Проблем с казанчето на антифриза
-
Ради-1
- потребител

- Регистриран: 20 юни 2013, 18:06
- Модел на автомобила: Ford Focus 1.6 '00 lpg
- Status: Извън линия
Проблем с казанчето на антифриза
Имам съмнения, че през него изпуска антифриз, защото имам загуба и доливам от време на време. Понякога под казанчето е мокро, понякога - не. Антифриза е сипван преди година и половина. Дали да го сменявам това казанче защото май не е много безопасно да карам така
Притесняват ме и утайките - да не са масло

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
Притесняват ме и утайките - да не са масло

- Ozzie
- потребител

- Регистриран: 06 май 2016, 21:28
- Модел на автомобила: Focus Turnier MkIII facelift 1,6 TDCi 85 kW / EZ 02/15
Ex:Ford Focus C-Max 1,6 TDCi - 80 kW - Местоположение: Варна
Re: Проблем с казанчето на антифриза
ако беше омешала антифриз и масло, вероятно щеше да изглежда много грозно
например така --> viewtopic.php?f=10&t=77161&p=561261#p561261
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
-
Ради-1
- потребител

Re: RE: Re: Проблем с казанчето на антифриза
Е това е страшно грозна работа. А дали не е слагана някаква добавка против течове и от нея да са утайкитеOzzie написа:ако беше омешала антифриз и масло, вероятно щеше да изглежда много грозно
- Ozzie
- потребител

- Регистриран: 06 май 2016, 21:28
- Модел на автомобила: Focus Turnier MkIII facelift 1,6 TDCi 85 kW / EZ 02/15
Ex:Ford Focus C-Max 1,6 TDCi - 80 kW - Местоположение: Варна
Дали е слагана добавка може да каже само предишния собственик. Или някоя врачка.
Иначе мръсотии от вътрешната страна съм виждал по казанчетата на всички коли които са минали през ръцете ми. Май и сегашната има. Но не съм отварял скоро предния капак и да гледам какво ще ми хареса или няма да ми хареса.
По- миналата седмица сменях актуатора за променливата геометрия на турбото, но само това. Не съм се заглеждал по другите възли и агрегати.
Иначе мръсотии от вътрешната страна съм виждал по казанчетата на всички коли които са минали през ръцете ми. Май и сегашната има. Но не съм отварял скоро предния капак и да гледам какво ще ми хареса или няма да ми хареса.
По- миналата седмица сменях актуатора за променливата геометрия на турбото, но само това. Не съм се заглеждал по другите възли и агрегати.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
-
Ради-1
- потребител

По принцип искам да го сваля и изчистя това казанче. Обаче ако е опасно да се кара с тези пукнатини направо ще взема друго
- esko148
- потребител

- Регистриран: 16 апр 2011, 20:43
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 1994 1.6i 90hp 16v Zetec Silver Top
Ford Focus 2003 1.6i 100hp Zetec SE Black Top - Местоположение: Пловдив България
Колега, Ради-1 не се впрягай толкова. Щом губи по-малко не е болка за умиране. Не казваш по колко и на колко време доливаш? Но по това което си написал може да се съди, че загубата не е голяма и за кратко време.
Преди няколко години и на мене ми губеше антифриз, но се оказа, че е от спукан радиатор ( двете пластмасови колони, които са в краищата на питата ). Та едната се беше спукала високо горе и предишния собственик я беше лепил с нещо като Поксипол. Поръчах си по ЕКОНТ друг радиатор от кола на части и всичко си дойде на мястото.
Антифриза щом не си го сменял от 2 години, те съветвам да си го смениш. Задължително разреждай с дестилирана вода ( дейонизирана ), а не с чешмяна, защото се трупат утайки по системата и става неприятно за водната помпа и термостата. Такава вода може да си купиш 5л от Кауфланд, Практикер итн. Струва около 2,50лв.
Ако заложиш на масовия антифриз ( "синия" по 2лв литъра ) не те съветвам да разреждаш както е показано на тубата 1:1, защото при такава цена на антифриза не може да си на 100% сигурен, че при разреждането 1:1 ще получиш сигурност при -15 градуса.
Аз на моята го смених тази зима. Купих си 3 шишета от този жълтия антифриз. Води се че е руски "Лена" ( около 2,50лв за 1л ) и разредих с 2л дейонизирана вода. Преди да изсипя получената смес, стоплих 5л чешмяна вода ( като казвам стоплих, това не означава, че трябва да сипеш вътре вряла вода, защото като запалиш мотора става контакт топло-студено и не е добре ) и така промих с нея системата 2 пъти. След като вече излизаше чиста вода си налях вече разредия антифриз, запалих си колата и всичко беше 6
Ако имаш въпроси, питай смело
Преди няколко години и на мене ми губеше антифриз, но се оказа, че е от спукан радиатор ( двете пластмасови колони, които са в краищата на питата ). Та едната се беше спукала високо горе и предишния собственик я беше лепил с нещо като Поксипол. Поръчах си по ЕКОНТ друг радиатор от кола на части и всичко си дойде на мястото.
Антифриза щом не си го сменял от 2 години, те съветвам да си го смениш. Задължително разреждай с дестилирана вода ( дейонизирана ), а не с чешмяна, защото се трупат утайки по системата и става неприятно за водната помпа и термостата. Такава вода може да си купиш 5л от Кауфланд, Практикер итн. Струва около 2,50лв.
Ако заложиш на масовия антифриз ( "синия" по 2лв литъра ) не те съветвам да разреждаш както е показано на тубата 1:1, защото при такава цена на антифриза не може да си на 100% сигурен, че при разреждането 1:1 ще получиш сигурност при -15 градуса.
Аз на моята го смених тази зима. Купих си 3 шишета от този жълтия антифриз. Води се че е руски "Лена" ( около 2,50лв за 1л ) и разредих с 2л дейонизирана вода. Преди да изсипя получената смес, стоплих 5л чешмяна вода ( като казвам стоплих, това не означава, че трябва да сипеш вътре вряла вода, защото като запалиш мотора става контакт топло-студено и не е добре ) и така промих с нея системата 2 пъти. След като вече излизаше чиста вода си налях вече разредия антифриз, запалих си колата и всичко беше 6
Ако имаш въпроси, питай смело
Форд Мондео МК1 1.6i 90hp Zetec Silver Top
Форд Фокус МК1 1.6i 100hp Zetec SE Black Top
- HACKO
- Модератор

- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК
SUBARU OUTBACK 19г/2.5/ Х 2436 МК - Местоположение: ХАСКОВО
Премери си на колко градуса ти замръзва антифриза! Във системата остава около 1.5-2л течност, която не може да се източи. Като си разредил предварително концентрата и си го добавил към останалата чиста вода от промивката, температурата на замръзване може да е станала критично висока.esko148 написа: ↑02 мар 2018, 12:30......
Аз на моята го смених тази зима. Купих си 3 шишета от този жълтия антифриз. Води се че е руски "Лена" ( около 2,50лв за 1л ) и разредих с 2л дейонизирана вода. Преди да изсипя получената смес, стоплих 5л чешмяна вода ( като казвам стоплих, това не означава, че трябва да сипеш вътре вряла вода, защото като запалиш мотора става контакт топло-студено и не е добре ) и така промих с нея системата 2 пъти. След като вече излизаше чиста вода си налях вече разредия антифриз, запалих си колата и всичко беше 6....
За да не се получи разреждане се налива предвиденото количество концентрат и при нужда се долива вода.
- esko148
- потребител

- Регистриран: 16 апр 2011, 20:43
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 1994 1.6i 90hp 16v Zetec Silver Top
Ford Focus 2003 1.6i 100hp Zetec SE Black Top - Местоположение: Пловдив България
7L ми се виждат много като вместимост на охладителната уредба. Аз знам, че повечето автомобили се пълнят с около 5л
При мен точно толкова бяха достатъчни до чертичката MAX на казанчето 
Ако не е тайна, как мога да постигна температура от -25-30 градуса за да проверя дали ще замръзне?
В камерата на хладилника не знам колко е студено. Ще трябва да премеря с термометър, но едва ли е толкова.
Сега направих проверка колко събира.
http://kolalok.com/antifriz/ford/mondeo.html
За моя двигател дават 6,6L. Явно ще се мери с термометъра.
Ако не е тайна, как мога да постигна температура от -25-30 градуса за да проверя дали ще замръзне?
В камерата на хладилника не знам колко е студено. Ще трябва да премеря с термометър, но едва ли е толкова.
Сега направих проверка колко събира.
http://kolalok.com/antifriz/ford/mondeo.html
За моя двигател дават 6,6L. Явно ще се мери с термометъра.
Форд Мондео МК1 1.6i 90hp Zetec Silver Top
- S_C
- потребител

- Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
- Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX - Местоположение: София
- Контакти:
Утайките не са ти проблем-някой от предните собственици е карал с вода.
Казанчето обаче го смени. Ще прегрееш колата.
Казанчето обаче го смени. Ще прегрееш колата.
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!
- HACKO
- Модератор

Камерата на хладилника най-често е -9оС, във фризер стандартно е -16 -18, но може да се постигнат -22 -25 на супер режим. За Пловдив ако не замръзне във Фризер става. Най-точно е да се премери с рефрактометър в някой сервиз.
На Ориона карах 6г с така напукано казанче и сигурно и още щеше да издържи ако колата не беше станала зян. Естествено това не значи, че трябва и ти да експерементираш.
На Ориона карах 6г с така напукано казанче и сигурно и още щеше да издържи ако колата не беше станала зян. Естествено това не значи, че трябва и ти да експерементираш.
-
Ради-1
- потребител

Антифризът, който е сипван е този и точно с дейонизирана вода разреждам:
За загубата - ами държа го на макса и най-много е падал до малко над минимума. Няма значение градско или извънградско. Климатика рядко го пускам, най-често само врътките топло-студено.
Също по изпарителя винаги има антифриз, както и около скобите, с които са хванати маркучите, влизащи в него. Но майсторите тук не щат да се занимава с ланди и ме пращат в официалния сервиз. А имам още 4-5 хил. до обслужване на инжекциона. И искам да го направя наведнъж, защото дерат кожи
Иначе ми е чудно тия драскотини защо са ги направили, определено приличат на умишлено надраскване
За загубата - ами държа го на макса и най-много е падал до малко над минимума. Няма значение градско или извънградско. Климатика рядко го пускам, най-често само врътките топло-студено.
Също по изпарителя винаги има антифриз, както и около скобите, с които са хванати маркучите, влизащи в него. Но майсторите тук не щат да се занимава с ланди и ме пращат в официалния сервиз. А имам още 4-5 хил. до обслужване на инжекциона. И искам да го направя наведнъж, защото дерат кожи
Иначе ми е чудно тия драскотини защо са ги направили, определено приличат на умишлено надраскване

- HACKO
- Модератор

Тея драскотини не са драскотини ами напукване в следствие на стареене. А антифриза го губиш от изпарителя. Вземи една отверка и стегни скобите на маркучите, които влизат в него.
-
aspasia
- потребител

- Регистриран: 30 ное 2010, 19:10
- Модел на автомобила: форд фокус-2000 1.6 16v
По добре си смени казанчето доста вероятно е да се спука охладителната система работи под налягане просто пластмасата старее с времето и топлината.
-
Ради-1
- потребител

Здравейте, реших да сменя антифриза, както и казанчето.
Въпросът ми е относно промивката. Това, което гледах е, че се източва стария антифриз, след това се пълни с вода, двигателят се стартира и се пуската парното на най-висока степен, докато започне да духа топло(около 5 минути). След това се източва и ако водата не е бистра, процедурата се повтаря, докато резултата ни удовлетвори.
Проблем ли е за тази промивка да се използва обикновена чешмяна вода, иначе за разреждането на антифриза ще ползвам дейонизирана?
Има ли други особености на тази операция?
Въпросът ми е относно промивката. Това, което гледах е, че се източва стария антифриз, след това се пълни с вода, двигателят се стартира и се пуската парното на най-висока степен, докато започне да духа топло(около 5 минути). След това се източва и ако водата не е бистра, процедурата се повтаря, докато резултата ни удовлетвори.
Проблем ли е за тази промивка да се използва обикновена чешмяна вода, иначе за разреждането на антифриза ще ползвам дейонизирана?
Има ли други особености на тази операция?
- HACKO
- Модератор

Няма никакъв проблем да промиеш с чешмяна вода, то ако решиш да промиваш с дестилирана, ще трябва и дестилатор да се купиш.
Като започнеш да наливаш не прави грешка да разреждаш предварително, защото в системата винаги остава вода. Наливаш в системата 4л концентрат и при нужда доливаш с вода. За 30г. шофьорски стаж никога не съм разреждал концентрата с дестилирана/дейонизирана вода, винаги съм наливал от чешмата и не съм имал проблем.
Като започнеш да наливаш не прави грешка да разреждаш предварително, защото в системата винаги остава вода. Наливаш в системата 4л концентрат и при нужда доливаш с вода. За 30г. шофьорски стаж никога не съм разреждал концентрата с дестилирана/дейонизирана вода, винаги съм наливал от чешмата и не съм имал проблем.
-
Ради-1
- потребител

Да, първо ще налея концентрата, след това водата. Значи около 6 литра се събира общо.
А за ползата от дейонизираната вода - може и маркетингов трик да е
А за ползата от дейонизираната вода - може и маркетингов трик да е

-
aspasia
- потребител

- Регистриран: 30 ное 2010, 19:10
- Модел на автомобила: форд фокус-2000 1.6 16v
Няма да успееш да източиш 6 литра защото остава част в блока и аз си сменях антифриза събра 4 литра старият беше кристално чист все едно че току що е налят най добра си го разреди предварително в съотношение 50/50!
-
Ради-1
- потребител

И аз четох че част от антифриза остава. При мен обаче има доста учайки и се надявам с две три промивки за ги изкарам и ако остава нещо в блока, това да е вода
- HACKO
- Модератор

Както сам казваш остават 2л., сега да сметнем ако както казваш разреди 50/50 и към тези 2л добавим 5л (50/50), какво се случва? Съотношението става 30/70 в полза на водата, точката на замръзване пада под -20о и Зимата замръзва.
Знам го от опит.
- G2233
- потребител

- Регистриран: 14 ное 2007, 20:23
- Модел на автомобила: Volvo V50 1.6i Duratec/100к.с/газ/2009
Също да добавя наливането в охладителната с-ма на каквото и да е се прави на студен двг. Да ме поправят колегите ако бъркам