Въпроси-Отговори за фото конкурса

Потребителски аватар
Dani_Barabani
потребител
потребител
Регистриран: 15 яну 2009, 17:47
Модел на автомобила: Ford Fusion 1.4 TDCi, 2010 юни
Status: Извън линия

Re: Въпроси-Отговори за фото конкурса

Мнение от Dani_Barabani » 01 сеп 2011, 21:50

Извинете моля, но избързвате с една вечер :twisted: ... Журито ще е в пълен състав тогава.
Мислете бавно и задълбочено до събота >:D<:
Изображение
Изображение Изображение

Потребителски аватар
Яким
потребител
потребител
Регистриран: 19 ное 2009, 14:31
Модел на автомобила: Focus MK1 facelift 1.8 `04г. Tdci . 100к.с (триврат)
Контакти:

Мнение от Яким » 07 сеп 2011, 11:38

Един въпрос за снимките -
Понеже на събора се спомена, че Новият Фокус, който беше докаран от МП, няма да учавства в конкурса, да попитам - Само за кола на събора ли ставаше въпрос или не трябва да се пращат снимки, на които присъства този автомобил? :roll:

Потребителски аватар
madboy
Администратор
Администратор
Регистриран: 20 юли 2005, 09:59
Модел на автомобила: ex. Fiesta 1.1`86
Ford Ka I coupe
Ford Focus 2.0 mk1
You'll Never Walk Alone!
„Душевно болен, но духовно богат!“ "Морално дезоориентиран."
Контакти:

Мнение от madboy » 07 сеп 2011, 17:01

Ако присъства, ще си е безплатна реклама на МП.
Изображение Фен на служителите на OMV "Белозем"
Мръсните усти на завистниците са като кофи за боклук - вонящи и винаги отворени.
Парите свършват, глупостите не.

Потребителски аватар
Яким
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от Яким » 07 сеп 2011, 17:03

madboy написа:Ако присъства, ще си е безплатна реклама на МП.
И аз имах такива подозрения, затова и зададох въпроса. Благодаря за отговора! Уточението е важно.

Потребителски аватар
la4o
потребител
потребител
Регистриран: 19 яну 2005, 10:59
Модел на автомобила: Mondeo '07 2.0 TDCi
Контакти:

Мнение от la4o » 08 сеп 2011, 10:04

глупости бе :) за кола на събора ставаше въпрос :)

няма проблем да го има на снимките, надписите на МП, ако толкова пречат ще ги затъркаме ;)

Потребителски аватар
Maikal
потребител
потребител
Регистриран: 12 май 2007, 16:36
Модел на автомобила:  
Ford Focus 1.0 EcoBoost 125hp 2015 ;)
Ford Focus 1.6 TDCi 90hp 2008 ;)
Ford Mondeo 2.0 TDCi 115hp 2004
Ford Mondeo 1.6 16V Zetec 90hp 2000
Контакти:

Мнение от Maikal » 08 сеп 2011, 10:56

При тези от Търново на другия Focus, който е седан 1.6 турбо бензин няма никакъв надпис по него, но не знам защо не са го докарали и него при условие, че предния ден големи приказки ми приказваха - "Ние утре с двете коли сме там! ... " и т.н. Той е по-интересен според мен, но какво да се прави няма лепенки по него :lol: >:D<:

Потребителски аватар
Ford_Lord
потребител
потребител
Регистриран: 13 яну 2010, 18:12
Модел на автомобила: Ford Orion 91',Mondeo 02'

Мнение от Ford_Lord » 14 сеп 2011, 20:57

Каква стана с тема 4 ??

Потребителски аватар
Dani_Barabani
потребител
потребител

Мнение от Dani_Barabani » 14 сеп 2011, 23:58

Ford_Lord написа:Каква стана с тема 4 ??
Ясно е кой е победителят за тема 4. Съвсем скоро официално ще бъдат публикувани резултатите, както и гласовете на журито 8)
Изображение
Изображение Изображение

Потребителски аватар
Dani_Barabani
потребител
потребител

Мнение от Dani_Barabani » 15 сеп 2011, 11:39

Толкова много участници на събора с фотоапарати, толкова снимки, толкова мерак и сега почти няма кандидатури за Тема 5 на фотоконкурса!
Айде - остават броени дни до крайната дата.
Изображение
Изображение Изображение

Потребителски аватар
Яким
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от Яким » 15 сеп 2011, 13:59

Да не би някой да мисли, че като е качил снимките на FTPто и вече ге е дал за конкурса :roll:
Стават грешки.
То и аз като видях колко хора и с каква техника снимат, се бях отказал направо, ама олимпийският принцип надделя :D:
Хайде ОЛИМПИЙЦИ ;):

Потребителски аватар
DigiPro
потребител
потребител
Регистриран: 08 фев 2005, 23:15
Модел на автомобила: служебен C-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен B-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен Fusion 1,4 Duratec 16V.
ex Fiesta Si 1,6 16V MK3,5
ex Fiesta 1,1i MK3
Контакти:

Мнение от DigiPro » 15 сеп 2011, 16:44

Яким написа:То и аз като видях колко хора и с каква техника снимат, се бях отказал направо, ама олимпийският принцип надделя :D:
Хайде ОЛИМПИЙЦИ ;):
Мисля да си купя професионално кухненско оборудване и съм сигурен, че манджите които готвя ще са професионални ;) Надали мога да сготвя нещо различно от яйца на очи де :)
Мисълта ми е, че не става само с техника - трябват умения и добри идеи.
Иначе и аз не съм пращал още снимки, но през почивните дни ще подбера 3бр. колкото за участието. Надявам се и журито да пратят снимки, защото имат страхотни попадения, а нали все пак целта е да имаме хубав календар.

Потребителски аватар
Яким
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от Яким » 15 сеп 2011, 17:14

DigiPro написа:Надявам се и журито да пратят снимки, защото имат страхотни попадения, а нали все пак целта е да имаме хубав календар.
Подкрепям напълно мнението на DigiPro _friends_

Потребителски аватар
mitakinen
потребител
потребител
Регистриран: 04 фев 2005, 22:07
Модел на автомобила: S-Max 2.0 TDCI Titanium X
Контакти:

Мнение от mitakinen » 17 сеп 2011, 10:34

Има голяма разлика между сапунерка за 300лв. и фотоапарат за 1000+ лв. Не мога да се съглася, че човека зад апарата е по-важен. Все едно да правим драг между твоето Турнео с Шумахер зад волана и аз с моята кола. Според мен трябваше да има в регламента точка - този който е спечелил да не участва повече, защото календара ще стане само с 3-4 коли. Лично аз се отказах вече да участвам, защото не мога да изправя моето скромно апаратче срещу професионалните машини, колкото и каквито идеи да имам. Но продължавам да гласувам всеки път. Успех на бъдещите печеливши.

Потребителски аватар
DigiPro
потребител
потребител
Регистриран: 08 фев 2005, 23:15
Модел на автомобила: служебен C-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен B-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен Fusion 1,4 Duratec 16V.
ex Fiesta Si 1,6 16V MK3,5
ex Fiesta 1,1i MK3
Контакти:

Мнение от DigiPro » 17 сеп 2011, 11:50

mitakinen написа:Има голяма разлика между сапунерка за 300лв. и фотоапарат за 1000+ лв. Не мога да се съглася, че човека зад апарата е по-важен. Все едно да правим драг между твоето Турнео с Шумахер зад волана и аз с моята кола. Според мен трябваше да има в регламента точка - този който е спечелил да не участва повече, защото календара ще стане само с 3-4 коли. Лично аз се отказах вече да участвам, защото не мога да изправя моето скромно апаратче срещу професионалните машини, колкото и каквито идеи да имам. Но продължавам да гласувам всеки път. Успех на бъдещите печеливши.
Не сравнявай драг-а в който всичко зависи от техническите параметри на колата и в минимална степен от способностите на водача със снимането. Ако за повечето снимането е вдигане на апарата и натискане на бутона до долу, то за хората които разбират от фотография (аз не съм от тях) нещата изобщо не стоят така. При тях има понятия като бленда, ИСО, скорост, фокусно разстояние, кадриране, композиция и още много други, които за маовия потребител остават скрити или пък са "тъмна индия"
Уверявам те, че при добри светлинни условия (снимане на открито) и при печат на снимките до 13x18 см няма да откриеш разлика между сапунерка за 150лв и DSLR за 1500лв. Колегата Synthez3D, който има повече избрани снимки от конкурса снима със сапунерка за около 300лв.
И ако се върнем на примера с Шумахер, то нека аз да съм в неговият болид (седнал за пръв път) на писта от F1 a той да е в някой масов сериен Форд и да правим обиколки за време. Аз надали ще успея и да финиширам.
Колкото до участието в конкурса по няколко пъти от едни и същи хора - ами щом са им добри снимките, то защо не? Нали целта е да имаме хубав и професионално изглеждащ календар. Пък и досега май само на Яким фокуса се повтаря.

Потребителски аватар
Яким
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от Яким » 17 сеп 2011, 14:35

DigiPro написа:Колкото до участието в конкурса по няколко пъти от едни и същи хора - ами щом са им добри снимките, то защо не? Нали целта е да имаме хубав и професионално изглеждащ календар. Пък и досега май само на Яким фокуса се повтаря.
Колеги - само за протокола - Снимките ми са със сапунерка от 2007г. която сега едва ли ще струва и 50 лв. Самсунг DigimaxA50 - на 4 мегапиксела са правени, щото на 5 колкото му е максимума се размазва образът. И никога не съм очаквал че точно моя снимка ще изберат, камоли пък 2. Нямам и никакви теоретични познания по фотография, което също си пролича в резултатите от следващите теми, но учавствам всеки път за да е по- интересно.
и пак за протокола - нито веднъж не съм гласувал за собствената си снимка, понеже има по- хубави от нея.
На мен би ми доставило много по- голямо удоволствие да избирам между 30 снимки примерно, вместо между 7 - 9 снимки.
А на вас?

п.п.Преди събора си купих още една сапунерка за да можем с жена ми да снимаме паралелно. :twisted:

Потребителски аватар
Dani_Barabani
потребител
потребител

Мнение от Dani_Barabani » 25 сеп 2011, 15:42

Колеги,

Последно повикване за ТЕМА 5 на фотоконкурса. Крайният срок бе 20.09, но не са затворени кюпенците.
Пращайте снимки за най-добрия календар на 2012! _friends_
Изображение
Изображение Изображение

Потребителски аватар
Ford_Lord
потребител
потребител
Регистриран: 13 яну 2010, 18:12
Модел на автомобила: Ford Orion 91',Mondeo 02'

Мнение от Ford_Lord » 25 сеп 2011, 23:18

След като Тема №4 свърши,искам да споделя главния детайл на снимката,той е в ЕМБЛЕМАТА,
1-во това е капак на двигателя от Мондео
2-ро емблемата не е оригинална от КАМИОН Е
3-то уверете се сами,колко е голяма
Изображение

П.С Изчаквах журито да приключи с Темата,за да не повлияя на оценката им!
П.С2 Не искам този детайл да остане скрит,ако журито го е разбрал,някои може и да не са :D :D :D

Потребителски аватар
Яким
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от Яким » 26 сеп 2011, 13:16

Честито на победителите _friends_
Да попитам само - за петата тема понеже е на две части - веднъж ли може да се гласува или два пъти :roll:

Потребителски аватар
madboy
Администратор
Администратор
Регистриран: 20 юли 2005, 09:59
Модел на автомобила: ex. Fiesta 1.1`86
Ford Ka I coupe
Ford Focus 2.0 mk1
You'll Never Walk Alone!
„Душевно болен, но духовно богат!“ "Морално дезоориентиран."
Контакти:

Мнение от madboy » 26 сеп 2011, 14:05

Яким написа:Честито на победителите _friends_
Да попитам само - за петата тема понеже е на две части - веднъж ли може да се гласува или два пъти :roll:
Щом е разделена на две, значи се гласува за снимка и от двете теми.
Изображение Фен на служителите на OMV "Белозем"
Мръсните усти на завистниците са като кофи за боклук - вонящи и винаги отворени.
Парите свършват, глупостите не.

Потребителски аватар
Яким
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от Яким » 28 сеп 2011, 14:57

Сега, когато четвърта тема приключи окончателно мога и аз да споделя и своята гледна точка по въпроса.
Първо - Благодаря на уважаемото жури за отправената критика.
Наистина снимката е правена на закрито и със светкавица и се отразяват и прозират хора, но предвид мястото, където е правена, възможностите на апарата и липсата на статив нямаше как да го избегна.
А по повод проявяването на „мислене” или липсата му – В точно този случай имаше такова. Мотивите ми да изпратя точно тази снимка от 4-те,
Изображение
Изображение
Изображение
които бях отсял за темата са следите:
Изображение
1. Един детайл, който е в центъра на композицията, сметнах че ще стои много по- добре на снимка към календар, отколкото един единичен детайл обхващащ цялата снимка. Такова решение сметнах за по-оригинално от обикновена снимка тип „макро”.
Тук уточнявам кой е детайлът и защо мисля така. Детайлът, който представям е Страничният стоп на автомобила. Той е най- големият детайл, най-ясно се вижда, защото е с най- ясни линии, най- голям контраст и най- ярък цвят и заема почти идеално положение в композиционния център на снимката - лежи на златното сечение по хоризонтала (съотношение 1/1,618). Нито емблемата на Форд, нито горният стоп се различават толкова ясно, че да се обърка, че те са детайлите, които представям, освен това са далеч от композиционния център. Поне така смятах когато избирах снимката.
2. Мислех, че детайл от един концептуален модел би бил интересен за зрителите. Особено за тези, които не са имали възможност да го видят на живо. (Оказа се, че не съм прав);
3. Самият детайл според мен е много красив – с това ярко червено и оранжево и с концентричните си ивици ми прилича на Огнен опал или Карнеолов ахат и много добре контрастира на светлия фон на боята на колата. Стените и стъклата на автомобила от своя страна са чудесен фон, на който се откроява този детайл, според моето виждане.
4. В дясната страна на снимката има три елемента, съдържащи текст, които отдолу нагоре могат да се прочетат като „ Вертрек Форд е номер едно”. Така се опитах да вкарам виц в снимката, ама нали съм си убиец на вицове, та и този го утепАх.

Ето затова избрах тази снимка. Явно разсъжденията ми не са били в правилната посока, след като снимката не се възприе нито от публиката нито от журито, но все пак ги има. Споделям ги с вас като една различна гледна точка, която може и да бъде интересна за някой.
Поздрави!
П.п. ако модераторите преценят, че постът ми не е уместен за темата, извинявам се. Можете да го изтриете спокойно.

Отговори

Върни се в “Конкурс ФОТО ФОРД”