дадох 7500 лв.имаше и по 7200 но колата ми се отплати.Нямам проблеми,е малко масълце похапва/около 1,5л от смяна до смяна за 10-12000км/Успех с покупката!
Изображение

Потребителски аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
Регистриран: 22 юли 2010, 14:52
Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
Ford Puma, 1.6, 2002 year, 103 hp.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... __________
АМБИЦИЯТА Е ПОСЛЕДНОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕУДАЧНИКА. О.Уайлд
Контакти:

Мнение от ЯЛТА » 13 апр 2014, 18:22

Духа ли яко от капачката на маслото, то е същото като през масломерната пръчка,- не ти трябва такъв автомобил.
Мисли ГЛОБАЛНО действай ЛОКАЛНО

cooliovato
потребител
потребител

Мнение от cooliovato » 13 апр 2014, 19:24

И аз по принцип търсих бензин, но във Варна по автокъщите имаше само 2, като единия не ми се стори много добре, а другия много пари му искаха.
Едно друго от 2002 ТДИ каза, че е 1.8 90 коня, стори ми се много запазено, но го нямаше баш джамбазина и не можахме да се договорим много.
А защо да избягвам дизела, толкова ли е зле сравнение с бензина?

Потребителски аватар
Lancer
потребител
потребител
Регистриран: 07 окт 2012, 06:06
Модел на автомобила: Ford Focus '99

Мнение от Lancer » 13 апр 2014, 20:05

cooliovato написа:И аз по принцип търсих бензин, но във Варна по автокъщите имаше само 2, като единия не ми се стори много добре, а другия много пари му искаха.
Едно друго от 2002 ТДИ каза, че е 1.8 90 коня, стори ми се много запазено, но го нямаше баш джамбазина и не можахме да се договорим много.
Първоначално те взех за джамбазин, който се прави на купувач, че и такива се навъдиха, но явно съм сгрешил. Не гледай само във Варна, то няма такива цени като във Варна. Гледай отвсякъде, без серверозападна бг, прежали едни 200-300 лв за огледи, после ще спестиш доста от това.
Бензина хубавото му е че става и на газ, предполагам за това държи цена. Ако видиш нещо читаво, помоли колега да види, чуе и ако бива, тичай. С повече късмет защо не и някоя регистрирана и обслужена.
Сокол скитник

cooliovato
потребител
потребител

Мнение от cooliovato » 13 апр 2014, 22:03

Lancer написа:
cooliovato написа:И аз по принцип търсих бензин, но във Варна по автокъщите имаше само 2, като единия не ми се стори много добре, а другия много пари му искаха.
Първоначално те взех за джамбазин, който се прави на купувач, че и такива се навъдиха, но явно съм сгрешил. Не гледай само във Варна, то няма такива цени като във Варна. Гледай отвсякъде, без серверозападна бг, прежали едни 200-300 лв за огледи, после ще спестиш доста от това.
Бензина хубавото му е че става и на газ, предполагам за това държи цена. Ако видиш нещо читаво, помоли колега да види, чуе и ако бива, тичай. С повече късмет защо не и някоя регистрирана и обслужена.
Хехе, не не, не съм определено джамбазин :)
А иначе като цяло си прав, но в момента нямам много пари за автомобил и гледам сравнително евтини оферти до 3000лв максимум (при това в най-добрия случай). За жалост взех да се отчайвам, че няма да мога да намеря читав фокус за тия пари, а определено много ми допадна тази кола. Днес се чух с баща ми, който гледа в Добрич как са фокусчетата, но и там главно дизели имало (и то все комбита, а на мен ми трябва хечбек, за главно градско каране).
Не знам, накрая ще се прежаля и ще гледам за дизелки, но не знам с кой двигател са най-сполучливи и с по-евтина поддръжка - сякаш към tddi клоня, но главно tdi-та има по къщите. А най-лошото е, че не знам и какво точно да гледам на дизелките, защото никога не съм имал/карал такъв мотор.
Преди малко гледах една от продавалник за 2900 (всичко платено) но беше голяма гробница, а и като извадих щеката духаше пак стабилно от там, че и малко пушек излезе първоначално, а това което остана по пръста ми от ауспуха не можах да го махна 20 минути... много съм отчаен от огледа днес :(

Потребителски аватар
S_C
потребител
потребител
Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX
Контакти:

Мнение от S_C » 13 апр 2014, 23:05

Категорично против съм да се дава и един лев за модел, който не само не си карал, но и в който вероятно никога не си се качвал. Независимо дали е Форд или Ягуар. Цени, мотори и т.н. са после.
Това се кара, взима се под наем от някоя фирма и 1-2 дни се кара, за да добиеш някаква представа що за кола е.
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!

kito
потребител
потребител
Регистриран: 21 фев 2009, 17:50
Модел на автомобила: Ford Focus MK1 Turnier 1.6 16v, Ford Focus MK2 1.6 16v Ti-VCT

Мнение от kito » 13 апр 2014, 23:23

По-добре ела до София и разгледай няколко варианта.
Или ако не ти е спешно се оглеждай от тук и от там може да излезе нещо!
Но честно казано не знам. 2009 година купихме нашия за 5200. 1 година след това купихме на мой познат един хеч с газова и всичко платено за 4500. От тогава са минали 4-5 години и да им искат сума ти и пари на тия коли, много ми се вижда. Над 3 000 определено бих се замислил дали си заслужава.

Отговори

Върни се в “ДРУГИ ВЪПРОСИ”