Въпроси-Отговори за фото конкурса
- Dani_Barabani
- потребител
- Регистриран: 15 яну 2009, 17:47
- Модел на автомобила: Ford Fusion 1.4 TDCi, 2010 юни
- Status: Извън линия
Re: Въпроси-Отговори за фото конкурса
Извинете моля, но избързвате с една вечер
... Журито ще е в пълен състав тогава.
Мислете бавно и задълбочено до събота >:D<:

Мислете бавно и задълбочено до събота >:D<:

- Яким
- потребител
- Регистриран: 19 ное 2009, 14:31
- Модел на автомобила: Focus MK1 facelift 1.8 `04г. Tdci . 100к.с (триврат)
- Контакти:
Един въпрос за снимките -
Понеже на събора се спомена, че Новият Фокус, който беше докаран от МП, няма да учавства в конкурса, да попитам - Само за кола на събора ли ставаше въпрос или не трябва да се пращат снимки, на които присъства този автомобил?
Понеже на събора се спомена, че Новият Фокус, който беше докаран от МП, няма да учавства в конкурса, да попитам - Само за кола на събора ли ставаше въпрос или не трябва да се пращат снимки, на които присъства този автомобил?

- madboy
- Администратор
- Регистриран: 20 юли 2005, 09:59
- Модел на автомобила: ex. Fiesta 1.1`86
Ford Ka I coupe
Ford Focus 2.0 mk1
You'll Never Walk Alone!
„Душевно болен, но духовно богат!“ "Морално дезоориентиран." - Местоположение: West Park, Blood green
- Контакти:
Ако присъства, ще си е безплатна реклама на МП.

Мръсните усти на завистниците са като кофи за боклук - вонящи и винаги отворени.
Парите свършват, глупостите не.
- Яким
- потребител
- Контакти:
И аз имах такива подозрения, затова и зададох въпроса. Благодаря за отговора! Уточението е важно.madboy написа:Ако присъства, ще си е безплатна реклама на МП.
- la4o
- потребител
- Регистриран: 19 яну 2005, 10:59
- Модел на автомобила: Mondeo '07 2.0 TDCi
- Контакти:
глупости бе
за кола на събора ставаше въпрос 
няма проблем да го има на снимките, надписите на МП, ако толкова пречат ще ги затъркаме

няма проблем да го има на снимките, надписите на МП, ако толкова пречат ще ги затъркаме

- Maikal
- потребител
- Регистриран: 12 май 2007, 16:36
- Модел на автомобила:
Ford Focus 1.0 EcoBoost 125hp 2015 ;)
Ford Focus 1.6 TDCi 90hp 2008 ;)
Ford Mondeo 2.0 TDCi 115hp 2004
Ford Mondeo 1.6 16V Zetec 90hp 2000 - Местоположение: Велико Търново / Варна
- Контакти:
При тези от Търново на другия Focus, който е седан 1.6 турбо бензин няма никакъв надпис по него, но не знам защо не са го докарали и него при условие, че предния ден големи приказки ми приказваха - "Ние утре с двете коли сме там! ... " и т.н. Той е по-интересен според мен, но какво да се прави няма лепенки по него
>:D<:

- Ford_Lord
- потребител
- Регистриран: 13 яну 2010, 18:12
- Модел на автомобила: Ford Orion 91',Mondeo 02'
Каква стана с тема 4 ??
- Dani_Barabani
- потребител
Ясно е кой е победителят за тема 4. Съвсем скоро официално ще бъдат публикувани резултатите, както и гласовете на журитоFord_Lord написа:Каква стана с тема 4 ??

- Dani_Barabani
- потребител
Толкова много участници на събора с фотоапарати, толкова снимки, толкова мерак и сега почти няма кандидатури за Тема 5 на фотоконкурса!
Айде - остават броени дни до крайната дата.
Айде - остават броени дни до крайната дата.

- Яким
- потребител
- Контакти:
Да не би някой да мисли, че като е качил снимките на FTPто и вече ге е дал за конкурса
Стават грешки.
То и аз като видях колко хора и с каква техника снимат, се бях отказал направо, ама олимпийският принцип надделя
Хайде ОЛИМПИЙЦИ

Стават грешки.
То и аз като видях колко хора и с каква техника снимат, се бях отказал направо, ама олимпийският принцип надделя

Хайде ОЛИМПИЙЦИ

- DigiPro
- потребител
- Регистриран: 08 фев 2005, 23:15
- Модел на автомобила: служебен C-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен B-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен Fusion 1,4 Duratec 16V.
ex Fiesta Si 1,6 16V MK3,5
ex Fiesta 1,1i MK3 - Местоположение: Велико Търново
- Контакти:
Мисля да си купя професионално кухненско оборудване и съм сигурен, че манджите които готвя ще са професионалниЯким написа:То и аз като видях колко хора и с каква техника снимат, се бях отказал направо, ама олимпийският принцип надделя![]()
Хайде ОЛИМПИЙЦИ

Мисълта ми е, че не става само с техника - трябват умения и добри идеи.
Иначе и аз не съм пращал още снимки, но през почивните дни ще подбера 3бр. колкото за участието. Надявам се и журито да пратят снимки, защото имат страхотни попадения, а нали все пак целта е да имаме хубав календар.
- Яким
- потребител
- Контакти:
Подкрепям напълно мнението на DigiProDigiPro написа:Надявам се и журито да пратят снимки, защото имат страхотни попадения, а нали все пак целта е да имаме хубав календар.

- mitakinen
- потребител
- Регистриран: 04 фев 2005, 22:07
- Модел на автомобила: S-Max 2.0 TDCI Titanium X
- Контакти:
Има голяма разлика между сапунерка за 300лв. и фотоапарат за 1000+ лв. Не мога да се съглася, че човека зад апарата е по-важен. Все едно да правим драг между твоето Турнео с Шумахер зад волана и аз с моята кола. Според мен трябваше да има в регламента точка - този който е спечелил да не участва повече, защото календара ще стане само с 3-4 коли. Лично аз се отказах вече да участвам, защото не мога да изправя моето скромно апаратче срещу професионалните машини, колкото и каквито идеи да имам. Но продължавам да гласувам всеки път. Успех на бъдещите печеливши.
- DigiPro
- потребител
- Регистриран: 08 фев 2005, 23:15
- Модел на автомобила: служебен C-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен B-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен Fusion 1,4 Duratec 16V.
ex Fiesta Si 1,6 16V MK3,5
ex Fiesta 1,1i MK3 - Местоположение: Велико Търново
- Контакти:
Не сравнявай драг-а в който всичко зависи от техническите параметри на колата и в минимална степен от способностите на водача със снимането. Ако за повечето снимането е вдигане на апарата и натискане на бутона до долу, то за хората които разбират от фотография (аз не съм от тях) нещата изобщо не стоят така. При тях има понятия като бленда, ИСО, скорост, фокусно разстояние, кадриране, композиция и още много други, които за маовия потребител остават скрити или пък са "тъмна индия"mitakinen написа:Има голяма разлика между сапунерка за 300лв. и фотоапарат за 1000+ лв. Не мога да се съглася, че човека зад апарата е по-важен. Все едно да правим драг между твоето Турнео с Шумахер зад волана и аз с моята кола. Според мен трябваше да има в регламента точка - този който е спечелил да не участва повече, защото календара ще стане само с 3-4 коли. Лично аз се отказах вече да участвам, защото не мога да изправя моето скромно апаратче срещу професионалните машини, колкото и каквито идеи да имам. Но продължавам да гласувам всеки път. Успех на бъдещите печеливши.
Уверявам те, че при добри светлинни условия (снимане на открито) и при печат на снимките до 13x18 см няма да откриеш разлика между сапунерка за 150лв и DSLR за 1500лв. Колегата Synthez3D, който има повече избрани снимки от конкурса снима със сапунерка за около 300лв.
И ако се върнем на примера с Шумахер, то нека аз да съм в неговият болид (седнал за пръв път) на писта от F1 a той да е в някой масов сериен Форд и да правим обиколки за време. Аз надали ще успея и да финиширам.
Колкото до участието в конкурса по няколко пъти от едни и същи хора - ами щом са им добри снимките, то защо не? Нали целта е да имаме хубав и професионално изглеждащ календар. Пък и досега май само на Яким фокуса се повтаря.
- Яким
- потребител
- Контакти:
Колеги - само за протокола - Снимките ми са със сапунерка от 2007г. която сега едва ли ще струва и 50 лв. Самсунг DigimaxA50 - на 4 мегапиксела са правени, щото на 5 колкото му е максимума се размазва образът. И никога не съм очаквал че точно моя снимка ще изберат, камоли пък 2. Нямам и никакви теоретични познания по фотография, което също си пролича в резултатите от следващите теми, но учавствам всеки път за да е по- интересно.DigiPro написа:Колкото до участието в конкурса по няколко пъти от едни и същи хора - ами щом са им добри снимките, то защо не? Нали целта е да имаме хубав и професионално изглеждащ календар. Пък и досега май само на Яким фокуса се повтаря.
и пак за протокола - нито веднъж не съм гласувал за собствената си снимка, понеже има по- хубави от нея.
На мен би ми доставило много по- голямо удоволствие да избирам между 30 снимки примерно, вместо между 7 - 9 снимки.
А на вас?
п.п.Преди събора си купих още една сапунерка за да можем с жена ми да снимаме паралелно.

- Dani_Barabani
- потребител
Колеги,
Последно повикване за ТЕМА 5 на фотоконкурса. Крайният срок бе 20.09, но не са затворени кюпенците.
Пращайте снимки за най-добрия календар на 2012!
Последно повикване за ТЕМА 5 на фотоконкурса. Крайният срок бе 20.09, но не са затворени кюпенците.
Пращайте снимки за най-добрия календар на 2012!

- Ford_Lord
- потребител
- Регистриран: 13 яну 2010, 18:12
- Модел на автомобила: Ford Orion 91',Mondeo 02'
След като Тема №4 свърши,искам да споделя главния детайл на снимката,той е в ЕМБЛЕМАТА,
1-во това е капак на двигателя от Мондео
2-ро емблемата не е оригинална от КАМИОН Е
3-то уверете се сами,колко е голяма

П.С Изчаквах журито да приключи с Темата,за да не повлияя на оценката им!
П.С2 Не искам този детайл да остане скрит,ако журито го е разбрал,някои може и да не са

1-во това е капак на двигателя от Мондео
2-ро емблемата не е оригинална от КАМИОН Е
3-то уверете се сами,колко е голяма

П.С Изчаквах журито да приключи с Темата,за да не повлияя на оценката им!
П.С2 Не искам този детайл да остане скрит,ако журито го е разбрал,някои може и да не са

- Яким
- потребител
- Контакти:
Честито на победителите
Да попитам само - за петата тема понеже е на две части - веднъж ли може да се гласува или два пъти

Да попитам само - за петата тема понеже е на две части - веднъж ли може да се гласува или два пъти

- madboy
- Администратор
- Регистриран: 20 юли 2005, 09:59
- Модел на автомобила: ex. Fiesta 1.1`86
Ford Ka I coupe
Ford Focus 2.0 mk1
You'll Never Walk Alone!
„Душевно болен, но духовно богат!“ "Морално дезоориентиран." - Местоположение: West Park, Blood green
- Контакти:
Щом е разделена на две, значи се гласува за снимка и от двете теми.Яким написа:Честито на победителите![]()

Мръсните усти на завистниците са като кофи за боклук - вонящи и винаги отворени.
Парите свършват, глупостите не.
- Яким
- потребител
- Контакти:
Сега, когато четвърта тема приключи окончателно мога и аз да споделя и своята гледна точка по въпроса.
Първо - Благодаря на уважаемото жури за отправената критика.
Наистина снимката е правена на закрито и със светкавица и се отразяват и прозират хора, но предвид мястото, където е правена, възможностите на апарата и липсата на статив нямаше как да го избегна.
А по повод проявяването на „мислене” или липсата му – В точно този случай имаше такова. Мотивите ми да изпратя точно тази снимка от 4-те,

които бях отсял за темата са следите:

1. Един детайл, който е в центъра на композицията, сметнах че ще стои много по- добре на снимка към календар, отколкото един единичен детайл обхващащ цялата снимка. Такова решение сметнах за по-оригинално от обикновена снимка тип „макро”.
Тук уточнявам кой е детайлът и защо мисля така. Детайлът, който представям е Страничният стоп на автомобила. Той е най- големият детайл, най-ясно се вижда, защото е с най- ясни линии, най- голям контраст и най- ярък цвят и заема почти идеално положение в композиционния център на снимката - лежи на златното сечение по хоризонтала (съотношение 1/1,618). Нито емблемата на Форд, нито горният стоп се различават толкова ясно, че да се обърка, че те са детайлите, които представям, освен това са далеч от композиционния център. Поне така смятах когато избирах снимката.
2. Мислех, че детайл от един концептуален модел би бил интересен за зрителите. Особено за тези, които не са имали възможност да го видят на живо. (Оказа се, че не съм прав);
3. Самият детайл според мен е много красив – с това ярко червено и оранжево и с концентричните си ивици ми прилича на Огнен опал или Карнеолов ахат и много добре контрастира на светлия фон на боята на колата. Стените и стъклата на автомобила от своя страна са чудесен фон, на който се откроява този детайл, според моето виждане.
4. В дясната страна на снимката има три елемента, съдържащи текст, които отдолу нагоре могат да се прочетат като „ Вертрек Форд е номер едно”. Така се опитах да вкарам виц в снимката, ама нали съм си убиец на вицове, та и този го утепАх.
Ето затова избрах тази снимка. Явно разсъжденията ми не са били в правилната посока, след като снимката не се възприе нито от публиката нито от журито, но все пак ги има. Споделям ги с вас като една различна гледна точка, която може и да бъде интересна за някой.
Поздрави!
П.п. ако модераторите преценят, че постът ми не е уместен за темата, извинявам се. Можете да го изтриете спокойно.
Първо - Благодаря на уважаемото жури за отправената критика.
Наистина снимката е правена на закрито и със светкавица и се отразяват и прозират хора, но предвид мястото, където е правена, възможностите на апарата и липсата на статив нямаше как да го избегна.
А по повод проявяването на „мислене” или липсата му – В точно този случай имаше такова. Мотивите ми да изпратя точно тази снимка от 4-те,

които бях отсял за темата са следите:
1. Един детайл, който е в центъра на композицията, сметнах че ще стои много по- добре на снимка към календар, отколкото един единичен детайл обхващащ цялата снимка. Такова решение сметнах за по-оригинално от обикновена снимка тип „макро”.
Тук уточнявам кой е детайлът и защо мисля така. Детайлът, който представям е Страничният стоп на автомобила. Той е най- големият детайл, най-ясно се вижда, защото е с най- ясни линии, най- голям контраст и най- ярък цвят и заема почти идеално положение в композиционния център на снимката - лежи на златното сечение по хоризонтала (съотношение 1/1,618). Нито емблемата на Форд, нито горният стоп се различават толкова ясно, че да се обърка, че те са детайлите, които представям, освен това са далеч от композиционния център. Поне така смятах когато избирах снимката.
2. Мислех, че детайл от един концептуален модел би бил интересен за зрителите. Особено за тези, които не са имали възможност да го видят на живо. (Оказа се, че не съм прав);
3. Самият детайл според мен е много красив – с това ярко червено и оранжево и с концентричните си ивици ми прилича на Огнен опал или Карнеолов ахат и много добре контрастира на светлия фон на боята на колата. Стените и стъклата на автомобила от своя страна са чудесен фон, на който се откроява този детайл, според моето виждане.
4. В дясната страна на снимката има три елемента, съдържащи текст, които отдолу нагоре могат да се прочетат като „ Вертрек Форд е номер едно”. Така се опитах да вкарам виц в снимката, ама нали съм си убиец на вицове, та и този го утепАх.
Ето затова избрах тази снимка. Явно разсъжденията ми не са били в правилната посока, след като снимката не се възприе нито от публиката нито от журито, но все пак ги има. Споделям ги с вас като една различна гледна точка, която може и да бъде интересна за някой.
Поздрави!
П.п. ако модераторите преценят, че постът ми не е уместен за темата, извинявам се. Можете да го изтриете спокойно.