Катализатор или не?

Двигател. Съединител. Скоростна кутия. Главно предаване и диференциал. Мазилна уредба. Изпускателна система.
Потребителски аватар
TURBOTO
потребител
потребител
Регистриран: 01 май 2007, 13:38
Модел на автомобила: Ford Mondeo'94 1.8 16V
Status: Извън линия

Катализатор или не?

Мнение от TURBOTO » 17 дек 2008, 10:55

От вчера забелязах едно металическо дрънчене идващо под купето,откъм катализатора, в диапазона 1000-2000 оборота.Подрънкването се чува дори вътре в купето.Въпроса сега е,дали се е отчупила някоя част от катализатора и тя да дрънчи,ако да какво да правя да го махам ли тоя катализатор или да изчакам ако може да я издуха тая част,защото съм абсолютно сигурен,че катализатора ми не е запушен и не ми се ще да го махам.
Ако обаче се наложи,трябва да се сложи резонаторно гърне,доколкото знам,а не просто права тръба.
Дайте съвет!
Изображение

Потребителски аватар
TED
потребител
потребител
Регистриран: 30 ное 2004, 23:31
Модел на автомобила: Ford Mondeo 1.8 '94
Ford Cougar 2.5 '00
Ford Mustang GT '07

Re: Катализатор или не?

Мнение от TED » 17 дек 2008, 14:05

Имах металическо дрънчене и се оказа точно от катализатора. Керамичното активно тяло на катализатора е обвито със стъклена вата и когато ватата се "издуха" започва да дрънчи по кожуха. Свалих катализатора и буквално избих остатъците от катализатора и го монтирах обратно празен. Така обаче е бая по-шумно защото празният катализатор резонира, а се намира точно под шофьора.... Наложи се да го сваля отново и да заваря парче тръба вътре в кожуха. Реших да не слагам резонаторно гърне, защото и без това мондеото е с 2.
"Здравият разум е колекция от предрасъдъци, събрана до 18-годишна възраст."
А. Айнщайн

Ford Mondeo 1.8 16V MK1 '94
Ford Cougar 2.5 v6 '00
Ford Mustang GT '06

Потребителски аватар
TURBOTO
потребител
потребител
Регистриран: 01 май 2007, 13:38
Модел на автомобила: Ford Mondeo'94 1.8 16V

Re: Катализатор или не?

Мнение от TURBOTO » 18 дек 2008, 23:17

Проблема е решен,днес махнах катализатора и сложих резонаторно гърне на негово място.Има гаранция 18 месеца,цената е малко соленичка-100 лева,но исках да стане като хората и колата да си работи точно толкова тихо,колкото и преди да махна катализатора.Сега наистина сякаш върви една идея повече,и работи по-спокойно.
Изображение

Отговори

Върни се в “ДВИГАТЕЛ И ТРАНСМИСИЯ”