Пътен дневник. Какво ви направи впечатление днес?

Кафе, чай, безалкохолно и сладки приказки.
Потребителски аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
Регистриран: 22 юли 2010, 14:52
Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
Ford Puma, 1.6, 2002 year, 103 hp.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... __________
АМБИЦИЯТА Е ПОСЛЕДНОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕУДАЧНИКА. О.Уайлд
Контакти:
Status: Извън линия

Re: Пътен дневник. Какво ви направи впечатление днес?

Мнение от ЯЛТА » 01 юли 2014, 19:21

Как да не ти направи впечатление Морган АЕРО 8 :

Изображение
Мисли ГЛОБАЛНО действай ЛОКАЛНО

Потребителски аватар
koinov_bg
потребител
потребител
Регистриран: 24 дек 2009, 10:39
Модел на автомобила: Форд Сиера мк1 2.0 115к.с

Мнение от koinov_bg » 01 юли 2014, 23:23

Убавица
По добре мъртъв,но пич от колкото жив,но педал *159*

Потребителски аватар
peterdi_bg
потребител
потребител
Регистриран: 11 сеп 2008, 22:02
Модел на автомобила: n/a

Мнение от peterdi_bg » 05 юли 2014, 10:27

Случката всъщност е от преди 2 дни. На кръговото в края на Царица Йоанна, където строят моста на околовръстното, ме забърса отзад вляво някакъв селяндур с БМВ от тия дето ги карат порасналите голфърчета :evil: . Дори не спря да види какво е станало, въпреки че звукът беше като при по-сериозен удар. Не успях да го последвам веднага или да видя номера. За мой късмет нямам поражения, контакт точно в пластмасовия рог. Шматката може би има повече щети от мен.

Вчера близо до същото място и аз направих една безумна селяния, не ме питайте как и защо, но за щастие без риск за някого... поне ще имам едно наум
ЦЕНИ ЖИВОТА! УБИЙ СКОРОСТТА!

Потребителски аватар
toniboy
потребител
потребител
Регистриран: 21 мар 2008, 17:20
Модел на автомобила: ford C MAX 1.6 TDCI /109 к.с / 2009 г

Мнение от toniboy » 05 юли 2014, 22:57

умната на пътя. При мен на паркин за десет коли и само фиестата в единия му краи една мацка реши че трябва да спре на 50 см от мен сигурно защото и се е видяло малко мястото и е решила да се навре колкото може по плътно в мен и резултат драсната врата .Вече си имам бяло на вратата. Не че е нещо но колата все пак е боядисвана преди 20 дена .

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 06 юли 2014, 11:26

Тони, това си е чиста проба свалка :mrgreen: . Взе ли и телефона? :D:
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

mishelin
потребител
потребител
Регистриран: 23 юли 2014, 15:22
Модел на автомобила: София - Форд Фиеста, 1.4, 2007г.
Кърджали - Форд Фиеста, 1.3, 2004г.

Мнение от mishelin » 23 юли 2014, 16:46

Аз пък от около два месеца си имам Форд Фиеста. Беше в доста добро състояние като я взимахме. Но все пак решихме да я пастираме. Единият й фар също беше за минаване, че беше потъмнял незнайно защо. Та, след като се изръсих със 140 лв за пастирането и за фара, забелязвам, че по колата отзад има "облизано", а в деня на голямата градушка още едно облизано откъм шофьорската страна. Да си ги бях направила аз, нямаше да ме е яд толкова. :D: Имам книжка от дълги години, но не карам много често. Особено в София. Та, така.

Сори, малко оффтопик се получи, но се сетих покрай последните коментари. :D:

И за да не е съвсем оффтопик, както казах, от скоро имам кола и шофирам по-често. Та, лепнала съм си аз на задното стъкло един стикер "Млад шофьор". Е така, за всеки случай, да имат едно на ум хората около мен. Та, правя десен завой да влизам в паркинга на Билата в Младост. А там, пътя е станал като развълнувано море. Намалям аз, а и все пак завой имам да взимам и една женица с BMW като ми засвирка. Изпревари ме след това с форсиране, вдига едни ръце, устата й мърдаше. Явно доста псувни отнесох. Не разбрах в какво прегреших, явно че намалих доста, но можеше малко по-толерантно да се отнесе. Най-малкото заради стикера. *072*

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор

Мнение от HACKO » 23 юли 2014, 20:34

mishelin написа:..... Не разбрах в какво прегреших, явно че намалих доста, но можеше малко по-толерантно да се отнесе. Най-малкото заради стикера. *072*
Аз пък си мисля, че е точно заради стикера.

mishelin
потребител
потребител

Мнение от mishelin » 23 юли 2014, 22:02

Може и така да е. Този стикер го сложих, за да са наясно хората какъв ми е случая, ако нещо се чудя или подмотвам. Не винаги действам като "млад шофьор", но има и такива ситуации.

Потребителски аватар
martin1977
потребител
потребител
Регистриран: 17 май 2010, 16:42
Модел на автомобила: Ford

Мнение от martin1977 » 23 юли 2014, 22:54

Не знам точно случая, но ми се струва, че имаш вина. И пред мен ако някой заспи на светофар, дето пуска зелено 10 секунди, а държи червено 80 .... знаеш ли как ще ги чуе. Млад, млад шофьор, ама не са длъжни хората да пътуват до дома си или до магазина часове заради "младите" шофьори. Аз пък точно заради "младите" шофьори ходя на работа с метро. Трябва да бъдем по-толерантни и съобразителни, а не на принципа .... аз лекинко да се изнеса на светофара или завоя, пък тоя зад мен кучетата го яли дали ще мине или ще чака следващия път. Като не можете да карате, не карайте или си ходете на село да се учите, където не бихте попречили на никого, а в един двумилионен град когато има много "млади" шофьори, се получава един пълен хаос.... Не е казано да летим, но не с Фиеста да завиваме все едно завива ТИР с извънгабаритен товар.

mishelin
потребител
потребител

Мнение от mishelin » 24 юли 2014, 01:03

martin1977 написа:Не знам точно случая, но ми се струва, че имаш вина.
:D
Сега понеже си набрал на разни шофьори, си го изкарваш на мен :) Откъде си сигурен, че неудобствата, които са ти били създадени са били създадени от млади шофьори?
А и аз специално не съм съвсем млад шофьор. Имам книжка от 12 години и карам като съм си "на село". Проблеми с тръгване и спиране нямам. Просто ми липсва опита в големия град. Карам си колата до работа, която ми е доста близо, с цел да повъртя малко. Но примерно, абсурд да тръгна до Люлин от Младост. И ти като каката, иска ми се да кажа "овцата", ама нейсе :D: , ме нападаш без вина и без да ме познаваш :)

А и всеки сам ще си прецени с каква скорост да мине през бабуната. После няма да ми плаща тази с BMW-то ремонта.

Както и да е, да не разводнявам темата :D

kito
потребител
потребител
Регистриран: 21 фев 2009, 17:50
Модел на автомобила: Ford Focus MK1 Turnier 1.6 16v, Ford Focus MK2 1.6 16v Ti-VCT

Мнение от kito » 24 юли 2014, 09:23

От части и двамата сте прави.
Да, нормално е, няма роден научен човек. Цял живот се учим и така ще е до век и веков, така че трябва да сме толерантни.
Дори и най-добрите шофьори понякога блеят, нервни са и правят грешки.
От друга страна обаче, то има хора, които не искат и не искат да се научат да карат. Колкото и да не е, в шофирането трябва да се мисли малко от малко и да спазваш някакви елементарни правила. Не знам вече като ги учат инструкторите, какво им обясняват на младите шофьори, но определено не ги учат на това, каква е реалността. Имам чувството, че ги учат да шофират като преди 30-40 години, когато е имало супер малко коли, които са били москвичи и жигулита.
За всеки един завой се намалява адски много, когато изчакват идващите насреща коли, не се изнасят малко в ляво за да може да освободят място на тези зад тях да продължат направо. Не се гледат знаците, че пресичаш път с предимство, нямаш знак стоп и когато няма коли и имаш видимост може просто да продължиш без да набиваш спирачки.
Любимото ми е да съм 2-3 кола, да има секундарник на кръстовището и да видя колите преди мен да тръгват на 4-5 секунда, а не да се изстрелят в момента, в който светне зелено. Всеки знае, какви коли караме, и че форд не са бегачки, но без да давам над 2500 оборота и само със смяна на предавки, не знам как се получава като съм първа кола да се изстрелям от 0 до 50-60 км/ч и да съм дръпнал 5-6 коли на задната. :( После, защо ставали задръствания!?

Потребителски аватар
Dani_Barabani
потребител
потребител
Регистриран: 15 яну 2009, 17:47
Модел на автомобила: Ford Fusion 1.4 TDCi, 2010 юни

Мнение от Dani_Barabani » 24 юли 2014, 09:32

mishelin, карай си и не им обръщай внимание :)
Има едно нещо в правилника, че не трябва да караме и прекалено бавно, за да не пречим на движението. Така, че трупай бързо опит в градското каране и ще си пушка.
kito е прав за изтеглянето по кръстовищата и потеглянето на светофарите. Просто трябва баланс и толерантност ;)
Изображение
Изображение Изображение

mishelin
потребител
потребител

Мнение от mishelin » 24 юли 2014, 10:08

Гледам да съм толеранта... кога ми се получава, кога не, не зная, но гледам да не преча на останалите участници в движението. Мигачи винаги ползвам.

Само ще ви дам един пример. Тръгнах с колата за първи път към Сердика. Обаче се престроих по-рано от необходимото и завих към Военно Историческия музей. След като покарах известно време, реших, че искам да спра и да се огледам малко. Гледам, тротоарът висок, не мога да кача колата там. Зад мен се движеше още една кола. Пуснах аварийки и спрях на пътя. Но преди това се уверих, че колата, която се движеше зад мен ще може да ме изпревари, БЕЗ ДА СПИРА, защото преди да спра се уверих, че няма насрещно движеща се кола. След това се оказа, че излязох на Ботевградско шосе, но не съм спирала къде ми падне, а отново съобразено с това да не преча на останалите.

А не мислите ли, че е нормално, ако човек кара някъде, където ходи за първи път да е малко по-бавен? Да се огледа, да се ориентира, да прецени къде да спре?

Потребителски аватар
martin1977
потребител
потребител

Мнение от martin1977 » 24 юли 2014, 12:19

Има някои неписани правила, които много хора не спазват в големия град /за по-малките въобще не говорим/. Не искам да обидя колежката и ако се е почувствала така, се извинявам. И на мен ми се е случвало да се заблея, да светне зелено и колата отзад да ми свирка .... но вместо да го нападам и да го пиша по форумите, се извинявам на човека за причиненото неудобство и продължавам напред. Задължително трябва да сме внимателни, но всяко прекалено нещо не е добре. Без да се надценявам, но ако шофьорите в града са като мен, задръстванията и нервите на пътя ще са в пъти по-малко - изнасям се бързо на кръстовища и светофари /не опасно обаче/, когато позволява обстановката, карам с малко над ограничението, когато в огледалото гледам кола зад мен да бърза се изнасям плътно в дясно за да може да ме изпревари и т.н. .... но така са едва 10% и точно поради тази причина в града ползвам градския транспорт .... пък вие си играйте на "засечи или прецакай другарче".... и после се оплаквайте във форумите .... най-лесно е всички други да са ни виновни, но не и ние самите!

kito
потребител
потребител
Регистриран: 21 фев 2009, 17:50
Модел на автомобила: Ford Focus MK1 Turnier 1.6 16v, Ford Focus MK2 1.6 16v Ti-VCT

Мнение от kito » 24 юли 2014, 12:46

На мен ако не ми се налагаше да ползвам колата и аз щях да съм с градския. Сега обаче с нея спестявам 30 минути на посока, които са ми много важни.
Но ако работех в центъра или до място с удобен транспорт, колата щях да я загробя пред блока. Само за събота и неделя, и за пътуване извън София щях да я ползвам.

Потребителски аватар
urgan
Потребител
Потребител
Регистриран: 16 яну 2009, 16:44
Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 TDCi 131 h.p. Estate 02' Ghia
Engine code: FMBA

Мнение от urgan » 24 юли 2014, 14:41

martin1977 написа:но така са едва 10% и точно поради тази причина в града ползвам градския транспорт
Тука съм съгласен и без някой да се обижда в София вече неможе да се кара нормално, особено в събота
А не мислите ли, че е нормално, ако човек кара някъде, където ходи за първи път да е малко по-бавен? Да се огледа, да се ориентира, да прецени къде да спре?
Ако се прави на място където не пречиш няма проблеми, но 2 процента от тези хора които не са наясно къде отиват го правят, а те вече са страшно много в резултат на което става хаос. Да не говорим, че в последно време забелязвам една много женска черта в стила на каране на девойките по пътя. Давам пример: Движа се по черковна, пред мен някав фиат, хубаво ама девойката вътре реши че трябва мигновено да се качи с двата крака на спирачките и да пусне колата идваща отсреща която искаше да завие наляво. Нищо непречеше да ни изчака. След това няма да разправям, но тази така толерантна на пръв поглед постъпка щеше да предизвика ПТП за което естествено аз щях да бъда виновен защото закона се оправдава с несъобразена скорост. Втори случай: Вече като пешеходец, същата случка. Пресичам пенчо славейков до пирогов, изчаквам си спокойно да минат всички коли, но видиш ли една мадама много искаше да спре и да ме пусне да пресека нищо че в другата страна имаше колона от коли, този зад нея подивя защото щеше да влезе при нея. В тези случаи се питам на какво ги учат по курсовете или само паричките вземат и айде.
Изображение

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор

Мнение от HACKO » 24 юли 2014, 19:54

martin1977 написа:... Без да се надценявам, но ако шофьорите в града са като мен, задръстванията и нервите на пътя ще са в пъти по-малко....
Ами ти е сега катастрофите по кръстовищата са достатъчно много.

Потребителски аватар
peterdi_bg
потребител
потребител
Регистриран: 11 сеп 2008, 22:02
Модел на автомобила: n/a

Мнение от peterdi_bg » 24 юли 2014, 20:19

Истината е някъде по средата.... не е нормално да се кара с 20 и зад тебе да се чудят спиш ли, или колата толкова може (ако примерно е някоя по-стара кат мойта - аз не карам с толкова де), обаче не е нормално и да псуваш дядото на пешеходната пътека че не можел да пресече по-бързо. Ей на такива няма какво да им се връзваме, убедил съм се че ако ще със 150 да карам пак ще се намери някой да ми свирка че го бавя. За гадния завой на паркинга на Билла бих посъветвал колежката да държи по-вляво без да сече завоя през паркоместата, и ако може да си намери друг маршрут, поне в извънпиков час (даже като изляза на Малинов следобед около 4-5-6 часа няма никой, щото всички карат другаде). Иначе там не може да не се намали, щото точно на завоя минава отводнителен канал и решетките са тотално разбити. Другия път оная като тресне бавара в дупката, ще разбере че трябва да се минава по-бавно.
ЦЕНИ ЖИВОТА! УБИЙ СКОРОСТТА!

Потребителски аватар
kilikanzer
Потребител
Потребител
Регистриран: 20 ное 2007, 19:59
Модел на автомобила: Focus tddi/комби/P1888PM
Wartburg 312
Контакти:

Мнение от kilikanzer » 24 юли 2014, 23:52

Друг случай-еднопосочна улица ,в дясно паркирани коли.Една ''агнешка майка'' си спря по средата на улицата и слезе да мери дали аджеба ще успее да паркира.След нея се заформи 30-40м. опашка до предходното кръстовище.На посвирналия отзад отговори:"Невиждаш ли,че ще паркирам."
Направо занемях.Кой я е пуснал тая по пътищата???Такива да карат само събота след 14ч.
Нищо лично,но даже и по навигация в чужд град се старая да непреча на трафика.

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk
Изображение
Конституция на РБ.
Чл. 36.
(1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани.

Потребителски аватар
martin1977
потребител
потребител

Мнение от martin1977 » 25 юли 2014, 09:02

HACKO написа:
martin1977 написа:... Без да се надценявам, но ако шофьорите в града са като мен, задръстванията и нервите на пътя ще са в пъти по-малко....
Ами ти е сега катастрофите по кръстовищата са достатъчно много.
Долавям ирония. На всеки се случва, но само ще те информирам, че имам 19 години стаж зад волана, няколко милиона километра в България и в чужбина, по магистрали и в големи градове и нито една ожулена от мен кола /за катастрофи да не говорим/. Чукам на дърво да не ми се и случва. Имам златен талон. Така че изказването ти по мой адрес е абсолютно неуместно. Катастрофите по кръстовищата в повечето случаи се предизвикват не от внимателни и бързо изнасящи се, а точно от такива, дето се чудят - да тръгна ли, да не тръгна ли, с 5 км/час или с 8 да го мина това кръстовище .....

Отговори

Върни се в “КАФЕНЕ”