Вода в двигателя...
- cossy
- потребител
- Регистриран: 22 яну 2005, 22:20
- Модел на автомобила: Ескорт 1.6 -> 2.0 16V
- Status: Извън линия
Вода в двигателя...
...случаят е следния, наводнен въздушен филтър, в кутията вода, вода в тръбите чак до дроселовата клапа. Колата е орион 91, 1.6cvh. Как да се процедира? Добавка за промиване на двигателя и смяна или да се сложи някакво бг масло първо, после промивка и после някакво качествено? Добавка за почистване на инжектори ще има ли нужда? Интересното е, че колата се е движила и в това положение, но е прекъсвала. По свещите има черен нагар, което говори за богата смес... Помагайте 

-
- потребител
- Регистриран: 17 окт 2006, 18:30
- Модел на автомобила: Fiesta 1.25 Zetec 16V
Като чистих маф-а, гледам, вода навсякъде, но понеже нито беше валяло, нито двигател съм мил скоро, нито през река съм карал, реших, че е нормален конденз.
Ако твоят човек източи маслото и в него няма вода, не виждам проблем.
Мисля си, че в едно гадно, мъгливо и дъждовно време, когато влажността на въздуха е над 90%, двг "лапа" сума ти вода, без тя да се смесва с маслото...поне така мисля...
Ако твоят човек източи маслото и в него няма вода, не виждам проблем.
Мисля си, че в едно гадно, мъгливо и дъждовно време, когато влажността на въздуха е над 90%, двг "лапа" сума ти вода, без тя да се смесва с маслото...поне така мисля...
- mrdds
- потребител
- Регистриран: 23 фев 2006, 12:26
- Модел на автомобила: S max 2.0 Diratec HE 2007 titanium
ами то маслото се познава по щеката,като я извадиш на върха трябва да има бозаво бял цвят-това е маслото което е имало допир с водата-понеже тя неможе да се разтвори в маслото и да изчезне,се утаява на дъното на картера.Същия цвят може да си види на капачката на капака на главата през зимата когато става конденз.
Предполагам,че на маслото му няма нищо,защото водата която е влязла с гориво въздушната смес е изгоряла в цилиндъра и е издухана под формата на пара през изпускателната система.Все пак е работил мотора,не се е напълнил изцяло с вода и да изгасне.
Температурата е достатъчно голяма за да изпари водата,така че мисля че няма място за притеснения.
Като идея само давам да сложиш 1,2л.син спирт в бензина евентуално ако по някой отвор в това алуминиевото тяло EFI е останала някаква вода да може да се разтвори в спирта и да изгори.
Предполагам,че на маслото му няма нищо,защото водата която е влязла с гориво въздушната смес е изгоряла в цилиндъра и е издухана под формата на пара през изпускателната система.Все пак е работил мотора,не се е напълнил изцяло с вода и да изгасне.
Температурата е достатъчно голяма за да изпари водата,така че мисля че няма място за притеснения.
Като идея само давам да сложиш 1,2л.син спирт в бензина евентуално ако по някой отвор в това алуминиевото тяло EFI е останала някаква вода да може да се разтвори в спирта и да изгори.
-
- потребител
Защо решихме, че има вода в маслото не разбрах...И въобще възможно ли е това да стане при минаване през локва - май не...
Водният удар е гадна история, но мисля, че се получава при бързо навлизане на сериозно количество вода в един или няколко цилиндъра. Пораженията идват от това, че водата не може да се компресира. Но щом колата се движи явно не се е стигнало до там, или ако е шмръкнала вода тя е била малко, колкото да омокри филтъра и той да стане слабо пропусклив и да наруши работата на двг. Поради подналягането в аспирацията, водата се изпарява бързо, при което засмукваният въздух се охлажда , компа "дърпа смукача" за да задържи оборотите, а оттам свещите се омърлят. Мисля, че и на инжекторите няма какво да им стане.
Водният удар е гадна история, но мисля, че се получава при бързо навлизане на сериозно количество вода в един или няколко цилиндъра. Пораженията идват от това, че водата не може да се компресира. Но щом колата се движи явно не се е стигнало до там, или ако е шмръкнала вода тя е била малко, колкото да омокри филтъра и той да стане слабо пропусклив и да наруши работата на двг. Поради подналягането в аспирацията, водата се изпарява бързо, при което засмукваният въздух се охлажда , компа "дърпа смукача" за да задържи оборотите, а оттам свещите се омърлят. Мисля, че и на инжекторите няма какво да им стане.
Последна промяна от cocoff на 14 мар 2007, 23:47, променено общо 1 път.
- tata1971
- потребител
- Регистриран: 02 дек 2006, 00:01
- Модел на автомобила: SCORPIO 2.0 i DOHC 1990 ХЕЧБЕК
- Контакти:
вода в двигателя
При корабните двигатели има индикаторни кранове на главата и отам освен за различни замервания преди първоначално превъртане се отварят и Д. се превърта- гледа се визуално количеството конденз което ще изскочи.Та идеята е че при първоначално палене на Д. ако има вода в надбуталното пространство се получава хидравличен удар/водата е несвиваема/и отам следват поражения върху цялата коляно-мотовилкова група.Но когато навлиза вода когато Д. работи тя се изпарява при такт сгъстяване и единствения начин да се разбере е намалянето на антифриза и пресичането на маслото.При второто може да се кара докато отидеш на първия сервиз.
Наесен с песен в К1.
-
- потребител
Може би нещата опират до количеството засмукана вода. С малките количества вероятно двг се оправя. Ако е повечко и влезе в цилиндри с температура 900-1000 градуса, би трябвало да се изпари мигновено, но в следващия момент тази пара ше се компресира и какво ше стане? Ще се втечни ли пак..? Във всеки случай двг ще се ошашка яко.
- nikolovvd
- потребител
- Регистриран: 15 май 2006, 16:18
- Модел на автомобила: Mitsubishi X
При преминаване от течно в газообразно агрегатно състояние веществата увеличават обема си 22.4 пъти. Това се учи в 8-9 клас.
С други думи, ако в горивната камера влязат 20 гр. вода след запалването на горивната смес ще имаме близо половин литър пара.
При това положение в най-добрия случай ще се пробие буталото, а в най-лошия ще се пукне блока.
В нашия случай определено вода в цилиндрите не е влязла или количеството е било такова, че не е предизвикало ответни реакции и поражения. Смятам, че след като се е намокрил въздушния филтър притока на въздух към ДВГ е спрял или значително намалял, което е довело до угасване му.
С други думи, ако в горивната камера влязат 20 гр. вода след запалването на горивната смес ще имаме близо половин литър пара.
При това положение в най-добрия случай ще се пробие буталото, а в най-лошия ще се пукне блока.
В нашия случай определено вода в цилиндрите не е влязла или количеството е било такова, че не е предизвикало ответни реакции и поражения. Смятам, че след като се е намокрил въздушния филтър притока на въздух към ДВГ е спрял или значително намалял, което е довело до угасване му.
- cossy
- потребител
Значи "локвата" е била почти до фара, цял гьол
Предполагам, че има вода в маслото защото освен, че както писах имаше до дроселовата клапа, филтърчето за картерните газове се беше разложило от влага и вода и имаше доволно количество пресечено масло по него или някаква подобна гадост... До воден удар, явно не се е стигнало, но може да е отишъл някой клапан, знам ли... В събота вероятно ще я пробваме как върви с новото масло и дано да й няма нищо 

-
- потребител
По мое време наблягахме на вероучение, та не помня чак такива детайлиnikolovvd написа:... Това се учи в 8-9 клас.

- venom4o
- потребител
- Регистриран: 07 авг 2006, 18:26
- Модел на автомобила: Subaru Legacy GTB 2.0 turbo ,Volvo 960 3.0
А аз мисля,че т.н. четвърто агрегатно състояние се нарича "Плазма" ? Или бъркам?cocoff написа:По мое време наблягахме на вероучение, та не помня чак такива детайлиnikolovvd написа:... Това се учи в 8-9 клас.Майтапа настрана, но като ровех из мрежата по тази тема, научих нещо, което не съм знаел до сега: при темп. над 374.1 С и нагоре(налягането на водата тогава е 978.3 mm Hg), водата достига т.н. "критична точка", и не е нито пара нито вода, плътностите на течната и газообразната съставка се изравняват. Това състояние го наричат "течнофазово"( ако това е термина разбира се).
- ewgeny
- потребител
- Регистриран: 23 фев 2005, 18:03
- Модел на автомобила: Sierra 1,6 OHC
Аи ся аз пък да ви кажа за една наука наречена термодинамика която съм изучавал цяла година. Газовете се разделят на идеални и реални. Идеални (или теоретично са почти идеални) са тези които налягането Р е обратнопропорционално на обема V, при маса на веществото - константа. Това е например въздуха. Реални са тези които при промяна на тези параметри се изчесляват по съвсем друг начин, и основния пример е водната пара. Нейното състояние, далеч не свършва само с обем и налягане. Има още енталпия, ентропия, специфичен обем и наситеност. Ако искате да видите какво представляват тези диаграми търсете "h-s диаграма на водната пара", примерно, само като пример може да симислите че ако има 0.5 л вода, като се нагреят до 450 градуса (прегрята водна пара) ще пукнат блока? Ха, това е най-малкия проблем. В такъв момент налягането може да достигне та да изтреля двигателя на 3 метра височина. А за да се обоснова още по-елементарно, я се сетете какво задвижва 20 мегаватови турбини? А това означава че парата произвежда работа с мощност 20 MW, или мощността на около 300 автомобила с мощност 90 к.с. А? Кво ще кажете? Ако не ми вярвате, питайте някой на който вярвате, да се убедите колко сериозно нещо е парата.
Та, на въпроса - щом досега не се е случило нищо, значи почти всичко е ОК, но все пак проверете защо има там вода.
Та, на въпроса - щом досега не се е случило нищо, значи почти всичко е ОК, но все пак проверете защо има там вода.
Sierra 1,6 OHC из дупките си карам!
- nikolovvd
- потребител
- Регистриран: 15 май 2006, 16:18
- Модел на автомобила: Mitsubishi X
Е - е - е! Хайде стига толкова. Почти стигнахме до термоядрен синтез и скоро темата ще стане за кафе. Ако човек не е учил ядрена физика изобщо да не споменава думата плазма, че работата става мнооого дебела и с мно-о-о-го математика.venom4o написа:[...т.н. четвърто агрегатно състояние се нарича "Плазма" ? Или бъркам?
- cossy
- потребител
За ядрените физици, колата вече е добре
Запалихме двигателя да го подгреем преди смяната, но той умря, на втория път запали и заработи на високи обороти. После сложихме добавка за прочистване на двг-то и след половин минута оборотите паднаха до нормалните. Сложихме хубаво масло 10w-40 от МП, почистихме свещите с WD и колата си върна старата динамика, че и по-добре според мен. Много странна работа, аз като видях колко вода изтече от тръбите си мислех вече, че е за основен